Ένα ιδιότυπο πείραμα...

george k.

Senior Member
14 April 2008
380
Μια και δε βρήκα κάπου κάτι γραμμένο (ή δεν έψαξα καλά) λέω να ανοίξω ένα θέμα εδώ.
Μετά απο αρκετή μελέτη και πειράματα αποφάσισα να αποχωριστώ (ή έτσι νόμιζα) τις ATI κάρτες γραφικών και να περάσω στο στρατόπεδο της Nvidia. Αγόρασα, λοιπόν, την ακόλουθη κάρτα:

http://www.zotacusa.com/zotac-geforce-gtx-570-zt-50204-10m.html

Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κάρτα έχει εκπληκτικές επιδόσεις (εννοείται ότι έχει πολύ μεγάλη διαφορά απο την 6850 που είχα), ενώ η εφαρμογή που την συνοδεύει επιτρέπει τον (περαιτέρω) έλεγχο του υπερχρονισμού της gpu (και της θερμοκρασίας της).
Δυστυχώς όμως η κάρτα έχει (όπως και η πλειοψηφία των Nvidia) ένα μεγάλο μειονέκτημα: Δεν εξάγει bitstream ήχο.
Θέλοντας να διορθώσω το πρόβλημα αποφάσισα να πειραματιστώ με μία Ati 6450 που βρήκα. Το μοντέλο είναι αυτό εδώ:

http://www.skroutz.gr/s/338431/MSI-Radeon-HD-5450-512MB.html

Όπως βλέπετε δεν κοστίζει περισσότερο απο 30 .
Η ιδέα ήταν να εγκαταστήσω και τις 2 κάρτες γραφικών στις pci-e θύρες της motherboard μου και να πάρω εικόνα απο την Nvidia και ήχο απο την Ati.
Μετά απο λίγο παίδεμα κατάφερα να εγκαταστήσω και τις 2 κάρτες γραφικών με τους τελευταίους drivers τους.
Σύνδεσα την Nvidia με Hdmi στον scaler μου (lumagen), ο οποίος με τη σειρά του δίνει εικόνα σε tv και προβολέα. Στη συνέχεια σύνδεσα με hdmi την Ati στον ενισχυτή.
Στα playback devices για την ήχο επέλεξα ati hdmi output. Το ίδιο έκανα και στα output setting του mpc hc, ΤΜΤ 5 και powerdvd 11.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που προσδοκούσα! Τα λαμπάκια dts hd άναψαν στον ενισχυτή, ενώ παράλληλα η εικόνα έπαιζε νεράκι σε πολύ δύσκολες συνθήκες αναπαραγωγής (madvr κτλ)!
Υποθέτω ότι ανάλογο αποτέλεσμα (αλλά με κάποιες extra ρυθμίσεις στα bios) θα έδινε και κάποια motherboard με ενσωματωμένη θύρα hdmi και δυνατότητα hd ήχου.

Από τη μία δεν απορώ που συνεργάστηκαν από την άλλη ομολογώ ότι δε θα το σκεφτόμουν. Δοκίμασες και blu μέσα από mpchc?

Από τη μία δεν απορώ που συνεργάστηκαν από την άλλη ομολογώ ότι δε θα το σκεφτόμουν. Δοκίμασες και blu μέσα από mpchc?

Δε χρησιμοποιώ το mpc hc για blu ray η αλήθεια. Δοκίμασα blu ray 3d με TMT5 και Powerdvd 11 και δούλεψαν.

Για ποιό λόγο προτίμησες να πάρεις μια κάρτα γραφικών για να βγάλεις ήχο αντί μιας καλής κάρτας ήχου; :chinscratch:

Μαλλον λογω κοστους αφου με 25ε εκανε την δουλεια του με το beatstream της ati τα υπολοιπα τα αναλαμβανε ο ενισχυτης.

Πώς πάει η nvidia απο θόρυβο????

Προς το παρόν απο θόρυβο και θερμοκρασίες πάμε καλά.

Για ποιό λόγο προτίμησες να πάρεις μια κάρτα γραφικών για να βγάλεις ήχο αντί μιας καλής κάρτας ήχου; :chinscratch:

Οι κάρτες ήχου που μπορούν να δώσουν bitstream είναι μια-δύο στην αγορά. Η μία είναι η asus xonar hdav στις διάφορες παραλλαγές της. Η φθηνότερη ξεκινάει απο 120-130 ευρώ. Επιπλέον κάποιες απο αυτές είναι μεγάλες σε μέγεθος (χωράνε δύσκολα σε htpc αν η κάρτα γραφικών σου έχει το μέγεθος μια 6850 ή μιας 570) και έχουν και ανάγκη ξεχωριστής παροχής ρεύματος.

Απάντηση: Re: Ένα ιδιότυπο πείραμα...

Σκεφτόμουν να κάνω το ίδιο με ΑΤΙ5450 για ήχο και GT220 για εικόνα. Που συνάντησες δυσκολίες;
Τις έχεις και τις δύο; Αν όχι πάρε την πιο φτηνή GT 430 και καθάρισες.

Πάντως το μόνο μειονέκτημα που εγώ βλέπω, είναι η κατανάλωση και βέβαια τα δύο (2) Slot που καταλαμβάνει.

Μετά απο λίγο παίδεμα κατάφερα να εγκαταστήσω και τις 2 κάρτες γραφικών με τους τελευταίους drivers τους.

Αν θελεις να δωσεις μερικες λεπτομερειες ακομη.

Re: Απάντηση: Re: Ένα ιδιότυπο πείραμα...

Τις έχεις και τις δύο; Αν όχι πάρε την πιο φτηνή GT 430 και καθάρισες.

Πάντως το μόνο μειονέκτημα που εγώ βλέπω, είναι η κατανάλωση και βέβαια τα δύο (2) Slot που καταλαμβάνει.

Είχα την GT220 και αγορασα την ΑΤΙ για το HD bitstreaming. Δεν με απασχολεί τόσο η κατανάλωση όσο η θερμοκρασία. Δύο κάρτες με παθητική ψύξη θα καούν μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Άραγε σε XBMC Live θα δουλέψει ο συνδυασμός; Το ξέρω, ψάχνω για μπελάδες :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ένα ιδιότυπο πείραμα...

Είχα την GT220 και αγορασα την ΑΤΙ για το HD bitstreaming. Δεν με απασχολεί τόσο η κατανάλωση όσο η θερμοκρασία. Δύο κάρτες με παθητική ψύξη θα καούν μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Άραγε σε XBMC Live θα δουλέψει ο συνδυασμός; Το ξέρω, ψάχνω για μπελάδες :p

Χμμμ δεχ χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις. Ίσως σε XBMC Live να είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Ρίχνω ένα ψαξιματάκι και σου λέω. Βέβαια Κώστα μιλάς για Eden διότι τώρα ούτως η άλλως δεν το υποστηρίζει (Το HD Audio)..

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ένα ιδιότυπο πείραμα...

Χμμμ δεχ χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις. Ίσως σε XBMC Live να είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Ρίχνω ένα ψαξιματάκι και σου λέω. Βέβαια Κώστα μιλάς για Eden διότι τώρα ούτως η άλλως δεν το υποστηρίζει (Το HD Audio)..

Πάντα pre-Eden τρέχω, εδώ και μήνες.
Φοβάμαι ομήπως μπερδευτει το Live όταν δει δυο διαφορετικές κάρτες. Οι οδηγοί της ΑΤΙ σε Win7 πάντως χάνουν λίγο τη μπάλα. Προσπαθούν συνεχώς να εγκατασταθούν για την ενσωματωμένη ΑΤΙ3200 της μητρικής παρ' όλο που την έχω απενεργοποιήσει.

Σκεφτόμουν να κάνω το ίδιο με ΑΤΙ5450 για ήχο και GT220 για εικόνα. Που συνάντησες δυσκολίες;

Αν θελεις να δωσεις μερικες λεπτομερειες ακομη.

Οι δυσκολίες...Ξεκινώντας λοιπόν όταν έβαλα την ati πάνω στην motherboard και σύνδεσα και τις 2 κάρτες σε διαφορετικά hdmi slots του onkyo 808 δε μπόρεσα να κλειδώσω ανάλυση ούτε στη μία ούτε στην άλλη είσοδο. Όταν έκανα reboot η motherboard άρχισε να κάνει το χαρακτηριστικό τριπλό σφύριγμα. Έσβησα, έκανα reset τη cmos και ξαναδοκίμασα. Bootάρισα έχοντας συνδεδεμένη με hdmi μόνο την ati. Μπήκα κανονικά στο desktop κι έκανα install τους catalyst. Μετά έκανα shutdown. Εκκίνησα έχοντας συνδεδεμένες με hdmi και τις 2 κάρτες, αλλά επιλέγοντας στον ενισχυτή την nvidia. Απο εκεί άλλαξα το audio output σε ati. Ξεκίνησα να παίζω ένα αρχείο με hd ήχο, η εικόνα δούλευε μια χαρά και φυσικά ήχος δεν υπήρχε. Όταν γύρναγα τον ενισχυτή στην είσοδο της ati έπαιρνα hd ήχο, αλλά η εικόνα ήταν το wallpaper του desktop χωρίς εικονίδια.
Θυμάμαι ότι στον προηγούμενο onkyo 876 που είχα, μπορούσες να διαμορφώσεις κάποιες απο τις επιλογές εισόδου κι ανάλογα με την επιλογή να σου δίνει εικόνα απο την πχ hdmi input 1 και ήχο απο την hdmi input 2 ταυτόχρονα. Χωρίς να το ψάξω και πολύ κάτι αντιστοιχο βρήκα και στον 808 μόνο που δε με άφηνε στο digital input να επιλέξω κάποια θύρα hdmi (μόνο optical και coaxial με άφηνε)...οπότε το επόμενο βήμα ήταν να στείλω την εικόνα κατευθείαν στο lumagen μέσω της nvidia και τον ήχο στον ενισχυτή.
Όλα δούλεψαν ρολόι απο εκεί και πέρα.

Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου, ήχος στον ενισχυτή και εικόνα κατευθείαν στην τηλεόραση. Πάντα έχω μια αμφιβολία για το αν ο Onkyo SR507 επηρεάζει την ποιότητα εικόνας που παίρνω στην οθόνη. Δυστυχώς η Panasonic δεν δίνει πολυκάναλο passthrough στην οπτική της έξοδο οπότε οι δύο κάρτες είναι η μόνη λύση.

Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου, ήχος στον ενισχυτή και εικόνα κατευθείαν στην τηλεόραση. Πάντα έχω μια αμφιβολία για το αν ο Onkyo SR507 επηρεάζει την ποιότητα εικόνας που παίρνω στην οθόνη. Δυστυχώς η Panasonic δεν δίνει πολυκάναλο passthrough στην οπτική της έξοδο οπότε οι δύο κάρτες είναι η μόνη λύση.
Μη βιαστείς και πολύ. Δυστυχώς όσο περισσότερες δοκιμές κάνω τόσο μεγαλύτερη ταλαιπωρία ανακαλύπτω.
Αρχικά όσον αφορά αυτό που λες για τον Onkyo δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Όταν ρύθμιζε το σύστημα μου ο Μ. Kαστρουνής παρατηρήσαμε παρεμβολές που κατά 99% οφείλονταν στον Onkyo, ακόμα κι αν αυτός ήταν γυρισμένος στο pass through.
Εδώ και κάποια ώρα πειραματίζομαι με το ακόλουθο σύστημα:
Nvidia-Lumagen-Jvc x3
Ati-Onkyo

Το σύστημα έχει πολλά ψεγάδια και πολλές ρυθμίσεις κάθε φορά για να παίξει σωστά.
Ξεκινώντας να τονίσω ότι οι 2 κάρτες συνυπάρχουν μεταξύ τους μόνο σε extended mode. Όταν λοιπόν επιλέγω κάτι τέτοιο απο τους catalyst αρχίζουν τα bug με τις αναλύσεις, τα hz και δε συμμαζεύεται. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι η Ati παραμένει μια κάρτα γραφικών και θα πρέπει να κλειδώνει όπως και η nvidia. Για να το καταφέρω αυτό πρέπει να κάνω manual ρυθμίσεις και να χάσω κάποια πλεονεκτήματα, όπως την αυτόματη ρύθμιση της συχότητας. Με τα πολλά το mpc hc δουλεύει σωστά, αλλά θέλει πολύ προσπάθεια.
Εκεί που υπάρχει σοβαρό θέμα είναι στα blu ray 3d. Άλλες φορές δε κλειδώνει σωστά η ανάλυση, άλλες φορές δε δουλεύει σωστά ο bitstream ήχος...όλα ξεκινάνε όταν ενεργοποιώ το 3d στην nvidia. Η ati είναι αλλού γι'αλλού.
Όταν βρώ χρόνο θα συνεχίσω το ψάξιμο. Αλήθεια υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσω την ati ως κάρτα γραφικών και να την αφήσω μόνο ως κάρτα ήχου;

Μη βιαστείς και πολύ. Δυστυχώς όσο περισσότερες δοκιμές κάνω τόσο μεγαλύτερη ταλαιπωρία ανακαλύπτω.
Αρχικά όσον αφορά αυτό που λες για τον Onkyo δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Όταν ρύθμιζε το σύστημα μου ο Μ. Kαστρουνής παρατηρήσαμε παρεμβολές που κατά 99% οφείλονταν στον Onkyo, ακόμα κι αν αυτός ήταν γυρισμένος στο pass through.
Εδώ και κάποια ώρα πειραματίζομαι με το ακόλουθο σύστημα:
Nvidia-Lumagen-Jvc x3
Ati-Onkyo

Τώρα μάλιστα, σε μπελάδες με έβαλες :p Θα έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου οτι δεν παίρνω την καλύτερη δυνατή εικόνα. Τι είδους παρεμβολές είδατε;

Όταν βρώ χρόνο θα συνεχίσω το ψάξιμο. Αλήθεια υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσω την ati ως κάρτα γραφικών και να την αφήσω μόνο ως κάρτα ήχου;

Υπάρχει ξεχωριστός audio driver από την RealTek αλλα δεν ξέρω αν μπορεί να εγκατασταθεί μόνος του. Ίσως να γίνεται αν απενεργοποιηθεί η κάρτα γραφικών και μείνει μόνο ο ελεγκτής ήχου στον device manager των Win7.

Τώρα μάλιστα, σε μπελάδες με έβαλες :p Θα έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου οτι δεν παίρνω την καλύτερη δυνατή εικόνα. Τι είδους παρεμβολές είδατε;

Υπάρχει ξεχωριστός audio driver από την RealTek αλλα δεν ξέρω αν μπορεί να εγκατασταθεί μόνος του. Ίσως να γίνεται αν απενεργοποιηθεί η κάρτα γραφικών και μείνει μόνο ο ελεγκτής ήχου στον device manager των Win7.
Μη τρελαίνεσαι. Ένα είδος flicker ήταν (τρεμόπεγμα) που φαινόταν ελάχιστα με γυμνό μάτι, αλλά εμπόδιζε το Μανώλη να δουλέψει πιο άνετα και σωστά στις ρυθμίσεις. Δε νομίζω ότι θα έχει κάποια επίδραση σε κάτι απο αυτά που βλέπεις.