Ελληνική πολεμική αεροπορία - HAF

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
SR-71 said:
Tα (στρατιωτικα) drones ΔΕΝ ειναι παμφθηνα.
Τουλαχιστον αν μιλαμε για ενα πληρως εξοπλισμενο Predator η Reaper (25 εκ. $ το πρωτο, 33 εκ. $ το δευτερο) -
Δεν χρειάζεται να είναι όλα των 25Μ€, η ρωσία έστελνε 25 πυραύλους στην αρχή και τώρα καθημερινά στέλει 100 shahed 136 των 100Κ€ .

Ναι, δεν γνωριζω πως διαμορφωνονται τα κοστη των πυραυλων.
Εικαζω οτι ειναι μικροτερο απο ενα Predator η Reaper (η Bayraktar).
Αλλα και εκει, ειναι ποσα πυραυλακια θα θυσιασεις για ενα drone.
Και βεβαια .... κανεις πυραυλος δεν γυρνα πισω. Το drone θα γυρισει
και επαναχρησιμοποιηθει. Οποιος θελει μας διαφωτιζει.

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,707
Θεσσαλονικη
Ας δωσουν 1μισυ δις στην αυτοπροστασια των F16V ...... δεν εχω προβλημα.
Ομως ζουμε σε μια ουτοπικη χωρα οπου "ψωμι, παιδεια" ειναι πανω απο "ελευθερια".
Οποτε ? Περιμενεις εσοδα απο το Κορδα ? Anytime soon ?
Μανο ,πρεπει να κοιτάμε σε βάθος χρόνου ,γιατί έτσι γίνεται ο σωστός προγραμματισμός .Δυστυχώς οι αμυντικές δαπάνες προσκρούουν και στην Ε.Ε [τουλάχιστον μέχρι τώρα] .
Προσκαιρα θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί τα απαραίτητα χρήματα ,αλλά ο προγραμματισμός πρεπει να είναι μακροχρόνιος ,πραγμα μάλλον αγνωστο για την χώρα μας

• Like
Reactions: SR-71

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
To F35 ................ NAI, ειναι ενα εργαλειο που η διασυνδεσιμοτητα του με αλλα αεροπλανα, πλοια, επιγειες δυναμεις
το καθιστα αδιανοητα ισχυρο. Ειναι κυριολεκτικα η ισχυς εν τη ενωσει. Δεν ειναι ενα σκαφος που οτι κανει, μονο του.
f35c3.gif

Ομως, δεν ειμαι σιγουρος μετα απο τα σκανδαλα εις βαρος του Μενεντεζ οτι η Τουρκια ειναι μπαναρισμενη ΑΙΩΝΙΩΣ.
Αλλωστε οι αμυντικες βιομηχανιες πουλανε στον διαολο τον ιδιο. Ουδεν προβλημα. Το παρηγορο ειναι οτι πηραμε
καλο προβαδισμα. Ομως ...... τα παντα ρει και ουδεν μενει. Πρεπει να διατηρησουμε αυτο το προβαδισμα σε μια χωρα
που παραπαιει οικονομικα αλλα και πολιτικα (αλλοτε με το ΝΑΤΟ και αλλοτε με την Ρωσια). Η δικη μου πεποιθηση ειναι
(και δεν χρειαζεται να την συμμεριστειτε) οτι για την επομενη δεκαετια ισορροπουμε σε τεντωμενο σκοινι, και εκτος
και εντος (κυριως το δευτερο). Κατι ειπε ο Πετρος πιο πανω ..... για μακροχρονιο προγραμματισμο (σε μια χωρα που
η χειραγωγηση κοινης γνωμης υφισταται σε 24ωρη βαση και συχνοτητα και εξαναγκαζει τα ΠΑΝΤΑ σε αναθεωρησεις)

Last edited:

Billy the Kid

Moderator
Staff member
28 April 2007
15,116
Αθήνα
Θυμάστε το Α-7H Corsair, το έτρεμαν οι απέναντι.
Όμως δεν ήταν αεροσκάφος αερομαχιών και εμπλοκών καθώς ήταν αργό, με χαμηλή ευελιξία.
Ήταν ειδικών αποστολών κρούσης, εξαιρετικό για την εποχή του και το πρώτο με HDD (Head Down Display)

To ανάλογό του με 50 χρόνια διαφορά είναι το F35, ειδικών αποστολών κι αυτό με δυνατότητα απόκρυψης, διασυνδετικότητα και πολυλειτουργικότητα.

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,707
Θεσσαλονικη
Ένας διαχρονικός "έρωτας " μου είναι το F -18 Growler
Ισως μερικά χρόνια πρίν ,αν το αποκτούσαμε ,θα αλλαζε ουσιαστικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Θυμάστε το Α-7H Corsair, το έτρεμαν οι απέναντι.
Όμως δεν ήταν αεροσκάφος αερομαχιών και εμπλοκών καθώς ήταν αργό, με χαμηλή ευελιξία.
Ήταν ειδικών αποστολών κρούσης, εξαιρετικό για την εποχή του και το πρώτο με HDD (Head Down Display)

To ανάλογό του με 50 χρόνια διαφορά είναι το F35, ειδικών αποστολών κι αυτό με δυνατότητα απόκρυψης, διασυνδετικότητα και πολυλειτουργικότητα.
Υπηράτησα για έναν χρόνο "μαζί" με τους Κουρσάρους και με τα πληρώματά τους στην 115, η ειδικότητά μου μου έδινε το προνόμιο να είμαι πολύ κοντά τους. Όταν ακόμα το να είσαι χειριστής της Π.Α ήταν το ευγενέστερο των επαγγελμάτων.. Τώρα δεν θέλει να πάει κανένας, να δω ποιός θα πετάει τα α/φη μας σε 10 χρόνια.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,036
Μεσευρώπη
Οι σχετικές αναφορές περι υπεροχής Eurofighter +meteor υπάρχουν σε όλα τα αμυντικά site,είτε είναι γραμμένες ευθέως -είτε συγκεκαλυμμένα.Αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα δεν θα ανησυχούσε το αρμόδιο υπουργείο ,ούτε θα έκανε παρεμβάσεις .
Υποθέτω για να εκφραζουν την ανησυχία τους ,κάτι παραπάνω ξέρουν
Οπως βλέπουμε για την αναβάθμιση των τουρκικών F16 στην έκδοση V ,δεν υπήρξαν τέτοιου μεγέθους ανησυχίες ,αν και εκεί υπάρχει πρόβλημα λόγω των παλαιοτέρων δικών μας επιλογών ,λόγω έλλειψης ομοιοτυπίας .Εκεί τώρα ψάχνουμε χρήματα για το σύστημα αυτοπροστασίας ,που όταν υπογραφτηκε η αρχική σύμβαση κάποιοι της Π.Α είχαν εκφράσει τις ανησυχίες για ασυμβατότητες και δυστυχώς φαίνεται ότι δικαιώνονται ,αρκετα χρόνια μετά
Κατ αρχήν, τα ελληνικά αμυντικά site είναι άθλια. Τα περισσότερα γράφουν για να προωθήσουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Όποιος δεν ενημερώνεται και από ξένες πηγές είναι ουσιαστικά τυφλός. Στο συγκεκριμένο θέμα ας πούμε, όλοι όσοι εκθειάζουν τα Eurofighter παραβλέπουν το μικρό θεματάκι του κόστους τους, το οποίο είναι εξωφρενικό. Πρόκειται για το πιο ακριβό μαχητικό στον κόσμο στην απόκτηση και τη συντήρηση.Η Αυστρία προσπαθεί εδώ και χρόνια να πουλησει τα δικά της 12 EF και δε βρίσκει αγοραστή. Ποτέ δε μπόρεσε να ξεπεράσει διαθεσιμότητα πάνω απο το 50% , συνήθως ήταν πολύ πιο κάτω. Πρόσεξες επίσης ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πλην της Ισπανίας αγόρασαν και F-35; Τέλος, δε νομίζω ότι είναι τόσο πολύ καλύτερο απο το Rafael στην εναέρια μάχη, απλά θα χάσουμε το πλεονέκτημα που είχαμε με τους Meteor.

• Like
Reactions: Billy the Kid

Billy the Kid

Moderator
Staff member
28 April 2007
15,116
Αθήνα
Επίσης κατασκευάζεται από consortium τεσσάρων χωρών με ότι αυτό συνεπάγεται πχ το αριστερό φτερό κατασκευάζεται στην Ισπανία και το δεξί στη Γερμανία νομίζω, και κάτι τέτοια τρελλά.
Άσε που μοιάζει σα να είναι σχεδιασμένο από επιτροπή....

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,707
Θεσσαλονικη
Κατ αρχήν, τα ελληνικά αμυντικά site είναι άθλια. Τα περισσότερα γράφουν για να προωθήσουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Όποιος δεν ενημερώνεται και από ξένες πηγές είναι ουσιαστικά τυφλός. Στο συγκεκριμένο θέμα ας πούμε, όλοι όσοι εκθειάζουν τα Eurofighter παραβλέπουν το μικρό θεματάκι του κόστους τους, το οποίο είναι εξωφρενικό. Πρόκειται για το πιο ακριβό μαχητικό στον κόσμο στην απόκτηση και τη συντήρηση.Η Αυστρία προσπαθεί εδώ και χρόνια να πουλησει τα δικά της 12 EF και δε βρίσκει αγοραστή. Ποτέ δε μπόρεσε να ξεπεράσει διαθεσιμότητα πάνω απο το 50% , συνήθως ήταν πολύ πιο κάτω. Πρόσεξες επίσης ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πλην της Ισπανίας αγόρασαν και F-35; Τέλος, δε νομίζω ότι είναι τόσο πολύ καλύτερο απο το Rafael στην εναέρια μάχη, απλά θα χάσουμε το πλεονέκτημα που είχαμε με τους Meteor.
Νομίζω ότι όπου υπάρχει πολύ χρήμα ,όπως στην αμυντική βιομηχανία ,πάντα θα υπάρχουν δημοσιογραφοι που θα "υπηρετούν" την Χ επιλογή κάποιου κατασκευαστή .
Τα ελληνικα αμυντικά site περισσότερο επιρρεάζονται από τον πολιτικό -κομματικό προσανατολισμό τους ,παρά από απο την προώθηση του όποιου αμυντικού υλικού .
Μα το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια το Eurofigher αλλά ο συνδυασμός α/φ και meteor και για αυτό υπάρχουν οι εύλογες ελληνικές ανησυχίες .Δεν νομίζω η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ανησυχούν αδίκως

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,036
Μεσευρώπη
Νομίζω ότι όπου υπάρχει πολύ χρήμα ,όπως στην αμυντική βιομηχανία ,πάντα θα υπάρχουν δημοσιογραφοι που θα "υπηρετούν" την Χ επιλογή κάποιου κατασκευαστή .
Τα ελληνικα αμυντικά site περισσότερο επιρρεάζονται από τον πολιτικό -κομματικό προσανατολισμό τους ,παρά από απο την προώθηση του όποιου αμυντικού υλικού .
Μα το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια το Eurofigher αλλά ο συνδυασμός α/φ και meteor και για αυτό υπάρχουν οι εύλογες ελληνικές ανησυχίες .Δεν νομίζω η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ανησυχούν αδίκως
Τα ελληνικά αμυντικά site είναι άλλο πράγμα, δεν είναι απλά θετικά ή αρνητικά διατεθειμένα, είναι εντελώς εξαγορασμένα από τον εκάστοτε πλειοδότη.

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
99,153
Εκεί ψηλά.....
Όχι F-35 στην Τουρκία… «Το να επιτραπεί στην Ελλάδα να διατηρήσει το ποιοτικό και στρατηγικό της πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην ιστορική επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα».

Αυτά σημείωσε η Δημοκρατική βουλευτής από τη Νεβάδα Ντίνα Τίτους κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Αμερικανίδα βουλευτής τόνισε πως αυτή η ισορροπία ενδέχεται να διαταραχθεί εάν η Τουρκία αποκτήσει τα μαχητικά F-35, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί, καθώς οι θεμελιώδεις θέσεις και αξιώσεις του προέδρου Ερντογάν, που παραβιάζουν την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία, παραμένουν αμετάβλητες.

• Love

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
17,401
Αγιοι Αναργυροι
για να δούμε πότε θα βγουν στην φόρα τίποτα δικά της "άπλυτα" για να το βουλώσει...
όπως του άλλου "φιλέλληνα" Μενέντεζ......

• Sad

ika

Supreme Member
20 September 2010
5,634
Αθήνα
Γιατί τα λέει αυτά η Τίτους, συζητάνε υπογείως να δωθούν F35 και στην Τουρκία?

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,036
Μεσευρώπη
για να δούμε πότε θα βγουν στην φόρα τίποτα δικά της "άπλυτα" για να το βουλώσει...
όπως του άλλου "φιλέλληνα" Μενέντεζ......
Κακώς βάζεις τα εισαγωγικά στο φιλέλληνας. Ο Μενέντεζ δεν ψήφισε ποτέ εναντίον της Ελλάδας όσο ήταν Γερουσιαστής-σε αντίθεση με κάτι "δικούς μας" στα Ευρωκοινοβούλια.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,036
Μεσευρώπη
Με τον Τραμπ στην εξουσια εννοειται....ειχαν ξεκινησει κουβεντες και επι Μπαιντεν.
Το πουλάκι πέταξε. Απο τη στιγμή που η Τουρκία διαπραγματεύεται για Eurofighter τα F-35 τελείωσαν. Τα κονδύλια για αγορά/εκσυγχρονισμό F-16 Viper+Eurofighter+Kaan+F-35 απλά δεν υπάρχουν...

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,865
Τα κονδύλια για αγορά/εκσυγχρονισμό F-16 Viper+Eurofighter+Kaan+F-35 απλά δεν υπάρχουν...
Τα κονδυλια απο ποια μερια ? Της Τουρκιας ?
Η οικονομια της ειναι η 13η παγκοσμιως (και 7η ευρωπαικως, αν και δεν ανηκει).
Βρισκεται στους G20. Tην περιμενουν εδω και χρονια να πτωχευσει ....... και δεν πτωχευει !
Δεν μπορει να βρει κονδυλια μια χωρα ..... που στερειται διαφανειας και δημοκρατιας ?

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,036
Μεσευρώπη
Τα κονδυλια απο ποια μερια ? Της Τουρκιας ?
Η οικονομια της ειναι η 13η παγκοσμιως (και 7η ευρωπαικως, αν και δεν ανηκει).
Βρισκεται στους G20. Tην περιμενουν εδω και χρονια να πτωχευσει ....... και δεν πτωχευει !
Αυτό δε σημαίνει ότι τα κονδύλια της είναι απεριόριστα. Η Γερμανία είναι 4η ή 5η οικονομία στον κόσμο, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να ξοδεύει δίχως αύριο.