Απάντηση: Re: Ένα ξεχασμένο ολοκαύτωμα.....
Τα στοιχεία που αναφέρεις στο ποστ σου προέρχονται από το
βιβλίο ''Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού" σε επιμέλεια Stephan Courtois. Το βιβλίο έχει δεχτεί σφοδρή κριτική τόσο από αριστερούς διανοούμενους όπως ο Noam Chomsky όσο και από βετεράνους ερευνητές/δημοσιογράφους όπως ο Gilles Perault για μεθοδολογικά σφάλματα, ελλειπή στοιχεία και αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν επιβεβαιώνονται απο τις πηγές.
.
Αυτό είναι γεγονός καί έχεις δίκιο.
Δεν υπάρχει επίσης καμιά αμφιβολία ότι έγιναν πολλά στά καθεστώτα αυτά καί γιά αρκετό καιρό μάλιστα αρκετοί δυτικοί αριστεροί διανοούμενοι(οχι όλοι γιατί οι Ιταλοί ,μερίδα τών Γάλλων,οι Ισπανοί αλλά και οι Ελληνες τού ΚΚΕ εσ είχαν μιλήσει ανοικτά γιά πολλά απ´αυτά) έκλειναν τά μάτια (Ο Σάρτρ μάλιστα κάποια στιγμή εκθείαζε τό καθεστώς τού Πόλ Πότ).
Αυτά θά μπορούσε νά τά δικαιολογήσει κανείς μέχρις τήν δεκαετία τού 60 γιατί ακόμα τότε ήταν έντονος ο Ψυχρός Πόλεμος αλλά καί πρόσφατα τά γεγονότα τού Β.Π.Π. αλλά και εμφυλίων πολέμων..
Απ´εκεί και πέρα ή μή παραδοχή έκανε και κάνει μεγάλο κακό στην Αριστερά..
Προσωπικά έχω τρείς ενστάσεις σαφέστατες:
1)Το timing πού τό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξίσωσε ναζισμό-κομμουνισμό(ούτε κάν υπαρκτό σοσιαλισμό αλλά κομμουνισμό ) και τό οποίο έγινε ,κατά την γνώμη μου γιά νά ισοπεδωθεί η Ιστορία τού Β.Π.Π.,πού οι Σοβιετικοί συνεισέφεραν πάμπολλα στην Συμμαχική νίκη(ξέρω και οτι και επ´αυτού υπάρχουν αντιρρήσεις αλλά έστω και έτσι υπερίσχυσε η πατριωτική ιδεολογια και ο ''υπέρ βωμών και εστιών αγώνας'')
2)Οι διαφορές γενικότερα είναι πολλές αλλά αυτό θά πάρει μεγάλη συζήτηση.
3)Η εξίσωση κατά την γνώμη μου τών δυό καθεστώτων έγινε επίσης σέ μιά εποχή πού υποχωρούσαν ακόμα και οι φιλελεύθερες ιδέες καί το κράτος δικαίου στην Δύση καί στόχος δεν ήταν μόνον ο κομμουνισμός (οπως εφαρμόστηκε)αλλά καί τό νά καταπολεμηθεί προληπτικά κάθε αντίδραση στήν χρηματοπιστωτική επέκταση τού καπιταλισμού,στην οποία ήσαν καί ειναι αντίθετοι καί μή-κομμουνιστές..
Ενα τσουβάλιασμα ολων τών διαφωνούντων ώς ''κομμουνιστών'' θά βόλευε αρκετά...