Εισαγωγή στο σύστημα της ΝΙΚΟΝ...

Τώρα με το "προσιτό" (ας το πούμε) ff, τέτοιοι φακοί θα ξαναδούν άσπρη μέρα. Καθώς μάλιστα η Νίκον δεν δείχνει να επιβιβάζεται ακόμη στην υπερταχεία των mp.

Αντίθετα από ότι θα περιμέναμε, υπάρχουν πολλοί φακοί φθηνοί, που παίζουν πολύ καλά στο FF, ίσως καλύτερα και από ότι στο DX.

Σε πολλά fora ακούγονται εξαιρετικά λόγια για την επίδοση των φακών
NIKKOR AFD 28-105 3.5-4.5
NIKKOR AFS 24-85 3.5-4.5
NIKKOR AFS 70-300 4.5-5.6 VR
Φυσικά το σετάκι 14-24 2.8/24-70 2.8/70-200 2.8 παίζει παντού καλύτερα, αλλά το θεωρώ απόλυτα λογικό. Όμως είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να βρει κανείς φακούς για να υποστηρίξει εξαιρετικά το νέο του παιχνίδι ή εργαλείο δουλειάς, χωρίς να χρειάζεται δυο μισθούς για τον κάθε φακό.

Για άλλες προτάσεις θα σας κρατώ ενήμερους.

Βλάση (ή καποιος άλλος) που να εχει δοκιμάσει τον Nikon 16-85VR ?
Ειμαι ετοιμος για αγορά και θα ήθελα μια γνώμη (περα απο τα θετικά που εχω διαβάσει γύρω-γύρω) απο καποιον κατοχο εαν υπάρχει αναμεσά μας..

Μήπως έχει δοκιμάσει κανείς τον 20/3.5 Ais (όχι τον UD, εκείνον με το 52ρι φίλτρο)? Διαβάζω πολλά για τις επιδόσεις του με κόντρα φως και μου έχει κινήσει την περιέργεια... Φεύγει κάπου πάνω από 130-150 ευρώ στο ebay.

Τον έχω εγώ. Τα 150Ε τα αξίζει αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Έχει τεράστιο βάθος πεδίου, με 11 διάφραγμα όλος ο κόσμος είναι νετ.
Δεν τον έχω χρησιμοποιήσει και πολύ πάντως. Το πλάνο των 20mm μου φάνηκε λίγο δύσκολο στην εποχή του φιλμ και στη d300 λίγες φορές τον έβαλα πάνω.

Καλώς. Εάν βρισκόταν κάτι σε τέτοια τιμή, θα με ενδιέφερε πάντως...
Έχει και άλλους 20ρηδες η Nikon (20/2.8, 20/3.5UD, 20/4) αλλά ο συγκεκριμένος προτείνεται για landscape φωτογραφία από ό,τι διαβάζω, ειδικά με κόντρα φως. Βέβαια σε ff θα δείξει... αλήθεια, προσαρμοσμένοι σε Canon ff, δεν νομίζω να είχαν τέτοιοι φακοί πρόβλημα με καθρέπτη, γνωρίζει κανείς? Αν και δεν είμαι σίγουρος πως είναι το σωστό νήμα αυτό, τελοσπάντων, είναι βέβαια το "κεντρικό" για το σύστημα άρα και φακούς Νίκον.

Για γενικη χρηση φυσικα δεν ειναι ελκυστικοι αλλα αποκλειστικα για πορτραιτα ο 105 και ο 135 DC ειναι πολυ πιο ανωτεροι τοσο στην οξυτητα αλλα και στο κοντραστ που αρμοζει για πορτραιτα . Αυτοι οι φακοι ειναι οξυτατοι ακομη και απο το φ/2 και στο φ2.8 ειναι πολυ πιο ανωτεροι απο τον 70-200 2.8 .

Αλλο η δουλεια του ενος φακου και αλλη του αλλου αλλα το να χαρακτηριζουμε σουπερ φακους που ειναι ειδεικα για πορτραιτα οτι δεν ειναι ελκυστικοι αυτο δεν βγαζει νοημα .

Ο 180 2.8 ειναι οξυτατος μονο στο 2.8 σε σχεση με τον 70-200 2.8 και εδω εχει μονο το προβαδισμα αλλα ο 180 εχει αλλα προβληματα και σε σχεση με οτιδηποτε απο το 2.8 στην οξυτητα ο 70-200 2.8 ειναι πολυ πιο ανωτερος φακος απο φ/4 και ανω .

Για τα λεφτα του παντως ο 180 ειναι τζαμπα και πολυ καλος φακος και ο 300 φ/4 ειναι φακουδαρα αλλα εστιαζει αργα και εδω για γρηγορα πραγματα μην περιμενεις πολλα πραγματα μαλιστα για γρηγορα πραγματα καλυτερα να κανει καποιος χρηση τον 70-300 VR φυσικα με κλιστο διαφραγμα ανω του φ/4 .

Οσο για τουε τηλεφακους απο τον 200 φ/2 που ειναι φαινομενο εως τον 600 φ/4 ολοι τους ειναι αριστοι και δεν εχουνε το παραμικρο προβλημα ειναι 100% τελιοτατη . Το μονο προβλημα που εχουνε η σουπερ τηλεφακοι μερικες φορες ειναι να εστιαζουνε λαθος πιο πισω και εκει η νικον τους ρυθμιζει κανονικοτατα και κανενα προβλημα .

Το είδα κι εγώ... και σε καλή τιμή (προτεινόμενη 243 ευρώ λέει, άρα κάπου πάνω από τα 200 λογικώς το βλέπω).

Ακόμη μια πρόταση για κατόχους μικρών Nikon, ειδικώς για όποιους δεν θέλουν να ξοδευτούν παραπάνω (ανήκει στην EX σειρά γαρ...) για να πάρουν τον ομολογουμένως πολύ καλό και 2/3 στοπ πιο γρήγορο EX 30/1.4 της Sigma.

Εντωμεταξυ στο dpreview αναφερει προτεινομενη τιμη 199$/243 ...Παιζει λαθος ή στην ευρωπη ειμαστε πιο "ματσο"??

Δεν είναι λάθος, έτσι τιμολογούν οι εταιρείες. Οκ, στην Αμερική δεν έχουν φπα, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος της διαφοράς.

Δεν είναι λάθος, έτσι τιμολογούν οι εταιρείες. Οκ, στην Αμερική δεν έχουν φπα, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος της διαφοράς.

Ο φορος ειναι αναλογα στην πολιτεια που μενεις στην αμερικη αλλου εχει και αλλου δεν εχει .

Ο λογος της διαφορας ειναι στης πωλησεις οπως γινεται και στα αυτοκινητα αμερικη . Στην αμερικη πουλανε μεγαλη ποσοτητα επομενως εχουν και καλυτερες τιμες .
Το 18% φορος επιπλεον ειναι θανατος στην ευρωπη κυριως οταν αγοραζει καποιος ενα φακο ακριβο η μηχανη .