Εναλλακτικοί φακοί για Canon 450

George C

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,718
Θα ήθελα να μάθω τι επιλογές έχει κανείς σε φακούς εκτός των συνηθισμένων Canon, Sigma, Tamron κλπ.
Πχ έχω διαβάσει ότι μπορείς με αντάπτορα να βάλεις Olympus Zuiko φακό.

Με ενδιαφέρει συγκεκριμένα γιατί θέλω να πάρω έναν ευρυγώνιο για τοπία κλπ και θέλω να δώσω όσα λιγότερα χρήματα γίνεται. Δεν θέλω δηλαδή να διαθέσω 300-450 ευρώ (το λιγότερο) που θα έπαιρνα πχ έναν Sigma 15-30 ή έναν 10-20.

Υπάρχουν εναλλακτικές ή πάντα πρέπει να βάζουμε το χέρι βαθειά στην τσέπη;

Αυτο με ενδιαφερει και εμενα... το σκεφτομαι ως εξης... να αγορασω ενα φτηνο φακο μεγαλου ευρους για allaround και γενικη χρηση, τυπου 18-200 και να κινηθω στη συνεχεια σε αγορα σταθερων που να καλυπτουν απο ευρυγωνιο εως τελε, οχι φυσικα σε πολυ κοντινα βηματα (λογω οικονομικου φυσικα) αλλα στα πιο απαραιτητα.

Για λογους ποιοτητας και οικονομιας, εχω σχηματισει την εντυπωση οτι το ebay ειναι η μονη λυση οπως και η χρηση ανταπτορων.

Εδω ομως υπαρχει πληθωρα προτασεων και η θεωρια και διαβασμα ειναι απαραιτητα, εκτος αν υπαρχει κανενα καλο παιδι (η περισσοτερα)...:grinning-smiley-043 να μας βαλουν σε μια σειρα και με θεωρια και με προτασεις....

επειδη ανηκω στην ιδια κατηγορια με εσας, ψαχνω πολυ καιρο για εναν αξιοπρεπει φακο για την 20d μου. ολους οσους συμβουλευτικα ειναι να μην αγορασω μεταχειρισμενο φακο διχως πρωτα να τον ελενξω.
θα προτεινα την αγορα απο καποιο συμφουριτη υστερα απο συναντηση!!

Αν δεν σε νοίαζει να διατηρήσεις τις αυτόματες λειτουργίες των φακών (AF, αυτόματο πρόγραμμα) ώς χρήστης Canon έχεις τις μεγαλύτερες δυνατότητες αφού μπορεί να πάρει σχεδόν όλους τους φακούς με τον κατάληλλο αντάπτορα.
Μερικοί (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε...:p) διαθέτουν συλλογές απο 70 φακούς οι περισσότεροι άλλων κατασκευαστών και με αρκετά διαμάντια μέσα τους.

Μπορείς να πάρεις φακούς απο Nikon, pentax, Zeiss και όλους τους βιδωτούς M42. Νομίζω και Olympus αλλα δεν παίρνω όρκο.

Για τα μεταχειρισμένα ρίξτε μια ματιά στο ebay. Αν αγοράζεις απο πωλητές και μεγάλο feedback, πληρώνεις μέσω paypal και διαβάζεις προσεκτικά την περιγραφή του φακού (όχι γραντζουνιες, μύκητες, ζημίες σε θάλλασες και ακτές) δεν θα έχεις πρόβλημα.

Να έχεις υπόψη σου πάντως οτι τον ευρυγώνιο ειδικά κάτω απο 20mm θα τον πληρώσεις ότι και να κάνεις. Έψαχνα και εγώ και με κάτω απο 100Ε δεν υπάρχει. 150Ε έδωσα χθές για έναν 20αρη...

Last edited:
Είναι η μοντουρα τους, ο τρόπος που βιδώνουν στον φακό. Πώς η Nikon έχει το F mount και η pentax to Κ mount. Είναι φακοί που βγαίναν για κάμερες που είχαν βιδωτή μοντούρα.

ΠΟλοί κατασκευαστές κάναν βιδωτούς φακούς εκείνη την εποχή. Pentax, Zeiss, και πάρα πολλοί ρώσικοι.

Λινκς
Γενικές και ιστορικές πληροφορίες απο το wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/M42_lens_mount

Λίστα με όλους τους κατασκευαστές Μ42
http://www.camerapedia.org/wiki/M42

Παλαιότερη συζήτηση στο φόρουμ για τους βιδωτούς
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=2837&highlight=%F6%E1%EA%EF%DF+EOS

Αν δεν σε νοίαζει να διατηρήσεις τις αυτόματες λειτουργίες των φακών (AF, αυτόματο πρόγραμμα) ώς χρήστης Canon έχεις τις μεγαλύτερες δυνατότητες αφού μπορεί να πάρει σχεδόν όλους τους φακούς με τον κατάληλλο αντάπτορα.
Μερικοί (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε...:p) διαθέτουν συλλογές απο 70 φακούς οι περισσότεροι άλλων κατασκευαστών και με αρκετά διαμάντια μέσα τους.

Μπορείς να πάρεις φακούς απο Nikon, pentax, Zeiss και όλους τους βιδωτούς M42. Νομίζω και Olympus αλλα δεν παίρνω όρκο.

Για τα μεταχειρισμένα ρίξτε μια ματιά στο ebay. Αν αγοράζεις απο πωλητές και μεγάλο feedback, πληρώνεις μέσω paypal και διαβάζεις προσεκτικά την περιγραφή του φακού (όχι γραντζουνιες, μύκητες, ζημίες σε θάλλασες και ακτές) δεν θα έχεις πρόβλημα.

Να έχεις υπόψη σου πάντως οτι τον ευρυγώνιο ειδικά κάτω απο 20mm θα τον πληρώσεις ότι και να κάνεις. Έψαχνα και εγώ και με κάτω απο 100Ε δεν υπάρχει. 150Ε έδωσα χθές για έναν 20αρη...

Alex το ξέρω ότι μοιραία θα χάσω τις αυτόματες λειτουργείες αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα...
Τι πήρες εσύ;

Πήρα έναν 20αρη που μου είχε προτείνει ο send. ο Mir 20M 20mm f3.5
Εϊναι βιδωτός και θυμίζει fisheye στο σχέδιο του. Διαβάζω γενικά πολύ καλά λόγια για αυτόν και ακριβώς το χαρακτηριστικό του αυτό του δινει πολύ ωραία ευρυγώνια προοπτική. Έκανα βεβαια μια βλακεία με την πληρωμή και έπρεπε να την ακυρώσω, και τώρα περιμένω να μου βάλει πίσω το λεφτά το paypal για να τα στείλω σωστά αυτην την φορα...

Θέλω και εγώ να σας ρωτήσω. Τι θα μου προτείνατε για την canon 450d.
Έχω τον 18-55 του κιτ. Θέλω ένα φακό all arround με μεγαλύτερο εστιακό εύρος και έναν καλό φακό για πορτρέτα.
Θα μπορούσα να διαθέσω 500 τώρα για τον έναν και βλέπουμε.

Καλύτερα να μην πάρεις έναν όλα-σε-ένα αλλά να φτιάξεις ένα σύστημα 2 ή τριών φακών. Κράτα για γενική χρήση προς το παρόν τον 18-55 (τον απλό έχεις ή τον is?) μέχρι να μάθεις. Μπορείς να πάρεις έναν καλό τελε-ζουμ, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πορτρέτο. Ο 70-200/4L είναι μία καλή πρόταση στα χρήματα που αναφέρεις (530 ευρώ περίπου), στα 150 με 200mm (αν και είναι λιγάκι μακρύ μήκος για πορτρέτα, πάντως βγαίνουν απλώς θέλεις μία απόσταση από το θέμα) και f4 μπορεί να φλουτάρει επαρκώς το φόντο.

Μετά βάζεις στόχο για έναν καλό στάνταρ ζουμ ή εάν έχεις να διαθέσεις παραπάνω χρήματα και δεις ότι σου χρειάζεται, μπορείς να πάρεις έναν ημιευρυγώνιο ζουμ και έναν υπερευρυγώνιο ζουμ.

Πήρα έναν 20αρη που μου είχε προτείνει ο send. ο Mir 20M 20mm f3.5
Εϊναι βιδωτός και θυμίζει fisheye στο σχέδιο του. Διαβάζω γενικά πολύ καλά λόγια για αυτόν και ακριβώς το χαρακτηριστικό του αυτό του δινει πολύ ωραία ευρυγώνια προοπτική. Έκανα βεβαια μια βλακεία με την πληρωμή και έπρεπε να την ακυρώσω, και τώρα περιμένω να μου βάλει πίσω το λεφτά το paypal για να τα στείλω σωστά αυτην την φορα...

Alex είδα εδώ (http://www.mflenses.com/gallery/v/russian_lens/Mir/mir20m/) μερικές φωτογραφίες του και δε μου πολυ-αρέσαν. Για ρίξε μια ματία και εσύ. Πως σου φαίνονται;

Τάσο για πες μου καμμιά πρόταση μιας και έχεις εμπειρία από τη συλλογή σου...

Ε καλά δεν πάσχουν απο φακό οι παραπάνω φωτογραφίες. Δεν είναι μαγικός να παίρνει κάτι κοινό και να το κάνει ενδιαφέρον. Γενικά στο flickr είναι καλύτερη πηγή για δείγματα απο φωτογραφίες, εκεί να ψάχνεις. Τέτοιος ευρυφώνιος φακός για να δείξει πρέπει να έχεις θέμα και στο πρώτο πλάνο.

Alex είδα εδώ (http://www.mflenses.com/gallery/v/russian_lens/Mir/mir20m/) μερικές φωτογραφίες του και δε μου πολυ-αρέσαν. Για ρίξε μια ματία και εσύ. Πως σου φαίνονται;

δεν είναι τυπικές λήψεις αυτού του φακού. Είναι ικανός για καλύτερες φωτογραφίες. Πάντως σε γενικές γραμμές οι υπερευρυγώνιοι των προηγούμενων δεκαετιών δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτούς που σχεδιάστηκαν πρόσφατα.

Θα ψάξω να βρω μερικές που έχω ανεβάσει παλιότερα στο φόρουμ... Πάντως τον θεωρώ καλό φακό, σε μικρό φορμά δεν έχει παραμορφώσεις, έχει ωραία χρώματα, καλό κόντραστ. 100 ευρώ πήρα τον δικό μου και νομίζω τα αξίζει. Αλήθεια είναι μεν ότι οι ευρυγώνιοι έχουν γενικώς βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, πλην όμως αυτή τη βελτίωση δεν τη βλέπω πάντα εύκολα, αναφορικά με παραμορφώσεις χρώματα και γενικότερη αίσθηση, σε σχέση με τους σημερινούς ζουμ της εισαγωγικής και μεσαίας σειράς.

Στις αρχές του χρόνου, από τη βόλτα στο Καλοχώρι

attachment.php

attachment.php

Από το θέμα "πορτραίτο"
attachment.php

Από την περσινή νυχτερινή βόλτα στη Θεσσαλονίκη με τα παιδιά του φόρουμ

588815

588817