Emotiva + KEF XQ + τί πάει μαζί τους;

andre74

Banned
13 September 2008
5,733
Γεια

φιλαράκι μου που στήνει εδώ και καιρό ένα ηχοσύστημα, με πολλές καθυστερήσεις καθώς τα οικονομικά καταποντίστηκαν, έχει αγοράσει όταν βρήκε προσφορές:

Ενισχυτή Emotiva XPA-5 http://www.andrew-robinson-online.com/review-emotiva-xpa-5-gen-2-multi-channel-amplifier/
Ηχεία ΚEF σειρά XQ (νομίζω σειρά 50, προς το παρόν τα L-R, κάποια στιγμή θα συμπληρωθεί το σετ 5.1)

και με τη βοήθειά μου έστησε πριν καιρό ένα αρκετά καλό HTPC.
Ο λόγος που ανοίγω το θέμα είναι πως δεν έχω ιδέα και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με DAC κλπ. και θα ήθελα να τον βοηθήσω όταν θα είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το PC σαν πηγή ήχου.
Η σκέψη μέχρι τώρα ήταν να αγοράσει κάποια στιγμή ένα καλό μέτριου κόστους AV Receiver που θα χρησιμοποιούταν ως προενισχυτής για τον 5κάναλο τελικό του. Σας ζητώ να με/μας διαφωτίσετε για τον αν θα ήταν δυνατόν να αντικατασταθεί από κάποιο DAC αυτή η αγορά, τα υπέρ και τα κατά, κόστος κλπ. να μαθαίνουμε και μεις και να γίνει μια σωστή αγορά αν και όταν υπάρξουν διαθέσιμα χρήματα για να προχωρήσει το σύστημα.

Aντρέα απο dac δεν μπορεί να αντικατασταθεί ο pre, παρά μόνο για δικάναλη ακρόαση (δεν γνωρίζω stand alone dac με 5.1).

Μπορεί βέβαια να πάρει μια πηγή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως pre, πχ oppo 103 ή το 105 που έχει και xlr ballanced στο δικάναλο out) και θα του χρησιμεύσει ποικιλοτρόπως στην αναπαραγωγή video/audio

Αλλιώς, θα χρειαστεί, κάποιος ΑV Pre ή ολοκληρωμένος 5.1.

To κακό είναι ότι με τόσο καλή ισχύ και ηχεία (αν μιλάμε για αυτά) και με δεδομένο ότι θέλει καλή απόδοση και σε δικάναλη αναπαραγωγή (αλλιώς γιατί να σκέφτεστε για dac?), πιθανότατα θα χρειαστεί να ματώσει οικονομικά για να μην ρίξει τα στανταρντς του υπάρχοντος σετ.
Δηλαδή οι οικονομικοί ΑVR ίσως να μην είναι αντάξιοι αυτού που έχει φτιάξει ως τώρα.

Πάντα υπάρχει και η περίπτωση συνδυασμού (dac με pre + AVR οικονομικός)

Εξετάστε τις επιλογές και αναλόγως τιμής που διαθέτει βλέπουμε τα παρακάτω.

Τα ηχεία είναι τα XQ40 που τα είχε χρυσοπληρώσει όταν μπορούσε και τον Emotiva όταν υπήρχε προσφορά του τον παράγγειλα εγώ από Αμερική.
Έχει κάποιο oppo αλλά είναι cd, θα επανέλθω όταν διαπιστώσω μοντέλο.
Δηλαδή το dac ως έξοδος από τον υπολογιστή στον τελικό δεν είναι λύση για το home theater, αλλά θα μπορούσε να του δώσει καλό στέρεο;
Αν θα ήταν εφικτό να έχω μερικά παραδείγματα-προτάσεις για τους κρίκους που λείπουν από την παραπάνω αλυσίδα, ώστε με ρεαλιστικό κόστος να έχει καλό ήχο στέρεο αλλά και ανάλογο πολυκάναλο όταν αγοραστούν τα περιφερειακά ηχεία, θα ήμουν υπόχρεος! :)

Δηλαδή το dac ως έξοδος από τον υπολογιστή στον τελικό δεν είναι λύση για το home theater, αλλά θα μπορούσε να του δώσει καλό στέρεο;

Σωστό.
το dac θα πάρει spdif σήμα ή usb data απο το pc και θα δώσει δικάναλο στον ενισχυτή απο τα γνωστά rca (μετρέπει το ψηφιακό σήμα ή data σε αναλογικό)

Αν θα ήταν εφικτό να έχω μερικά παραδείγματα-προτάσεις για τους κρίκους που λείπουν από την παραπάνω αλυσίδα, ώστε με ρεαλιστικό κόστος να έχει καλό ήχο στέρεο αλλά και ανάλογο πολυκάναλο όταν αγοραστούν τα περιφερειακά ηχεία, θα ήμουν υπόχρεος! :)

Δώσε μια εικόνα του budget γιατί με τα XQ40 και τον Emotiva δεν πάει κάπου το μυαλό μου.

Συνήθως για αυτές τις περιπτώσεις (συνδυασμός δικάναλου - πολυκάναλου) παίρνουμε ολοκληρωμένο ενισχυτή με ht passthrough.
Τώρα με τελικό δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πιο οικονομικό απο το οppo105 (1400 ) που να συνδυάζει dac και pre και bass managment (απαραίτητο sto hc).

Να βάζαμε στο παιγνίδι και δύο συσκευές?
Έναν ΑV pre και ένα dac? Nομίζω κάπου στα ίδια χρήματα θα έρθει, αλλά για το αποτέλεσμα πρέπει να ακούσει. Δεν ξέρω... είναι αναλογα τον pre.

Μεταχειρισμένα κοιτάμε?

Θα γίνουν οι συζητήσεις και θα τα πούμε εν καιρό! :) Ευχαριστώ, να παίρνω χαμπάρι τι παίζει κι εγώ σ´αυτή τη κατηγορία συσκευών. Πάντως λόγω του ότι τα οικονομικά τους είναι στο γενικότερο κλίμα και σιγά σιγά πρέπει να τελειώσει και το διαμέρισμα που θα στεγάσει τον εξοπλισμό, υποπτεύομαι πως θα αργήσουν λίγο οι επόμενες αγορές. Θα είμαστε εδώ να τα λέμε..

Μήπως κανένα dac-pre με preouts από τον avr?

ας πούμε αυτόν που έχει preouts και είναι οικονομικός (γιατί για καθαρό προ μάλλον θα τσούξει): http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/av-receivers-amps/rx-v775_g/
και κάτι γκουχ γκουχ τέτοιο?:http://athensproaudio.gr/recording/...ter-clock/mytek-stereo-192-dsd-dac-black.html

Δεν ξέρουμε και που σκοπεύει να φτάσει ο φίλος σου.

Πάντως να αγοράσει DAC στα ίδια περίπου λεφτά με 5κάναλο τελικό... χλωμό μου φαίνεται! :)
Θα κουβεντιάσω εντός των ημερών και θα ξαναμιλήσουμε. Αυτός θα πληρώνει και θα ακούει, εγώ θα επιμορφώνομαι.

Γενικότερα μιας και απ'ότι κατάλαβα δεν έχετε πολλές παραστάσεις απο AVR, να έχετε υπόψιν σας ότι αν χρησιμοποιήσετε την προενίσχυση ενός ΑΩΡ ακόμα και ακριβότερου απο τον emotiva θα υπάρξει σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας σε δικάναλη αναπαραγωγή.
αυτοί είναι μόνο για ΗC. Για μουσικές δεν είναι για σοβαρές απαιτήσεις (υποδεέστερα των ηχείων σίγουρα)

O Yamaha που σου προτείνει ο Panaromix είναι vfm περίπτωση, αξίζει να τον δεις. Για να μην έχεις όμως ξερόβηχες (λόγω τιμής - τα υπόλοιπα είναι θέμα γούστου) ρίξε μια ματιά στο dac του Βασίλη (διάβασε και ρώτα, το νήμα έχει άριστο support!) => mambo
Κάτω απο 200-300 ανάλογα τον εξοπλισμό του και καλύπτει τις αναγκες μας μέχρι χιλιάρικο (τουλάχιστον).

βασικά έκανα αναφορά στο συγκεκριμένο dac καθώς είναι και προενισχυτής και μάλιστα έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον πολυκάναλο.

Eυχαριστώ για τις προτάσεις. Το σύστημα συμπληρώνεται μέχρι στιγμής από Marantz SA8003 SACD και Denon dvd3930 που είχαν αγοραστεί στο παρελθόν.
Η σκέψη ήταν να συμπληρωθεί με κάτι από εδώ μέχρι εκεί μάξιμουμ!
Τώρα αν υπάρχει χώρος για κάτι από τα dac που προτείνετε και θα ήταν σκόπιμο να μπει στην αλυσίδα, θα πρέπει να το δούμε...

Υψηλό budget. Όλες οι επιλογές που προαναφέρθηκαν είναι μέσα Ανδρέα.
Γνώμη μου αν δεν πάει σε λύση oppo, να κοιτάξει για AV pre και όχι ολοκληρωμένο.
Τσάμπα τα λεφτά που θα δώσει για τα τελικά στάδια, εφόσον υπάρχει ο Εmotiva.

Μελετάται ως αγορά αυτό Audiolab 8200DQ που θα αναβαθμίσει τη στερεοφωνική απόδοση και στο μελλον μάλλον ένας αξιοπρεπής οικονομικός AV θα συμπληρώσει τα κανάλια για Home Theater.
1379b5de7cb668c186ab48a9361eabd7_XL.jpg