Εκτίμηση συλλογής γραμματοσήμων;

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
έχω στα χέρια μου εδώ και 25 χρόνια μια συλλογή γραμματοσήμων ενός θείου που ασκούσε το χόμπι αυτό για πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Πρόκειται για περισσότερα από 3000 γραμματόσημα και λίγοι φάκελοι πρώτης κυκλοφορίας.

Πώς μπορώ να πληροφορηθώ αξιόπιστα την αξία μιας τέτοιας συλλογής;

παραπλευρως εγω θα εψαχνα στο ebay για μια αναλογη συλλογη Βλαση.

Στο λεω γιατι για συλλογες κομικς που τσεκαρω -και που ειναι επισης πολλα τα λεφτα -μεσες ακρες βγαζεις περιπου το μεσο ορο....

Μιλώντας από μνήμης (μάζευα μικρός γραμματόσημα), υπάρχουν 2 τρόποι τουλάχιστον: (α) Πάς σε ένα γραμματοσημάδικο και σου κανουν μια προσφορά/εκτίμηση για το σύνολο της συλλογής. Πιθανόν να σου κάνουν χωριστή εκτίμηση για μερικά ιδιαίτερα καλά κομμάτια. Η μεγάλη πλειοψηφία των γραμματοσήμων στον μέσο όρο των συλλογών είναι χωρίς μεγάλη αξία - η σπανιότητα και η ιδιαίτερότητα μετράν και όχι η παλαιότητα. Στην θεσσαλονίκη είχε κάποτε γραμματοσημάδικα στην πλατεία Ελευθερίας αλλά δεν νομίζω ότι είναι πια εκεί (αν υπάρχουν). Θα άξιζε να ρωτήσει κανείς στα μαγαζιά γύρω από το μπιτ-παζάρ για το αν εξακολουθεί κανένα από αυτά να υπάρχει. (β) παίρνεις έναν διεθνή κατάλογο, και ψάχνεις να βρείς τα γραμματόσημα της συλλογής σου. Από το σύνολο που βγάζεις θα πρέπει να κόψεις κανένα 70% γιατί πρώτον θα έχεις υπερεκτιμήσει την κατάσταση του κάθε γραμματοσήμου, και δεύτερο γιατί η τιμή που θα βρείς θα είναι αυτή που χρειάζεται για να την αποκτήσεις. Αν θυμάμαι καλά, δυο καλοί κατάλογοι ήταν Yves-Tellier και κάτι-Gibbons. Αν η συλλογή του θείου σου εξειδικεύεται σε μια χώρα, τότε αξίζει τον κόπο να πάρεις τον κατάλογο εκείνης της χώρας.
Καλή τύχη.

Νομίζω πως ο Πυλαρινός στη Σταδίου που βγάζει και τους ετήσιους καταλόγους θεωρείται ο καταλληλότερος:

ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ
Γραμματόσημα – Νομίσματα – Χαρτονομίσματα – Πίνακες – Αντικείμενα Τέχνης
Πανεπιστημίου 18 Αθήνα
Τηλ.210-3630688

Θα μπορούσα να σε βοηθήσω, αλλά είσαι λίγο μακρυά.
Τσέκαρε τον κατάλογο που σου προτάθηκε, αλλά έχε
υπόψιν σου ότι αν μιλάμε γιά ασφράγιστα γραμματόσημα,
θα πρέπει να είναι άψογα (με πλήρη οδόντωση, χωρίς τσακίσματα
και με την κόλλα τους αψεγάδιαστη). Αν μιλάμε γιά σφραγισμένα,
περιπλέκεται η κατάσταση καθώς συνήθως τα σφραγισμένα έχουν
πολύ μικρότερη αξία από τα αντίστοιχα ασφράγιστα, αλλά προσοχή
αν διακρίνεται καθαρά ολόκληρη η σφραγίδα, τότε πρέπει να ψάξεις
και άλλα πράγματα, μερικές σφραγίδες έχουν τεράστια αξία! Αν έχεις
γραμματόσημα σε φύλλα (ενωμένα), μη διαννοηθείς να τα χωρίσεις!
Αν θέλεις τίποτα άλλο στείλε μου pm.

Υπάρχουν καταλογοι, ελληνικοί και διεθνείς, αλλά αν τυχόν πας να πουλήσεις οι τιμές που θα πάρεις θα ειναι αρκετά πιο χαμηλές. Ελληνικούς κατάλογους βγάζει και ο Τσακίρης στη Θεσ/νικη (νομίζω εκεί βρίσκεσαι) που ειναι και εκτιμητής και κάνει και δημοπρασίες, αν θελεις πες μου να βρω αύριο πρωί στη δουλειά τηλ-διεύθυνση (δεν χάνεις να ρωτήσεις)

Οι πιό έγκυροι κατάλογοι για εκτίμηση γραμματοσήμων απ' όλον τον κόσμο είναι κατα σειράν αξιοπιστίας οι

Yvert & Tellier (Γαλλικοί)

Michel (Γερμανικοί) και

Scott (Αμερικανικοί)

Απο Ελληνικούς πέρα απο τους παλιούς (Βλαστό, Πυλαρινό) καλός είναι ο Greece 2008 του Καραμήτσου αλλά μόνο για Ελληνικά γραμματόσημα (Και μου φαίνεται οτι έχει κάπως τσιμπημένες τιμές).

Γενικά προσοχή διότι υπάρχει η τάση στους εμπόρους να εκτιμούν σε χαμηλές τιμές τα κομμάτια που δεν έχουν και σε υψηλές τα κομμάτια που έχουν.

Για περισσότερες λεπτομέρειες p.m.

@Σωκράτη Τ.: Με μία πλήρη Παρισινή σειρά του 1861 δεν γίνεσαι πλούσιος (ακόμη και αν είναι σε κατάσταση όπως αυτή της φωτογραφίας).

Αντίθετα με αυτό:
getphoto.php

(40 λεπτό, γύρω στο 1872, με τη συγκεκριμένη απόχρωση υπάρχουν μόνο 13 και όλα σφραγισμένα, τα λεγόμενα και "Σολφερίνο")

πιάνεις γύρω στα εκατό χαρτιά.

Last edited:
Re: Απάντηση: Εκτίμηση συλλογής γραμματοσήμων;

Σολφερίνο ναι !! το γραμματόσημο μύθος
νομίζω ότι έχει πλέον ξεφύγει από τα 100 και έχει πάει σε άλλα νούμερα ! ..
getphoto.php

Επαναφέρω το θέμα μετά περίπου ένα χρόνο μιάς και σε μία δημοπρασία του οίκου του Αργ. Καραμήτσου διατίθεται ένα απο τα ελάχιστα Σολφερίνο:
(Μεγάλη Κεφαλή Ερμή 40 λεπτών έκδοσης 1871/72 με λάθος απόχρωση: ροζ-λιλά σε πρασινωπό χαρτί αντί της νορμάλ κιτρινοκαφέ σε πρασινωπό χαρτί)

Κάντε κλίκ εδώ και μετά επιλέξτε "1871/2 printings" είναι το κομμάτι 02267.

Τιμή εκκίνησης 50 χιλιάρικα... τη γράφω διότι αν μη τι άλλο μιλάμε για το χάϊ εντ του φιλοτελισμού:smash::smash::smash:

Γεια σου ρε Αργυρη και Μαικ, το ντιναμικ ντουο του ελληνικου φιλοτελισμου....

Σολφερινο ειναι αυτο ποσο να το εκκινησεις..?

Ο μακαρίτης ο πατέρας μου ήταν φιλοτελιστής.
Δυστυχώς δεν είχα την υπομονή και το μεράκι να τον διαδεχτώ.

Η κληρονομιά του είναι περί τα 10.000 κομμάτια τα περισσότερα σφραγισμένα απ'όλο το κόσμο αλλά και περίπου μια 15ετία (αν θυμάμαι καλά) πρώτης κυκλοφορίας μέσα στους φακέλους των ΕΛ.ΤΑ.

Έχει και μια σχεδόν πλήρη σειρά με τον ΕΡΜΗ (πάνω από δέκα κομμάτια, αν θυμάμαι καλά έλειπε μόνο ένα της σειράς) Δεν νομίζω να ήταν τόσο παλιά, όμως μου είχε πεί ότι είναι η καλύτερη σειρά που έχει και ήθελε να βρεί το τελευταίο. Τελικά δεν τα κατάφερε.

Δεν θα ξεχάσω και την ημέρα που τα ΕΛ.ΤΑ. έστειλαν την ετήσια συνδρομή ανανέωσης και δεν ήταν εκεί να την διευθετήσει...

Φίλε Βλάση, τι μου θυμισες...!

Τιμή εκκίνησης 50 χιλιάρικα... τη γράφω διότι αν μη τι άλλο μιλάμε για το χάϊ εντ του φιλοτελισμού:smash::smash::smash:

50 χιλιαρικάκια (αρχική τιμή) για ένα κομματάκι χαρτί????:smash:

Κι ύστερα κατηγοράμε τους Χαιεντάδες που πληρώνουν 2 ψωροχιλιάρικα το μέτρο, τα καλώδια ρεύματος!:flipout::flipout:

50 χιλιαρικάκια (αρχική τιμή) για ένα κομματάκι χαρτί????:smash:

Κι ύστερα κατηγοράμε τους Χαιεντάδες που πληρώνουν 2 ψωροχιλιάρικα το μέτρο, τα καλώδια ρεύματος!:flipout::flipout:

Η αξία κάποιου συλλεκτικού πράγματος εξαρτάται απο τους κλασσικούς νόμους προσφοράς και ζήτησης. Ομως, για τετοια τιμή πιστεύω πως μόνο αν βγει στην διεθνή αγορά έχει πιθανότητες, η ελληνική ειναι πολύ μικρή και οι συλλέκτες γραμματοσήμων ελαττώνονται κάθε χρόνο.....με τον θάνατο παλαιοτέρων ενώ στην νεολαία εμφανίζονται ελάχιστοι! Την συλλογή γραμματοσήμων που είχα ξεκινήσει το 1970 την σταμάτησα το 2001, όταν διαπίστωσα ότι τα παιδιά μου αδιαφορούσαν πλήρως (και φυσικά....δεν πρόκειται να τα πάρω μαζί μου τα γραμματόσημα). Επίσης τα ακριβά γραμματόσημα έχασαν σημαντικό μέρος της αξίας τους....με την κατάργηση των συναλλαγματικών περιορισμών, καθώς παλαιότερα αν ήθελες να βγάλεις....50χιλιάδες ευρώ έξω, αγόραζες ένα τέτοιο γραμματόσημο, το έβαζες σαν κύριος στο πορτοφόλι και περνούσες τα σύνορα ατσαλάκωτος και φτάνοντας έξω το ρευστοποιούσες και έπαιρνες τα λεφτά σου για να τα ....καταθέσεις στην Ελβετία!

Re: Απάντηση: Εκτίμηση συλλογής γραμματοσήμων;

κοίτα μην έχει κανένα από αυτά μέσα γιατί τότε θα είσαι πλούσιος...
το πρασινακι ποσο πιανει αραγε?εχω ενα σφραγισμενο του 1861...

χμ μονο 65ε,ουτε καν ενα ipod...:BDGBGDB55:εχετε να προτεινετε καπου να παρω μια θηκη για γραμματοσημα??

Last edited: