EMU 0404 USB και EMU 0204 USB αδελφές κάρτες ήχου

Απάντηση: E -MU 0204 usb

Ο λαός απαιτεί εντυπώσεις.
Έστω και ολίγων ημερών,χε χε..

Οι εντυπώσεις μου είναι άριστες. Ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Παίζει εξαιρετικά από mp3 μέχρι υψηλής ανάλυσης sacd. Σε όλα τα είδη μουσικής που ακούω είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δοκίμασα και τον ενισχυτή ακουστικών και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Αυτό που μου απομένει είναι να συνδέσω την κάρτα με το κανονικό μου σύστημα, για να δω πώς αποδίδει με αυτό. Ένας φίλος μουσικός με ρώτησε για τις εντυπώσεις μου, διότι σκέφτεται να πάρει κάτι ανάλογο, διότι έχει μικρό χώρο στο σπίτι και θα τον εξυπηρετούσε ο όγκος. Στον προβληματισμό του για την απόδοση των χαμηλών του μετέφερα την πληροφορία που διάβασα κάποτε στο φόρουμ ότι υπάρχει και subwoofer που συνδέεται με τα φόστεξ και τα απογειώνει, όμως δεν ήξερα να δώσω λεπτομέρειες. Έχει μήπως δοκιμάσει κανείς αναγνώστης του νήματος τέτοιον συνδυασμό; Αν ναι, ποιο είναι το ακριβές μοντέλο του sub;

οι μοντέρνες κάρτες αυτής της κατηγορίας είναι εντελές ουδέτερες ηχητικά και οι επιδόσεις τους ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Η επιλογή του κατάλληλου ηχείου και ενισχυτή πρέπει να γίνει με καθαρά οικονομικά κριτήρια.

Re: Απάντηση: E -MU 0204 usb

.....................
Ένας φίλος μουσικός με ρώτησε για τις εντυπώσεις μου, διότι σκέφτεται να πάρει κάτι ανάλογο, διότι έχει μικρό χώρο στο σπίτι και θα τον εξυπηρετούσε ο όγκος. Στον προβληματισμό του για την απόδοση των χαμηλών του μετέφερα την πληροφορία που διάβασα κάποτε στο φόρουμ ότι υπάρχει και subwoofer που συνδέεται με τα φόστεξ και τα απογειώνει, όμως δεν ήξερα να δώσω λεπτομέρειες. Έχει μήπως δοκιμάσει κανείς αναγνώστης του νήματος τέτοιον συνδυασμό; Αν ναι, ποιο είναι το ακριβές μοντέλο του sub;
Το Subwoofer των μικρών Fostex είναι το Fostex PM-SUBN με κόστος 260-280 Ευρώ περίπου.
Έχω τα Fostex, (το σύστημα του χωριού!), όμως τα χρησιμοποιώ σε desktop σύστημα πάνω σε γραφείο και γι' αυτό το λόγο δεν μπορώ να τους βάλω Subwoofer. (Θα ήταν πολύ δύσκολο να το τοποθετήσω κάπου).
Αν όμως τα θέλει για κάποιος για ένα μικρό χώρο, μπορεί ευκολώτατα να τα βάλει πάνω σ' ένα ζευγάρι βάσεις και σε συνδυασμό με το Sub τους και την ανάλογη κάρτα ήχου, (όπως η παρούσα) να αποκτήσει ένα εξαιρετικό πλήρες σύστημα.

Αν και δεν έχω ακούσει το συγκεκριμένο συνδυασμό αυτό είναι βέβαιο. Προκύπτει κι' από τη δική μου εμπειρία από τη χρήση συστήματος με Sub κι' από τη γενικότερη γνώση και πείρα πάνω στο θέμα.

Μπορεί να είναι λίγο off topic αυτό,αλλά σήμερα ακολούθησα την συμβουλή που διαβάζω συνεχώς κι εδώ και στα ξένα σάιτ,και επένδυσα το DIY καλώδιο USB με ξεχωριστό τροφοδοτικό που έχω φτιάξει για την EMU,με απλό αλουμινόχαρτο και κολλητική ταινία θωρακίζοντας το κατά μία έννοια.
Ετσι κι αλλιώς οι θόρυβοι από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που υπήρχαν με την εσωτερική τροφοδοσία είχαν εξαλειφθεί με την προσθήκη του εξωτερικού τροφοδοτικού.
Μετά και την DIY θωράκιση όμως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανένας θόρυβος στο background.
Προτείνεται ανεπιφύλακτα λοιπόν!

Re: Απάντηση: E -MU 0204 usb

Στρατόσφαιρα: Μετά την προσθήκη ενός diy εξωτερικού τροφοδοτικού, ήρθε η ώρα να δοκιμάσω ένα καλύτερο επίσης DIY τροφοδοτικό. Δεν είναι κάτι εξωτικό,
όμως όλοι οι πυκνωτές είναι Elna (και ένας Rubycon).
Σκεπτικιστής και δύσπιστος πάντα, ως προς τα ακουστά οφέλη τέτοιων αναβαθμίσεων, δεν περίμενα…να πέσω ξερός από το αποτέλεσμα.

Ο ήδη καλός ήχος (ποτέ δεν είχα θέματα θορύβου ακόμα και με usb τροφοδοσία), ανέβηκε σε άλλη κλάση και επιτέλους πήρα αυτό που ήθελα.

Πλήρως τρισδιάστατη, ολογραφική στερεοφωνική εικόνα, πελώριων διαστάσεων, τόσο από άποψη πλάτους και ύψους, όσο και από άποψη βάθους.
Τα όργανα τοποθετημένα σε εντελώς διακριτές και ακλόνητες θέσεις.

Επειδή πάντα αναλογίζομαι μήπως πέφτω θύμα ψυχοακουστικής αυταπάτης, οι ακροάσεις ήταν αρκετές και επαναλαμβανόμενες.
Πραγματικά απίστευτη αναβάθμιση, που την συστήνω ανεπιφύλακτα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: E -MU 0204 usb

Πλήρως τρισδιάστατη, ολογραφική στερεοφωνική εικόνα, πελώριων διαστάσεων, τόσο από άποψη πλάτους και ύψους, όσο και από άποψη βάθους.
Τα όργανα τοποθετημένα σε εντελώς διακριτές και ακλόνητες θέσεις.

Όλα αυτά τα καλά έγιναν με την αλλαγή του τροφοδοτικού; Δλδ η εταιρία δε σκέφτηκε να βάλει Elna πυκνωτές στο τροφοδοτικό της για να απογειώσει την κάρτα; Πόσο παραπάνω θα κόστιζε;
Δεν υπάρχει ίχνος ειρωνείας σ'αυτά που γράφω, σοβαρά μιλάω, είναι ειλικρινείς ερωτήσεις.

Re: E -MU 0204 usb

Δεν έχει τροφοδοτικό η κάρτα, ούτε σχετική είσοδο. Παίρνει ρεύμα από την θύρα usb και με μια μικρή μετατροπή στο καλώδιο (usb) της δίνουμε ρεύμα από εξωτερικό τροφοδοτικό.
Η κάρτα ανήκει στην κατηγορία "επαγγελματικές κάρτες ήχου χαμηλής τιμής" όπου ο οικονομικός ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος.
Οι καλοί πυκνωτές κοστίζουν. Πολλές συσκευές θα απογειώνονταν με καλύτερη τροφοδοσία, το κόστος όμως είναι απαγορευτικό.
Και ναι μην το γελάς. Ένας καλός πυκνωτής κοστίζει 5-15 φορές περισσότερα από έναν της σειράς, κόστος υπολογίσιμο και για μια εταιρεία που κάνει μαζικές αγορές, αλλά και για την τελική τιμή
του προϊόντος.
Αν είχες διαβάσει όλο το νήμα θα είχες δει ότι η συγκεκριμένη κάρτα αφήνει περιθώρια για αναβαθμίσεις.
Διαβάζοντας απλά τις τελευταίες δικές μου παρατηρήσεις, ίσως να σκέφτηκες "Να ένας ακόμη φαντασιόπληκτος, που με την αλλαγή ενός πυκνωτή, ή το ανασήκωμα ενός καλωδίου, ακούει τεράστιες διαφορές στον ήχο".
Η αλήθεια είναι πως έτσι σκεφτόμουνα εγώ τουλάχιστον, όταν διάβαζα περιγραφές αντίστοιχες με την δική μου.
Αλλά οι δοκιμές με έπεισαν πως ρεύμα στον ήχο δεν σημαίνει μόνο μπόλικα αμπέρ σε τελικούς ενισχυτές, αλλά και προσεκτικά φιλτραρισμένο και σταθεροποιημένο σε κάθε κύκλωμα.
Την συγκεκριμένη κάρτα την χρησιμοποιώ σαν ντακ πάνω από ένα χρόνο (και αρκετούς κανονικούς ντακ ενδιάμεσα) και ξέρω καλά τον ήχο της. Αυτήν την απογείωση, ούτε την περίμενα, ούτε θα την πίστευα...αν κάποιος
μου το έλεγε.
Καταλαβαίνεις βέβαια ότι τις εντυπώσεις μου τις γράφω χάριν της ανοιχτής συζήτησης και όχι για να πείσω κανέναν.

Δηλαδή αν σου κάνανε blind test με το νέο τροφοδοτικό, θα είχες 100% επιτυχία στο να βρείς το σωστό; :hmmmm2:

Ούτε εγώ το λέω με δόση ειρωνείας αλλά στην μέχρι τώρα πορεία μου έχω δει ότι το αυτοπαραμύθιασμα είναι κάτι που μπορείς να το αποβάλεις μόνο αν διαθέτεις μεγάλη πείρα και κοινή λογική σε ένα συγκεκριμένο τομέα.

Σε αυτήν την περίπτωση (τροφοδοσία από usb έναντι εξωτερικού σταθεροποιημένου τροφοδοτικού) υπάρχουν όντως ευδιάκριτες διαφορές ...

Φίλε Alefgr. Σε θέματα ψυχοακουστικής η πείρα και η (κοινή) λογική σαφώς βοηθούν ,αλλά δεν αποτελούν και πανάκεια, αφού ο τρόπος που ακούμε μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με την διάθεση ή και άλλους ψυχοσωματικούς παράγοντες.
Τα blind test είναι ένας καλός τρόπος για να γελάει ο κάθε πικραμένος και να ξεμπροστιάζονται τα ψώνια (με τη καλή και τη κακή έννοια).
Τα φόρα επίσης είναι μέρη όπου εύκολα "την λέει" ο ένας στον άλλο, χωρίς να ξέρει τίποτα για τον συνομιλητή του και χωρίς να μπαίνει στον κόπο να διαβάζει ένα ολόκληρο νήμα.
Το θέμα του νήματος όμως δεν είμαι εγώ και το πώς ή τι ακούω και φοβάμαι ότι βγαίνουμε εκτός θέματος.
Τέλος πάντων έγραψα τις εντυπώσεις μου γνωρίζοντας ότι μπορεί «να πέσει γέλιο», οπότε κάθε αμφισβήτηση καλοδεχόυμενη εκ προοιμίου.

Και μιας και λες για κοινή λογική…Υπάρχουν πολλοί dac βασισμένοι σε σχετικά φτηνά τσιπάκια CS της Crystal. Από πολύ μεγάλα ονόματα του audio, μέχρι κινέζικες πλακέτες στο ebay. Τα ίδια τα βρίσκεις και σε αρκετούς φτηνούς (ή ακριβούς) πολυκάναλους. Κάποιοι από αυτούς τους ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς λοιπόν κοστίζουν πολύ και κάποιοι ελάχιστα. Εφόσον δεν μιλάμε για custom ,αλλά για έτοιμες λύσεις οι κυκλωματικές διαφορές δεν είναι μεγάλες. Παραλλαγές του reference design του κατασκευαστή του τσιπ. Γιατί λοιπόν ο ένας μετατροπέας παίζει καλά και ο άλλος όχι; Γιατί όταν ανοίξεις το κουτί του «καλού» και ακριβού βλέπεις ένα ικανό και καλό τροφοδοτικό , ενώ ο φτηνός και «κακός» έχει ένα εξωτερικό τροφοδοτικό της πλάκας; Κοινή λογική νομίζω…

Απάντηση: Re: E -MU 0204 usb

Φίλε Alefgr. Σε θέματα ψυχοακουστικής η πείρα και η (κοινή) λογική σαφώς βοηθούν ,αλλά δεν αποτελούν και πανάκεια, αφού ο τρόπος που ακούμε μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με την διάθεση ή και άλλους ψυχοσωματικούς παράγοντες.
Τα blind test είναι ένας καλός τρόπος για να γελάει ο κάθε πικραμένος και να ξεμπροστιάζονται τα ψώνια (με τη καλή και τη κακή έννοια).
Τα φόρα επίσης είναι μέρη όπου εύκολα "την λέει" ο ένας στον άλλο, χωρίς να ξέρει τίποτα για τον συνομιλητή του και χωρίς να μπαίνει στον κόπο να διαβάζει ένα ολόκληρο νήμα.
Το θέμα του νήματος όμως δεν είμαι εγώ και το πώς ή τι ακούω και φοβάμαι ότι βγαίνουμε εκτός θέματος.
Τέλος πάντων έγραψα τις εντυπώσεις μου γνωρίζοντας ότι μπορεί «να πέσει γέλιο», οπότε κάθε αμφισβήτηση καλοδεχόυμενη εκ προοιμίου.

Και μιας και λες για κοινή λογική…Υπάρχουν πολλοί dac βασισμένοι σε σχετικά φτηνά τσιπάκια CS της Crystal. Από πολύ μεγάλα ονόματα του audio, μέχρι κινέζικες πλακέτες στο ebay. Τα ίδια τα βρίσκεις και σε αρκετούς φτηνούς (ή ακριβούς) πολυκάναλους. Κάποιοι από αυτούς τους ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς λοιπόν κοστίζουν πολύ και κάποιοι ελάχιστα. Εφόσον δεν μιλάμε για custom ,αλλά για έτοιμες λύσεις οι κυκλωματικές διαφορές δεν είναι μεγάλες. Παραλλαγές του reference design του κατασκευαστή του τσιπ. Γιατί λοιπόν ο ένας μετατροπέας παίζει καλά και ο άλλος όχι; Γιατί όταν ανοίξεις το κουτί του «καλού» και ακριβού βλέπεις ένα ικανό και καλό τροφοδοτικό , ενώ ο φτηνός και «κακός» έχει ένα εξωτερικό τροφοδοτικό της πλάκας; Κοινή λογική νομίζω…

+1
Συμφωνώ απολύτως.
Και είμαι από τους πιο δύσπιστους και σκεπτικιστές σημειωτέον,που ζητούν μετρήσεις και λοιπές φρικαλεότητες,που δεν πιστεύουν σε πρακτικές αλλαγής καλωδίων για θεαματικά αποτελέσματα,κλπ.
Σε ότι νήμα διαβάσεις φίλε alefgr,εδώ ή στο εξωτερικό,θα δεις πως η τροφοδοσία μετράει και μετράει άσχημα.

Έχω διαβάσει ολόκληρο το thread από το ξεκίνημά του, καθώς δουλεύω το μεγάλο αδελφάκι του 0404 εδώ και 2,5 χρόνια. Από αυτό τροφοδοτούνται δύο M-Audio BX5a. Στις αρχές που πήρα την κάρτα έκανα κάποια πειράματα με διάφορα τροφοδοτικά, καθώς και με απ' ευθείας τροφοδοσία από τα 5V του PC. Επίσης έλεγχα με παλμογράφο το επίπεδο του θορύβου της κάθε τροφοδοσίας, καθώς και αν περνάει αυτός ο θόρυβος στην αναλογική έξοδο της κάρτας.

Προσωπικά ποτέ δεν αντιλήφθηκα ευδιάκριτες διαφορές που να στέκουν σε επίπεδο blind-test, από τα διάφορα πειράματα με την τροφοδοσία της κάρτας...

Έχω διαβάσει ολόκληρο το thread από το ξεκίνημά του, καθώς δουλεύω το μεγάλο αδελφάκι του 0404 εδώ και 2,5 χρόνια. Από αυτό τροφοδοτούνται δύο M-Audio BX5a. Στις αρχές που πήρα την κάρτα έκανα κάποια πειράματα με διάφορα τροφοδοτικά, καθώς και με απ' ευθείας τροφοδοσία από τα 5V του PC. Επίσης έλεγχα με παλμογράφο το επίπεδο του θορύβου της κάθε τροφοδοσίας, καθώς και αν περνάει αυτός ο θόρυβος στην αναλογική έξοδο της κάρτας.

Προσωπικά ποτέ δεν αντιλήφθηκα ευδιάκριτες διαφορές που να στέκουν σε επίπεδο blind-test, από τα διάφορα πειράματα με την τροφοδοσία της κάρτας...

Απολύτως σεβαστό.
Και μάλιστα αφού ακούς από monitors,δεν μπορεί να βρεθεί και κάποιος να σου πει πως το σύστημα σου δεν αναδεικνύει τις διαφορές...
Αλλά να σου πω και κάτι;Ακόμα και παιχνίδι του μυαλού να είναι αυτές οι διαφορές,πλάκα έχουν...
Και φυσικά είναι σχεδόν ανέξοδες,μπορείς να γελάς με την ψυχή σου μετά,αντίθετα από κάποιες άλλες πολύ δαπανηρές και αμφιβόλου αποτελέσματος.

Εν τω μεταξύ,λέμε,λέμε,μια φώτο με τα μέσα της δεν έβαλε κανείς μας.
Ιδού λοιπόν.
IMG_0096.jpg
IMG_0097.jpg
IMG_0098.jpg

Η φίσα,επάνω,στο κέντρο,τι να είναι άραγε;
Ξέρει κανείς;

Εάν αυτοεξαπατήθηκα ακούγοντας διαφορές, δεν θα διστάσω καθόλου να το παραδεχθώ και να με αυτοαναιρέσω.
Habemus Papam at ego non sum Papa
Τέτοια "μαγικά", εάν πρόκειται για μαγικά και όχι για πραγματικές διαφορές δεν κρατάνε πολύ και εγώ δεν είμαι και πολύ των ματζουνιών.
Χρειάζομαι λίγο χρόνο.
Επίσης να σημειώσω ότι τις διαφορές τις άκουσα με κλασική μουσική και αρχεία υψηλής ανάλυσης, καθισμένος πάντα στο γνωστό ακουστικό
τρίγωνο των Βερμούδων.

Ετσι για την ιστορια....
Παλια με τα καλωδια των ψηφιακων ,ειχε γινει πολυ ντορος.
Αλλοι λεγαν οτι υπαρχουν μεγαλες διαφορες αλλοι οτι ειναι τριχες κατσαρες.
Βασει λογικης και γω εκλεινα προς το ....περμαναντ!!!!
Εκανα και διαφορες δοκιμες τα ιδια μου ακουγονταν οποτε για ψυχολογικους και μονο λογους, πηρα ενα monster καλωδιο και οχι ενα του κιλου.
Ημουν λοιπον στο κοσμο μου, ωσπου μια μερα με φωναξε ενας φιλος που ειχε παρει ενα (σχεδον) τριπλασιας τιμης kimber να τα ακουσουμε διπλα διπλα να δει αν ειχε κανει μακακια ή αξιζε τον κοπο.
Μεχρι μιας διαρκειας του τεστ, οι διαφορες ηταν δυσδιακριτες και σιγουρα οχι καλυτερο ή χειροτερο ,απλα διαφορετικο.
ΩΣΠΟΥ εβαλα στο cdp ενα κομματι των Art of noise και μας πεσανε τα σαγονια.
Το αβυσαλλεο μπασο με το monster ηταν απλα υπαρκτο ,ενω με το kimber "σκοτωνε".
Αν δεν ειχαμε βαλει το συγκεκριμενο δισκακι ,ακομα τα ιδια θα ελεγα για διαφορες ψηφιακων καλωδιων.
Για μενα λοιπον το συμπερασμα ειναι......"εξαρταται "

(δεν χρειαζετε,νομιζω,να σας αναφερω τι ψηφιακο καλωδιο εχω τωρα???):Banane0:

Αρχίσανε τα περί καλωδίων;
Και δεν τα μπορώ τα αίματα γαμώτο...χε χε...

Μπα οχι βρε....
Απλα το εγραψα με αφορμη, τα περι τροφοδοσιας.
Πιθανα στην κλασικη μουσικη και στα hirez αρχεια ,να κανει την διαφορα.
Αμα ακους τιποτις παραξενα ,καρασυμπιεσμενα και κακογραμμενα (σαν του λογου μου),αντε να δεις διαφορες!!
Αυτο ομως ,δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν διαφορες.

Μπα οχι βρε....
Απλα το εγραψα με αφορμη, τα περι τροφοδοσιας.
Πιθανα στην κλασικη μουσικη και στα hirez αρχεια ,να κανει την διαφορα.
Αμα ακους τιποτις παραξενα ,καρασυμπιεσμενα και κακογραμμενα (σαν του λογου μου),αντε να δεις διαφορες!!
Αυτο ομως ,δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν διαφορες.

Αστειευόμουν βεβαίως...
Μια κάρτα 100-200 ευρώ δεν είναι πρόσφορο έδαφος για μαστιγώματα με καλώδια,χε χε..
Κι έχω τελειώσει με τα καλώδια,όταν μια φορά είδα ένα σύστημα με focal chorus 836 που αφού πρόσθεσα την αξία των καλωδίων που είχε,έφτασα ακριβώς στην αξία των Maesrto Utopia της ίδιας εταιρίας.
Στο ταπεινό μου μυαλό ήταν προτιμότερη η αναβάθμιση με τα δεύτερα.
Γι' αυτό και σε όποιο θέμα ακούω καλώδια....σούρω!
(Τέλος off topic από πάρτη μου.)