Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Δεν έχω αγοράσεις αεροφιτέζα, αλλά έχω γνωστούς που τη χρησιμοποιούν τακτικά. Το πρόβλημα σε όλους είναι το ίδιο:
Για να δουλέψει πρέπει ο αέρας να κυκλοφορεί γύρω από το φαγητό. Αν γεμίσεις το καλάθι πατάτες, προφανώς ακουμπάνε μεταξύ τους και επομένως δεν ψήνονται στο σημείο επαφής. Άρα πρέπει να τις φτιάχνεις λίγες-λίγες, ή να πάρεις φριτέζα με τεράστια επιφάνεια, γιατί δεν θα την γεμίσεις ποτέ σε ύψος.
 
Την πρώτη αεροφριτέζα την έχω πάνω από 5 χρόνια, τότε ήταν η μεγαλύτερη στην αγορά η παρακάτω Philips

Είναι ακόμη σε χρήση στο εξοχικό για ~2 μήνες το χρόνο. Τα μόνα προβλήματα:
- Θέλει 2-3 ανακατέματα στις πατάτες για να ψηθούν ομοιόμορφα και όσο ανεβαίνει το ύψος από τις πατάτες, τόσο χειρότερα τα αποτελέσματα. Υπήρχε αξεσουάρ με δεύτερη ανυψωμένη σχάρα. Ήθελα πάντα να την πάρω, αλλά δεν την πήρα ποτέ γιατί αν θυμάμαι καλά είχε μεγάλα ανοίγματα και θα έπεφταν οι πατάτες, ενώ κρέας ψήνω σπάνια.
- Αν δεν είσαι τρομερά προσεκτικός με το καθάρισμα, επανέρχεται πολύ δύσκολα.
Όλες οι επιφάνειες είναι με teflon (οκ το καινούργιο χωρίς το "κακό" χημικό) αλλά και πάλι.

Στο σπίτι Αθήνα εδώ και ένα χρόνο έχω την Ninja Air Fryer 10.4lt AF500EU που μπορείς να βάλεις χώρισμα και να έχεις δύο διαφορετικούς θαλάμους ή να το κάνεις έναν ενιαίο μεγάλο θάλαμο.

Σαν τεχνολογία ο περιστροφικός αέρας της Philips είναι καλύτερη λύση, δηλαδή αν έχεις μόνο μια στρώση κάτω από ότι θέλεις να ψήσεις το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Όμως αυτό δεν αρκεί. Προτείνω σε όποιον ψάχνει αεροφριτέζα την παραπάνω Ninja που έχω για τους παρακάτω λόγους:
- είναι φαρδύς ο κάδος. Αυτό σημαίνει ότι έχει περισσότερο χώρο δαπέδου και ψήνονται οι πατάτες (και οτιδήποτε άλλο) καλύτερα τελικά. Στον 1 χρόνο ακόμη και σε μικρές ποσότητες σχεδόν πάντα χρησιμοποιώ ολόκληρο τον κάδο, το χώρισμα άντε να το έχω βάλει 3-4 φορές σε πολύ συγκεκριμένα σενάρια.
- Ο κάδος είναι όλος αντικολλητικός, όμως οι δύο βάσεις που έρχεται κυρίως το φαγητό σε επαφή είναι από άλλο υλικό χωρίς teflon. Είναι αντικολλητικά όσο πρέπει και καθαρίζουν εύκολα.
- Είναι πιο στενή σε βάθος σαν συσκευή και ενώ θέλει περισσότερο πάγκο, ο "αέρας" μπροστά της την κάνει να φαίνεται μικρότερη από τη Philips με το μεγαλύτερο βάθος.

Και 3 συμβουλές γενικές:
- Αποφύγετε τελείως τις αεροφρυτέζες με 2 διακριτούς κάδους εκτός αν είστε εργένηδες και θέλετε πατάτες και κρέας ταυτόχρονα. Για 2+ άτομα οι κάδοι αυτοί είναι πολύ μικροί και λιγότερο πρακτικοί. Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω Ninja μπορεί να χωριστεί με διαφορετικά προγράμματα όποτε υπάρχει ανάγκη δίνοντάς σου το καλύτερο των δύο κόσμων.
- Για το πλύσιμο, μην το αμελείτε. Στην καινούργια που είμαι πιο τυπικός, μετά από ένα χρόνο με καλή χρήση είναι σαν καινούργια. Αρκεί όταν μόλις κρυώσει ελαφρά πλύσιμο στο νεροχύτη με το σφουγγάρι ή και πλυντήριο πιάτων αν βαριέστε τρελά. Αν σας έχει γεμίσει ο κάδος με λίπη στα τοιχώματα, αυτό που έχω δει ότι δουλεύει είναι να γεμίσεις με όσο πιο καυτό νερό μπορείς τον κάδο το βράδυ στο νεροχύτη και να λιώσεις μέσα μια ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων (ανάλογα την ταμπλέτα ίσως θελήσει ελάχιστο ανακάτεμα ή και τίποτα). Το πρωί το αδειάζεις και περνάς με την μαλακή επιφάνεια από το σφουγγαράκι τα τοιχώματα. Μόλις το τελειώσεις αυτό και όπως είναι ακόμη υγρή την βάζεις πλυντήριο πιάτων στο πρόγραμμα για κατσαρόλες και θα επανέλθει πολύ εύκολα.
- Υπάρχουν αρκετές συνταγές για να πετύχεις "τέλειες" πατάτες. Σε φάσεις βαρεμάρας έχω δοκιμάσει κάποιες και όντως είναι θεϊκές, αλλά οκ μόνο πρακτικό δεν είναι να θες ώρες για να φτιάξεις τηγανητές πατάτες. Αυτό που αξίζει περισσότερο και δεν είναι δύσκολο είναι να τις κόψεις και να τις αφήσεις σε νερό για 1+ ώρες πριν τις τηγανίσεις. Επίσης τις ψεκάζω με ψεκαστήρα λάδι και δεν τις κάνω μπάνιο. Ούτε ψήνονται καλύτερα με πολύ λάδι και γίνεται και χάλια ο κάδος.

Τέλος αν έχετε να ψήσετε κρέας σε μικρή ποσότητα, θα βγει τέλειο, που θα κουραζόσασταν να το πετύχετε τόσο καλά ψημένο και ζουμερό όπως σε μπάρμπεκιου (είτε κάρβουνο, είτε γκάζι).
 
Είχα πεσει κι εγώ θυμα της μόδας και είχα αγοράσει κάποτε αεροφριτέζα, De'Longhi νομίζω κάποια μάρκα. Την χάρισα την επόμενη μέρα.
Προτιμω να κάνω εισαγωγή στο Ιπποκράτειο/ευαγγελισμό να φάω σαν άνθρωπος, παρά αυτό το ξέπλυμα.
Σαν να έχεις πάρει τις πατάτες να τις έχεις ξεπλύνει κάτω από την βρύση και να τις ζεστάνεις μετά.

Τα περί υγιεινής διατριφης είναι απλά δικαιολογίες. Αν ξέραμε τι φυτοφάρμακα και ορμόνες τρώμε καθημερινά από μια "αθώα" ντομάτα μέχρι το κρέας θα είχαμε αυτοκτονήσει. Η τηγανιτή πατάτα μας μάρανε.
εγω που δεν μαγειρευα ποτε στο σπιτι,με την φριτεζα αερος που εχουμε εδω και 5 χρονια ειμαι ετοιμος για μαστερ σεφ!! 🤪
το συγκεκριμενο μαγειρεμα εχει καποια τιπς τα οποια εαν εφαρμοστουν σωστα περνεις πολυ ωραια αποτελεσματα.
η πατατα πχ που ανεφερες,θελει την προετοιμασια της.
λεπτοκομενες,ισα ισα ενα χαιδεμα με λαδακι,ριγανη,παπρικα.ανακατευεις και μετα απο λιγο τις βαζεις στο φραιερ.
χρονοι και βαθμοι,αναλογως φριτεζας.συνηθως στους 190 βαθμους 25-30 λεπτα ειναι καλα.
το βασικοτερο βεβαια ειναι,να τις κουνας/ανακατευεις καθε 4-5 λεπτα.
το ιδιο κανω και με τις γλυκοπατατες που εχω γινει φαν τελευταια.
για πατατες,χοιρινη μπριζολα,μοσχαρισια μπριζολα,κοτοπουλο,κοτομπουκιες,μπιφτεκι ειναι σουπερ.
θελει λιγο ψαξιμο αλλα αξιζει.
 
Τα περί υγιεινής διατριφης είναι απλά δικαιολογίες. Αν ξέραμε τι φυτοφάρμακα και ορμόνες τρώμε καθημερινά από μια "αθώα" ντομάτα μέχρι το κρέας θα είχαμε αυτοκτονήσει. Η τηγανιτή πατάτα μας μάρανε.
Αν από τους 10 επιβαρυντικούς παράγοντες, πας στους 9 ή στους 8, δεν είναι καλό;
Με τη λογική αυτή (μας μάρανε το ένα, μας μάρανε το άλλο), ας μην διορθώσουμε τίποτα!

Το θέμα είναι πού βάζουμε την κόκκινη γραμμή, μεταξύ ευχαρίστησης και πρόληψης! Για κάποιους είναι πολύ δύσκολο, όντως!

Για το θέμα της πατάτας, δεν έχω άποψη. Τρώω μια τηγανητή πατάτα/6μηνο! 😁

Ακούω ήδη το πληκτρολόγιο του Μάνου!
 
Last edited: