ένα I2S πως το χρησιμοποιούμε ?

Ο Νίκος και άλλοι εδώ έχουν καλύτερη εμπειρία με οδηγούς. Ρίξε μια ματιά στο google για modelname + i2s (για το 757 θα βρείς αναφορές νομίζω)

Θα πρέπει να το ψάξουμε συγκεκριμένα για κάθε ένα από όσα αναφέρεις (φυσικά κάποιοι έχουν εμπειρία).

Πιθανά να μπορέσεις να πάρεις και dsd… αλλά είπαμε κάθε περίπτωση διαφορετική.

Οδηγοι με I2S ειναι ελαχιστοι ,δεν νομιζω ουτε 10,ελαχιστοτατα ειναι και τα dac με το I 2S.Θεωρητικα παντως οσοι εχουν εμπειρια λενε πως υπερεχει σαφως των αλλων,απο προσωπικη εμπειρια η AES/EBU που εχω την θεωρω σαφως καλλιτερη των ομοαξονικων.Τωρα το 50 δεν νομιζω να βγαζει με καμμια ουσιαστικη μετατροπη i 2s.Oι οδηγοι που βγαζουν ειναι ,αν δεν κανω λαθος,οι δυο pro της philips

Εγω εχω το dac Northstar 192, το οποιο εχει εισοδο 24/192 απο εισοδο i2s. Ετσι λοιπον ψαχνω εδω και καιρο κατεπειγοντως εξοδο απο τον υπολογιστη i2s, ειτε καρτα, ειτε mobo κλπ. Καθε βοηθεια και γνωμη δεκτη.

Εγω εχω το dac Northstar 192, το οποιο εχει εισοδο 24/192 απο εισοδο i2s. Ετσι λοιπον ψαχνω εδω και καιρο κατεπειγοντως εξοδο απο τον υπολογιστη i2s, ειτε καρτα, ειτε mobo κλπ. Καθε βοηθεια και γνωμη δεκτη.
ESI Juli@ δουλεύει απροβλημάτιστα σπίτι μου.

Κακώς ίσως απάντησα τόσο γρήγορα :-)
Προτείνω να το μελετήσεις λίγο πρώτα και να δεις εάν υπάρχουν αναφορές επιτυχίας στο διαδίκτυο. Μιας και δε το ξέρω το northstar αρκετά.

Βλέπω και κάποιο warning εδώ, αλλά δεν έχω το χρόνο να διαβάσω περεταίρω. http://www.head-fi.org/forums/f46/easy-i2s-juli-pci-sound-card-242285/

Μηπως απλως η καρτα εχει προσαρμογεις σε I2S?βυσμα I2S δεν βλεπω.Χωρις να παριστανω τον ειδικο ,μηπως ειναι κατι σαν ψευδο-balanced?.Εαν ειναι πραγματικη I2S το Northstar δεν θα εχει κανενα προβλημα.Πρεπει παντως να ξαναεπισημανω τις ελαχιστες υλοποιησεις σε Ι2S ,κατι που προφανως κατι σημαινει.

Απάντηση: Re: ένα I2S πως το χρησιμοποιούμε ?

Βαγγελη,γιατι δεν χρησιμοποιεις την AES/EBU που ειναι πιο <ανθρωπινη>?

Πέτρο, δεν υπάρχει βύσμα. Αλλά η πατέντα δεν είναι δύσκολη δες εδώ : http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=905268&postcount=138

Ακόμα, συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση σου για χρήση aes/ebu !
Διαβάστε λίγο το παραπάνω θέμα στο head-hifi
Το i2s δεν είναι πανάκεια και απαιτεί λίγη μελέτη παραπάνω.

Και όπως προείπα και στον supersonic… θα σας μεταφέρω στην DIY ..

εκείνο που δεν μας λες είναι η ταμπακιέρα....
Το τσακμάκι το έβαλες....

πως παίζει η ι2ς σε σχέση με την spdif από την ίδια την κάρτα με υλικό από τον σκληρό...

και φυσικά εξακολουθεί η αρχική ερώτηση: πως παίζει η ι2ς ενός οδηγού σε σχέση με μιά spdif και τον σκληρό

Ως εδώ είναι και τα δικά μου πρακτικά και θεωρητικά όρια. Δεν μπορώ να πω ότι το κατέχω το θέμα στο σύνολό του. Και τα περισσότερα τα έμαθα δειλά δειλά από ερωτήσεις κατά καιρούς εδώ.

Για την ταμπακιέρα, όπως θα δείτε στο net όλοι κάνουν θετικά σχόλια. Επίσης όπως είπα και παραπάνω δεν θεωρώ τυχαίο ότι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει τη λύση αυτή.

Προσωπικά για να έχω ολοκληρωμένη άποψη θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα για Α-Β που δυστυχώς δεν την έχω με το buffalo + Juli@ καθώς πρέπει να αλλάζω jumpers κ.α. Αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση και εξειδικευμένο μόνο στο συγκεκριμένο συνδυασμό juli@ & bufallo32. Για γενικότερα πρακτικά συμπεράσματα μάλιστα θα προτιμούσα να κάνω δοκιμές και με άλλα transport πέραν της Juli@ και με άλλα dac πέραν του buffalo32.

Πιθανά σε κάνα μήνα να έχουμε και δεύτερο συγχωριανό εδώ να τη δοκιμάσει και να συζητήσουμε και ένα δυο πρακτικά θέματα.

Όσο για το ότι είναι σπάνιο σε drives - δεν ξέρω. Σε σύγχρονα dac chips δε νομίζω ότι είναι εξίσου σπάνιο. Η Philips έχει ορίσει το i2s από το 1996.

Γιατι απο οτι λεει μονο απο την i2s μεταφερει 24/192.

Κατι δεν μας λεει καλα ο κατα τα αλλα αξιοσεβαστος Northstar,μηπως εχει διαφορετικο τσιπακι στην εν λογω εισοδο? Και τιθεται και το ερωτημα βγαζει μονο απο αυτη 24/192 και το στελνει στο αναλογικο σταδιο?

Re: Απάντηση: Re: ένα I2S πως το χρησιμοποιούμε ?

Κατι δεν μας λεει καλα ο κατα τα αλλα αξιοσεβαστος Northstar,μηπως εχει διαφορετικο τσιπακι στην εν λογω εισοδο? Και τιθεται και το ερωτημα βγαζει μονο απο αυτη 24/192 και το στελνει στο αναλογικο σταδιο?

Πέτρο, το manual δεν είναι αναλυτικό, απλά μια περιγραφή. Τώρα παίζονας samples 24-192 το λαμπάκι του 192 αναβει , αλλά αυτο το λαμπάκι έχει και διακοπτάκι δίπλα που όποια δειγματολειψία και αν παίζει μόλις το πατήσεις κάνει upsampling (οπως το λέει) στα 192, οπότε δεν ξέρω αν μπορώ να το πιστέψω.
Τώρα το Lyngdorf που είνια 24-96 τα παίζει όλα προφανώς κάνοντας τα downsizing.

Mιλουσα με τον Σαββα,και προσπαθουσαμε να βρουμε ακρη .Απο οτι θυμαται το player της εταιρειας κανει στην I2S κανει oversapling και το dac upsampling απο την εισοδο αυτη.Αλλα το τσιπακι μαλλον δεν υποστηριζει αυτην την αναλυση.Οταν μπορεις μιλα μαζι του μηπως και βρειτε ακρη,Για μενα παντα παραμενει περα απο την οποιαδηποτε αναλυση,βασικοτατος παραγων η υλοποιηση του αναλογικου τμηματος,την οποια μαλλον παραβλεπουμε.Τι να κανω το σουπερ -ντουπερ dac,οταν εχει κακη η μετρια αναλογικη υλοποιηση?

Απο Ιαπωνέζικο player είναι δύσκολο να βγάλεις I2S. Χρησιμοποιούσαν μια παραλλαγή με διαφορά στην ακολουθία των bit. Υπάρχουν όμως τσιπάκια που κάνουν την μετατροπή. Αλλά μιλάμε για κανονικό σφάξιμο.

Οσο για το SPDIF όπως έγραψε σωστά ο Τάσος είναι η consumer έκδοση για μεταφορά δεδομένων & χρονισμού. Αρα οτιδήποτε κι αν βγάζει ο μηχανισμός/κάρτα κτλ θα πρέπει να διαμορφωθεί σε SPDIF (transimiter), να γίνει η λήψη (reciever) κι απο κει να ξαναμετατραπεί στο format που αναγνωρίζει το dac. Πολύ πιθανό να είναι πάλι I2S. Αυτή η μετατροπή (δις) θεωρητικά θα προσθέσει σφάλμα χρονισμού.

Παράδειγμα: Πηγή--->I2S--->SPDIF transmiter--->SPDIF receiver--->I2S--->DAC.

καλημερα φιλε μου,εχω κι εγω το dac της northstar ,κι αγορασα αυτο το μαραφετακι :

http://cgi.ebay.com/USB-to-Spdif-To...2e0c&_trksid=p4634.c0.m14.l1262#ht_3210wt_747

το οποιο εχει i2s out......
αλλαα..........
δεν ντουλευει ,γιατι οπως εμαθα ο καθε κατασκευαστης,ακολουθει δικη του συνδεσμολογια στην i2s,οποτε θα πρεπει να μαθουμε πως ειναι η εξοδος,αλλα και πως ειναι η εισοδος στο ντακ ωστε να φτιαξουμε το καταλληλο καλωδιο...
αν βεβαια εδω υπαρχει καποιος που γνωριζει κατι,ευπροσδεκτη οποιαδηποτε ενημερωση..:guitarist:

βεβαια κι ετσι (spdif) με το λαπτοπ ως πηγη εχω παρα πολυ καλο αποτελεσμα καλυτερο απο την spdif optical του laptop.

Last edited:
πάντως ο τρελλολαμπιζάτορας έχει και εντελώς νέα προσέγγιση στο θέμα spdif.

Εξω receivers και μτσ....

The digital output and input transformer is unnecessary and can be disposed of without penalty or consequences. I tried it in every player including the CEC, Mephisto, Theta and all - and every time I had consistent result - increase of transparency, detail, scene depth, improved bass and removal of veil. None negative effects were observed so far.

That conclusion is explaining the AES/EBU phenomenon : in S/PDIF we can remove both transformers, but on AES/EBU we can not. So a modified S/PDIF beats AES/EBU. Plus - we dont need aes/ebu IN THE FIRST PLACE because it is just a normal SPDIF with doubled up mirror signal by transformer.

One may ask: Why is every manufacturer insisting on installation of series caps and also separation transformers in CD player transport and DAC and why is Mr. Fikus telling it is unnecessary?
That is a good question. When I ask others - what is the separation transformer for? they answer me: it is there to separate. Separate what? I ask - They say : to separate the grounds. Why ? Well, because the grounds must be separated.
Then I ask: what is the capacitor for ?
They answer: son, the capacitor is there to isolate. Isolate what? I ask...
Well, isolate noises or protect from spikes.
What noises? - answer is Digital noises.

So shortly speaking, nobody has a clue what to answer. NOBODY. They are in the fog of stereotypes and meaningless talk.

This is the likely scenario how it happened.
Some engineers met back in 1982 in Eindhoven in the meeting room (as the name suggests) and they decided that they want to move the DAC away from the transport and that they want to standardize the format. But they had no clue how to do it because they were audio analog engineers.
So the boss decided to call the guys from another department downstairs - from data transmission department. They found Mike, the guy who sends industrial controll and automation signals over the distance. Mike knew how he does it for the transmission across the factory grounds or the airport - he uses a transformer to separate the grounds from one building to another. The potential difference between earth in two buildings separated by few miles can reach huge levels. So a transformer is a natural choice. The caps takes care of DC component if any. So far so good. So mike decided he would recommend doing the same in CD players. The CD player engineer greeted that advice with applause , thanked Mike and the solution was wrtitten in stone and thats how it started.

Then the followers copied what Phiips / Sony did without questioning the solution. The transformer had to be there - full stop.

So I am telling you now - REMOVE THE TRANSFORMER. Mike was wrong. Remove the capacitor and let the square be square.
You would not believe but any digital PCB - from CD player, computer, playstation or another device has HUNDREDS of digital chips inside. They have tens of pins each, and every pin may have a square data signal, and these thousands of connections on that PCB are directly talking to each other. AND THEY DO WITHOUT transformers and caps. Why all of a sudden should 3 feet of S/PDIF connection need the same precaution as the long distance connector ? I don't know.

H o Fikus βρηκε το αυγο του Κολομβου η νομιζει οτι το βρηκε.Σε τελευταια αναλυση,εκανε καποιος το πειραμα και τι αποτελεσματα ειχε?Εχω τις απλες δικες μου ενστασεις στα λεγομενα του.Οι hi -end κατασκευαστες μπορει να ακλουθουν τον αντιθετο δρομο του <Φικου> για να εντυπωσιασουν και να ζητησουν περισσοτερα χρηματα για τις κατασκευες τους,οι αλλοι που ζητουν 50 ευρω δεν τους ενδιαφερει και οικονομικα η ιδεα του?ειναι απλα τοσο κουφοι και τυφλοι?

Re: Απάντηση: ένα I2S πως το χρησιμοποιούμε ?

H o Fikus βρηκε το αυγο του Κολομβου η νομιζει οτι το βρηκε.Σε τελευταια αναλυση,εκανε καποιος το πειραμα και τι αποτελεσματα ειχε?Εχω τις απλες δικες μου ενστασεις στα λεγομενα του.Οι hi -end κατασκευαστες μπορει να ακλουθουν τον αντιθετο δρομο του <Φικου> για να εντυπωσιασουν και να ζητησουν περισσοτερα χρηματα για τις κατασκευες τους,οι αλλοι που ζητουν 50 ευρω δεν τους ενδιαφερει και οικονομικα η ιδεα του?ειναι απλα τοσο κουφοι και τυφλοι?

O Φίκος το έκανε...
τουλάχιστον σε 2 players dacs. Μπορεί και παραπάνω.
Δείτε τις σελίδες του
έχει πολύ φρέσκο πράγμα και αυτά που λέω είναι του καλοκαιριού και φθινοπώρου.

Πάντως η προσέγγιση του χαιεντα κατασκευαστή είναι
αν βρει κάπου μετασχηματιστές και receivers θα τους αλλάξει και θα βάλει τίποτα γαϊδούρια στη θέση τους και θα το μοσχοπουλήσει μετά από σχετικό hype.
Ο φίκος λέει αλλιώς (γιά πολλά πράγματα).
Αυτό ΤΙ χρειάζεται?
Μάλλον δεν χρειάζεται - έξω....