Εκπτωση 15% ΔΕΗ

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εκπτωση 15% ΔΕΗ

Ναι, πάντα ήταν έτσι, Μέχρι πριν 2 χρόνια στην κατανάλωση ρεύματος είχαμε 4 κλίμακες και τώρα έχουμε τρείς.
Η ΔΕΗ, αν και παραγωγική εταιρεία, πριμοδοτεί την μειωμένη κατανάλωση - και φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες παρόχους - όσο περισσότερο καταναλώνεις τόσο δυσανάλογα περισσότερο πληρώνεις.
Στους ιδιώτες παρόχους τώρα, εμφανίζεται το παράδοξο να θέλουν πολλούς πελάτες, αλλά να πριμοδοτούν αυτόν που καταναλώνει λιγότερο. Στο καπιταλιστικό σύστημα όμως, ισχύει το αντίθετο. Οποιος καταναλώνει πολύ πληρώνει ανα μονάδα λιγότερο. πχ. το 1 σουβάκι 2 ευρώ, στα 3 σουβλάκια το 1 δώρο...

εντιτ

Καλά λένε οτι στον εμφύλιο κέρδισαν οι κομμουνιστές... :))

Δεν εχεις απολυτο δικιο στο θεμα καταναλωσης-κλιμακες. Αν το δει κανεις "οικολογικα", η προσπαθεια στον δυτικο κοσμο ειναι να περιορισουμε την καταναλωση ενεργειας, οποτε δεν μου φαινεται παραξενο να υπαρχει οικονομικη πιεση ωστε να καταναλωνουμε λιγοτερο. Σκεψου π.χ. το νερο. Θα ησουν αντιθετος να αυξανεται η τιμη του κυβικου μετρου σε περιοδους ξηρασιας;

Σχετικα με το τελευταιο σχολιο που γραφεις, δεν θα διαφωνησω. Καλως ή κακως ετσι ειναι τα πραγματα.

Μα μπορούμε να εισάγουμε πάμφθηνο ρεύμα απο την Βουλγαρία. Φρέσκο απο το Κοζλοντούι. Θα βγάλουν κέρδος και η ΔΕΗ και οι ιδιώτες με τις τιμές που υπάρχουν στην Ελλάδα, ακόμα κι αν ακολουθηθεί το καπιταλιστικό μοντέλο. Το νερό αντίθετα δεν είναι "άπειρο", οι φυσικές δεξαμενές γεμίζουν σε τυχαίο χρόνο και ρυθμό κατα την διάρκεια του έτους. Το οτι θα φεύγει συνάλλαγμα στην Βουλγαρία, αντισταθμίζεται απο το καθαρότερο περιβάλλον - μιας και ανησυχούμε γι'αυτό... Αλλά όλη αυτή η διαδικασία δεν συμφέρει το καθεστώς της ΔΕΗ στην χώρα.

Last edited:
Προσωπικά επειδή περίμενα μεγάλη κατανάλωση, έκανα ο ίδιος μέτρηση και μου ήρθε πιο νορμάλ ο λογαριασμός. Αν το άφηνα στη ΔΕΗ θα είχα 100 έναντι και 800 εκκαθάριση.

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές την κοινωνική πολιτική του κράτους (βλέπε κοινωνικά τιμολόγια, νησιά κλπ), τα οποία στην ουσία σχεδόν διπλασιάζουν τον λογαριασμό.

Προσωπικά επειδή περίμενα μεγάλη κατανάλωση, έκανα ο ίδιος μέτρηση και μου ήρθε πιο νορμάλ ο λογαριασμός. Αν το άφηνα στη ΔΕΗ θα είχα 100 έναντι και 800 εκκαθάριση.

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές την κοινωνική πολιτική του κράτους (βλέπε κοινωνικά τιμολόγια, νησιά κλπ), τα οποία στην ουσία σχεδόν διπλασιάζουν τον λογαριασμό.
Αυτο λεγεται κοινωνικο κρατος και κρατος προνοιας.

Αυτο λεγεται κοινωνικο κρατος και κρατος προνοιας.

το οποιο πρεπει να πληρωνει αυτες τις παροχες απο τους φορους και οχι απο λογαριασμους καταναλωσης συγκεκριμενων προϊοντων!!!
Αλλα παντα (και ολες οι κυβερνησεις) επιλεγουν τις ευκολες λυσεις .. "ριχτο μωρε μεσα στην δεη/ευδαπ και δεν θα καταλαβει κανεις τιποτα". Βεβαιως οταν οι χρεωσεις-εκτος-ρευματος εχουν φτασει να ειναι το 55-60% ενος λογαριασμου, οι πολιτες κατι αρχιζουν και καταλαβαινουν.
Αποθεωση αυτης της λογικης οταν χρεωθηκε ο ενφια (ταπτγαε ή οπως στο καλο λεγοταν τοτε) μεσα στο λογαριασμο δεη!

τεσπα, offtopic rant

Πάντα πρέπει να υπάρχουν κάποια κορόιδα για να πληρώνουν τα σπασμένα κάποιων άλλων προνομιούχων , εδώ μέχρι πρόσφατα η Μύκονος ήταν παραμεθόριος και είχε μειωμένο ΦΠΑ...

εχει προχωρησει προσφατα καποιος σε νεο συμβολαιο με την ΔΕΗ ? μεσω e-contract ?

Ποιο απο τα παρακατω προγραμματα ειναι η καλυτερη επιλογη δεδομενων των συνθηκων (θερμανση με ρευμα δυστυχως)

myHomeonline
myHome enter
myHome enter+
Greenpass
Γ1/Γ1Ν οικιακο

Με τις ΤΡΕΛΕΣ αυξήσεις στα σταθερά προγράμματα είναι απαγορευτικά πλέον. Όποιος πρόλαβε πρόλαβε.

Μάλλον πας στο κλασσικό το κυμαινόμενο και εύχεσαι κάθε μήνα να συνεχίσει τις επιδοτήσεις ο Κούλης.

Έτσι όπως τα έχουν κάνει είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Με τις ΤΡΕΛΕΣ αυξήσεις στα σταθερά προγράμματα είναι απαγορευτικά πλέον. Όποιος πρόλαβε πρόλαβε.

Δε νομιζω να »πρόλαβε« κανεις γιατι μετα από καποιο διάστημα οι παροχοι απλά καταργούν το σταθερό πρόγραμμα με καλή τιμή (έχουν φροντίσει γι αυτό στο συμβόλαιο) και τιμολογούν ότι θέλουν (κι αν δεν σου αρέσει, απλά έχεις τη δυνατότητα αποχωρησης)

Έχω 2 σταθερά της ΔΕΗ. Το ένα από Δεκέμβριο του 2021 (με 0,10) και το άλλο από Μάρτιο 2022 (με 0,18)

Εξακολουθούν να ισχύουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ.

Και μάλιστα είχαν βγάλει και ανακοίνωση ότι θα τηρήσουν τα συμβόλαια και δεν θα γίνει καμία μονομερής κατάργηση.

Έχω 2 σταθερά της ΔΕΗ. Το ένα από Δεκέμβριο του 2021 (με 0,10) και το άλλο από Μάρτιο 2022 (με 0,18)

Εξακολουθούν να ισχύουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ.

Και μάλιστα είχαν βγάλει και ανακοίνωση ότι θα τηρήσουν τα συμβόλαια και δεν θα γίνει καμία μονομερής κατάργηση.
Μπράβο στη ΔΕΗ.

Υποψιαζομαι οτι ειναι η εξαίρεση (λόγω κρατικού χαρακτήρα).

Είχα το my home enter που δυστυχώς λήγει 10/22. Το είχα πάρει με 0.10 ευρώ/kWh. Τώρα, το πρόγραμμα αυτό, αν το πάρει κανείς δίνει 0.5ευρω/kWh. Όπως ειπώθηκε λοιπόν, όταν τελειώσει το συμβόλαιο μου, επιστρέφω σε Γ1 και κάνω την προσευχή μου να βρεθεί λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως χαμηλές τιμές ρεύματος δεν θα ξανά δούμε για πολλά χρόνια ακόμα.

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί στο παρελθον. Αυτός είναι το επίσημο link που ενημερώνεται κάθε μήνα που δείχνει την τιμή του ρεύματος και ακολούθως βγαίνουν και οι λυπητερές στους λογαριασμούς (ρήτρα).

Κατεβάστε το 2022 και κατεβάστε και το 2020 να δείτε που ήταν μια ζωή και κανένας δεν ενδιαφερόταν. Σας θυμίζω ότι η ρήτρα ενεργοποιείται όταν η τιμή είναι πάνω από 50 ευρώ. Και επίσης θυμίζω η ρήτρα ΔΕΝ καταργήθηκε. Απλά πήρε αναστολή μέχρι τον Ιούνιο (που όλως τυχαίως είναι οι εκλογές..... )

"Συγχαρητήρια" σε όσους σκέφτηκαν να δημιουργήσουν το καφενείο που λέγεται χρηματιστήριο ενέργειας που πραγματικά με όρους καφενείου μαζεύονται οι 4 κολλητοί (στην κυριολεξία 4) και ορίζουν τις τιμές με κριτήριο τις τσέπες τους (ότι ρεύμα περισσεύει αντί να το δώσουν στον κόσμο να πέσουν οι τιμές το πουλάνε έξω). Είπαμε: χρηματιστήριο.

Αντι να βγούμε στους δρόμους ΟΛΟΙ καθομαστε να δούμε τα επιδόματα.

Απολαύστε τα χαλια μας:

Είχα το my home enter που δυστυχώς λήγει 10/22. Το είχα πάρει με 0.10 ευρώ/kWh. Τώρα, το πρόγραμμα αυτό, αν το πάρει κανείς δίνει 0.5ευρω/kWh. Όπως ειπώθηκε λοιπόν, όταν τελειώσει το συμβόλαιο μου, επιστρέφω σε Γ1 και κάνω την προσευχή μου να βρεθεί λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως χαμηλές τιμές ρεύματος δεν θα ξανά δούμε για πολλά χρόνια ακόμα.
Αυτό ακριβώς σκέφτομαι κι εγώ. Όταν λήξουν τα συμβόλαια θα πέσει κλάμα. Δεν πιστεύω να νομίζει κανένας ότι θα επανελθουν οι τιμές το 2023 .
Τα charts δείχνουν οι αγορές περιμένουν αποκλιμάκωση από το 2024. Αποκλιμάκωση. Όχι επιστροφή.

• Like
Reactions: avpap
Υπάρχει θέμα γιατί όλο το μοντέλο με το χρηματιστήριο ενέργειας βασίζεται στην παραδοχή ότι έχεις:
1. Ανταγωνισμό (αστεία πράγματα για Ελλάδα)
2. Μεγάλες διασυνδέσεις με το εξωτερικό (που δεν έχει η Ελλάδα)
Από εκεί και πέρα κλασσικά είμασταν οι τελευταίοι που κλείνουν την πόρτα για να το ενεργοποιήσουμε (υποχρέωση από ντιρεκτίβα) και όλα τα ενδιάμεσα χρόνια ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ για να πάρουμε μέτρα που οι ειδικές συνθήκες της Ελλάδας θα έκαναν το μοντέλο δυσλειτουργικό. Ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα τρέξτε...
Πάντως στο σπίτι, με Γ1Ν (δεν είχαμε πάει ποτέ σε κάτι άλλο) δεν πληρώνουμε πολλά λεφτά (ο τελευταίος ήρθε 120 ευρώ). Βέβαια:
- Οι περισσότερες συσκευές είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης.
- Το σπίτι έχει πολύ καλή μόνωση.
Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι φωτοβολταϊκά με net-metering. Η απόσβεση τώρα έχει πέσει πολύ κάτω από τα 7 χρόνια και υπάρχουν και λύσεις για όσους δεν μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά στο διαμέρισμά τους όπως το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. Αν έχεις κρατήσει τους λογαριασμούς σου από τα τελευταία 2-3 χρόνια, βλέπεις τι καταναλώνεις και αγοράζεις 1-2-3 kWp φωτοβολταϊκά και πληρώνεις μετά την kWh κοντά στα 5 cents μόνο και δεν σε νοιάζει που πάει η πραγματική τιμή της...Απλά πρέπει να αγοράσεις τόσα φωτοβολταϊκά που να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνεις σε επίπεδο έτους γιατί αλλιώς θα τα δωρίζεις τα εξτρά.

Last edited:
  • Like
Reactions: Kosh