ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

Απάντηση: Re: Απάντηση: ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

Έχεις δίκιο, αλλά όταν ανοίγει ο άλλος pet shop μπαίνεις μέσα, δίνεις 300 για ενυδρείο και του λες δώσε μου και ένα σωληνάκι για την αντλία και σου λέει δεν έχω, το βλέπεις κρεμασμένο και του λες να το ή βλέπεις τα μισά ψάρια στις γυάλες να είναι μισοψώφια πόσο περιμένεις να μείνει ανοιχτό?

Εγώ το βλέπω κάπως διαφορετικά. Είναι ευκαιρία να κάνει ο καθ' ένας αυτό στο οποίο είναι καλός και όχι ότι να ´ναι. Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής φυσικά, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Eκτιμώ τήν αισιοδοξία σου(:a0210:)αλλά προσωπικά βλέπω μιά ύφεση μακράς διαρκείας ,μέ μεγάλες αναταράξεις και άγνωστο μέλλον..
Καλά νάμαστε νάχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις.

Καλησπέρα.
Ερώτηση: Ποιο θα ήταν το πρόβλημα αν φεύγαμε από το ευρώ; Αν βέβαια μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Ερώτηση 2η: Σε αυτή την περίπτωση, με τα χρήματα των επιδοτήσεων που έχουμε "μασήσει όλα αυτά τα χρόνια τι γίνεται γνωρίζει κανείς; Θα πρέπει να επιστραφούν ή δεν υπάρχει διαδικασία σε αυτό;

Re: Απάντηση: ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

Καλησπέρα.
Ερώτηση: Ποιο θα ήταν το πρόβλημα αν φεύγαμε από το ευρώ; Αν βέβαια μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Ερώτηση 2η: Σε αυτή την περίπτωση, με τα χρήματα των επιδοτήσεων που έχουμε "μασήσει όλα αυτά τα χρόνια τι γίνεται γνωρίζει κανείς; Θα πρέπει να επιστραφούν ή δεν υπάρχει διαδικασία σε αυτό;

Δεν γίνεται να φύγουμε από το Ευρώ. Είναι κατοχυρωμένο νομίζω από το Ευρωπαϊκό σύνταγμα, ότι όποιος μπαίνει δεν βγαίνει.

Τα χρήματα των επιδοτήσεων τα έχουμε επιστρέψει προ πολλου σε οπλικά συστήματα,μίζες και διάφορα τέτοια ευχάριστα....

Ας πούμε ότι υπάρχει το σενάριο να μας διώξουν από την ΕΕ και να ζητήσουν πίσω τις επιδοτήσεις.

Λες να μην ξέρουν ότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος? Με όλες αυτές τις επιδοτήσεις, έχουν επενδύσει πάρα πολλά λεφτά στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγο έως πολύ χαζό να μας "διώξουν" από την Ε.Ε.?

Δεν γίνεται να φύγουμε από το Ευρώ. Είναι κατοχυρωμένο νομίζω από το Ευρωπαϊκό σύνταγμα, ότι όποιος μπαίνει δεν βγαίνει.
Επειδή κάτι τέτοιο γνωρίζω και εγώ, ρώτησα για επιβεβαίωση.
Αλλά δεν νομίζω επίσης ότι αν μία χώρα δεν θέλει πια την παρέα της Ε.Ε. δεν μπορεί από μόνη της να πει ότι "εγώ δεν σας παίζω πια πάω να παίξω μόνος μου".
Έτσι την "κάνουμε" από τη Europa τραβάμε και μια χορταστική υποτίμηση και όλα καλά. Γη της Επαγγελίας για επενδύσεις. Ακριβαίνουν όλα τα εισαγόμενα, χαλαρώνουμε την καταναλωτική "μαγκιά" μας (π.χ. ακριβά κινητά, αυτοκίνητα, εξοχικά και τα ρέστα) και είμαστε ωραίοι. λακέρδα και ουζάκι (ή ρακή για τα μέρη μου)...

Καταρχάς όσον αφορά την τρομοκρατία της "ελευθερης αγοράς" το φταίξιμο είναι στους "ηγεμονες" της κυβέρνησης και όχι στον λαό...

Ας μην έφταναν το ΦΠΑ 23% και να μην ψωνίζει άνθρωπος απο τις περικοπές...

Δευτερον, όσον αφορά τα κλεισίματα των καταστημάτων......ναι ήταν υπεράριθμα, ναι θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος(ναι θα έπρεπε να είναι και κρατικός μάλιστα).....Welcome to the dark side of Capitalism...
Το σκηνικό λέγεται "ελευθερη αγορά" και εδώ και 60 χρόνια περίπου κανείς δεν μίλαγε.....

Τρίτον αν φύγουμε απο την Ε.Ε δεν θα γίνει και τίποτα τραγικό.....μετά το πέρας των 1-2 πρώτων χρόνων, αλλά......
Για να γίνει αυτό θέλει κότσια(απο τον εκάστοτε πρωθυπουργό) και γερά στομάχια(απο τον λαό)......
Τα αποτελέσματα του Ευρώ σε συνάρτηση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, είδαμε και βλέπουμε όλοι που μας έφεραν. Αν δεν μπορούν να αλλάξουν το Σύμφωνο, η μόνη διέξοδο είναι η έξοδο....

Τα υπόλοιπα ειναι μοιρολατρικά.....

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010
Το ευρώ μάς κάνει... Αργεντινή

Σε «αργεντινοποίηση» της Ελλάδας οδηγεί η εφαρμογή του Μνημονίου, υποστηρίζει ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας στο King's College του Λονδίνου, Στάθης Κουβελάκης, μέλος της πρωτοβουλίας οικονομολόγων για «παύση πληρωμών-έξοδο από το ευρώ».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Συνεντευξη στον Μ. Λίτση

«Η πρόταση για παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να τεθεί το θέμα της παραγραφής μέσω διαπραγματεύσεων του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», τονίζει, απαντώντας σε ερωτήσεις της «Ε» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Εξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από έναν μηχανισμό που ρίχνει όλο το βάρος των πιέσεων του διεθνούς ανταγωνισμού στο εργασιακό κόστος και που οδήγησε σε μια ανισόρροπη ανάπτυξη, με ατροφική παραγωγική βάση».

Ο Στ. Κουβελάκης μετέχει με μια πλειάδα Ελλήνων και ξένων αγωνιστών της Αριστεράς (οικονομολόγων, πανεπιστημιακών πολιτικών διανοητών) στη Διεθνή Διάσκεψη εναντίον του Μνημονίου κυβέρνησης ΔΝΤ-Ε.Ε., που οργανώνει από χθες- και συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα-, το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης στο Πάντειο.

* Μήπως η πρόταση για παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ, αντί να βελτιώσει, επιδεινώσει την κατάσταση και προκαλέσει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία φαινόμενα τύπου Αργεντινής;

«Αυτό που οδηγεί στην "αργεντινοποίηση" της χώρας είναι η εφαρμογή του Μνημονίου, με την επακόλουθη βαθιά ύφεση, τη διάλυση των κοινωνικών κατακτήσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Και όλα αυτά χωρίς καν να είναι σε θέση να λύσει το θέμα του δημόσιου χρέους.

Η πρόταση για παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να τεθεί το θέμα της παραγραφής μέσω διαπραγματεύσεων του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Η στάση πληρωμών ειδικότερα δίνει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ σε αυτόν που παίρνει την πρωτοβουλία μιας τέτοιας απόφασης, ειδικότερα όταν χρωστάει πολλά και είναι σε θέση να προκαλέσει αισθητή ζημιά στους πιστωτές».

Εχει το κόστος του

Οπωσδήποτε έχει ένα κόστος, λόγω των αναταραχών που αναπόφευκτα προκαλεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και καθιστούν εξάλλου αναγκαία την εθνικοποίησή του. Αυτή η αναταραχή όμως πρέπει να συγκριθεί με αυτήν που ήδη προκαλεί, και θα προκαλέσει στο μέλλον, η σημερινή καταστροφική πορεία.

Επιπλέον η πρότασή μας διαθέτει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα: γλιτώνει άμεσα τον δημόσιο προϋπολογισμό από το βάρος των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους, που αναμένεται να ανέλθουν το 2011 σε 7% του ΑΕΠ, δηλαδή όσο σχεδόν και το δημόσιο έλλειμμα. Και ανταποκρίνεται κυρίως σε μια στοιχειώδη αίσθηση δικαίου ότι δεν πρέπει να πληρώνουν για την κρίση οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές τάξεις. Γι' αυτό είναι και μια λύση στην οποία κατέφυγαν κατ' επανάληψη κυβερνήσεις που αντιμετώπισαν έντονη κοινωνική πίεση από τα κάτω».

* Εξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει και ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος; Δεν θα κληθούν οι εργαζόμενοι μέσα από μία δεύτερη υποτίμηση να πληρώσουν το κόστος της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, βοηθώντας στην ουσία τα «αφεντικά» τους που ενισχύουν έτσι την ανταγωνιστικότητά των επιχειρήσεών τους;

«Η ερώτησή σας μου γεννά την εξής απορία: πιστεύετε ότι η παραμονή στην ευρωζώνη, σε ένα μόρφωμα που καθηλώνει τους μισθούς και εντείνει την πόλωση μεταξύ χωρών του κέντρου και περιφέρειας στο εσωτερικό του, βοηθάει στο παραμικρό τους Ελληνες εργαζόμενους να ξεφορτωθούν τα αφεντικά τους; Η Ελλάδα, με διαχρονικά υψηλότερες του μέσου όρου της ευρωζώνης πληθωριστικές πιέσεις, εντάχθηκε με σαφώς υπερτιμημένη ισοτιμία στο ενιαίο νόμισμα, χάνοντας έτσι τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της στο μέλλον.

Εξοδος από το ευρώ σημαίνει λοιπόν έξοδος από έναν μηχανισμό που ρίχνει όλο το βάρος των πιέσεων του διεθνούς ανταγωνισμού στο εργασιακό κόστος και που οδήγησε σε μια ανισόρροπη ανάπτυξη, με ατροφική παραγωγική βάση.

Σίγουρα δεν μας απαλλάσσει ως τέτοια από τον καπιταλισμό, διευκολύνει όμως την ανατροπή των συσχετισμών σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας και ωθεί προς έναν άλλο τύπο ανάπτυξης. Γι' αυτό εξάλλου και η παραμονή πάση θυσία στο ευρώ είναι στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης, τόσο της ελληνικής όσο και αυτής όλων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης».

* Δεν υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καθεστώς ανταγωνιστικών υποτιμήσεων σαν αυτών της δεκαετίας του '30 που πυροδότησαν την ενίσχυση του εθνικισμού στην Ευρώπη;

«Ο πόλεμος των ισοτιμιών απορρέει από την τροπή που παίρνει η διεθνής καπιταλιστική κρίση. Η ανάκαμψη του τραπεζικού δανεισμού και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου από τις αναπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες το 2009-10 οδηγεί σε άνοδο των ισοτιμιών των τελευταίων ως προς το δολάριο.

Αρα απειλεί τις εξαγωγές και την ανάκαμψη. Η δε πτώση του δολαρίου οδηγεί σε άνοδο του γεν και του ευρώ, τα οποία λειτουργούν ως καταφύγιο αξίας.

Η παραμονή μικρών και σχετικά πιο αδύναμων χωρών, όπως η Ελλάδα, στο ευρώ, δηλαδή σε ένα νόμισμα που λόγω των βάσεων πάνω στις οποίες έχει δημιουργηθεί (προτεραιότητα σε χαμηλό πληθωρισμό και αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία), τείνει να είναι "ισχυρό", δηλαδή υπερτιμημένο, σημαίνει μεγιστοποίηση των πιέσεων που δέχονται οι μισθωτοί και κλιμάκωση του κοινωνικού ντάμπινγκ. Είναι σαφές ότι οι χώρες που διαθέτουν το όπλο της εθνικής νομισματικής πολιτικής διευκολύνονται στο να περιορίσουν τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Κλασικό παράδειγμα είναι η Κίνα, η οποία ελέγχει στενά τις κεφαλαιακές ροές και δεν επιτρέπει την άνοδο της ισοτιμίας που θα έπνιγε τον παραγωγικό τομέα».

Ενα παγκόσμιο κίνημα

* Γιατί όχι ένα πανευρωπαϊκό κίνημα παραγραφής του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σαν αυτό της δεκαετίας του '90 για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου;

«Ενα διεθνές κίνημα παραγραφής του χρέους είναι αναγκαίο και έχει νόημα κατ' αρχήν στις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με κάποια οξύτητα. Η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια θέση με την Ολλανδία, αλλά είναι βέβαια πιο κοντά στον ευρωπαϊκό Νότο, και, από αυτήν την άποψη, με εκτός Ευρώπης χώρες. Μου φαίνεται αδιανόητο να συγκροτηθεί ένα τέτοιο κίνημα στη λογική της μεταρρύθμισης της Ε.Ε. ή του καλού ευρώ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η πρόταση για μονομερή στάση πληρωμών, συνέπεια της οποίας είναι και η έξοδος από το ευρώ, και ένα τέτοιο διεθνές κίνημα, είναι απολύτως συμπληρωματικά. Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής κινητοποιήθηκαν για πολλά χρόνια ενάντια στον ζυγό του χρέους, ενίοτε με συντονισμένο τρόπο, τα κινήματα αυτά όμως είχαν αποτέλεσμα μόνο όταν συγκεκριμένες εθνικές κυβερνήσεις (όπως του Κίρχνερ στην Αργεντινή ή του Κορέα στο Εκουαδόρ) πήραν μονομερείς πρωτοβουλίες άρνησης αποπληρωμής του χρέους, δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο αποφασιστική ώθηση στον κοινό αγώνα. Ο πραγματικός διεθνισμός είναι αυτός που αρθρώνει το εθνικό με το διεθνές επίπεδο, και κατανοεί την πολιτικά καθοριστική σημασία του πρώτου». *

Last edited:

Επειδή κάτι τέτοιο γνωρίζω και εγώ, ρώτησα για επιβεβαίωση.
Αλλά δεν νομίζω επίσης ότι αν μία χώρα δεν θέλει πια την παρέα της Ε.Ε. δεν μπορεί από μόνη της να πει ότι "εγώ δεν σας παίζω πια πάω να παίξω μόνος μου".
Έτσι την "κάνουμε" από τη Europa τραβάμε και μια χορταστική υποτίμηση και όλα καλά. Γη της Επαγγελίας για επενδύσεις. Ακριβαίνουν όλα τα εισαγόμενα, χαλαρώνουμε την καταναλωτική "μαγκιά" μας (π.χ. ακριβά κινητά, αυτοκίνητα, εξοχικά και τα ρέστα) και είμαστε ωραίοι. λακέρδα και ουζάκι (ή ρακή για τα μέρη μου)...

Όχι ρακή, ούτε βρακί δεν θα μας μείνει...
Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιό δύσκολα απ´ότι νομίζουμε. Και είναι και πολύ αργά πλέον να τα αντιστρέψουμε.
Να την "κάνουμε" απ´την Ευρώπη μπορούμε αλλά μόνο εάν το ζητήσουμε εμείς. Μπορεί και να μας "πείσουν" βέβαια να αποχωρήσουμε μόνοι μας αλλά δεν το βλέπω πιθανό.
Αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει - ουσιαστικά - πτώχευση, κι αυτό σημαίνει οτι δεν πρόκειται να σε ξαναδανείσει κανείς, ή αν σε δανείσει οι όροι και τα επιτόκια θα είναι εξοντωτικά.
Αν σκεφθείς οτι η σημερινή Ελλάδα, ακόμα κι αν της μηδενίσεις σήμερα το χρέος, χωρίς νέα δανεικά δεν την βγάζει ούτε βδομάδα καταλαβαίνεις τι θα κερδίσουμε απ´αυτό.
Τώρα θα μου πείτε τι θα γίνει; Μακάρι να ήξερα.
Αυτό που βλέπω σαν πιό πιθανή λύση είναι, κάποια στιγμή στο πολύ κοντινό μέλλον, να μπούμε σε μιά ομάδα ψωριάρηδων, πιθανώς μαζί και με Ιρλανδία Πορτογαλία σε πρώτη φάση, και για την επόμενη δεκαετία θα επικρατήσει το σύνθημα "δούλευε, σκάσε και ξεχρέωνε".
Κι επειδή αυτό καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν μπορεί να το εφαρμόσει προβλέπω, αρκετά σύντομα, αλλαγή πολιτικού σκηνικού με κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης. Μακάρι να κάνω λάθος βέβαια...

Δευτερον, όσον αφορά τα κλεισίματα των καταστημάτων......ναι ήταν υπεράριθμα, ναι θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος(ναι θα έπρεπε να είναι και κρατικός μάλιστα).....Welcome to the dark side of Capitalism...
Το σκηνικό λέγεται "ελευθερη αγορά" και εδώ και 60 χρόνια περίπου κανείς δεν μίλαγε.....

Τρίτον αν φύγουμε απο την Ε.Ε δεν θα γίνει και τίποτα τραγικό.....μετά το πέρας των 1-2 πρώτων χρόνων, αλλά......
Για να γίνει αυτό θέλει κότσια(απο τον εκάστοτε πρωθυπουργό) και γερά στομάχια(απο τον λαό)......
Τα αποτελέσματα του Ευρώ σε συνάρτηση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, είδαμε και βλέπουμε όλοι που μας έφεραν. Αν δεν μπορούν να αλλάξουν το Σύμφωνο, η μόνη διέξοδο είναι η έξοδο....

Τα υπόλοιπα ειναι μοιρολατρικά.....
Επιτέλους! Συμφωνώ. Δεν ξέρεις πόσες φορές έχω αναφερθεί αρνητικά στα συστήματα ISO και HACCP των επιχειρήσεων που πέφτουν στη λούμπα των νέων, σχετικά, αυτών φρούτων. Ο έλεγχος στην αγορά πρέπει να είναι κρατικός, αλλιώς αφήνεις τον έλεγχο στους ιδιώτες (άποψη που επικρατεί σε αυτούς τους κύκλους των τεχνοκρατών)
Όσον αφορά την έξοδό μας εγώ πιστεύω ότι είναι και η μόνη λύση για να υπάρξει εξυγείανση των οικονομικών αλλά και για να μπορέσεις να νομοθετήσεις χωρίς να έχεις τον γραφειοκράτη στις Βρυξέλες πάνω από τον Πρωθυπουργό σου.
Και τι έγινε; Θα ακριβύνουν όπως είπα τα εισαγόμενα προϊόντα, ε ας μην τα αγοράζουμε!! Να ξαναβρούμε την ουσία στην απλότητα των πραγμάτων!!

Κάθε Χώρα έχει τήν δυνατότητα,άν το επιθυμεί νά φύγει απ´τό Κοινό Νόμισμα..
Ωραία, αν ξέρεις μπορείς να μου πεις τι "οφείλουμε" για να βγούμε. Τι λογαριασμό θα κάνουμε, γιατί όπως είπα έχουμε "φάει" πολύ επιδότηση, με αυτά τα χρήματα τι γίνεται;

Όχι ρακή, ούτε βρακί δεν θα μας μείνει...
Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιό δύσκολα απ´ότι νομίζουμε. Και είναι και πολύ αργά πλέον να τα αντιστρέψουμε.
Να την "κάνουμε" απ´την Ευρώπη μπορούμε αλλά μόνο εάν το ζητήσουμε εμείς. Μπορεί και να μας "πείσουν" βέβαια να αποχωρήσουμε μόνοι μας αλλά δεν το βλέπω πιθανό.
Αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει - ουσιαστικά - πτώχευση, κι αυτό σημαίνει οτι δεν πρόκειται να σε ξαναδανείσει κανείς, ή αν σε δανείσει οι όροι και τα επιτόκια θα είναι εξοντωτικά.
Αν σκεφθείς οτι η σημερινή Ελλάδα, ακόμα κι αν της μηδενίσεις σήμερα το χρέος, χωρίς νέα δανεικά δεν την βγάζει ούτε βδομάδα καταλαβαίνεις τι θα κερδίσουμε απ´αυτό.
Τώρα θα μου πείτε τι θα γίνει; Μακάρι να ήξερα.
Αυτό που βλέπω σαν πιό πιθανή λύση είναι, κάποια στιγμή στο πολύ κοντινό μέλλον, να μπούμε σε μιά ομάδα ψωριάρηδων, πιθανώς μαζί και με Ιρλανδία Πορτογαλία σε πρώτη φάση, και για την επόμενη δεκαετία θα επικρατήσει το σύνθημα "δούλευε, σκάσε και ξεχρέωνε".
Κι επειδή αυτό καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν μπορεί να το εφαρμόσει προβλέπω, αρκετά σύντομα, αλλαγή πολιτικού σκηνικού με κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης. Μακάρι να κάνω λάθος βέβαια...
Εγώ πάλι πιστεύω ότι υπάρχει φως στην υπόθεση εξόδου...
Ωραία, μην κάνεις υποτίμηση, αλλά βγες από το ευρώ και τράβα δική σου οινομική πολιτική. Φορολόγισε ας πούμε την BMW και MERCEDES με αστρονομικό φόρο (για μην φεύγει το πολύ χρήμα έξω, αλλά και αν φύγει να πάρεις και εσύ αρκετό) και να δω μετά τους Γερμαναράδες που θα χάσουν την μικρή αλλά χρυσή για αυτούς (και άλλους) Ελληνική αγορά.

Ωραία, αν ξέρεις μπορείς να μου πεις τι "οφείλουμε" για να βγούμε. Τι λογαριασμό θα κάνουμε, γιατί όπως είπα έχουμε "φάει" πολύ επιδότηση, με αυτά τα χρήματα τι γίνεται;

Τϊποτα....

Με αρχηγό κράτους τον οποίο θα αφορά το δημόσιο κοινό συμφέρον, βγαίνεις εις τας Ευρώπας και λές...

Κύριοι δεν υπάρχει σάλιο.....

Αν θέλετε να πάρετε "κάτι" απο όλα αυτά που μας δώσατε(αν και έχουμε δώσει ήδη αρκετά) ακούστε....το πλάνο.

1)Επιμήκυνση του χρέους(όσο μείνει) όσο μπορούμε πιο μακριά...

2)Δανεισμός με επιτόκιο 1% όπως κάνουν οι τράπεζες..

3)Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους..

Αν δεν θέλετε,...πριν φύγουμε θα σας πάρουμε μαζί μας, στον πάτο.....

Με αυτούς τους όρους, κατοχυρωμένοι ξεκινάμε με δικό μας νόμισμα και έχοντας την χρονική άνεση, αναδιοργανώνουμε το κράτος.

1)Κρατικοποίηση τραπεζών(που έχουν και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας)

2)Διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους

3)Εξυγίανση των δημοσίων ΔΕΚΟ(όχι όπως ο ΓΤΠ)..πάντα υπό την κρατική στέγη...

4)Μείωση φορολογίας στους ιδιώτες...και στους μικρομεσαίους...

5)Φορολογία σκληρή στο χρήμα που πάει να βγεί έξω.....
κλπ κλπ

Last edited:

Αν εννοείς νά πληρώσουμε γιά νά μάς ''αφήσουν'' νά βγούμε,αυτό δέν γίνεται..
Απλά φευγεις(δηλαδή δέν πληρώνεις,γιατί αυτό πού συνέβη τώρα ήταν νά μείνουμε γιά νά διασωθούν οι Τράπεζες πού τούς χρωστάγαμε ) και μετά κάνεις υποτίμηση τού νομίσματός σου κατά 40% γιά νά αρχίσεις νά έλκεις ''κόσμο''..
Μέ αυτό το σενάριο δέν θά περάσει παραδεισένια φυσικά.
Πάλι φτωχός θά είσαι,αλλά απ´εκεί καί πέρα είναι ζήτημα οπτικής ποιά φτώχεια προτιμά κανείς καί πώς αναπτερώνεται τό ηθικό τών πολιτών.
Πάντως αυτά πού διέπραξε ο σημερινός ''πρωθυπουργός'' πού εξ´αρχής αντί νά διαπραγματευτεί τό χρέος ,δέχτηκε χωρίς αντίσταση και μέ μεγάλη καθυστέρηση,όλο τό σομπρέρο πού φορέθηκε και μάλιστα άνευ όρων χειροτέρεψε κατά πολύ τά πράγματα.
Αλλά δέν τόκανε απο ''λαθος''.
Ηταν επιλογή του νά εξασφαλίσει όσο γίνεται τίς Τράπεζες πού μάς ειχαν δανείσει,γιά νά μήν υπάρξει Ντόμινο..Αυτά δέν τά λέω εγώ,αλλά οι Financial Times πού τον ύμνησαν και ο Ακερμαν πού τον βράβευσε.
Αν τώρα τίθεται θέμα ''ηθικής'' στήν πολιτική τού χρηματοπιστωτικού τζόγου και πάλι ειναι θέμα οπτικής.
Για μένα φυσικά και δέν τίθεται.

Re: Απάντηση: ελεγχομένη πτώχευση, τί είναι ακριβώς;

Με αυτούς τους όρους, κατοχυρωμένοι ξεκινάμε με δικό μας νόμισμα και έχοντας την χρονική άνεση, αναδιοργανώνουμε το κράτος.

κλπ κλπ

Τα bold δεν τα εννοουσες? Ετσι δεν ειναι?:guitarist:

Τϊποτα....

Με αρχηγό κράτους τον οποίο θα αφορά το δημόσιο κοινό συμφέρον, βγαίνεις εις τας Ευρώπας και λές...

Κύριοι δεν υπάρχει σάλιο.....

Αν θέλετε να πάρετε "κάτι" απο όλα αυτά που μας δώσατε(αν και έχουμε δώσει ήδη αρκετά) ακούστε....το πλάνο.

1)Επιμήκυνση του χρέους(όσο μείνει) όσο μπορούμε πιο μακριά...

κλπ κλπ
Έτσι μπράβο. Με μια διαφορά, σε διαγραφή ποσού του χρέους εκεί θα πονέσουν πολύ με αποτέλεσμα να γίνουμε ολίγον Αργεντινή όπως γράφεις και πιο πάνω, δηλαδή δεν σε εμπιστεύεται πια κανείς, είσαι απολύτως αυτάρκης, δεν σε δανείζουν πια, αποφεύγουν συναλλαγές και γενικώς περιθωριοποιείσαι. Η Αργεντινή τόσα χρόνια το παλεύει και τώρα αρχίζει να παίρνει τ' απάνω της. Θα μου πεις και τι έγινε. Εδώ που φτάσαμε τι έχουμε να χάσουμε;