Εν κατακλείδι…

Κώστας Παπαγεωργίου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,014
ΑΘΗΝΑ
Με αφορμή το ωραίο θέμα που άνοιξε ο φίλος Χρήστος γνωστός ως Browser, τι θα λέγατε να κάνουμε έναν απολογισμό και να περιγράψουμε καθένας με τον τρόπο του ποια είναι τα σημεία που ‘ελκύουν’ περισσότερο την προσοχή μας σε έναν προβολέα;

Δηλαδή σε ποιους τομείς θα δίναμε περισσότερο βάση και ποιους ίσως θα θυσιάζαμε για χάριν της ικανοποίησής μας.

Ποια είναι τα σημεία που μας εντυπωσιάζουν και πολλές φορές μας οδηγούν σε λάθος εκτιμήσεις;

Η εκτίμηση και αξιολόγηση ενός προβολέα δεν είναι παιχνιδάκι.

Εγώ προσωπικά ποτέ δεν θα μπορούσα εκ του ασφαλούς να κρίνω έναν προβολέα από μία ολιγόωρη θέαση.

Ως reviewer βέβαια έχω την πολυτέλεια να ‘ζω’ με τους περισσότερους προβολείς στον χώρο μου για αρκετό χρονικό διάστημα. Για να μπορέσω να έχω μία εμπεριστατωμένη άποψη επί του θέματος, φροντίζω τους προβολείς αυτούς να τους ‘δω’ σε άλλους 2 τουλάχιστον χώρους όπου ο ένας από αυτούς να είναι ελεγχόμενου φωτισμού, όπως π.χ. είναι ο χώρος του Τάσου Οικονόμου, και άλλος ένας κοινός χώρος σαλονιού λιγότερο όμως φωτιζόμενος από τον δικό μου.

Με αυτόν τον τρόπο έχω μία συνολική αίσθηση για το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων ώστε να δώσω μία βάση που χρήζει, για τον καθένα μας, περεταίρω διερεύνησης…

Επίσης, πάντα, δεν αφήνω τις μετρήσεις να επηρεάσουν την κρίση μου παρά μόνο στο τέλος όπου τις συμβουλεύομαι πάντα για να βγάλω το τελικό συμπέρασμα.

Συνεχίζοντας λοιπόν και απαντώντας πρώτος στο ερώτημά μου θα αναφέρω όλους τους τομείς που με ενδιαφέρουν σε μία εικόνα κατά σειρά προτεραιότητας χωρίς όμως η βάση να διαφέρει αισθητά μεταξύ τους.

Όλοι οι τομείς αυτοί ενδιαφέρουν τα μέγιστα, απλά αν είχα να διαλέξω θα προτιμούσα αυτόν που προηγείται…

1) Απεικόνιση, δυναμική περιοχή μαύρου, ισορροπία γκρι.

2) Υψηλό contrast με πλήρη περιγραφή, χωρίς τεχνητά μέσα και χωρίς να χάνουμε την ουσία.

3) Ισορροπία χρώματος, κορεσμός. Στη 3η θέση μεν, αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας. Ο λόγος; Μα πλέον οι περισσότεροι προβολείς αποδίδουν αποδεκτά στον τομέα αυτόν και ειδικά στην υψηλή κατηγορία τιμής οι διαφορές μεταξύ τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, εκτός βέβαια αυτών με XENON λάμπα όπου ανεξάρτητα με τις μετρήσεις, η αίσθηση του χρώματος είναι λίγο διαφορετική…

4) Η οξύτητα είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας, αλλά πλέον πιστεύω ότι όλες οι τεχνολογίες έχουν επιδείξει πολύ μεγάλη βελτίωση στον τομέα αυτό χρησιμοποιώντας καλύτερους φακούς και οπτικά μέρη, και δύσκολα θα συναντήσουμε προβολέα που να υστερεί αισθητά σε αυτή.

5) Κινηματογραφική αίσθηση. Θα μπορούσα κάλλιστα να τοποθετήσω αυτήν την επιλογή μου στην 3η ή 4η θέση, αλλά χωρίς χρωματική ισορροπία και με κακή οξύτητα τι να την κάνω την κινηματογραφική αίσθηση; Άλλωστε ο σκοπός ποιός είναι; Να προσομοιώσουμε την αίσθηση του κινηματογράφου; ή να φέρουμε στον χώρο μας μια live εικόνα; Γιατί πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει σε πολλούς τομείς την κινηματογραφική εικόνα των περισσότερων αιθουσών της αγοράς.

6) Ανάλυση. Μπορούν άραγε οι σημερινοί προβολείς να αποδώσουν σωστά την ανάλυση που δέχονται; Εδώ έχουμε ένα θέμα που χρήζει σοβαρής εξερεύνησης. Πάντως ο συνδυασμός υλικού 1080p και προβολέα αντίστοιχης ανάλυσης είναι η εικόνα του μέλλοντος…Όταν ωριμάσει βέβαια…

Επειδή υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που συντελούν στην τελική αξιολόγηση ενός προβολέα, αλλά θεωρώ δευτερεύοντες, θα σταματήσω κάπου εδώ και ελπίζω μέσω αυτού του θέματος να ανακαλύψουμε κάποια ‘χούγια’ ή ιδιαίτερες προτιμήσεις που έχουμε και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας…

P.S. Στους 6 αυτούς παράγοντες δεν αναφέρω έναν πολύ σημαντικό που είναι η διαχείριση του φωτός. Αυτό βέβαια έγινε εσκεμμένα, λόγω της μοναδικότητας σε αυτόν τον τομέα του προβολέα της JVC που έθεσε νέα μέτρα και σταθμά. Κάποια πράγματα επίσης δεν εξηγούνται με τον γραπτό ή προφορικό λόγο, ή μάλλον δεν τεκμηριώνονται. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, μόνο εν τη πράξη…

Αν κάτσω και σκεφθώ από την εμπειρία μου τους λόγους για τους οποίους έχω προβεί σε αλλαγή προβολέα αυτοί είναι οι εξής με σειρά σημαντικότητας:

1) Contrast
2) Ανάλυση
3) Χρώμα

Αντικειμενικά, η μεγάλη "αχίλλειος πτέρνα" των προβολέων ήταν το contrast τους (μιλάω για τους ψηφιακούς μιάς και απασχολεί το 99.9% των περιπτωσεων). Αυτό είναι υπέυθυνο και για το φως και για την δυναμική περιοχή και για το επίπεδο μαύρου κλπ κλπ. Κακά τα ψέματα, το μάτι μαγνητίζεται από ένα υψηλό contrast. Χωρίς καν να μπεί μετρητικό όργανο, το μάτι και αν είναι έμπειρο μάλιστα τόσο καλύτερα, καταλαβαίνει αμέσως ένα υψηλό contrast. Δεν είναι τυχαίο που τόσα χρόνια και χρόνια οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σαν marketing όπλο το νούμερο του contrast.
Οσο για την ανάλυση την έβαλα δέυτερη διότι αναλόγως των περιπτώσεων τοποθέτησης μπορεί να έχει πολλή μεγαλή σημασία. π.χ. όταν κάποιος θέλει να βλέπει από πολύ κοντά μεγάλη εικόνα, τι να τα κάνει όλα τα υπόλοιπα από την στιγμή που θα βλέπει κοτετσόσυρμα από την θέση θέασης;
Το χρώμα το άφησα τελευταίο διότι πλέον πιστεύω ότι με την βοήθεια τόσο του software όσο και των μετρητικών οργάνων, το χρώμα μπορείς να το φέρεις πάρα πολύ κοντά στο ιδανικό. Ακόμα και προβολέας του χιλιάρικου σήμερα έχει ένα σωρό ρυθμιστικά σε σημείο που κανένας να μην διαμαρτύρεται. Δείτε το και στατιστικά εδώ μέσα. Πόσα posts έχουν γραφτεί για το χρώμα και πόσα για το contrast;
Σαφώς και αν περάσουμε σε πιό τεχνικούς τομείς, σημασία έχει και η διαχείριση φωτός που γράφει παραπάνω ο Κώστας που κάποια πράγματα δεν εξηγούνται βάσει manuals και μπροσούρων.

Εγώ θα χαρώ πάρα πολύ όταν πάρω έναν προβολέα που θα είναι εξίσου καλός με τον HS-50 που έχω, ακόμα και με αναμμένα φώτα, για να μη χάνω τα μπιφτέκια και τις μπύρες μου στο σκοτάδι.

Κοντά στα 4,500 € κοστίζει....
icon10.gif
-bye-

Κοντά στα 4,500 κοστίζει....
icon10.gif
-bye-

φιλαράκ, 4500 ευρά κάνει το φορτηγάκι που θέλω να πάρω για τη δουλειά, πλάκα με κάνειιιιιις? :ears:

Βασικά από τότε που πήρα το προβόλι, ζήτημα να έχω δει 10 ταινίες.

Αλλά τώρα που έχω τα ανήψια-διαβόλια στο σπίτι έχω βρει τη χαρά μου. Τους βάζω τον Πινόκιο και την Κοκκινοσκουφίτσα και ξενοιάζω για κανα 2ωρο...

Επι του θέματος, μου αρέσει η ομοιομορφία, τα φυσικά χρώματα, η ομαλή κίνηση, η ανάλυση και το κοντράστ.

Μάλλον ο ντίλας θα μου αρέσει, από ότι έχω δει σε σκρηνσοτς.

Εγώ τελικά έχω καταλήξει στα εξής...
1) Φώς!
Ε, πως να το κάνουμε, μένουμε και μία κυριακή μεσημέρι να δούμε καμιά ταινία. Να κλεινώμαστε σαν τα ποντίκια μεσημεριάτικα; Σίγουρα ένας φωτισμός των 1800 lumens θα είναι must για τον επόμενο.

2) Χρώμα!
Τι να το κάνεις το πανί άμα βλέπεις τον Sean Connery σαν τον παπαστρούμφ;

3) Contrast - Οξύτητα
No more ghosts please... We have enough allready...

4) Ανάλυση
Ε, άν δεν προσφέρει τουλάχιστον 720p κρατάω και αυτόν που έχω!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εν κατακλείδι…

Μπάμπη θα ακούσουμε και τη δική σου άποψη?

Κώστα θα την πώ τη γνώμη μου... Όχι τώρα όμως. Ίσως αργότερα.
Για να γράψω θα πρέπει να έχω όρεξη και, δυστυχώς, μ´αυτά που γίνονται τελευταία εδώ μέσα έχω ξενερώσει λίγο....
icon9.gif

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εν κατακλείδι…

Κώστα θα την πώ τη γνώμη μου... Όχι τώρα όμως. Ίσως αργότερα.
Για να γράψω θα πρέπει να έχω όρεξη και, δυστυχώς, μ´αυτά που γίνονται τελευταία εδώ μέσα έχω ξενερώσει λίγο....
icon9.gif

Ποιος σε στεναχώρησε ρε Μπάμπη μου;

Re: Απάντηση: Εν κατακλείδι…

Πλακα μας κανεις ρε Κωστα ?

Χρήστο με τον Μπάμπη πιστεύω ότι έχουμε μια σχέση ετών και μπορώ να του πω και μια κουβέντα.

Άνοιξα ένα θεματάκι στην κατηγορία μου, που πιστεύω ότι είναι ενδιαφέρον και θα ήθελα πολύ να αναφέρει και τη γνώμη του ένα πολύ έμπειρο μέλος όπως είναι ο Μπάμπης, εσύ και άλλοι πολλοί.

Τώρα αν υπάρχουν διάφορα άλλα προβλήματα και διαφορές, πάντα θα υπάρχουν και πάντα θα υφίστανται...

Πιστεύω όμως ότι δεν αφορούν το παρόν θέμα...

Και αν κάποιος δεν θέλει να γράψει, δικαίωμά του.

Δικαίωμά μου και εμένα όμως να ζητάω την γνώμη κάποιου που πιστεύω ότι είναι σεβαστή!!!

Last edited:
1)contrast
2)χρωμα
3)αναλυση
Δηλαδη με ενα jvc ειμαι οκ!!!:BDGBDGB53:

1) Contrast
2) Δυναμική περιοχή μαύρου
3) Χρώματα
....αυτές είναι οι δικές μου προτεραιότητες γιά την συνολική εκτίμηση της εικόνας ενός αξιόλογου προβολέα.

Γιαννη , τι εννοεις λεγοντας δυναμικη περιοχη μαυρου ?

Μήπως θα μπορούσατε μαζί με τις προτιμήσεις σας να μας περιγράψετε με 2 λόγια γιατί σας ελκύουν περισσότερο αυτές?

Σκοπός αυτού του θέματος είναι να μπορέσει κάποιος διαβάζοντας να ενημερωθεί, το κατά δύναμιν, για τα επιμέρους στοιχεία και την κρίση που οδηγούν όλους εμάς στην αποδοχή ή απόρριψη ενός προβολέα.