Εκ νέου επιστροφή του Epson

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
800
Καλησπέρα σε όλους!
Σε προηγούμενο thread μου στην υποκατηγορία "Γενική Συζήτηση" είχα εκφράσει τις διαμαρτυρίες μου για την αντιπροσωπία της Epson που έστειλε μάταια τον προβολέα μου (TW-600) στη Γαλλία, αφού το πρόβλημά του (ανομοιομορφία) όχι μόνο δεν είχε λυθεί, αλλά και απέκτησε νέο (κηλίδα). Προχθές επέστρεψε από τη Γαλλία για δεύτερη φορά, ευτυχώς με τα δύο προβλήματα λυμένα. Σωστή δουλειά αυτή τη φορά και μπράβο!
Ωστόσο παρατήρησα και κάτι που δεν υπήρχε πριν: υπερκορεσμένα χρώματα και σημαντική απώλεια λεπτομερειών στις σκοτεινές σκηνές. Όσο κι αν "έπαιξα" με το Brightness-Contrast και με το White-Level/Black Level δεν γινόταν τίποτε. Επίσης κάτι τιμές που είχα πάρει από το φόρουμ για το Gamma δεν έλυσαν το πρόβλημα. Η μόνη ρύθμιση που έσωσε την κατάσταση ήταν (στο μενού Image) το DVI-Video Level, που το γύρισα στο Expanded. Σημειωτέον ότι ο προβολέας συνδέεται με DVD Player και όχι με PC. "Παίζοντας" λίγο τώρα και με τις άλλες ρυθμίσεις που προανέφερα (φωτεινότητα/αντίθεση, White Level/Black Level) έφερα την εικόνα σε πολύ καλά επίπεδα, εφάμιλλη με αυτό που ήταν πριν φύγει (για δεύτερη φορά) για τη Γαλλία. Αναγνωρίζω βέβαια ότι το ιδανικό θα έπαιρνα αν οι ρυθμίσεις έφερναν αποτέλεσμα με το DVI-Video Level στο Normal, αλλά ή οι Γάλλοι τεχνικοί με τις επεμβάσεις τους έκαναν τον προβολέα ανίκανο να αποδίδει σωστά τις σκοτεινές σκηνές ή χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις που φυσικά αδυνατώ να πραγματοποιήσω. Θα ήθελα τη γνώμη των ειδικών.

Υ.Γ. Οι Γάλλοι πρέπει να μου άλλαξαν και τη λάμπα. Αυτό το συμπεραίνω από το ότι ο προβολέας είναι σαφώς πιο φωτεινός από πριν, αλλά και από το ότι στο μενού Info στην ένδειξη Lamp Hours γράφει 0. Το περίεργο όμως είναι ότι ενώ μέχρι στιγμής ο προβολέας έχει παίξει γύρω στις 6 ώρες, η ίδια ένδειξη (0) υπάρχει στο Lamp Hours. Τι γίνεται μ' αυτό, ρε παιδιά; Δεν έπρεπε οι ώρες να γράφονται αυτόματα;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το ενδιαφέρον σας!

δηλαδη σου εφτιαξαν το προβλημα αλλα δημιουργησαν αλλο?

Έτσι φαίνεται. Εκτός κι αν το πρόβλημα λύνεται με ειδικές ρυθμίσεις. Πάντως, με τη ρυθμιση του DVI-Video Level στο Expanded έφερα την εικόνα σε πολύ καλά επίπεδα, αν και έχω την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο πέπλο.

Με την ευκαιρία, να ρωτήσω και κάτι άλλο: πού υπάρχουν οδηγίες για τη χρήση της κάρτας του Mark Sydow;

Δες μήπως έχει αντίστοιχη επιλογή το πλειερ (normal/expand) ώστε να συμβαδίζει με τον προβολέα.

Για το πεπλο πρεπει να δοκιμάσεις τις ρυθμίσεις για το epson filter (on/off) καθώς και τις υπόλοιπες στο advance menu για το ποιός συνδυασμός το περιορίζει (επίσης τσέκαρε το πλειερ αν έχει ρύθμιση brightness/contrast).

Oι ώρες όπως είπε και ο φίλος παρπάνω μετράνε μετά τις 10.

Re: Απάντηση: Εκ νέου επιστροφή του Epson

Βλάση γράψε τι έχεις κάνει μήπως μπορώ να σε βοηθήσω.

Μανώλη, σου γράφω όλες τις ρυθμίσεις που έχω κάνει. Τις θυμάμαι όλες (αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Γραφείο) εκτός από τις τιμές RGB (Offset, Gain), που τις βρήκα κάπου εδώ στο φόρουμ. Για τις τιμές αυτές και για τυχόν λάθη στις άλλες θα επανέλθω το απόγευμα.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε (αναφέρω αυτά που έχουν σημασία):

1. Μενού Picture

Color mode: Theater Black 1
Input adjustment: White Level: -2,
Black Level: -1,
Brightness: -2,
Contrast: 0

Color saturation: -7
Tint: 0
Color adjustment: Abs. Color Temp.: 6500
Skin tone: 3
RGB: δεν θυμάμαι (το απόγευμα θα τις γράψω)
RGBCMY (Hue, Saturation): όλα στο 0
Gamma: 2.2
Auto Iris: On

2. Μενού Image

Advanced: Epson Super White: off,
Dvi-video level: expanded

3. Μενού Settings

Video signal: PAL
Input A: Auto
D4/Scart: Scart

Μανώλη, δεν ξέρω αν θέλεις κι άλλα στοιχεία. Ο,τι θυμάμαι θα στο γράψω τώρα, αλλιώς το απόγευμα από το σπίτι. Το color filter πώς μπαίνει; (Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι κουρκούτι, δεν θυμάμαι).

Α, και κάτι που τώρα το θυμήθηκα (δεν ξέρω αν έχει σημασία). Το DVD Player είναι το Pioneer DV-696. Όλες τις ρυθμίσεις του τις έχω στο 0, εκτός από το HDMI Color που το έβαλα στο Full RGB.

Πάντως, σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Ευχαριστώ και όλα τα παιδιά για τις απαντήσεις τους.

Δες μήπως έχει αντίστοιχη επιλογή το πλειερ (normal/expand) ώστε να συμβαδίζει με τον προβολέα.

Για το πεπλο πρεπει να δοκιμάσεις τις ρυθμίσεις για το epson filter (on/off) καθώς και τις υπόλοιπες στο advance menu για το ποιός συνδυασμός το περιορίζει (επίσης τσέκαρε το πλειερ αν έχει ρύθμιση brightness/contrast).

Oι ώρες όπως είπε και ο φίλος παρπάνω μετράνε μετά τις 10.

Ηλία, σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Το DVD Player είναι το Pioneer DV-696και δεν νομίζω ότι έχει τέτοια επιλογή (normal/expand). Για το color filter του Epson δεν ξέρω πώς ενεργοποιείται (το έγραψα και στον Μανώλη). Το player έχει ρυθμίσεις φωτεινότητας/αντίθεσης, αλλά τις έχω ουδέτερες (στο 0), μια και δεν ξεφεύγουν σχεδόν καθόλου απ' αυτές του προβολέα.

Πάντως, όπως έγραψα και στο πρώτο μου post, είναι απορίας άξιο (για μένα) πώς ο προβολέας επέστρεψε με λυμένα μεν τα προβλήματά του (ανομοιομορφία, κηλίδα), αλλά με υπερκορεσμένα χρώματα και με μεγάλη απώλεια λεπτομερειών στις σκοτεινές σκηνές. Πριν ταξιδέψει (για δεύτερη φορά) στη Γαλλία, ο προβολέας είχε άψογη συμπεριφορά σ' αυτόν τον τομέα. Δεν ξέρω κατά πόσο η επέμβαση των Γάλλων τεχνικών μπορεί να επηρέασε το μηχάνημα σ' αυτό το νευραλγικό θέμα.

Καμμιά φορά ίσως χρειάζεται να πειράξεις και τα ρυθμιστικά του πλειερ αν δεν βγαζεις άκρη στις ρυθμίσεις, εγώ έχω το brightness του πλειερ στο +1 (τα υπόλοιπα στο 0).

Το φίλτρο μπαίνει από μονο του στα theater modes...

Για τα χρώματα δεν ξέρω να σου πω, φαντάζομαι εννοείς out of the box υπερκορεσμένα.. αν είναι έτσι, ίσως πειράχτηκε το τρίγωνο CIE του προβολέα κατά την επισκευή, αν γίνεται κάτι τέτοιο... σε αυτά μόνο ο Μανώλης μπορεί να πει...

και με την ευκαιρία αν διαβάσει ο Μανώλης ας μας πεί (με αφορμή και όσα διαβάζω για το cms των Dila, vw60 κτλ.) ο 600/700 έχει πλήρες cms ή είναι κι αυτό ψιλοαπάτη?

Last edited:
Ηλία, έχεις δίκιο για το color filter. Απλώς τώρα έχω βγει γκολ και το είχα ξεχάσει.
Τώρα, αν έχει πειραχτεί το τρίγωνο CIE, απλώς "τη βάψαμε"! Πού να βρεις Καστρουνή στην Αλεξανδρούπολη; :bigcry::bigcry::bigcry:

Θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμη που μου έκανε εντύπωση (και πρέπει να είναι σταθερό χαρακτηριστικό του Epson): Στο Input Adjustment (του μενού Picture) έχε δύο επιλογές: (α) White Level/Black Level και (β) Brightness/Contrast. Αν όλες οι τιμές των παραπάνω είναι στο 0, η εικόνα δεν διαφοροποιείται ανάμεσα στο (α) και στο (β). Αν όμως "πειράξεις" το ένα ή το άλλο ή και τα δύο, η εικόνα διαφοροποιείται ανάμεσά τους. Στην προκειμένη περίπτωση, με τις ρυθμίσεις που έχω κάνει σ' αυτές τις τιμές, αν επιλέξω το (β) [Brightness/Contrast], η εικόνα παρουσιάζεται λίγο πιο σκοτεινή και με κάπως πιο έντονη αντίθεση σε σχέση με το (α). Είναι φυσιολογικό αυτό;

Παιδιά, να ξαναρωτήσω κάτι που με ενδιαφέρει: Υπάρχουν κάπου οδηγίες για τη χρήση των καρτών του Mark Sydow;

Όπου υπάρχουν "διπλές" επιλογές αλλά "παρόμοιας" φύσης (όπως αυτες που αναφέρεις) οι ρυθμίσεις που κάνεις είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, ανάλογα με το ποια θα επιλέξεις, και επενεργούν σε διαφορετικές παραμέτρους της εικόνας.

Το ίδιο συμβαίνει και με το sharpness και με το rgb ή rgbcmy και δεν θυμάμαι αν υπάρχει και κάτι άλλο... δηλαδή το rgb επεμβαίνει και διορθώνει το τρίγωνο ενώ το rgbcmy το gamma των χρωμάτων (ή το αντίστροφο, δε θυμάμαι τώρα ακριβώς)... αυτά βέβαια μετά από ανάγνωση του τεστ στο cine4home και πάντα σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα...(νομίζω όμως ότι τα αναφέρουν σωστά) τα έχω ξαναγράψει στο θέμα για τον 600ρη παλιότερα, που τα θυμόμουνα καλύτερα...

αν προσέξεις και στο B/W level και στο brightness/contrast (όλα στο 0) έχουν διαφορά μεταξύ τους, μικρή μεν αλλά υπάρχει (πρέπει να βοηθάει και η σκηνή).

Θέλω να πω πως ότι ρύθμιση και να κανεις στο rgb (τα χρώματα είναι το πιο βασικο) αν τελικά επιλέξεις rgbcmy οι προηγούμενες ρυθμίσεις δεν έχουν καμμιά ισχύ και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με το cine4home ο προβολέας ερχόταν out of the box με πολύ καλό τρίγωνο αλλά προβληματικό gamma?? οπότε σύστηναν να ρυθμίσεις με βάση το rgb. O Μανώλης θυμάμαι τα είχε βρει αναποδα σε σχέση με το cine... και φυσικά είχε δίκιο o Μανώλης (τουλάχιστον στον δικό μου, πρεπει να παιζει ρόλο και το κομμάτι).

Απάντηση: Re: Εκ νέου επιστροφή του Epson

Ηλία, έχεις δίκιο για το color filter. Απλώς τώρα έχω βγει γκολ και το είχα ξεχάσει.
Τώρα, αν έχει πειραχτεί το τρίγωνο CIE, απλώς "τη βάψαμε"! Πού να βρεις Καστρουνή στην Αλεξανδρούπολη; :bigcry::bigcry::bigcry:

Δυστυχώς δεν έχουμε Καστρουνή στην Αλεξανδρούπολη αλλά ούτε και κάτι παραπλήσιο, οπότε ότι κάνουμε μόνοι μας. Χάρηκα πολύ πάντως που συναντάω κάποιον με Epson στην Αλεξανδρούπολη μιας και νόμιζα πως ήμουνα μόνος μου.

Όπου υπάρχουν "διπλές" επιλογές αλλά "παρόμοιας" φύσης (όπως αυτες που αναφέρεις) οι ρυθμίσεις που κάνεις είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, ανάλογα με το ποια θα επιλέξεις, και επενεργούν σε διαφορετικές παραμέτρους της εικόνας.

Το ίδιο συμβαίνει και με το sharpness και με το rgb ή rgbcmy και δεν θυμάμαι αν υπάρχει και κάτι άλλο... δηλαδή το rgb επεμβαίνει και διορθώνει το τρίγωνο ενώ το rgbcmy το gamma των χρωμάτων (ή το αντίστροφο, δε θυμάμαι τώρα ακριβώς)... αυτά βέβαια μετά από ανάγνωση του τεστ στο cine4home και πάντα σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα...(νομίζω όμως ότι τα αναφέρουν σωστά) τα έχω ξαναγράψει στο θέμα για τον 600ρη παλιότερα, που τα θυμόμουνα καλύτερα...

αν προσέξεις και στο B/W level και στο brightness/contrast (όλα στο 0) έχουν διαφορά μεταξύ τους, μικρή μεν αλλά υπάρχει (πρέπει να βοηθάει και η σκηνή).

Θέλω να πω πως ότι ρύθμιση και να κανεις στο rgb (τα χρώματα είναι το πιο βασικο) αν τελικά επιλέξεις rgbcmy οι προηγούμενες ρυθμίσεις δεν έχουν καμμιά ισχύ και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με το cine4home ο προβολέας ερχόταν out of the box με πολύ καλό τρίγωνο αλλά προβληματικό gamma?? οπότε σύστηναν να ρυθμίσεις με βάση το rgb. O Μανώλης θυμάμαι τα είχε βρει αναποδα σε σχέση με το cine... και φυσικά είχε δίκιο o Μανώλης (τουλάχιστον στον δικό μου, πρεπει να παιζει ρόλο και το κομμάτι).

Ηλία, σε ευχαριστώ πολύ! Ήσουν εξαιρετικά κατατοπιστικός!!!

Re: Απάντηση: Re: Εκ νέου επιστροφή του Epson

Δυστυχώς δεν έχουμε Καστρουνή στην Αλεξανδρούπολη αλλά ούτε και κάτι παραπλήσιο, οπότε ότι κάνουμε μόνοι μας. Χάρηκα πολύ πάντως που συναντάω κάποιον με Epson στην Αλεξανδρούπολη μιας και νόμιζα πως ήμουνα μόνος μου.

Πολύ ευχάριστη έκπληξη, συντοπίτη! Αν θέλεις, στείλε pm μήπως και καταφέρουμε να συναντηθούμε και να πούμε τον πόνο μας!

και με την ευκαιρία αν διαβάσει ο Μανώλης ας μας πεί (με αφορμή και όσα διαβάζω για το cms των Dila, vw60 κτλ.) ο 600/700 έχει πλήρες cms ή είναι κι αυτό ψιλοαπάτη?

Δεν είναι ένα πλήρες CMS όπως του sharp αλλά δεν είναι και άσχημο. Το κακό είναι ότι το καλύτερο cie chart το παίρνουμε σε mode (natural) που δεν ενεργοποιείται το φίλτρο.

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=104150&postcount=92

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=104291&postcount=96

Τελικά όλα καλά με τον Epson. Με τις κάρτες του Mark Sydow και τις συμβουλές του Μανώλη έφερα το μηχάνημα στα επίπεδα που ήταν πριν και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Απ' ό,τι φαίνεται, το πέπλο είναι συνάρτηση όχι μόνο του προβολέα αλλά και της ποιότητας εγγραφής του δίσκου - έτσι δεν είναι; Π.χ. στο Van Helsing (ένα έργο με αρκετές σκοτεινές σκηνές) δεν είδα καθόλου πέπλο. Το ίδιο και στο Fifth Element. Λίγο διέκρινα στον Οιωνό και στο Blade II (από τα λίγα τεστ με ταινίες που πρόλαβα να κάνω). Πάντως, οι λεπτομέρειες που δεν φαίνονταν πριν στις σκοτεινές σκηνές, τώρα είναι ευδιάκριτες.

Ευχαριστώ όλα τα παιδιά που έδειξαν ενδιαφέρον, και ιδιαίτερα τον Μανώλη Καστρουνή.

Τελικά όλα καλά με τον Epson. Με τις κάρτες του Mark Sydow και τις συμβουλές του Μανώλη έφερα το μηχάνημα στα επίπεδα που ήταν πριν και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Απ' ό,τι φαίνεται, το πέπλο είναι συνάρτηση όχι μόνο του προβολέα αλλά και της ποιότητας εγγραφής του δίσκου - έτσι δεν είναι; Π.χ. στο Van Helsing (ένα έργο με αρκετές σκοτεινές σκηνές) δεν είδα καθόλου πέπλο. Το ίδιο και στο Fifth Element. Λίγο διέκρινα στον Οιωνό και στο Blade II (από τα λίγα τεστ με ταινίες που πρόλαβα να κάνω). Πάντως, οι λεπτομέρειες που δεν φαίνονταν πριν στις σκοτεινές σκηνές, τώρα είναι ευδιάκριτες.

Ευχαριστώ όλα τα παιδιά που έδειξαν ενδιαφέρον, και ιδιαίτερα τον Μανώλη Καστρουνή.

Στην διάθεσή σου Βλάση...