Εκπτώσεις-Προσφορές.

Στη δουλειά μου που έχουμε παλιές και σύγχρονες επαγγελματικές μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης σήμερα συμπτωματικά τσεκάριζα κολλήσεις που έκανε τεχνίτης συγκολλητής με ηλεκτρόδιο 3,2 χιλ. σε κάτι βαρβάτα στρατζαριστά 3 χιλ. με χαλύβδινες πλάκες 10+ χιλ. πάχους που προορίζονται για στερέωση ογκώδους μηχανισμού. Αν μια τέτοια γαιδουροκατασκευή κολλήθηκε άψογα με 3,2 ηλεκτρόδιο, δυσκολεύομαι να φανταστώ που μπορεί πρακτικά να χρειαστεί ο ερασιτέχνης το 4άρι. Παρόλα αυτά αν κάποιος ερασιτέχνης έχει την όρεξη/χρήματα να πάει σε μηχανή για 4άρι, κανένα πρόβλημα.

Eννοω Κυριακο οτι οταν καποιος ζηταει "κολλημα" πανω απο 3mm δεν θα παρει αυτο το μηχανημα αλλα ουτε και αυτες που προταθηκαν...θα παρει σε κατι ποιο δυνατο...
Αν και παλι θα συμφωνησω με το φιλο lazarefa....

Κωστη 200Α ξαναλεω.
Εδω η 140αρα μινι το παει γαζι το 3αρι το ηλεκτροδιο αυτη γιατι να μην το κολλαει.
Μην γραφουμε απλα για να γραφψουμε?
Δλδ πηρε ο αλλος 200Α για να κολλαει με 2,5χιλιοστα ηλεκτροδιο?
Ποιο το νοημα?

σωστος ο λαζαρεφα!
εν τω μεταξυ, αν θυμαμαι καλα, η δικη μου η 160αρα εχει κυκλο εργασιας 100% στα 105 αμπερ ή στα 120. δεν θυμαμαι καλα
αρα η διακοσαρα του αν ειναι το ιδιο"φτηνη" πρεπει να εχει κυκλο 100% στα 130 αμπερ περιπου, ισως και παραπανω.
το να κολλας (στην χειροτερη περιπτωση) με 130 αμπερ στο 100% δεν ειναι λιγο και μαλιστα για μηχανη κατω απο 100Ευρω...

ομως παιζει και κατι ακομα. η 200αρα ΤΙ (της οποιας η τρεχουσα τιμη στην αγορα ειναι στα 200ευρω) που ειναι το μοντελο χωρις οθονη, αλλά δεν ξερω αν ειναι πιο ελαφριας ή βαριας χρησης, εχει κυκλο 80% στα 200 αμπερ !!
αν αυτη με την οθονη ειναι το ιδιο καλοκατασκευασμενη λογικα θα δινει κυκλο 100% στα 160+ αμπερ με 100 ευρω και οθονη
μιλαμε για ευκαιρια γιατι τοτε μιλαμε για επιπεδο helix βαρεως τυπου!

επιπλεον σε αντιθεση με την εγγυηση ενος ή δυο ετων της αγορας, μην ξεχνατε την 3ετη εγγυηση που δινει το πρακτικερ, για την οποια ειναι υπευθυνη αυτο.
ετσι δεν χρειαζεται να μπλεξεις με αντιπροσωπιες, κουριερ κλπ
με ειχαν διαβεβαιωσει οταν αγορασα την δικη μου πριν κανα χρονο οτι αν παθει οτιδηποτε μεσα στα 3 χρονια τους την παω στο καταστημα και τα αλλα τα αναλαμβανουν αυτοι

τελος οι κριτικες στο νετ ειναι αριστες ειτε για την 160 ειτε για την 200

σε λιγες μερες θα ειμαι στο χωριο, θα βρω το εγχειριδιο χρησης και θα σας πω περισσοτερα για το κυκλο εργασιας της 160αρας

για μενα παρτε την αβλεπι που λενε, γιατι απο το κυκλο εργασιας της φαινεται οτι ειναι καλυτερη απο τις αντιστοιχες arcmax και αν ειναι παρομοια με την ΤΙ τοτε ειναι επιπεδου helix βαρεως

Απάντηση: Re: Εκπτώσεις-Προσφορές.

Κωστη 200Α ξαναλεω.
Εδω η 140αρα μινι το παει γαζι το 3αρι το ηλεκτροδιο αυτη γιατι να μην το κολλαει.
Μην γραφουμε απλα για να γραφψουμε?
Δλδ πηρε ο αλλος 200Α για να κολλαει με 2,5χιλιοστα ηλεκτροδιο?
Ποιο το νοημα?

Κυριακο δεν ειπα οτι δεν θα το κολλαει....φυσικα και θα μπορει..ειπα οτι θα παει σε αλλο μηχανημα εξαιτιας των αναγκων του.....μεχρι και 5mm θα μπορει....αλλα ποτε που...;
Εσυ πιστευεις οτι καποιος που αγοραζει,θεωρω ερασιτεχνικα στην προκειμενη,μια τετοια ηλεκτροκολληση θα κολλαει πανω απο 3mm..;
Εγω προσωπικα εαν ειχα αναγκες απο 3mm και πανω δεν θα αγοραζα συγουρα την mini με τα 140Α..αλλα συγουρα την 200A και επωνυμο μηχανημα......Θα δουλευει πιο ανετα και σωστοτερα...

βρηκα και το ηλεκτρονικο εγχειριδιο χρησης της
https://s3.praktiker.gr/myPraktiker.Images/Products/99463/2/25454/Attachments/M_401805.pdf

η 200FI εχει κυκλο 60% στα 200 οπως η δικη μου στα 160. οπότε δεν ισχυει ο φοβος του λαζαρεφα οτι μπορει να ειναι ιδιαιτερα ασθενικη στα 200 Α
στο μινι βιβλιαρακι που ειχε μεσα στη συσκευασια η δικη μου αναγραφεται με ακριβεια το τι κυκλο εργασαις εχει σε διαφορες τιμες ρευματος. στο ηλεκτρονικο οχι

απο οτι φαινεται ειναι σε επιπεδο κατασκευης της 160 αρας με επιπλεον τα +40 Α και την οθονη
περισυ η δικη μου στα 96 που την ειχα αγορασει αν θυμαμαι καλα ηταν ευκαιρια αρα τουτη ειναι ευκαιρια πλας ;)

ειναι καλυτερη απο την arcmax 200 οπου δινει κυκλο 40% στα 200 η οποια ξεκιναει απο 143 ευρω
οπότε δεν το συζηταμε, στα 100 ευρω η μηχανη ειναι ΛΟΥΚΟΥΜΙ... ;)

Μαλλον αναγνωζεις λαθος Κυριακο....
Τα 200Α στα περισσοτερα μηχανηματα μπορουν να ανταπεξελθουν μια χαρα και σε ηλεκτροδια μεχρι 5mm....δεν ειπα το αντιθετο...αρα και η παραπανω θα κανει...
Απλως η χρηση μιας ηλεκτροκολλησης αναλογα με τις αναγκες μας ακομη και στην διαμετρο ηλεκτροδιου(π.χ συνεχεια πανω απο 3mm),για να το πω πιο καθαρα,καθοριζει και την επιλογη μας...ειναι απλο...

Re: Απάντηση: Εκπτώσεις-Προσφορές.

Μαλλον αναγνωζεις λαθος Κυριακο....
Τα 200Α στα περισσοτερα μηχανηματα μπορουν να ανταπεξελθουν μια χαρα και σε ηλεκτροδια μεχρι 5mm....δεν ειπα το αντιθετο...αρα και η παραπανω θα κανει...
Απλως η χρηση μιας ηλεκτροκολλησης αναλογα με τις αναγκες μας ακομη και στην διαμετρο ηλεκτροδιου(π.χ συνεχεια πανω απο 3mm),για να το πω πιο καθαρα,καθοριζει και την επιλογη μας...ειναι απλο...

Πες μου τι ανεγνωσα λαθος στο παρακατω μυνημα.

Συγνωμμη αλλα θα κολλησει καποιος με τετοιο μηχανημα πανω απο 3mm ηλεκτροδιο...;
Δεν λιγο υπερβολη παροτι οντως τα 3,5mm φαινονται λιγα...;
Ο φιλος lazarefa μια χαρα τα αναφερει...

Οπου αναφερομαστε σε μηχανημα των 200Α το οποιο για καποιο λογο στην περιγραφη δινει 3,5αρι ηλεκτροδιο ΜΑΞ.

https://www.praktiker.gr/m/p/ilektro...ma-200fi-99463

Παλι αναγνωζεις λαθος και επιμενω γιατι δεν αναφερομαι στο μηχανημα,που τα καταφερνει, αλλα σε αυτον που θα την αγορασει....
Ενας που "κολλαει" συνεχεια,επαγγελματιας ας πουμε η ευρεως ερασιτεχνης με ηλεκτροκολληση, με πανω απο 3mm δεν θα την αγορασει γιατι θα θελει καλο ποιοτικο μηχανημα...αυτο λεω τοση ωρα....

Ερασιτέχνης με 3,5 δεν είναι ερασιτέχνης...

Προσωπικά δεν έχω αγοράσει ποτέ παρότι έχω κολλήσει ότι σαβούρα υπάρχει και πάμπολλες μπετοβεργες...

παιδια, ενδεικτικες ειναι οι τιμες στο εγχειριδιο χρησης, περισσοτερο για αυτους που δεν ξερουν. απο εκει το αντεγραψε το πρακτικερ
δειτε το πινακα, δινει στο 2.5αρι 70-95Α. πιθανα να αναφερεται στην βελτιση λειτουργεια και δινει στο 3.5 απο 145-190
ή παιζει και κατι ακομα, οτι λογω κακιστης τσιμπιδας γειωσης να θελει να μην περνανε δυνατα ρευματα. αλοιμονο αν το 2,5αρι δουλευει μεχρι τα 95Α οπως υπονοει ο πινακας
εγω με την δικια μου (αλλά με την υπαρχουσα γειωση) ανετα κολλαω το 2,5αρι και στα 120Α που δοκιμασα. παραπανω δεν χρειαστηκε να παω

προφανως η τιμη του εγχειριδιου ειναι ενδεικτικη και μονο

στο μηχανουργειο που ειχα, στα ελαιοραβδιστικα, ακομα και στα βαρεως τυπου τα αναρτομενα απο τρακτερ, ακομα και στις αλωνιστικες μηχανες της ελιας, ποτε οι μαστοροι δεν χρησιμοποιησαν πανω απο το 3.2
ενταξει εκει ειχαν τις τριφασικες mig αλλά καποιες φορες αν ηθελαν ιδιαιτερα παχια γαζια, εβαζαν και ηλεκτοκολλησεις

για να πας στο 4αρι που και παλι ανετα το δουλευει καθε μηχανη των 200Α νομιζω, πρεπει να κανεις κατασκευες βαρεως τυπου οπως υποστεγα κλπ στα οποια ουτε το 3.2 θα σε καλυψει
οπότε σε αυτη τη περιπτωση η ηλεκτροκολληση ειναι το τελευταιο που θα σκεφτεις καθως προεχει η σκεψη για γερανους που να κρατησουν τα Ηττα και οι mig που θα κανουν τις κολλησεις γερες ;)

ετσι ολα δειχνουν οτι οποιος το σκεφτεται για μηχανη ΜΜΑ σε αυτη τη περιοχη τιμων, την παιρνει με κλειστα ματια που λενε...

κυκλος εργασιας 60% στα 200 αμπερ, με 3 χρονια εγγυηση απο πρακτικερ , στα 99 ευρω , ενταξει, δεν υπαρχει!

οι φθηνοτερες 200 αρες με μονο 40% κυκλο στα 200Α ξεκινουν στα 110 και ανεβαινουν.
με την χιουνται στα 123 ευρω αλλά μονο 10% κυκλο , την arcmax στα 143 ευρω αλλά με 40% κυκλο
και πρεπει να πας στην bormann για να βρεις κυκλο 60% αλλά στα 138 ευρω

επιπλεον ο βαθμος αποδοσης της ειναι στο 80% οταν η bormann ειναι στο 60% κατι που φανερωνει καλυτερα ηλεκτρονικα και φυσικα μικροτερη καταναλωση ρευματος.

ολα δειχνουν οτι η μηχανη ειναι τεφαρικι σε αυτα τα λεφτα...

Τα εχω ξαναγραψει στο νημα με τις ηλεκτροκολλησεις, κανενας μα κανενας ερασιτεχνης ή ακομα και επαγγελματιας σιδερας (για οικοδομικες δουλειες) δεν θα χρειαστει να ανεβει πανω απο 3,2 ηλεκτροδιο. Εγω τοσα χρονια που κολλαω, δεν εχω χρειαστει πανω απο 120Α και ποτε πανω απο 3,2 ηλεκτροδιο.

Εαν εισαι στη βιομηχανια και ραβεις σωληνες, σασι και καραβια θα ανεβεις και σε ποιοτικο μηχανημα.

Ξεχναμε τι ισχυε μεχρι πριν απο 5 χρονια, οταν την τεχνολογια των IGBT την πουλαγαν ακριβα λιγες και ονομαστες εταιρειες. Πλεον υπαρχουν απειρες μηχανες ηλεκτροκολλησης που σου δινουν τη φτηνη δυνατοτητα να κολλησεις καποιες βασικες κατασκευες, αλλα ακομα και σημερα, λογω κοστους, η ποιοτητα των τρανζιστορς αλλα ακομα και των πλακετων ειναι η στοιχειωδης, με οτι αυτο συνεπαγεται για διαρκεια στο χρονο, αξιοπιστια και κακομεταχειριση.

Ενας ερασιτεχνης, θα δει ελαχιστες διαφορες, εως καθολου, μεταξυ των καινουργιων φτηνων μηχανων (μεχρι πχ 150 ευρω) αλλά και σε σχεση με τις ονομαστες που ειναι λιγο πιο ακριβες, με τα ιδια χαρακτηριστικα.

Το να ψαχνουμε ποια ειναι η καλη μηχανη μεχρι τα 200 ευρω ειναι οξυμωρο! Κοιταμε τον κυκλο εργασιων, κανουμε το σταυρο μας και αγοραζουμε!

Κατα τη συγκολληση, παιζουν ρολο παρα πολλοι παραγοντες, η υγρασια του χωρου και των ηλεκτροδιων, τα μεταλλα, η μηχανη, το μηκος και το παχος των καλωδιων, η γειωση, το συν πλην στις ηλεκτρονικες, το χερι, ο τροπος κλπ. Αρα λοιπον ποιος ειναι σε θεση να πει ποια απο τις φτηνες μηχανες υπερτερει?

Εγω θα προτιμουσα την 200αρα μηχανη απο την 160αρα, γιατι (λογικα) θα εχει καλυτερο κυκλο εργασιων, ασχετως εαν δεν προκειται να καψω ποτε 5αρι ηλεκτροδιο, αλλα θα μου δωσει και το πλεονεκτημα να βαλω πιο μακρια καλωδια. Εκει ομως πρεπει να σταθμισεις το μεγαλυτερο κοστος και το βαρος / ογκο του μηχανηματος.

Εγω θα προτιμουσα την 200αρα μηχανη απο την 160αρα, γιατι (λογικα) θα εχει καλυτερο κυκλο εργασιων, ασχετως εαν δεν προκειται να καψω ποτε 5αρι ηλεκτροδιο, αλλα θα μου δωσει και το πλεονεκτημα να βαλω πιο μακρια καλωδια. Εκει ομως πρεπει να σταθμισεις το μεγαλυτερο κοστος και το βαρος / ογκο του μηχανηματος.

Εδώ είναι το ρεζουμέ.
Αυτό προσπαθω να πω Κωστή.
Αντιθέτως αυτό που λες είναι πως η 200Α ναι η συγκεκριμένη 200Α οποίος την παρει μην περιμενει κάτι καλυτερο απο 2,5 η 3μμ.
Πάλι λάθος κατάλαβα????

Παιδιά, αν μου επιτρέπετε, χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας (αλλοίμονο), απλά για να βοηθήσω τη χρήσιμη κουβέντα, να πω τα εξής. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Τι εννοώ; Καταρχάς όταν ένας κατασκευαστής δηλώνει γενικά κι αόριστα για το μηχάνημά του duty cycle 60% (ή και άλλο νούμερο, πχ 40%, 80% κλπ) είναι δώρον άδωρον αν το νούμερο αυτό δεν συνοδεύεται από το συγκεκριμένο πρότυπο που πληροί και ειδικότερα τη θερμοκρασία στην οποία γίνεται η όποια δοκιμή από τον κατασκευαστή της μηχανής. Για παράδειγμα, υπάρχει duty cycle στους 20 C θερμοκρασία, υπάρχει και στους 25 βαθμούς, υπάρχει και στους 40 βαθμούς. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές το δηλώνουν αυτό το νούμερο δίπλα στο νούμερο του duty cycle. Μαντέψτε σε τι θερμοκρασία γίνονται οι δοκιμές και προκύπτει το νούμερο του duty cycle από τους σοβαρούς/μεγάλους κατασκευαστές...Φυσικά στους 40 βαθμούς, οπότε αν το μηχάνημα του Χ κατασκευαστή δίνει 100Α με duty cycle 40% @40C προφανώς είναι πιο δυνατό από το μηχάνημα του Υ κατασκευαστή που δίνει 120Α με duty cycle 60% @20C.
Οπότε το τι νούμερο δίνει σαν duty cycle το συγκεκριμένο μηχανάκι του Praktiker εμένα τουλάχιστον δεν μου λέει πολλά υπ' αυτήν την έννοια.
Σε κάθε περίπτωση ξαναλέω, κακά τα ψέματα, τα χρήματα καθορίζουν ουσιαστικά την κατηγορία του μηχανήματος. Το συγκεκριμένο μηχάνημα στα 100 ή ακόμα και στα 150 ευρώ, δεν μπορεί να είναι καλύτερο/ισχυρότερο από τα λοιπά αυτής της κατηγορίας και δη τα δοκιμασμένα που μπορεί να δει ενδεικτικά κάποιος στο σκρουτζ.
Εμένα αν με ρωτήσετε, μάλλον δεν θα το αγόραζα ακόμα και στα 100 ευρώ, όχι γιατί απαραίτητα είναι μάπα για 100 ευρώ (πιθανότατα δεν είναι) αλλά γιατί γύρω από το 100ρικο υπάρχουν αρκετά δοκιμασμένα/αξιόπιστα μηχανάκια που μπορεί να μην υπόσχονται (στα χαρτιά τουλάχιστον) 200Α αλλά σίγουρα φτάνουν τα 160Α που είναι μια πολύ καλή τιμή αμπέρ για χρήση ηλεκτροδίων 3,2 χιλ., τα οποία πολύ πολύ δύσκολα θα χρειαστεί να ξεπεράσει ένας ακόμα και έμπειρος/απαιτητικός ερασιτέχνης.
Από κει και πέρα, αν τα 3 έτη εγγύησης είναι σημαντικά για κάποιον, όπως επίσης και η πιθανότητα να κολλήσει στα 4 χιλ. ηλεκτρόδιο (αν δεχτούμε ότι η συγκεκριμένη μηχανή θα αντέξει να κάψει έστω κι ένα 4άρι ηλεκτρόδιο σε ρεύμα πχ 140-150Α αν μιλάμε για ηλεκτρόδιο ρουτιλίου ή 170-180Α αν μιλάμε για βασικού τύπου, τότε ας την αγοράσει.

Επίσης να προσθέσω άλλα 1-2 πράγματα. Τα αμπέρ από μηχάνημα σε μηχάνημα μπορεί να μην έχουν και καμία σχέση. Εκεί που η ρύθμιση ενός μηχανήματος πχ λέει 90Α και ίσα που λιώνει σωστά το 2,5άρι ηλεκτρόδιο μπορεί σε μια άλλη μηχανή το ίδιο ηλεκτρόδιο και στο ίδιο δοκίμιο να λιώνει σωστά με ρύθμιση 60Α. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλά η πρώτη μηχανή κλέβει στη ρύθμιση και σίγουρα τα αμπέρ που αναγράφει το ρυθμιστικό της δεν είναι σωστά...Σε τέτοιες περιπτώσεις μια αμπεροτσιμπίδα λύνει την παρεξήγηση και ο νοών νοείτω.
Επίσης πρόσεξα στο μάνιουαλ που έβαλε ο Νικόλας για τη μηχανή του Πράκτικερ ότι η τάση εν κενώ είναι στα 56 βολτ, τιμή αν μη τι άλλο χαμηλή που δεν προιδεάζει για εύκολη έναυση του ηλεκτροδίου. Ακόμα και η φτηνή Helix mini που πρόσφατα αγόρασα των 59 ευρώ δίνει τάση εν κενώ στα 61 βολτ (μετρημένα από μένα με σοβαρό πολύμετρο) ενώ οι πολύ καλές μηχανές συνήθως δίνουν μεταξύ 70-75 βολτ.
Τέλος στο πινακάκι που δίνει το μάνιουαλ της μηχανής λέει ότι για 2,5 άρι ηλεκτρόδιο το συνιστώμενο ρεύμα είναι 70-100Α. Σε όλα σχεδόν όμως τα ανάλογα πινακάκια που έχω δει εγώ για ηλεκτρόδια ρουτιλίου (κοινά) για 2,5άρι ηλεκτρόδιο δίνουν ρεύμα από 50-95 Α το πολύ, γεγονός που με κάνει να υποψιάζομαι ότι τα 20 Α παραπάνω που ξεκινά ο κατασκευαστής της εν λόγω μηχανής τα συνιστώμενα ρεύματα είναι λίγο πολύ το ρεύμα που κλέβει στην αντίστοιχη ρύθμιση (με άλλα λόγια ρυθμίζεις 70 Α στη συγκεκριμένη μηχανή και πραγματικά δίνει 50Α).

Πολυ σωστα, ειναι πολλη σημαντικη η αναγραφη της θερμοκρασιας διπλα απο τον κυκλο εργασιας. Κατι που ισχυει και για τις πηνιου και για τις inverter. Δηλωνει εν μερει την ποιοτητα του μηχανηματος.
Βεβαια, παρ' ολα αυτα, μπορει να βελτιωθει (μεχρι ενος σημειου) η απαγωγη θερμοτητας για καποιον που γνωριζει και μπορει να επεμβει στη μηχανη.
Σιγουρα υπαρχουν αποκλεισεις στα αμπερ (στις inverter), το εχω διαπιστωσει, αλλα σηματικο ρολο παιζει και το μηκος διατομη του καλωδιου.

Νομιζω ο Κυριακος εχει ενα δικιο:
Αυτο που ειπε (ειπαμε) ΔΕΝ ηταν "να μην παρει καποιος την 200αρα αυτη γιατι δεν κολλαει (κατα δηλωση του praktiker) πανω απο 3,2mm, που ειναι απαραιτητα για ερασιτεχνες".
Προφανως και συμφωνουμε οτι για το 99,99% των περιπτωσεων τα 3,2 ειναι υπεραρκετα.
Ειπαμε οτι ειναι περιεργο 200αρα να κολλαει μονο μεχρι τοσο ειναι περιεργο.
Ισως ειναι λαθος περιγραφη, ισως σημαινει κατι για το μηχανημα.
Οπωσδηποτε, αν ισχυει, γιατι να μην παρει καποιος την mini 140αρα ή 160αρα (ή καποια αντιστοιχη), που κολλαει ανετα το ιδιο (και παραπανω η 160) και ειναι και πιο φτηνη και πιο ελαφρια.
Το αν χρειαζεσαι "κλασικη" 200αρα για κολλησεις ...διαστημοπλοιων, ειναι αλλο θεμα. 🙂

lazarefa μπορει πραγματι η μηχανη να κλεβει, αλλωστε κινεζικη ειναι, οποτε τα νουμερα της μπορει και να μην λενε πολλα

μπορει ομως η διαφορα των 20Α βασης να προερχεται περα απο τα νουμερα που λογικα θα κλεβουν ολοι οι κινεζοι πανω κατω το ιδιο, απο την κακη της γειωση. ειναι πραγματι κακη χωρις καμια γλωσσα εσωτερικα (ποσο μαλλον χαλκινη).

παρολα αυτα, με αυτη τη γειωση ηλεκτροκολλησα με τσιμπηματα των 85-90 αμπερ, με 2.5αρι, μια εξωτερικη κλειδαρια (που αντικατεστησε παλια κολλημενη και αχρηστη ιδιου τυπου) σε παλια βαμενη μεταλλικη πορτα χωρις να την ξυσω, ουτε στη γειωση ουτε στα σημεια που εκανα τσιμπηματα! επειδη βαριομουν.
αρχικα πηγα με 70-75Α και μου κολλαγε το ηλεκτροδιο ασε που μου εκανε εναυση με πολυ προσπαθεια. ετσι της εδωσα παραπανω ρευμα.
στα 90Α μου ψιλοκολλαγε ομως παλι το ηλεκτροδιο, στα 2-3 τσιμπηματα που χρειαστηκα, οπότε οταν μετα πηγα να κολλησω πιο καλα γιατι ειχε ψιλοξεκολλησει, εναν βαμενο χοντρο μεντεσε που ειχε, στην βαμενη πορτα, την ανεβασα στα 105 (περιπου) ισως 110 και μου ελιωσε την λαμαρινα. απο βλακεια μου βεβαια γιατι επεμεινα.

η πορτα της αποθηκης, ηταν πλαισιο απο κουφιο και λαμαρινα απο τη μια (εξωτερικη) πλευρα, εκει που ηταν ο μεντεσες. κλασικα.

αρα αν κολλαει εστω και προβληματικα στα 90 Α πες, με τετοια χαλια γειωση, βαμενο σιδερο, εστω και ψιλοσκουριασμενο σε καποια σημεια, νομιζω οτι δεν ειναι τοσο οτι κλεβει στα νουμερα που δινει, (που λογικα ολες οι κινεζες κλεβουν) αλλά στην χαλια γειωση που εχει.

παντως τωρα που θα κατεβω κατω επειδη περιμενω μια γειωση, θα κανω 1-2 γαζια σε γωνιες αφου τις περασω τροχο πρωτα, να σας πω με τι αμπερ χρειαζεται με σωστη γειωση σε 2.5αρι
τουλαχιστον με τις δικες της ενδειξεις. γιατι αμπεροτσιμπιδα DC παει κανα 50αρικο και δεν...

....

αγγελε πιθανα να εχεις δικιο, δεν παυει ομως η συγκεκριμενη να ειναι ενα καλο εργαλειο στο κατοσταρικο με 3 χρονια εγγυηση