@ΚΟΨ. Πολύ ωραίο θέμα. Ευχαριστούμε.
---------------------------------------------------------------
Αντιλαμβανόμαστε ή όχι το "ωρσίο"; Με ποιές προϋποθέσεις;
Όσοι έχουμε κάποια εκπαιδευση, όσοι έχουμε καλλιεργήσει ως ένα βαθμό την αισθητική μας, μπορούμε ν' αναγνωρίσουμε το ωραίο, ή τουλάχιστον, ό,τι θεωρούμε ωραίο. Μπορούμε να το αναγνωρίσουμε οπουδήποτε το συναντήσουμε.
Να το αναγνωρίσουμε. Διότι η αντίληψη αυτή είναι ενστικτώδης, άμεση, γίνεται υποσυνείδητα, δεν απαιτεί συστηματική πνευματική εργασία!
Να σταθούμε και να θαυμάσουμε; Να απολαύσουμε την αισθητική συγκίνηση;
Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Όταν βρισκόμαστε κάτω από πίεση -και μάλιστα πίεση χρόνου- αυτό δεν γίνεται.
Πόσες φορές μου έχει συμβεί και σίγουρα έχει συμβεί και σε σας:
Κατεβαίνουμε βιαστικά πεζοί στην Πανεπιστημίου. Κοντεύει μεσημέρι και πρέπει να προλάβουμε. Στο νου μας προέχουν οι δουλειές που πρέπει να τελειώσουμε.
Και να, ξαφνικά μπροστά μας ανάμεσα στο θόρυβο των αυτοκινήτων και του πλήθους που προχωράει, ακούγεται η λατέρνα και βλέπουμε τον ηλικιωμένο λατερνατζή σταματημένο σε μιά άκρη, να γυρνάει τη μανιβέλλα.
Ανέκαθεν με γοήτευε η λατέρνα και ο κόσμος της. Πόσες φορές σταμάτησα ν' ακούσω; Να πιάσω κουβέντα με το λατερνατζή; Το έχω κάνει, αλλά μετριούνται στα δάχτυλα οι φορές που σταμάτησα. Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, ακόμα και αν αντιλαμβανόμαστε το ωραίο, δεν σταματάμε. Κάθε μέρα συναντάμε πλανώδιους μουσικούς, ηθοποιούς να κάνουν παντομίμα, ωραία κτίρια, μνημεία αεχιτεκτονικής. Σταματάμε;
-Όχι υπό πίεση!
Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει ωστόσο, αν έχει τύχει να βγούμε απλά για βόλτα, ή βρισκόμαστε κάπου απλά για διακοπές. Τότε τα πράγματα είναι χαλαρά, υπάρχει χρόνος! Φανταστείτε το ίδιο πείραμα σε μιά επαρχιακή πολή, ημέρα Κυριακή απόγευμα, τότε που ο κόσμος απλά κάνει τη βόλτα του.
Κατά πάσα πιθανότητα ελάχιστοι θ' αναγνώριζαν το διάσημο βιολιστή με το Στραντιβάριους. Όμως θα ήταν πολλοί εκείνοι που θα κάθονταν ν' ακούσουν. Που θα ένοιωθαν, ότι πσίζει ένας καλός μουσικός. Και ότι παίζει ένα πολύ όμορφο κομμάτι.
Και αυτό νομίζω, είναι που έχει σημασία...