Ένα Αντικειμενικά Δύσκολο Ερώτημα...

THANOS58

New member
30 January 2013
11
Γειά σας αγαπητοί συμφορουμίτες! Επανέρχομαι μετά το topic που αφορούσε την αναβάθμιση του SL1200mk2, έχοντας ένα δύσκολο (ίσως) ερώτημα για το πάνελ:

Έχω εντοπίσει το νεότευκτο Pro-ject Xtension 9evo, το οποίο υπόσχεται πολλά και έχει ομολογουμένως ελκυστική εμφάνιση, με κόστος κοντά στα δύο χιλιάρικα.

Αν το έβαζα δίπλα στο 1200, με την ίδια κεφαλή (Stanton 881mkIIs), και το υπόλοιπο set-up το ίδιο (ολοκληρωμένος McIntosh MA6500 με ΜΜ, ηχεία Harbeth SHL5), πόση ακουστή διαφορά θα έπαιρνα, και με ποιά αιτιολογία;

Στις τεχνικές προδιαγραφές, το Technics υπερτερεί σε Wow & Flutter, Rumble και Speed Stabilty... Στο κόστος αγοράς, το Pro-ject έρχεται σχεδόν τετραπλάσιο...

Το ερώτημα θέτει βάση για γενικότερο προβληματισμό, ιδιαίτερα για συστήματα low-mid fi πιστεύω, όπως το δικό μου. Τα σχόλιά σας και τις όποιες εμπειρίες σας παρακαλώ!

Θάνος-Ευχαριστώ

Δε νομίζω ότι υπάρχει σύγκριση. Με ένα σωστά τοποθετημένο και καλορυθμισμένο Xtension 9 evo με καλή κεφαλή MC π.χ. cadenza bronze θα δεις μεγάλη διαφορά. Πήγαινε να το ακούσεις οπωσδήποτε με την κεφαλή που σου λέγω. Το σύστημά σου αξίζει και άνετα σηκώνει μια καλύτερη βινυλιακή πηγή.

Έτσι όπως το θέτεις, με την ίδια κεφαλή, δεν ξέρω κι εγώ τι διαφορές θα ακούσεις --υποθέτω υπαρκτές, αλλά μικρές. Το θέμα είναι όμως πως το Pro-Ject θα μπορεί να υποστηρίξει και να αναδείξει σίγουρα καλύτερες κεφαλές, κι εκεί οι διαφορές θα αρχίσουν να ξεφεύγουν.

Δλδ η ερώτηση αφορα μονο αυτα τα 2? Γιατι με 2Κ μπαίνουν πολλοι παίχτες στο παιχνίδι.

Σε rumble δεν νομίζω να υπερτερεί το μκ2 και υπαρχει και το πολυσυζητημένο θεμα του cogging. (Αν συζητάγαμε για ενα sp10mk3 τοτε θα άλλαζε πολύ). Περαν αυτών, κανενα απο τα δυο δεν θα ηταν πρώτη επιλογη μου για μουσικη αναπαραγωγη.

Για να γινω πιο συγκεκριμένος ενα 401 με Jelco 750 σε ενα καλο πλίνθο θα τα κανει και τα 2 φιτίλια. Αν παλι δεν θες να "μπλέξεις" κοιτα και στα μετ/σμενα για κανα Kuzma

Ωραίες οι απαντήσεις κι ευχαριστώ, αλλά να το θέσω αλλιώς βρε παιδιά: Έστω ότι ψάχνω με όριο τα 1500€ -προυποτιθεμένου ότι πουλάω το 1200 κεφαλωμένο με την Μ97xe σε κατάσταση mint- χωρίς όμως να αλλάξω τα υπόλοιπα, ήτοι μένοντας με το ΜΜ phono του Mac και την 881mkIIs, τι να κοιτάξω για να λέγαμε ότι θα έμενα πολύ ευχαριστημένος από τα ακούσματα/ταιριάσματα; Θα προτιμούσα -για λόγους οικονομίας- να μην αρχίσω να ψάχνω για επιπλέον phono stage και κεφαλή mc... Σημειωτέον ότι η δισκοθήκη είναι μικρή - γύρω στα 300 κομμάτια- με έμφαση σε κλασσική & jazz- θέλω όμως σιγά-σιγά να γίνω αθεράπευτος βινυλιάκιας...!

Ωραίες οι απαντήσεις κι ευχαριστώ, αλλά να το θέσω αλλιώς βρε παιδιά: Έστω ότι ψάχνω με όριο τα 1500 -προυποτιθεμένου ότι πουλάω το 1200 κεφαλωμένο με την Μ97xe σε κατάσταση mint- χωρίς όμως να αλλάξω τα υπόλοιπα, ήτοι μένοντας με το ΜΜ phono του Mac και την 881mkIIs, τι να κοιτάξω για να λέγαμε ότι θα έμενα πολύ ευχαριστημένος από τα ακούσματα/ταιριάσματα; Θα προτιμούσα -για λόγους οικονομίας- να μην αρχίσω να ψάχνω για επιπλέον phono stage και κεφαλή mc... Σημειωτέον ότι η δισκοθήκη είναι μικρή - γύρω στα 300 κομμάτια- με έμφαση σε κλασσική & jazz- θέλω όμως σιγά-σιγά να γίνω αθεράπευτος βινυλιάκιας...!

Η τελευταία πρόταση είναι αντιφατική, το πρωτο σκέλος της αναιρείται από το δεύτερο.
Αν δεν θες MC κεφαλή πάρε την ortofon 2m black. Σίγουρα θα σε καλύψει.

Η τελευταία πρόταση είναι αντιφατική, το πρωτο σκέλος της αναιρείται από το δεύτερο.
Αν δεν θες MC κεφαλή πάρε την ortofon 2m black. Σίγουρα θα σε καλύψει.

Δηλαδή, με την κεφαλή που διαθέτω και το ΜΜ του ενισχυτή, βγαίνω εκτός "θεσμοθετημένης" περιοχής όπου η κλασσική και τζαζ ακούγονται πολύ καλά; Αλλιώς: Ο δρόμος του phono stage μαζί με μια καλή mc είναι μονόδρομος; Η black πάντως φθηνή δεν είναι... Θα την έβαζες σε Mk2, as is;

Δηλαδή, με την κεφαλή που διαθέτω και το ΜΜ του ενισχυτή, βγαίνω εκτός "θεσμοθετημένης" περιοχής όπου η κλασσική και τζαζ ακούγονται πολύ καλά; Αλλιώς: Ο δρόμος του phono stage μαζί με μια καλή mc είναι μονόδρομος; Η black πάντως φθηνή δεν είναι... Θα την έβαζες σε Mk2, as is;

Δυστυχώς τα βινυλιακά συστήματα και τα παραφερνάλιά τους είναι ακριβά και θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν.
H καλύτερη κεφαλή πρωτίστως αλλά και το καλό phono έπειτα θα σε ανταμείψουν. Να τις ακούσεις και τις δύο. Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες περιοχές αλλά καλό και καλύτερο άκουσμα. Απο κεί και πέρα το βαλάντιό σου θα καθορίσει τις όποιες επιλογές σου. Πάντως αν θες να γίνεις αθεράπευτος βινυλιάκιας θα σου κοστίσει.
Έχω δει χρήστες ΜΚΙΙ να χρησιμοποιούν και τις 4 κεφαλές της σειράς 2Μ της ortofon. Όμως στο project θα αξιοποιηθούν καλύτερα. Η jazz και η κλασική είναι πιο απαιτητικά ακούσματα και όσο να 'ναι τα φυσικά όργανα ζητούν καλύτερα μηχανήματα για να αποδοθούν σωστά και με αληθοφάνεια.

Ένα πικάπ είναι ένα μηχανικό σύνολο από μικρότερα μηχανικά μέρη.

Όλος ο σκοπός είναι η κεφαλή να πλησιάσει στο θεωρητικό "τέλειο" να επιπλεέι δηλαδή στον αέρα χωρίς καμία τριβή και ταυτόχρονα να ακολουθεί και να διαβάζει σωστά το αυλάκι του δίσκου χωρίς σφάλματα.

Όσο καλύτερα τα επιμέρους μηχανικά μέρη τόσο καλύτερο το πικάπ, και τόσο πιο πολύ προσεγγίζει στο θεωρητικό τέλειο.

Καταλαβαίνεις ότι το απόλυτο έχει πολύ υψηλό τίμημα...

Στις μικρές κατηγορίες υπάρχουν σοβαρά ή λιγότερα σοβαρά μηχανολογικά ελλείμματα για να περιοριστεί το κόστος.

Κατά συνέπεια στην φτηνή/μεσαία κατηγορία το θέμα είναι αυτές οι μηχανολογικές "ατέλειες" που και ποιες είναι, και πως αυτές επηρεάζουν τον τελικό ήχο του πικάπ (δηλαδή πως επηρεάζουν την κεφαλή).

Πρέπει να τα ακούσεις αυτά τα πικάπ δίπλα δίπλα για να βγάλεις συμπέρασμα.

Προσωπική μου επιλογή δεν είναι κανένα από τα δύο.

Το Project οπωσδήποτε θέλω να πιστεύω ότι θα υπερτερεί...

Αλλά στα 2000 ευρώ (δεν είναι καθόλου λίγα χρήματα) υπάρχουν ένα σωρό πράγματα ιδιαίτερα στα μεταχειρισμένα.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Πάνο... και να προσθέσω και τα Lenco με Jelco...