Εισαγωγή-συγχρονισμός ήχου σε MKV

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,464
North by Northeast
Προσπαθώ να βάλω δεύτερο stream ήχου σε ματρόσκες με αθλητικές μεταδόσεις. Αυτό που κάνω τώρα ειναι να μετράω χονδρικα τη διαφορά στην έναρξη του ήχου με ένα media player και να βάζω αυτή τη διαφορά στο MKVToolnix.

Το πρόβλημα ειναι οτι ουσιαστικά η διαδικασία γίνεται στα τυφλα (ή μήπως στα κουφά; :p ) ενω το MKVToolnix δεν δουλεύει σωστά με αρνητικές τιμές στο delay. Ψάχνω λοιπόν ένα πρόγραμμα για να συγχρονίζω τον ηχο εύκολα, με προεπισκόπηση του αποτελέσματος. Αν παρουσιάζει και τον ήχο σε κυματομορφή, ακόμα καλύτερα.

Σε HTPC θα παίζουν και το XBMC δεν μπορεί να ανοίξει εξωτερικό ήχο ενω ο συγχρονισμός ήχου είναι λίγο δύσχρηστος.

Έχω και κάποια αρχεία όπου ο ήχος πρέπει να μπει 5-10 λεπτά μετά την έναρξη του βίντεο και αυτό δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα.

αν παίξεις με media player classic + ffdshow (το audio decoder, όχι το video) σου δίνει την δυνατότητα να φορτώσεις ξεχωριστό stream ήχου με όσο delay θες. δεν χρειάζεται να κάνεις remux. για το XBMC το έψαξα κι εγώ για 1-2 λεπτά αλλά δεν βρήκα να γίνεται και στράφηκα στην εύκολη λύση του MPC.

Το ξέρω, στην αρχή προσπάθησα με MPC και PotPlayer αλλα η ευκολία του XBMC είναι αξεπέραστη.
Οι ματρόσκες θα μπουν σε DVD για backup, οπότε θέλω να είναι ολοκληρωμένο το "πακέτο", χωρίς χωριστά αρχεία ήχου και πειράγματα σε ρυθμίσεις player. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να κάθεσαι για να δεις ένα αγώνα και να πρέπει να παίζεις με delay. :smile:

Για να μην βαζεις στη τύχη χρόνους delay κανε το εξης
Καταρχήν με τον mpc φόρτωσε το βιντεο και ξεχωριστά τον ηχο που θελεις να συγχρονίσεις ( ο Mpc σου δινει την δυνατότητα )
Open File - στο πρωτο broswe το video και από κατω στο Dub βαλε τον stream ηχου που θελεις να συγχρονίσεις ( πατας οκ και το video ξεκινάει)
Αν ο ηχος που θα ακούς είναι από τον ενσωματωμένο stream kane δεξι κλικ και επελεξε το stream που θελεις να συγχρονίσεις.
Φυσιολογικά τωρα θα βλεπεις εικονα με το stream που θελεις να συγχρονίσεις.
Από το πληκτρολόγιο σου παιξε με το - και το + αυτό θα μετακινεί το stream Ηχου πανω στο video κατά την ωρα της αναπαραγωγής.
Όταν φέρεις ηχο και εικονα να ταιριάζουν τοτε σημείωσε στο κατω μερος του mpc τον χρονο που σου γράφει ( μεχρι και δέκατα αναφέρει)
Ασε το MKVToolnix και πιασε το mkvmerge που δεν εχει κανενα απολύτως θεμα με αρνητικούς χρόνους.
Κανε merge τον stream ηχου με το video και δηλωσε τον χρονο που εχεις δει στο mpc.
Εισαι ετοιμος.

Το εχω κανει αρκετες φορες στο παρελθον με κιν σχεδια όταν ηθελα να προσθέσω την ελληνική μεταγλώττιση από την dvd version στην mkv HD.
H διαφορα στην περίπτωση μου ηταν ότι επρεπε να αλλαξω τους χρονους στον ηχο λόγο διαφορετικού frame rate μεταξυ DVD και HD .

Επαναφέρω το θέμα για την περίπτωση που υπάρχει και κάποιος άλλος με το ίδιο πρόβλημα.

Λοιπόν, αρχικά δοκίμασα αυτο που πρότεινε ο Ανδρέας αλλα ο MPC έχει το εξής πρόβλημα: αν θέλουμε π.χ. να μετακινήσουμε τον ήχο 2 λεπτά μπροστά, το βίντεο πρέπει να παίξει 2 λεπτά πριν το σημείο συγχρονισμού για να ακουστεί ο ήχος. Αν δεν πετύχεις το delay με τη πρώτη είσαι αναγκασμένος να βλέπεις το 2λεπτο αυτό ξανά και ξανά και αν το delay ειναι μεγαλύτερο (μου έχει τύχει μέχρι ~5 λεπτά) τα πράγματα χειροτερεύουν. Το έτερο εκνευριστικό ειναι οτι δεν μπορείς να βάλεις κατευθείαν το delay αλλά πρέπει να πατάς το +/- 0,1sec συνέχεια.

Τη λύση την έδωσε το VideoPad. Είναι non-linear editor άλλα πολύ βολικό για τη δουλειά που το ήθελα και, το κυριότερο, δωρεάν στην βασική του μορφή. Τώρα μπορώ να μετακινώ την κυματομορφή του ήχου ελεύθερα με ακρίβεια χιλιοστού και απλα βάζω το delay που προκύπτει στο MKVMerge.
Μαζί με το VideoPad έρχονται και 3-4 άλλα χρήσιμα προγραμματάκια για επεξεργασία ήχου και φωτογραφιών.