Έκρηξη μετεωρίτη στη Ρωσία

"...Όταν οι μετεωρίτες εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα οι ταχύτητές τους κυμαίνονται από 36.000 έως και 250.000 χιλιόμετρα την ώρα. Στη συνέχεια επιβραδύνονται και η ταχύτητά τους μειώνεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα, για να καταλήξουν στην επιφάνεια της Γης με ένα χαρακτηριστικό σάλπισμα. Εν τούτοις, τα πολύ μεγάλα κομμάτια επιβραδύνονται ελάχιστα και γι' αυτό δημιουργούν κρατήρες. Τα πετρώδη, φυσικά, μετεωροειδή, με διάμετρο μέχρι 10 μέτρα, εκρήγνυνται στη διάρκεια της πτώσης τους μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα πριν φτάσουν στην επιφάνεια της Γης, αν και η ενέργεια που εκλύεται είναι ίση με την έκρηξη πέντε ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα...."

http://el.wikipedia.org/wiki/Μετεωρίτης

Eβαλα κατω τον τυπο κινητικης ενεργειας (1/2 x Mαζα x Tαχυτητα^2)
για σωμα 10.000 κιλων και ταχυτητας 14.000 μετρων/δευτερολεπτο ...

980.000.000.000 Joule !
Δηλαδη, κοντα στο ΕΝΑ ΤeraJoule !

Αυτο το "πραμα" αποδεσμευσε το 1/60 της ισχυος της βομβας της Χιροσιμα !!!!
Και συγκρινομενο με τον εξολοθρευτη των δεινοσαυρων .... δεν ηταν ΚΑΝ καψουλι !

Το αναλογο περιστατικο (πριν εναν αιωνα) στην Τονγκουσκα πρεπει να ειχε μαζα
πανω απο 600 τονους για να φτασει την καταστροφικη ισχυ μιας ατομικης βομβας.
Τουλαχιστον 600 τονους ..... (εξαρταται, βεβαια, και απο την ταχυτητα εισοδου !)

Last edited:
Eβαλα κατω τον τυπο κινητικης ενεργειας (1/2 x Mαζα x Tαχυτητα^2)
για σωμα 10.000 κιλων και ταχυτητας 14.000 μετρων/δευτερολεπτο ...

980.000.000.000 Joule !
Δηλαδη, κοντα στο ΕΝΑ ΤeraJoule !

Αυτο το "πραμα" αποδεσμευσε το 1/60 της ισχυος της βομβας της Χιροσιμα !!!!
Και συγκρινομενο με τον εξολοθρευτη των δεινοσαυρων .... δεν ηταν ΚΑΝ καψουλι !

Το αναλογο περιστατικο (πριν εναν αιωνα) στην Τονγκουσκα πρεπει να ειχε μαζα
πανω απο 600 τονους για να φτασει την καταστροφικη ισχυ μιας ατομικης βομβας.
Τουλαχιστον 600 τονους ..... (εξαρταται, βεβαια, και απο την ταχυτητα εισοδου !)

Μάλλον είναι διαφορετικά τα νούμερα SR71B!

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231235447

Eυχαριστω τον "καραβοκυρη" για την διορθωση.
Εμεινα στα μεσηβρινα νουμερα που μιλουσαν για μετεωρο 10 τονων.
Το Nature αναφερει την αναφορα μιας αστρονομου απο τον Καναδα
που υπολογιζει το μετεωρο ..... στους 7000 μετρικους τονους !!!!!

http://www.nature.com/news/russian-meteor-largest-in-a-century-1.12438

Εαν ειναι ετσι .... οι κινητικες (και οχι μονο) ενεργειες .... ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΟΝΤΑΙ !!!
Σιγουρα υπαρχει και χημικη ενεργεια που απελευθερωνεται, απλα δεν μπορω να
την υπολογισω. Και η μανια μου με υπολογισμους .... με κανει ενθουσιωδη υπερ του δεοντος.
Πρεπει οπωσδηποτε να υπολογισω ενα νουμερακι (οπως ο ηρωινομανης παιρνει ενα φιξακι).

Last edited:
Είναι δυνατόν να ήταν ορατός ο μετεωρίτης όπως έμπαινε σε τροχιά απο την Γερμανία? Σήμερα το πρωί την ώρα που πήγαινα στην δουλεία οδηγώντας στην Autobahn κατευθυνόμενος ανατολικά, στο βάθος είδα κάτι φωτεινό να διασχίζει τον ουρανό γρήγορα και να αφήνει καπνό πίσω του. Υπέθεσα οτι ήταν κάποιο αεροπλάνο αλλά μου έκανε εντύπωση οτι ήταν πολύ γρήγορο, πολύ φωτεινό, και άφησε πολύ καπνό. Πέρασε προς στιγμήν απο το μυαλό μου μήπως είναι τπτ τέτοιο αλλά μετά λέω δεν μπορεί, I am not in a Michael Bay movie...

Δεν ξέρω αν θα ήταν ορατός γιατί στον χάρτη πολύ ανατολικά το βλέπω το σημείο που έπεσε, αλλά απο την άλλη, λές?

Το ρωσικό RT υποστηρίζει, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του -αναφορά που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.

[/url]

:flipout::flipout::HTEHETH63:
ναι ναι
:firstprize:

:flipout::flipout::HTEHETH63:
ναι ναι
:firstprize:
Νικολα,πολυ σε εχουν απορροφησει τα ηχεια και χαθηκες!Αντε βρε και εδω ολοι οι αστροφυσικοι του πλανητη τα εχουν κανει πανω τους απο τη χαρα τους!
ΥΓ
Για την...αναχαιτηση ασχολιαστο!

Ερωτηση για τους αστροφυσικους μας .....

ΕΑΝ ενα μετεωρο ΔΕΝ περιεχει καθολου νερο (η οτιδηποτε αλλο πτητικο) θα ανατιναχθει απο την τριβη του
με την ατμοσφαιρα ???

Με φασματομετρηση εχουν βρεθει αστεροειδεις που περιεχουν περιπου 3% μαγνησιο και 42% οξυγονο..Βαλε στην εξισωση και μερικες χιλιαδες βαθμους θερμοκρασια και εχεις μια γιγαντια εκρηξη χωρις καν να αγγιξει το εδαφος!

Δεν τιθεται θεμα μονο κινητικης ενεργειας,απο τη στιγμη που το μετεωρο εξερραγη απελευθερωθηκαν και μεγαλα ποσα χημικης ενεργειας.

και ακτινοβολίας βεβαιως, βεβαιως
γεια σου Νικόλα!!!
Οι αστροφυσικοί πρεπει να ζουν μεγάλες στιγμές!!
Τσίγκανο είχες?

Eαν ειναι ΜΟΝΟ απο νικελιο ???
Μπορει να καιγεται λιγο-λιγο, μεχρι να φτασει ως "κουκουτσι" στο εδαφος ???

(κατι ακουσα απο τον Σειραδακη στο ΣΚΑΙ ..... για πτητικες ποσοτητες που εκρυγνηνται ..... αλλα δεν το ακουσα ολοκληρο)

Last edited:
Ναι,τον ακουσα εγω..Για νερο έλεγε.Όχι,αν ειναι βραχος νικελιου δε θα ανατιναχθει στην ατμοσφαιρα,θα εισχωρησει βαθεια στο φλοιο..Οπως εκεινος που εικαζεται οτι εξαφανισε τις μεγαλες σαυρες..Μπρρρρρρ....

Οντως ρε παιδια .....

Πυραυλος (5-6 mach) πετυχαινει μετεωριτη (40+ mach).

Που τα ειδαν αυτα ? :laugh:

(γελανε τα ακροφυσια απο τα ramjet μου .... !!!)

Καπου διαβασα οτι η ταχυτητα του μετεωριτη μειωνεται δραματικα κατα την εισοδο στην ατμοσφαιρα ..οτι και να σημαινει αυτο

"Όταν οι μετεωρίτες εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα οι ταχύτητές τους κυμαίνονται από 36.000 έως και 250.000 χιλιόμετρα την ώρα. Στη συνέχεια επιβραδύνονται και η ταχύτητά τους μειώνεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα, για να καταλήξουν στην επιφάνεια της Γης με ένα χαρακτηριστικό σάλπισμα...."

τωρα ποιος θα μου λυσει τη απορια τι ειναι το "χαρακτηριστικό σάλπισμα."?

Last edited: