Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Για όσους σκέφτονται τζάκια ενεργειακά κτλ. ας ρίξουν μια ματιά και σε πιο παραδοσιακές λύσεις. Π.χ. οι παλιοί συνδύαζαν την κύρια θέρμανση με μια μασίνα στην κουζίνα. Δηλ. μια θερμάστρα η οποία παίζει και το ρόλο της κουζίνας και του φούρνου. Ζεσταίνει πολύ καλά και έχει κανείς μεγάλη οικονομία και από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εχω πάρει σόμπα με πελλετ , ζεσταίνομαι εδώ και 2 εβδομάδες , φούρνος , ημερίσιο κόστος , το πολύ 2 ευρώ ... για 80 τμ διαμέρισμα μια χαρά είναι ....

Εχω πάρει σόμπα με πελλετ , ζεσταίνομαι εδώ και 2 εβδομάδες , φούρνος , ημερίσιο κόστος , το πολύ 2 ευρώ ... για 80 τμ διαμέρισμα μια χαρά είναι ....
Επειδή θέλει να βάλει ένας γνωστός μου μπορείς να μας πεις περισσότερα? πχ Οροφος, από που εβγαλες έξοδο πόσο στοιχισε , πόσο κανει το σακί με το πελλέτ

Επειδη κι εγω το σκεφτομαι για πελλετ για τη σοφιτα, τι απαιτησεις σε ρευμα εχει? Στο site της piazzeta διαβασα για 110W η πιο μικρη της σειρας.

2ος , οροφοδιαμέρισμα , εκτεθημένο από όλες τις πλευρές , κοντά στη θάλασσα , έξοδος από τον τοίχο ( όχι και οτι καλύτερο ) , πήρα μια παλλέτα με σακκιά στα 240 ευρώ ο τοννος , αλλά ανέβηκαν οι τιμές , Θεσσαλονικη , η σόμπα στοίχησε 1000 και κάτι , είναι της ecosmartenergy 11 kw με 86% απόδοση , έχει θόρυβο από τρία πράγματα , βεντιλατερ χαμηλός και διακριτικός , κάποιος με καλό αυτί μάλλον θα ενοχλείται έντονα , μοτέρ κοχλία μέτριος , αλλά δεν ακούγεται συνέχεια και αν δεν επικεντρώνεις την προσοχή σου εκεί , ίσως και να μην το ακούσεις , και οι ανεμιστήρες ... στην έναρξη και στο σταμάτημα χαλάει κόσμο , περί τα 60-70 db πιστεύω να είναι , αλλά είναι για πολύ λίγο χρονικό διάστημα 5-10 λεπτά ...

παίζει ρόλο το πελλετ , πήρα της alfawood το αλφαπελλετ , το οποίο πλέον το συναντάς και στο Leroy Merlin στην ανατολική θεσσαλονίκη με 3,69 τα 15 κιλά , ενώ γνωρίζω ότι υπάρχει και στο κατάστημα της Λάρισας ...

Στην επαρχία , κάποιος που έχει δέντρα και κλαδεύει , υπάρχουν πελλετομηχανές και με λίγη ασχολία έχεις δωρεάν καύσιμο , με μειωμένη απόδοση κατά 10-20% από ένα βιομηχανικό πελλετ , δλδ καις λιγο παραπάνω αλλά είναι δωρεάν .... βέβαια μπορεί να είναι και από άχυρο , αλλά έχει πολύ φτωχή απόδοση , ενώ η αγριαγκινάρα είναι στα επίπεδα ξύλου ... αυτοί που μπορούν να φτιάξουν , πιστεύω ότι με 5-10 γενιές δημιουργίας θα πετύχουν μια καλή συνταγή με τα υλικά που έχουν ... βάλτε γάλα σόγιας , θα δείτε θαύματα !

ΥΓ το τελευταίο το είπα από υπερβολική χαρά , όταν είχα κόστος θέρμανσης με 3 ευρώ την ώρα το πετρέλαιο , και τώρα 0,25 ....

για το ρεύμα δεν ξέρω ... αλλά 100 watt δεν είναι και πολλά όταν έχεις αναμένη τηλεόραση , pc και ότι άλλο ...

σημαντικές λεπτομέρειες που ξέχασα να πω μεσα στη χαρά μ , η σόμπα έχει μπει στο πιο απομακρυσμένο σημείο της σαλοκουζίνας , αφού εκεί κοντά δεν μπορείς να κάτσεις ... είναι ρυθμισμένη να παίζει στους 25 βαθμούς , σε απόσταση 5 μέτρων έχω ψηφιακό θερμόμετρο που από 20 και κάτι φτάνει στους 24 και κάτι μέσα σε διάστημα 2 ωρών , στα 20 λεπτά σπάει το κρύο στο πιο απομακρυσμένο σημείο του διαμερίσματος ( βασικά όχι το κρύο αλλά η υγρασία ), σε δωμάτιο δλδ , υπάρχει και ακτινοβολία από την φωτιά , έχω όμως πάρα πολύ καλή κυκλοφορία αέρα σε όλο το σπίτι και έτσι η διαφορά θερμοκρασίας από το σαλόνι στα δωμάτια είναι το πολύ 2 βαθμοί , συνήθως 1 ...

πέρυσι ίσα που την πάλεψα με το ερ κοντισιον , φέτος δεν την παλεύω με την ζέστη ...

Αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα για pellet,έχει δοκιμάσει κανείς?
Τι οικονομία έχεις πρακτικά?

για τους λεβητες ιοντων διαβαζω στο google οτι ειναι απατη
εχει κανεις προσωπικη εμπειρια;

Ναι έχω δει σε λειτουργία και έχω δει πως κατασκευάζονται από μακριά όμως χωρίς να δω πραγματικά πως είναι μέσα. Υπάρχει και Ελληνική εταιρία που τα κατασκευάζει. Ο όρος "λέβητας ιόντων" είναι λανθασμένος τεχνικά για αυτό και υπάρχουν αναφορές για απάτη. Σαν συσκευή δουλεύει, δηλαδή τελικά ζεσταίνει νερό. Από πλευράς απόδοσης για ένα μικρό σπίτι μπορεί να γίνει πιο φθηνό από από diesel και στα όρια του φυσικού αερίου. Για ένα μεγάλο σπίτι (120+) απλά το ξεχνάμε με οικονομικούς όρους, όπως το ξεχνάμε και για πολυκατοικίες. Επίσης να σημειωθεί πως για σχετικά μεγάλους χώρους χρειαζόμαστε νέα γραμμή που να μπορεί να σηκώσει μέχρι και 75 Α.
Από την άλλη για ένα εξοχικό 60 τετραγωνικά, μπορεί να βγει συμφέρουσα η επιλογή ενός τέτοιου συστήματος, σε σχέση με άλλα.
Όταν είχα κάνει τεχνικές ερωτήσεις για το σύστημα αυτό δεν μου απάντησαν, είτε γιατί δεν ήξεραν, είτε γιατί δεν ήθελαν. Εικάζω ότι αντί να ζεσταίνουμε άμεσα το νερό με αντίσταση, το σύστημα αυτό κάνει τοπική ηλεκτρόλυση μιας ποσότητας νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο, το οποίο όταν επανενώνεται προς νερό εκλύει θερμότητα την οποία συλλέγει το ρευστό μας. Προφανώς υπάρχει μια συγκεκριμένη ποσότητα η οποία ηλεκτρολύεται, όχι το σύνολο του νερού, όπως και μπορεί να υπάρχει και αντίσταση. Δεν έχω ανοίξει τέτοιο σύστημα για να είμαι σίγουρος.

Edit: Κάποιες άλλες εταιρίες έχουν αναλυτική περιγραφή του τι γίνεται και οι ισχυρισμοί τους για COP 1.57 μου φαίνονται απάτη. Σε κάθε περίπτωση αυτό που είπα πριν για εξοχική κατοικία ότι συμφέρει έχει να κάνει κυρίως με τα λιγότερα χρήματα για την εγκατάσταση, αφού υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα και δεν απαιτείται ειδικός χώρος για δεξαμενή κλπ. COP κοντά λίγο παρακάτω από 1 μπορεί να επιτευχθεί και με αντίσταση και μόνο πάντως.

Last edited:
επειδή το είχα ψάξει προσφάτως το θέμα με τα ιόντα, ακούγεται καλό στην αρχή, αλλά μετά βγαίνουν εξτρά και μη αναμενόμενα έξοδα.

Πρώτα απ'όλα το σύστημα δε δουλεύει με νερό αλλά με κάποιο άλλο υγρό για το οποίο η εταιρία δίνει τιμή λίτρου, αλλά για να το κοστολογήσεις πρέπει να δεις πόσα λίτρα έχει το κύκλωμα της θέρμανσης στο σπίτι.

Το κόστος αυτό για το δικό μου σπίτι έβγαινε περίπου 600 με 800 ευρώ κατά προσέγγιση.

Φαντάσου να πάθεις καμιά διαρροή τι γίνεται...

Θεωρητικά είναι καλό πράμα, αλλά είναι αν δεν το δω στην πράξη...

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Για τα καλοριφέρ λαδιού τι άποψη έχετε;
Έχει κανείς ζεσταθεί με κάτι τέτοιο;
Δεν μιλάω για όλο το σπίτι αλλά για συγκεκριμένο χώρο.

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Για τα καλοριφέρ λαδιού τι άποψη έχετε;
Έχει κανείς ζεσταθεί με κάτι τέτοιο;
Δεν μιλάω για όλο το σπίτι αλλά για συγκεκριμένο χώρο.

Μέχρι 10-11τμ είναι μια χαρά αλλά καταναλώνει ρεύμα.

Οι θερμοπομποι ειναι καλυτεροι, τοσο σε αποδοση, οσο και απο πλευρας καταναλωσης.
Ειναι ποιο ακριβοι ομως...