Ενα ανορθόδοξο 5.1

xtsili

Senior Member
2 November 2010
631
Γεια χαρά σε όλους.

Αναρωτιέμαι για το εξής και θέλω την βοήθεια σας (κρίνετε με επιείκεια αυτά που θα προτείνω, εντάξει?).

Λοιπόν έχω ένα τελικό Rotel Rb-1092, ηχεία τα Warfedale Diamond 10.7, transport ASUS Xonar Essence STX και το V-DAC MF. Και αυτό είναι το στέρεο σύστημά μου.

Έχω και σύστημα που αγόρασα το 1980, το οποίο το ανακαίνισα πρόσφατα θέλοντας να το έχω σε λειτουργική κατάσταση για συναισθηματικούς λόγους, πέραν του γεγονότος ότι παίζει θαυμάσια (μη με ρωτήσετε με τι κριτήρια το ισχυρίζομαι, απλά μου αρέσει ο ήχος του και με συντρόφεψε για 30 και βάλε χρόνια). Ενισχυτής luxman L3, και ηχεία Τangent Acoustics RS4 - εξαιρετικά μηχανήματα για τα χρήματα τους και βρίσκονται ακόμα σε ενδιαφέρουσες τιμές στα site για vintage stereo.

Η πατέντα που θέλω να κάνω είναι η εξής:

To κανονικό μου σύστημα να είναι το μπροστινό ενός 5.1, το παλαιό να είναι το suround, να προσθέσω ένα ενεργό sub και ένα κεντρικό με δικό του τελικό ενισχυτή μόνο ή ενεργό ηχείο τύπου studio monitor (υπάρχουν εξαιρετικά ενεργά σε λογικές τιμές από τον χώρο των επαγγελματικών).

Το σύστημα θα παίρνει σήμα 5.1 από το την ASUS μέσω ενός μετατροπέα SPDIF σε 5.1 όπως αυτός:

http://www.dealextreme.com/p/5-1-channel-dts-ac-3-home-theater-audio-decoder-71817

Κατανοώ τα όποια προβλήματα συμβατότητας κλπ αλλά με την λύση που προτείνω κόστους 500-600 ευρώ ίσως και να καταλήξω σε ένα αξιοπρεπές 5.1. αξιοποιώντας την υφιστάμενη υποδομή που σας περιέγραψα παραπάνω

Τι λέτε? Έχουν βάσει αυτά που λέω ή σας προσφέρω τσάμπα διασκέδαση :-)?

Το μόνο πρόβλημα που βλέπω είναι η αδυναμία ισοστάθμισης και volume control στο «συνολικό» ας το πούμε έτσι σύστημα.

Το πώς θα ανεβοκατεβάζεις την στάθμη ακρόασης δηλαδή.

Αν πάλι η πηγή σου παρέχει δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης το παραπάνω μπορεί να ξεπεραστεί.
Και η ισοστάθμιση μπορεί να ξεπεραστεί με κάποιο πρωτόγονο τρόπο αφού καταλήξεις σε συγκεκριμένες στάθμες στους επί μέρους ολοκληρωμένους ενισχυτές των συστημάτων σου. (αυτή τη διαδικασία θα χρειαστεί σίγουρα να κάνεις με δοκιμές διότι είναι απίθανο να κάτσουν οι στάθμες των ετερόκλητων συστημάτων από …μόνες τους )

Πιστεύω να μην σε παρασύρω , αλλά θεωρητικά γίνεται.

Ο τρόπος αυτός είναι ανορθόδοξος όπως σωστά λέτε, κυρίως για 4 λόγους.
(i)Το διαφορετικό κεντρικό είναι πάντα δύσκολο στο ταίριασμα με τα μπροστινά.
Δεν νομίζω ένα μπροστινό ενεργό μονιτορ να ταιριάξει ποτε με τα whaferdale
(ii)Μένετε με αναλογική συνδεσμολογία, δεν γίνεται να περάσετε με την spdif 2 καναλια στο dac και 3 αναλογικά στο pc. Δεν νομίζω να γίνεται καν. Η λυση του ac3/decoder ηταν μια λύση που κυρίως χρησιμοποιούσαν για την συνδεσμολογία τα παιδακια που είχαν ps3 και θέλαν να συνδεσουν ενεργα ηχεία υπολογιστή. Δεν την έχω δει πουθενά να δουλεύει, δεν ξέρω τι αποτέλεσμα έχει, Δεν νομίζω να καλυψει τις δικές σας ηχητικές προτιμήσεις.
Υπαρχουν αναφορές για κάποια κοματια σε αμερικάνικα AV φορουμ της ταξεως των $200 απο Αμερική αλλα με τα τελωνεία και τα μεταφορικά θα ξεφυγει το ποσο.
(iii) αν θελτε να συνδέσετε στο 5.1 και ενα bluray player και ενα ps3 (και ότι άλλο εχει hdmi). Τι θα κάνετε?
θα αλλαζετε κάθε φορά εισόδους/εξοδους στον ac3/dts decoder?
(iv)Το pc μπορεί να κάνει κάποιες δουλειές πολύ σωστά αλλα κάποιες δουλειές δεν μπορεί να τις κάνει. Στο συγκεκριμένο σύστημα με τα διαφορετικά ηχεία, μπροστινα,μονιτορ-κεντρικο, πισω, σαμπ πως θα κανετε bassmanagement, ισοσταθμιση, θα δηλώσετε τα ηχεία μεγάλα/μικρά και room correction? απο το panel των windows ?

εγω θα πρότεινα να πάρετε (i) το κανονικό κεντρικό των ηχείων σας , νομίζω αυτό είναι:
DIA 10 CM

(ii)εναν κανονικό ΑVR με εξόδους προενίσχυσης και τον ρότελ σαν τελικό να δίνει δυναμη στα μπροστινά ηχεία.
Οι περσινοί yamaha 667/767 από Γερμανία τουλάχιστον είναι εντός μπάτζετ.
Εδω υπάρχει μια λίστα με όλους τους φετινούς
Τα τελικά στάδια θα δίνουν ενισχυση μόνο στο κεντρικό και στα 2 πίσω.

(iii)Μια κάρτα γραφικών να δίνει hdmi ακόμα και μια 5450 των 30 ευρώ
για να έχετε ακόμα και lossless πολυκάναλο ήχο.

ο δευτερος ολοκληρωμένος δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Η λύση που προτείνω είναι εντός μπατζετ, δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που λέμε ανορθόδοξο ,θα είναι 100% σύγχρονο και ποιο αναβαθμίσιμο.

Ελπιζω να σας βοηθησα.

Last edited:
Ευχαριστω alfaalfa. Τα εχω σκεφτει αυτα που λες. Η ASUS εχει πολυ καλο ψηφιακο volume. Αν θέλω προσθέτω και ένα passive attenuator της sm-pro στον rotel και ετσι κρατω το volume της ASUS σταθερό και πειραματίζομαι πρωτόγονα όπως λες για να πετύχω τις σωστές στάθμες.

Ευχαριστώ Portioli.

Τα ενισχυτικά του συστήματος που προτείνω θα παίρνουν κατευθείαν σήμα από το decoder. Αν το είδατε στο λινκ που εβαλα βγάζει κανονικά αναλογικές εξόδους για 5 κανάλια + sub. Το Vdac φυσικά μένει εκτός συστήματος σε αυτό το configuration όπως το σκέφτομαι. Απλά αναρωτιέμαι πόσο καλύτεροι να είναι οι audio decoders που έχουν ενσωματωμένους οι AV ενισχυτές. Να τολμήσω να πω ότι πάνω κάτω τα ίδια modules θα έχουν?

Κάρτα γραφικών έχω μία RAdeon και νομίζω ότι κάνει καλά την δουλειά της..

Επίσης το Wharfedale που προτείνετε το έχω σκεφτεί απλά θέλει ενισχυτή ενώ το ενεργό μόνιτορ - η εναλλακτικά ενεργό κεντρικό της ADAM audio αλλα πιο ακριβο - θα με απήλλασσε απο την ανάγκη επιπλεόν ενισχυτή.

Το set-up του συστήματος γίνεται από την ASUS. Εχει όλες τις λειτουργίες. Επίσης εχω και bluray driver πάνω στο PC.

Με λίγα λόγια όλα τα components ενός AV συστήματος υπάρχουν (σχεδόν όλα) και η πρόκληση είναι να τα στήσω σωστά και να παίξουν.

Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν θέλω να φορτώσω και άλλα μηχανήματα όπως προτείνετε με την αγορά budget AV ενισχυτή που θα αύξανε και το κόστος κατά 300+ ευρώ.

Όπως είπε και ο Alfaalfa θεωρητικά γίνεται απλά έχει λίγο παιχνίδι που ίσως να είναι και το ενδιαφέρον που έχει το όλο εγχείρημα.

Αφου δεν χρειαζεσαι HDMI και DTS-MA τοτε μπορεις ανετα να βρεις εναν παλιο πολυκαναλο ενισχυτη με SPDIF εισοδους σε καλη τιμη.
Φθηνοτερα απο οτι κοστιζει ο μετατροπεας συν το ενισχυτικο του κεντρικου καναλιου (ειτε ειναι ενισχυτης, ειτε σαν ενεργο ηχειο).

Ισως αυτος ο ενισχυτης να εχει και προεξοδους για τελικους.
Κατι που θα σου λυσει τα χερια.

Και θα σου λυθουν τα χερια αν κανεις το εξης:
Να εχεις δυο καρτες ηχου στον Η/Υ. Την ασους και την ενσωματωμενη.
Η μια θα δινει στον πολυκαναλο και η αλλη στον δικαναλο.
Μιας και η ασους δεν εχει δυο ξεχωριστες εξοδους SPDIF αλλά μια διπλη.

Επιπλεον θα εχεις:
Τηλεχειρισμο.
Δυνατοτητα συνδεσης αλλης πηγης (bluray, κτλ).

Το κεντρικο ηχειο μην σε απασχολει ως προς το αν ταιριαζει ή οχι. Εκεινο που πρεπει να κανει τελεια ειναι να παιζει τελεια τις φωνες.
Κατα τ`αλλα οποιοδηποτε κεντρικο δεν ειναι ιδιο με τα κυριως. Και το μεν δεν μπορει να κανει την δουλεια των κυριως και τα δε δεν μπορουν να κανουν το αντιστροφο.

Τωρα οσο αφορά την σκεψη σου γινεται.
Θα γινοταν ακομα πιο ευκολα αν η ασους που εχεις ειχε 5.1 αναλογικες εξοδους.
Αλλά θα σε δυσκολεψει και ως προς το ματσαρισμα σταθμης αλλά και ως προς τον δικαναλο ηχο.
Και φυσικα δεν θα εχεις τηλεχειρισμο.

Σ'ευχαριστώ audiov

Ομολογώ πάντως ότι δεν "σε πιάνω" με αυτό που λες με τις 2 κάρτες. Έπειτα στις οδηγίες εγκατάστασης της ASUS λέει να παύσω την ενσωματωμένη κάρτα.

Τον πολυκάναλο ως λύση τον καταλαβαίνω ωστόσο. Αλλά θα έχω τον παλιό ολοκληρωμένο να κάθεται και είναι κρίμα γιατί έχει πολύ καλό ήχο.

Και πάντα σκέφτομαι την λύση του ενεργού στούντιο μόνιτορ ως κεντρικού. Έχω την αίσθηση ότι θα έκανε μια χαρά την δουλειά του.

Εν πάση περιπτώσει βλέπω ότι όλοι συγκλίνετε στον πολυκάναλο.

Κοιταξε, αν εχεις win 7 τοτε κατα πασα πιθανοτητα δεν θα κανουν προβλημα οι δυο καρτες ηχου.
οπως και δεν θα επρεπε, ασχετα αν σε μερικα συστηματα και αναλογως τις καρτες υπαρχει προβλημα.

Εγω εχω την ενσωματωμενη που ειναι Realtek κια βγαζω coaxial SPDIF για τον πολυκαναλο, την Asus Xonar D1 και βγαζω αναλογικες στερεο εξοδους για χρηση στερεο στον πολυκαναλο και βγαζω και HDMI με ηχο απο την HD4350 (τηλεοραση).
Εβγαζα οπτικη SPDIF και απο την Xonar αλλά λογω καποιου μικρου προβληματος με παυσεις σε DTS γυρισα σε συνδυασμο δυο καρτων, συν την HD4350 τρεις στο συνολο...

Τον πολυκαναλο θα πρεπει να κοιταξεις.
Δεν σε συμφερουν μονιτορ ή αλλες λυσεις.
Τα κεντρικα ηχεια ειναι ιδανικα φτιαγμενα για φωνες.
Εχουν δυο μικρα γουφερ, δηλαδη μικρος κωνος = γρηγορος = καλα μεσσαια, δυο δηλαδη αυξημενη αποδοση εναντι ενος οποτε δεν χρειαζεται το καθενα να οδηγειται στο οριο για να πιασει σταθμες, κτλ....
Με λιγα λογια ισχυει οτι ειπα πιο πανω. Το κεντρικο δεν μπορει να παιξει ρολο των κυριως, ουτε και το αντιστροφο.

Αν εχει προενισχυσεις θα μπορεις να συνδεσεις και τους δυο ενισχυτες που εχεις.
Υπερβολη ομως μιας και τα πισω ηχεια δεν εχουν τεραστιες απαιτησεις, εκτος και αν ειναι δυσκολοδηγητα αυτα που εχεις.
Αν δεν ειναι τσαμπα ρευμα και θερμοτηταθα προσθεσεις στο συστημα. Συν η πιο δυσκολη ρυθμιση στην ενταση.

Η ASUS που έχω διαθέτει και αναλογικές στέρεο εξόδους. Οπότε αν αυτό που λες είναι η χρήση των 2 ξεχωριστών καρτών για πολυκάναλο η μία και στέρεο η άλλη, τότε είμαι καλυμμένος με την ASUS με τις εξόδους που διαθέτει.

Πάντως λες ότι ένα ενεργό καλό μικρό ηχείο δεν θα τα καταφέρει ως κεντρικό, έτσι? Ένα Genelec ας πούμε ή ένα KRK στα 200-250 δεν θα ήταν καλή λύση? Για να πώ την αλήθεια πάντως χθές έτυχε να ακούσω κάτι μικρά ενεργά της YAMAHA και ήταν φοβερά για τα λεφτά τους. Πολύ ισορροπημένος και κοντρολαρισμένος ήχος.

Ναι, αλλά δεν θα χρησιμοποιεις πλεον το ξεχωριστο DAC.
Βεβαια με τετοια καρτα απορω τι το ηθελες το ξεχωριστο DAC.
Η καρτα που εχεις, ανωτερη υποτιθεται σε ποιοτητα απο την δικη μου, θεωρειται σουπερ ηχητικα στις αναλογικες τις εξοδους.
Εγω με την δικη μου ειμαι απολυτα ικανοποιημενος.

Δεν θα το χρησιμοποιώ στο 5.1 configuration για στέρεο θα το χρησιμοποιώ.

Αλλά έλα ντε τι το ήθελα (πήρα και το τροφοδοτικό το εξωτερικό της MF και από πάνω)? Με βολεύει σε κάποιες περιπτώσεις μεν (ένα ετήσιο πάρτυ που χρησιμοποιώ 2 ενισχυτές για να καλύπτεται ο χώρος με 2 ζευγάρια ηχεία οπότε ο ένας τρέφεται από το DAC και ο άλλος από τις αναλογικές εξόδους της κάρτας) αλλά δεν προσφέρει τίποτα ηχητικά που να μπορώ να διακρίνω σε σχέση με την κάρτα.Τέλος πάντων.