εκπομπή θερμότητας και νέα τιβι

auauau

Established Member
10 April 2010
254
έχω μια 46 σόνυ 8ετίας. ενώ η εικόνα της παραμένει άριστη, από την πρώτη στιγμή ως σήμερα, κι ήταν η αιτία αγοράς της, παρόλα αυτά εκπέμπει υπερβολική θερμότητα. το χειμώνα δε χρειάζεσαι καλοριφέρ. όμως το καλοκαίρι σε ψήνει.
η ερώτησή μου είναι: οι σύγχρονες οθόνες το έχουν ξεπεράσει αυτό το ζήτημα; θερμαίνουν ακόμα υπερβολικά; ποια ένδειξη στα στοιχεία τους δίνει τη σχετική πληροφόρηση; δηλαδή πόσο θερμαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο , ιδιαίτερα από μπροστά; είναι η ένδειξη ΑΑΑ, ΑΑΑ+ ή κάποια άλλη;

Με τις πιο πρόσφατες LCD δεν νομίζω πως θα έχεις ανάλογο πρόβλημα. Το θέμα είναι αν χρειάζεσαι όντως καινούργια τηλεόραση, εξαιτίας αυτού του προβλήματος.

Re: Απάντηση: εκπομπή θερμότητας και νέα τιβι

δεν επείγομαι, προσπαθώ να εκσυγχρονίσω/επικαιροποιήσω τις γνώσεις μου.

μπορεί να αγοράσω κάτι, όταν οι νέες σόνυ της σειράς 9 (4k), κατεβούν σε προσιτές τιμές, αφενός μεν, αφετέρου βγουν και προσιτές στην τιμή vga κάρτες 4k (μικρές σε όγκο και να χρειάζονται ως 400watt τροφοδορικό. εκτιμώ όλα αυτά σε 12-18 μήνες!
και φυσικά λεπτές, να κολλάνε/κρέμονται στον τοίχο σαν κάδρα πλάτους μισού χιλιοστού.

αυτά βασικά...

έχω μια 46 σόνυ 8ετίας. ενώ η εικόνα της παραμένει άριστη, από την πρώτη στιγμή ως σήμερα, κι ήταν η αιτία αγοράς της, παρόλα αυτά εκπέμπει υπερβολική θερμότητα. το χειμώνα δε χρειάζεσαι καλοριφέρ. όμως το καλοκαίρι σε ψήνει.
η ερώτησή μου είναι: οι σύγχρονες οθόνες το έχουν ξεπεράσει αυτό το ζήτημα; θερμαίνουν ακόμα υπερβολικά; ποια ένδειξη στα στοιχεία τους δίνει τη σχετική πληροφόρηση; δηλαδή πόσο θερμαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο , ιδιαίτερα από μπροστά; είναι η ένδειξη ΑΑΑ, ΑΑΑ+ ή κάποια άλλη;

Το έχουν ξεπεράσει όσο αφορά τις FullHd , κάποιες 4K ανεβάζουν ακόμη θερμοκρασίες αλλά όχι τόσο τραγικά όσο η παλιά σου τηλεόραση.

Οσες εχουν αφθονα nits θερμαινουν.
Και ως συνηθως εχουν και πολυ καλη εικονα.
Αυτες οι παλιες οι Sony, ηταν φοβερες TV.
(Αρκει να μη ειχαν clouding)

Καλα, τι τηλεοραση ειναι αυτη που εκπεμπει τοσο μεγαλη θερμοτητα...ουτε ο ηλεκτρικος φουρνος, δεν ζεσταινει τοσο πολυ.:p

Re: Απάντηση: εκπομπή θερμότητας και νέα τιβι

sony kdl 46w2000

Αγαπητε φιλε τα ιδια και γω,
Αγορασα μια samsung (40C8000) και εχω ακριβως το ιδιο προβλημα. Το χειμωνα λειτουργει σαν panel αφου περναω απο μπροστα και νιωθω τη θερμοτητα στο χερι. Το καλοκαιρι παλι αυξανεται δραματικα η θερμοκρασια στο δωματιο εξ αιτιας της. Χωρις κλιματισμο στο δωματιο δεν καθεσαι. Δε λεω οτι μονη της η τηλεοραση παραγει τοση θερμοτητα. Ειμαι ομως σιγουρος οτι συμβαλει τα μεγιστα οσο λειτουργει και ειμαι απολυτα πεπεισμενος οτι τουλαχιστο 2 βαθμοι C ειναι δικο της εργο σε συγκριση παντα με τα αλλα δωματια.
Την εχω σκισει βεβαια καθοτι ειναι η τηλεοραση στο υπνοδωματιο και την εχω γονατισει ταυτοχρονα μετα απο ατελειωτες ωρες αλλα το συγκεκριμενο προβλημα δεν μπορω να το χωνεψω ακομα. Με ενδιαφερει και μενα να ξερω αν αναγραφεται πουθενα στα prospectus για να ξερουμε την επομενη φορα

Ε, όχι και δύο βαθμοί από την TV, εγώ έχω plasma και δεν νομίζω να ζεσταίνει τόσο!

Κι ομως το χειμωνα εχεω 21 σε ολο το σπιι (με θεομετρα τοιχου) και 23 στο συγκεκριμενο δωματιο. Το καλοκαιρι καλη ωρα τωρα εχω 27 στο εν λογω δωματιο 25.3 κατα μεσο ορο στο υπολοιπο σπιτι. Κατα διαβολικη συμπτωση σ αυτο το δωματιο ειναι και η τηλεοραση. Τι να υποθεσω λοιπον? Περαν του γεγονοτος οτι οταν περναω μπροστα απο το panel νιωθω τη θερμοτητα στο χερι μου.

Εγω εχω την panasonic (plasma) της υπογραφης σε δωματιο 32m2 και οντως τα σαββατοκυριακα που ειναι ανοιχτη σχεδον ολη μερα, η θερμοκρασια στο συγκεκριμένο δωματιο ειναι περιπου 2 βαθμοι πανω με τον ιδιο αριθμο ατομων στα δωματια που συγκρινα.

Με ενεργειακή κλάση C λογικό είναι να βγάζει μια πλάσμα αρκετή θερμότητα. Από τις πλάσμα που είχα μόνο η Panasonic 42C3 έβγαζε σχετικά περιορισμένη θερμότητα , οι άλλες δύο ανέβαζαν θερμοκρασία το καλοκαίρι ειδικά.

Όσο αφορά τις LED LCD έχω τώρα την Samsung 55F6500 και δεν υπάρχει θέμα. Είναι ενεργειακή κλάση Α+ όμως.

Οπως υπονοησε κι ο κοστικος, η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στη συνεχή παρουσία και δραστηριοτητα ατόμων στο δωμάτιο με τη τιβι.
Ας πούμε ότι 50 με 100 βατ εκπέμπεται ως θερμότητα από τη τιβι, περιπου 100 βατ εκπέμπει συνεχώς κάθε άνθρωπος στο δωμάτιο, χώρια τα μπες βγες, εύκολα μαζεύονται 300-400 βατ συνεχούς εκλυσης θερμότητας παραπάνω από τα άλλα δωμάτια

Οπως υπονοησε κι ο κοστικος, η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στη συνεχή παρουσία και δραστηριοτητα ατόμων στο δωμάτιο με τη τιβι.
Ας πούμε ότι 50 με 100 βατ εκπέμπεται ως θερμότητα από τη τιβι, περιπου 100 βατ εκπέμπει συνεχώς κάθε άνθρωπος στο δωμάτιο, χώρια τα μπες βγες, εύκολα μαζεύονται 300-400 βατ συνεχούς εκλυσης θερμότητας παραπάνω από τα άλλα δωμάτια

Χωρίς να θέλω να θίξω το λόγο σου, νομίζω ότι με την παρέμβασή σου, πετιέται η μπάλα στην εξέδρα. Και πετιέται με επιστημονικίστικη κλωτσιά. Εκτίμησή μου.

Όπως έγραψε και κάποιος άλλος πιο πάνω, η (ενοχλητική) θερμότητα γίνεται αισθητή όταν πλησιάζει κάποιος, ακουμπάει το πάνελ με το χέρι του. Εγώ λέω ότι αυτό είναι ενοχλητικό όταν κάθεσαι ως και 2-3 μέτρα κοντά της!

Υπάρχει λοιπόν εκπομπή θερμικής ενέργειας στο χώρο, κι ο πομπός αυτής της θερμικής ενέργειας είναι συγκεκριμένος ! Είναι προσδιορισμένος! Η συσκευή της τηλεόρασης.

Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική κι απλώνεται από τη μπροστινή όψη της τιβι, το πάνελ, που φωτίζεται έντονα . Και φυσικά κι από την πίσω πλευρά της (Νομίζω ότι από πίσω είναι λιγότερη η θερμότητα.) Και φυσικά είναι συνάρτηση των watt που καταναλώνει την ώρα, και φυσικά με την αυξημένη φωτεινότητα της εικόνας που προβάλλεται στο πάνελ. Σε κάποιες τηλεοράσεις αυτή η "ενόχληση" είναι έντονη, σε κάποιες μικρότερη. Οι κατασκευαστές φυσικά και θα γνωρίζουν αυτό το πρόβλημα - και τους συμφέρει να μη δίνουν πολλά στοιχεία για αυτό το ζήτημα , αν ήδη δεν το έχουν επιλύσει - "απάγοντας" την εκπεμπόμενη θερμότητα, ίσως στις πλαϊνές πλευρές κι όχι από μπροστά.

Εμείς λοιπόν οι καταναλωτές, που εντυπωσιαστήκαμε από την καλή εικόνα μιας τηλεόρασης συσκευής, την αγοράσαμε κι αργότερα διαπιστώσαμε αυτό το πρόβλημα. Όταν θα ξανααγοράσουμε, θέλουμε να ξέρουμε κι αυτές τις πληροφορίες.

Κάποιος ανέφερε πριν ότι οι 4Κ εκπέμπουν κάποια ενοχλητική θερμότητα. Νάτη λοιπόν η χρήσιμη πληροφόρηση συμφορουμιτών. Για να μη πάμε στην τύχη, ρωτάμε να μάθουμε αν υπάρχουν στοιχεία στα χαρακτηριστικά της συσκευής, που θα μας δώσουν κάποια πληροφόρηση. Π.χ. είναι σωστό το εξής: ότι μεγάλη κατανάλωση σημαίνει και καλύτερη εικόνα; είναι σωστό το εξής: μεγάλη κατανάλωση σημαίνει και μεγάλη εκπομπή θερμικής ενέργειας από το πάνελ; (αυτό είναι αυτονόητο βέβαια)

υπάρχει κι ένα παραδειγμα: μόνιτορ σάμσουνγκ 24άρι, αγορά 3 μηνών, αξίας 170 ευρώ, σε συγκεκριμένη απόσταση θέσης εργασίας, εκπέμπει ενοχλητική θερμότητα. ένα άλλο μόνιτορ 24 eizo , αξίας 1000 ευρώ, στην ίδια απόσταση/θέση εργασίας , δεν γίνεται αισθητή η εκπομπή θερμότητας.
από τη σύγκριση αυτή στα δυο αυτά μόνιτορ - όχι στην ποιότητα εικόνας, αλλά στη θερμότητα, υποθέτει κάποιος ότι η eizo έχει λύσεις σε αυτό το ζήτημα, είτε με μελετημένη απαγωγή θερμότητας, είτε με λιγότερο λευκό φωτισμό... ή κι άλλα που δε γνωρίζω γιατί δεν είμαι Φυσικός!

Στο ότι κάποια μοντέλα τηλεοράσεων ειδικά παλιότερα είχαν ανεμιστηράκια για την απαγωγή της θερμότητας και έβγαζαν ζεστό αέρα απο τις γρίλες λες να μην παίζει ρόλο?

Θα έπρεπε να κλέψουν τεχνολογία τηλεοράσεων οι κατασκευαστές αερόθερμων και καλοριφέρ... :p :laugh:

Διαβαζοντας τα χαρακτηριστικα της τηλεορασης
https://www.sony.co.uk/support/en/content/cnt-specs/KDL-46W2000/list
η κατανάλωση ειναι 225W ... πολυ καλη θα έλεγα αν την συγκρίνεις με την δικιά μου που εινα πιο καινουργια και 40αρα (40W4500) που ειναι 285 W .
Αν ειναι δυνατον 225W ακομη και όλα να ακτινοβολούνται σαν θερμότητα που αυτο ειναι αδύνατο πόσο μπορούν να ζεστάνουν το δωμάτιο? Αν ηταν ετσι δεν θα χρειάζονταν οι θερμοπομποι (που σίγουρα έχουν και πολύ πολύ μεγαλύτερη θερμική απόδοση ) 750, 1000 ...2000 W . Το να είναι ζεστο το panel η η πίσω πλευρα το καταλαβαίνω .
Οι καινούργιες τώρα απο αυτο που διαβαζω απο τα χαρακτηριστικά τους ... με 50, 60 W μέγιστη ισχύ λογικά δεν μπορεί ουτε καν ζεστές να είναι.
Απο προσωπικη εμπειρεία 24αρι monitor Lg που έχω εχει 27W μέγιστη ισχύ αν θυμαμαι καλα και ούτε καν ζεστο δεν είναι . Το ιδιο και η δευτερη τηλεόραση 32LB650 που ειναι γύρω στα 40W .

Θα έπρεπε να κλέψουν τεχνολογία τηλεοράσεων οι κατασκευαστές αερόθερμων και καλοριφέρ... :p :laugh:

Το καλύτερο θα ήταν οι κατασκευαστές τηλεοράσεων να μην κλέβουν την τεχνολογία των αερόθερμων.