Electro Voice Patrician II

Απάντηση: Re: Electro Voice Patrician II

Και το μεγαλυτερο προβλημα για μενα ειναι στα χαμηλα.
Το spl ερχεται απο την μποτα (80-100Ηζ), με μια κορυφη στη σχεδιαση (Qtc 1.2 για να μην πω μεγαλυτερη).
Φυσικα πρεπει να ακολουθησουν και τα μεσαια και τα πριμα, οποτε καταλαβαινεις τι αχταρμας γινεται.

Π.χ. δες το ιδιο μεγαφωνο (2242Η) σε δυο διαφορετικες σχεδιασεις.
Το ενα για ντιμπι και το αλλο για εκταση χαμηλα.

http://www.jblpro.ru/pdf/ASB6118.pdf

http://www.jblpro.com/pub/cinema/4645c.pdf

Εγω βλεπω -3dB @ 35Hz και στα δυο!

Προσωπικα πιστευω οτι στα χαμηλα ειναι το μικροτερο προβλημα.
Προβληματα περιμενω στην στερεοφωνικη εικονα αλλα αν για μεσαια/υψηλα εχουμε ενα νορμαλ διδρομο, σπιτικο η και μικρο στουντιο μονιτορ, μαλλον θα ειναι οκ.
Ενα 18 προ-σαμπ με ισοσταθμιση θα δωσει κλωτσια στο συκωτι, πιστευω.
Οπως και να εχει, σε λιγο καιρο θα ξερω απο πρωτο χερι (δευτερο για να κυριολεκτω) και τοτε θα επανελθω εδω για εντυπωσεις. Καλες η κακες!
:music-smiley-005:

Ανάλογα με τον χώρο. Αν είναι < 50τμ, ξέχνατο, σε ανθρώπινο κόστος θα πρέπει να τα πνίξεις, οι σχεδιάσεις τους έτσι και αλλοιώς δεν είναι near field, αλλά ούτε και mild. Οι σχεδιάσεις για μικρούς χώρους είναι τα studio monitor, μεγάλη ιστορία..... Για μεγαλίτερους χώρους θέλει πολύ μελέτη για να τον καλύψεις ηχητικά, δεν αντιμετωπίζονται με σπιτικά κριτήρια.
Πάρε μία γεύση http://www.bonstudio.gr/
Η εμπειρία μου για ένα χρόνο περίπου κατέληξε σε αποτυχία με πολύ πίκρα. Η λογική του ΡΑ είναι εντελώς διαφορετική.

Re: Απάντηση: Re: Electro Voice Patrician II

Μα φυσικα και θα το φερουν με ισοσταθμιση! Εμεις τα ιδια δεν κανουμε με τα δικα μας? Ειτε με το κροσσοβερ, με τον ταδε πυκνωτη, την δεινα αντισταση,
την σπεσιαλ λαμπα, την τοποθετηση κοκ....
Μηπως οι σπιτικες μοναδες ειναι φλατ? Η μηπως οι χωροι μας ειναι τετοιοι ωστε το τελικο αποτελεσμα να ειναι φλατ?
Οχι βεβαια!!
Οσο για την διασπορα.... Ειναι στενη η ευρεια?

Ελεγχόμενη (60 ή 90 μοίρες) και κατασκευάζουν τις κόρνες ανάλογα. Τα τελευταία χρόνια, με τη διάδοση των ψηφιακών ισοσταθμιστών-κροσσόβερ και την τεράστια διαθέσιμη ισχύ, την απόκριση συχνότητας την έχουν γραμμένη κανονικά.
Απ´την άλλη, χωρίς πρακτικά να έχω δοκιμάσει κάτι, - έχω πήξει στη θεωρία προσπαθώντας να αποφύγω προσπάθειες εξ´αρχής καταδικασμένες- για μένα υπάρχει η γοητεία του μεγάλου μεγαφώνου, μου φαίνεται ότι έχουν αντίστοιχα "μεγάλο" αβίαστο ήχο. Μπορεί να παίζει ρόλο και η υψηλή τους ευαισθησία.
Δεν μπορώ να το αποδείξω με αντικειμενικά στοιχεία (μετρήσεις, χαρακτηριστικά), πρόκειται για καθαρά υποκειμενική ακουστική εντύπωσή μου.

Το ότι δεν κατεβαίνουν χαμηλά λύνεται με τον τρόπο που περιέγραψες.

Όσον αφορά μετρήσεις κ.λ.π είναι τουλάχιστον ισάξια αντίστοιχων οικιακών. Απλά αντέχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ, έχουν μεγάλες ευαισθησίες που συνεπάγονται ψηλό Fs για το μέγεθός τους.

Τα φτηνότερα έτοιμα είναι όπως και τα φθηνότερα οικιακά: Πολλοί συμβιβασμοί (φτηνό 15άρι που παίζει μέχρι τους 800-1200, κ.λ.π)

Αυτή την ιστορία με τα near field, far field και τη θολούρα που τη συνοδεύει στα φόρα δεν την έχω καταλάβει. Στον κόσμο των επαγγελματιών είναι απλό:
Near field= μικρότερες στάθμες και επειδή και ο χώρος είναι μικρός (αλλιώς γιατί να ακούς από τα 2 μέτρα?) περιορισμένο χαμηλό. Άλλη διαφορά (χαρακτηριστικά διασποράς κ.τ.λ δεν υπάρχει, εκτός αν μιλάμε για κόρνες).

Και μιας και μιλάμε για χαμηλό, αδυνατώ να καταλάβω γιατί στο μέσο μεγάλο ελληνικό καθιστικό (30-40 τ.μ) κάποιοι θέλουν 30 Hz. Διεγείρουν έτσι τα στάσιμα λόγω διαστάσεων, γεμίζουν μπουμαρίσματα που και "σούπα-λάσπη" ακούγονται και λόγω του ότι αργούν να "σβήσουν" καλύπτουν στο αυτί και άλλες κοντινές περιοχές συχνοτήτων.

Στο αυτί μου αρέσει πολύ ο ήχος που βγάζουν τα compression drivers και κάποια στιγμή θα αγοράσω και 2 10άρια για mid (100db !).
Προς το παρον τα 2 15άρια που έχω, περιμένουν να αξιωθώ να τα βάλω σε μπασόκορνα, της οποίας έχω έτοιμο μόνο το σχέδιο.

Είχα καιρό να γράψω και πήρα φόρα, συγγνώμη συνάδελφοι για τη λογοδιάροια.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Re: Απάντηση: Re: Electro Voice Patrician II

Εγω βλεπω -3dB @ 35Hz και στα δυο!

Προσωπικα πιστευω οτι στα χαμηλα ειναι το μικροτερο προβλημα.
Προβληματα περιμενω στην στερεοφωνικη εικονα αλλα αν για μεσαια/υψηλα εχουμε ενα νορμαλ διδρομο, σπιτικο η και μικρο στουντιο μονιτορ, μαλλον θα ειναι οκ.
Ενα 18 προ-σαμπ με ισοσταθμιση θα δωσει κλωτσια στο συκωτι, πιστευω.
Οπως και να εχει, σε λιγο καιρο θα ξερω απο πρωτο χερι (δευτερο για να κυριολεκτω) και τοτε θα επανελθω εδω για εντυπωσεις. Καλες η κακες!
:music-smiley-005:

E, ναι μπορει στα -3@35Ηζ αλλα στα -10 το ενα ειναι στα 28 και το αλλο στα 22.
Για το 4645 δινει και 20Ηζ (-10) με eq, πραγμα που δεν αναφερει στο ΡΑ.
Και το βαρος στις καμπινες δεν ειναι το ιδιο.
45,5κιλα το ΡΑ, 63κιλα το σινεμα, παρ´ολο που δεν ειναι Touring σειρα το 6118. Τελος παντων, ειναι αλλη η φιλοσοφια σχεδιασης του ενος απο το αλλο, νομιζω.

Οσο για την κλωτσια στο στομαχι, απο το 18ιντσο, ειναι το μονο σιγουρο.
Και γω θα ξερω απο πρωτο χερι οταν το στησω στο ΗΤ.
Ειναι ακομα σφραγισμενο στο κουτι του.

Και γι´αυτο που λεει ο Κων/νος, ( για μπασο κατω απο τους 30κυκλους
σε σαλονια νορμαλ) εχει δικιο γιαυτο και δεν πηρα Home cinema Sub, alla αυτο (4645C), και ας μην κατεβαινει κατω απο 30-35ΗΖ.

Η μεγαλυτερη βλακεια παντως που εκανα ηταν που πουλησα τα studio monitor jbl 4425.
http://www.jblpro.com/pub/recording/4425.pdf

Νομιζω οτι το ιδιο λεμε ολοι τελικα.
K.T. ειμαι στην ιδια φαση και εγω.
platon. σιγουρα θα παιξει και το pa. Ουτε εγω θελω να βγαλω 20 η 30Hz στο σπιτι. Θα κοπει στους 35 η 40. Φυσικα θα παιξει ενεργο + ισοσταθμιση!
Το θεμα ειναι οτι θα μπορω να ελεγχω τι και πως το ακουω ΟΠΟΤΕ θελω!
Α, γροθια στο στομαχι ειναι ειναι απολυτα σιγουρο, το γροθια στο σηκωτι ειναι το ζητουμενο!:violent-smiley-030:
Ευαγγελε, με ενδιαφερει η αποψη σου.
Εστω και με Π.Μ. πες μου.
1- ποιος ηταν ο στοχος σου.
2- τι πηρες?
3- πως τα ρυθμισες.
4- τι ηθελες να αλλαξεις στο υπαρχον συστημα και το p.a. δεν τα καταφερε.
αυτα τα λιγα.

Υ.Γ.
Για εμενα ο χωρος του επαγγελματικου ηχου απομυθοποιησε πολλα περισσοτερα πραγματα απο οτι ακομα και το DIY!!

Ευάγγελε κι εμένα θα με ενδιέφερε πολύ να μας περιέγραφες τις εμπειρίες σου, αν δεν σου κάνει κόπο.
Έχεις δίκιο, σε μικρούς χώρους είναι προβληματικά τα μεγάλα (πολύ μπάσο), κι επειδή συνήθως έχουν και κόρνες για τα μεσοϋψηλά, το πράγμα μπερδεύεται πιο πολύ.
Τι ακριβώς έχεις δοκιμάσει?

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Τι να πω, οχι οτι εχω εμπειριες, αλλα μονο σε εξωτερικο χωρο εχω ακουση καλο ηχο απο ΡΑ.

Αυτο ομως θα το αγοραζα ανετα.................και με μοναδες ΒΜS 4592ND!!!!

http://www.bd-design.nl/index1.html

για καποιο διαστημα ειχα στο σπιτι τα upm meyer ενεργα ηχεια με 2 woofer 5 1/2
δεν ξερω αν τα εχετε ακουσει.... ο ηχος τους ειναι απλα αλλου!!!! μονο που ηθελαν εντασεις για να παιξουν οπως πρεπει.
ακουσα στον κουμπαρο μου και τα studio monotor HD 1 ΜΕΥΕR το πιο hiend ηχειο......
επεισεις φοβερα επαγγελματικα ειναι και τα nexo... πχ το ps 8 με το sub του!!!