Εναλλακτικοί φακοί για Canon 450

Κοίταξε, αυτό το λαμάκι είναι χαρακτηριστικό των Super Multi Coated φακών της εταιρείας, πιο πριν η μοντούρα τους ήταν απλούστατη, μόνο σπείρωμα και το πινάκι. Το λαμάκι αυτό μεταδίδει την πληροφορία του διαφράγματος (μέγιστο/επιλεγμένο) στα νέα τότε σώματα (αρχές δεκαετίας '70) που είχε βγάλει η Asahi Pentax και υποστήριζαν TTL μέτρηση ανοικτού διαφράγματος (Spotmatic F, ES, ESII). Στην Canon σου δεν κάνει τίποτα, βέβαια εάν το κόψεις χάνει κάτι από την όποια συλλεκτική του αξία ο φακός, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για open aperture metering στις εξελιγμένες Πένταξ με βιδωτή μοντούρα.

Ευχαριστώ Τάσο. Το έκοψα όμως γιατί δυστυχώς δε δουλεύει αλλιώς στην Canon....
Και ένα γρήγορο δείγμα μετά την αφαίρεση:

attachment.php

f1.4 / 50mm

Attachments

Το εχω αναφερει και στην αστροφωτογραφιση.Οι παλιοι φακοι απο SLR αλλαζουν
εστιακο λογο οταν μπουνε σε σωματα DSLR.
Εδω εχει ενα κομπουτερακι για να υπολογιστει ποσο γινεται σε καθε μηχανη.
Τωρα για την 450D..λογικα η κοντυνοτερη πρεπει να ειναι η 400D..
Ελπιζω να βοηθησα σε κατι.

http://www.dcviews.com/lenses/Digital-SLR-lenses.htm

Βαζεις στο τετραγωνακι πριν το Χ το μεγεθος του φακου και πατας το Χ.
Σου δινει και την γωνια σε τοξο που καλυπτει.

Σ'ευχαριστώ Ντίνο, βέβαια δεν ξέρω που αναφαίρεσαι... Εννοώ δεν είχα κάποιο τέτoιο πρόβλημα. Βέβαια χρήσιμο αυτό το link.

Γιωργο ο φακος με το αυτακι ο 50αρης Τακουμαρ στο σωμα της DSLR εχει
γινει 81 μμ στην Κανον .
Ο σενσορας ειναι μικροτερος στις DSLR απο την επιφανεια του φιλμ σε μια μηχανη φιλματη, και λογικα η προβολη της εικονας επανω στον σενσορα ειναι σαν κροπ σε σχεση με μια φιλματη.
Απλως πληροφοριακα το ειπα.Ειναι φοβερος φακος παντως ο Τακουμαρ που αγορασες.Ειμαι σιγουρος οτι θα τον ευχαριστηθεις πολυ.
Καλη συνεχεια.

Από τον συγκεκριμένο φακό έχω 3 εκδοσεις.

Την πρώτη-πρώτη Super Takumar 50/1.4, η οποία συνόδευε την Spotmatic μόλις πρωτοκυκλοφόρησε και έμεινε σε παραγωγή μόνο ένα χρόνο (έκδοση 7 στοιχείων, 1964),
τον Super-Multi-Coated (όπως ο παραπάνω)
και τον S-M-C (ίδια σχεδίαση οπτικά, αλλά με λαστιχένιο γκριπ).
Μου λείπε η 2η εκδοχή του Super-Takumar, μεταξύ πρώτου και 2ου.

Επειδή τρωγομαι πολύ να αλλαξω το φακό του κιτ και θα πρέπει κάποια στιγμή να το κανω, σκεφτηκα το εξής.

Να παρω ένα σετ 2 φακων και να καλυψω το ευρος από 10 έως 80-100 περιπου mm.

Έναν ευρυγωνιο 10-22 και έναν 24-105, ενδεικτικα. Με προυπολογισμο γυρω στα 300 ευρώ ο καθενας. Πιο συχνά θα είναι πάνω ο μεγαλος (τον οποιο θα αγορασω και πρωτο) και θα βαζω το μικρο για πιο ειδικες καταστασεις.

Καταρχην πως είναι αυτό σαν ιδεα?
Κατα δευτερον, τι να ξεκινησω να κοιταζω? Υπαρχει καποιος που ξεχωριζει σε αυτες τις κατηγοριες?

@ Ντίνο να 'σαι καλά.

@ Τάσο εσύ είσαι εκτός συναγωνισμού... Αλήθεια που έχει φτάσει η συλλογή;

@ vasada εγώ θα σου πρότεινα τον Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM τον οποίο μπορείς να τον βρεις καινούργιο στο ebay περίπου στα λεφτά που θέλεις, ο οποίος θα είναι ελπίζω και η επόνενη αγορά μου.
Τώρα για να καλύψεις το επόμενο εύρος και σε αυτά τα χρήματα μήπως να πήγαινες σε κάτι τέτοιο: Sigma AF 18-200mm f3.5-6.3 DC OS
Δύσκολο βέβαια να καλύψεις με 2 φακούς τέτοιο μεγάλο εύρος. Βέβαια οι 2 αυτοί φακοί είναι αξιολογότατοι ο δε πρώτος εξεραιτικός!

Δε θελω να φτασω μέχρι τα 200, για λογους βάρους και μεγεθους, και βασικα γιατι δε μου χρειαζονται.

Επίσης, γιατι νομιζω ότι νομιζω ότι για να βρεις ποιοτικο φακό που να τα κάνει όλα, πρέπει να πληρωσεις πολλα. Ας πουμε ένας 17-85 θα είναι πολυ καλύτερος ποιοτικα από έναν 18-200 στην ιδια τιμή.

Βεβαια ένα θέμα είναι και το is…

Γιατί θεωρείς ότι χρειάζεσαι τα 10mm (αντίστοιχα σε 16mm σε φιλμ);
Το πιο ευρυγώνιο που έχω στη 40D είναι 15mm. Νομίζω ότι τα 17mm που ξεκινούν πολλοί φακοί επαρκούν, πιο κάτω αρχίζουν και υπάρχουν θέματα στη σύνθεση, καθώς το κάδρο ανοίγει πολύ. Το ευρυγώνιο κάδρο είναι το πιο δύσκολο. Πέραν αυτού, τόσο φθηνά (300 ευρώ) δεν παίζει κανένας υπερευρυγώνιος ζουμ, τουλάχιστον σε τιμές ελληνικών καταστημάτων. Πιο φθηνός νομίζω είναι ο Ταμρον 11-18 (γύρω στα 400) και 20 ευρώ πιο πάνω ο νέος Ταμρον 10-24. O Sigma 10-20 ξεκινά από 470 ευρώ, ο νέος Τοκίνα 11-16 έχει εκτιναχθεί με τις πρόσφατες αυξήσεις πάνω από τα 600, ο Canon 10-22 είναι γύρω στα 700. Προσωπικώς τον 10-20 από ebay δεν θα τον αγόραζα, υπάρχει διακύμανση μεταξύ δειγμάτων, καλύτερα από εδώ να μπορείς να ζητήσεις αντικατάσταση. Στα 300 ευρώ μόνο μεταχειρισμένο ίσως τον βρεις. Για τον άλλο φακό που ζήτησες (ζουμ από 24-) υπάρχει ο Tamron 24-135, από 440 ευρώ, καλή οπτική απόδοση (πρέπει να είναι καλυτερος του EF 28-135is που έχω), και ο αντικατασταθείς Sigma 24-70/2.8, πάλι στην τιμή αυτή. Μεγάλος φακός όμως. Υπάρχουν και πιο βολικά ζουμάκια, πχ Sigma 18-125 os (με σταθεροποίηση), στα 300 ευρώ. Τώρα από συνολική απόδοση...

Ρώτα τον Billy εάν θέλεις. Προφανώς στους 10-20 προκύπτουν αρκετά λεμονάκια. Εάν καταλήξεις όμως με καλό κομμάτι, είναι πολύ καλός φακός.

Το πρώτο πράγμα που θελω να κανω είναι να ανατικαταστησω το φακό του κιτ με ένα πιο ποιοτικο.

Τωρα αν θα είναι αντιστοιχος σε mm η θα φτανει λιγο πιο μακρια δεν με ενδιαφερει στην παρουσα φάση. Ένα θέμα είναι το is/OS αλλα αν είναι να διπλασιασει την τιμή/να ριξει την ποιοτητα, μπορω να το ξεχασω ότι μ’αρεσει.

Θα μου άρεσε παντως το παιχνιδι με έναν ευρυγωνιο.

Tα 28 η 24mm δεν είναι πολλά για να ξεκιναει ο (μοναδικος) φακος απο εκει?

Φυσικά και είναι πολλά. Όλοι όμως οι στάνταρ ζουμ για μικρούς (APS) αισθητήρες ξεκινούν από τα 18 ή 17 ή και 16mm (όχι για Canon οι τελευταίοι, δυστυχώς). Γιατί να πας στα 24? Αυτό το έκανα εγώ επειδή υπολόγισα πως αργά ή γρήγορα θα μετέβαινα σε ff σώμα, οπότε πήρα και ff φακούς (15-30, 24-60/2.8 της Σίγμα). 24mm δεν είναι άσχημα για να ξεκινάσει από εκεί ένας φακός για βόλτα, σε Canon δίνουν ένα ημιευρυγώνιο κάδρο 38mm. Σκέψου πως τόσο ευρυγώνια φτάνουν αρκετές κόμπακτ. Φυσικά θα ήθελα να έχω και κάτι πιο ευρυγώνιο όμως.

Ειμαι λιγο μπερδεμενος. Είναι πολλα τα θεματα.
Δηλαδη μου λες ότι αν επιλεξω έναν 24-75 αντι ενός 18-50 δε θα χασω κατι πολύ χρησιμο?
Kαι θα κερδισω λιγο ζουμ ακομα?

Ίσα-ίσα θα χάσεις κάτι χρήσιμο, απλώς λέω ότι ένας φακός που αρχίζει από τα 24mm μπορεί να χρησιμεύσει μια χαρά για βόλτες. Εννοώ πως θα έχουμε και κάτι πιο ευρυγώνιο για όταν το θελήσουμε.

Νεα δεδομενα:

1. Εχω δανεικο απο φιλο τον CANON 17-85 is USM εδω και λιγες μερες.
Καλυτσικος ειναι, απο οσο μπορω να κρινω. Καμια σχεση σε διαστασεις, βαρος και αισθηση με τον 18-55 του κιτ.
Ο φιλος θελει να τον δωσει, οποτε το σκεφτομαι μηπως τον παρω. Εαν δωσω τον 18-55is θα μου κοστισει η αλλαγη γυρω στα 150 που ειναι λιγο. Βεβαια ο 18-55 ειναι κλοπη για τα λεφτα του.

2. Γινομαι κουμπαρος, και επειδη δεν μου λειπει τιποτα αλλο αυτη την περιοδο, μπορει ανετα το δωρο μου να ειναι ενας φακος.

Το θέμα είναι ότι πραγματικά δεν ξέρω τι θέλω.

Θέλω έναν καλύτερο ποιοτικά φακό να είναι σχεδόν μόνιμα πάνω στη μηχανή.
Θέλω έναν ζουμ, να κάνω λίγο spotting.
Θέλω έναν ευρυγωνιο να βγάζω καμία θάλασσα.
Θέλω έναν μακρο, γιατί μου αρέσει που μπορείς να ανακαλύπτεις θεματα απο το πουθενά.
Θελω κι εναν σταθερο γρηγορο 20-30mm για εσωτερικους χωρους.

Μια επιλογη ειναι να δωσω ενα χιλιάρικο για τον τον Canon 17-55, και να εχω εναν κορυφαιο φακο για καθε μερα και για τους αλλους βλεπουμε.
Η αλλη λυση ειναι να παρω 4-5 φθηνους και μια τσαντα να τους βαζω μεσα και να τα εχω ολα, με συμβιβασμους στην ποιότητα.

Εχοντας κι εγω τον 18-55 καταληγω οτι οι επομενοι φακοι που πρεπει να (αν) παρω ειναι ο σιγμα 30 1,4 και ο 24-70 2,8 (η κατι αναλογο τους αν υπαρχει η κυκλοφορησει).

Ολα τα αλλα ειναι ..."καταναλωτισμος"...

Σε καποιο νημα ο send νομιζω ειχε γραψει πως ξεχωριζουμε τους φακους αλλων κατασκευαστων αν κανουν για FF . Θα παρακαλουσα αν καποιος γνωριζει να μου πει για Τamron και Sigma ποιοι ειναι για FF γιατι δεν μπορω να το βρω .
Ρωταω γιατι πιστευω οτι σε καποιο μικρο χρονικο διαστημα θα εμφανιστουν
FF σε γηινες τιμες και θελω οτι φακο αγοραζω να μπορω να τους χρησιμοποιησω στο μελλον .

Και από τα mm το καταλαβαίνεις.
Πχ ένας φακός 18-50, 18-200 κλπ είναι ξεκάθαρα για μικρό φορμά. Οι στάνταρ ζουμ ff φακοί ξεκινούν από τα 24mm. Οι ευρυγώνιοι ζουμ ff φακοί, ξεκινούν από τα 14 με 20mm, και φτάνουν μέχρι τα 24 με 35mm.