Ενας στους δύο νιώθει ανασφάλεια στις παραλίες

sakisxas

Supreme Member
7 September 2006
5,384
C:\Greece\Komotini
Ενας στους δύο νιώθει ανασφάλεια στις παραλίες
* Το 39% εμπιστεύεται τη γαλάζια σημαία

Μπορεί η χώρα μας να έχει αναρίθμητες ακτές, ωστόσο οι λουόμενοι δεν φαίνονται να απολαμβάνουν ξένοιαστοι αυτό το δώρο, σύμφωνα με μελέτη για τη διερεύνηση της κοινής γνώμης ως προς το επίπεδο δημόσιας υγιεινής στις ελληνικές ακτές. Τι πιστεύουν οι λουόμενοι;

Το 53% δεν νιώθουν ασφάλεια στις παραλίες και το 77% θεωρούν ότι η ενημέρωση για τους κινδύνους είναι ανεπαρκής. Ακόμη το 55% βρίσκουν ότι οι ακτές κολύμβησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, ενώ υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των μέτρων καθαριότητας καθώς μόλις το 41% είναι ευχαριστημένοι με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Ενα επίσης εύρημα είναι ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται για τον έλεγχο στο νερό των ακτών κολύμβησης: μόλις το 19% ξέρουν ότι ελέγχονται οι ελληνικές παραλίες, δεν ήταν όμως σίγουροι από ποιους και με ποιον τρόπο ελέγχονται. Εύρημα σημαντικό σε σχέση με την προτεραιότητα που δίνει η ευρωπαϊκή οδηγία στην ενημέρωση του κοινού ως προς την ποιότητα των ακτών, η οποία προβλέπει ως υποχρέωση της Πολιτείας να ενημερώνεται ο κολυμβητής για την ποιότητα του νερού την ίδια μέρα που επιθυμεί να κολυμπήσει. Διαδικασία ελέγχων που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το αρμόδιο υπουργείο.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησαν πέρσι το καλοκαίρι οι φοιτήτριες του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας Γλυκερία Ράπτη και Ειρήνη Χρίστου, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Αθηνά Μαυρίδου, η οποία μαζί με τον επ. καθηγητή Απόστολο Βανταράκη από το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι από τους διοργανωτές του 15ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τις λοιμώξεις από το νερό, που θα γίνει στη Νάξο (31/5-6/6/2009), όπου και θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας.

Στη μελέτη που οργανώθηκε με βάση τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ποιότητα των ακτών κολύμβησης, απεικονίστηκαν συνολικά έντεκα παραλίες (δημόσιες, ιδιωτικές αλλά και δύσβατες) σε ολόκληρη την Ελλάδα και συλλέχτηκαν 1.036 ερωτηματολόγια από Ελληνες, αλλοεθνείς τουρίστες και μετανάστες. Μάλιστα οι έξι παραλίες πήραν γαλάζια σημαία για το 2008.

Η μελέτη αποτυπώνει ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό (39%) λουομένων που δεν εμπιστεύονται την εξασφάλιση της γαλάζιας σημαίας ως ένδειξη καθαρής παραλίας - οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ελληνες. Μη ικανοποιημένος βρέθηκε ο κόσμος από την έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες μας, καθώς μόνο το 26% των λουομένων που προέρχονται από τις ιδιωτικές παραλίες είναι ευχαριστημένοι με την ύπαρξη ναυαγοσωστών.

Στη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων παραλιών διαπιστώθηκε ότι στις πρώτες ο κόσμος αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, αφενός, για την ύπαρξη ναυαγοσωστών και αφετέρου, γιατί εμπιστεύεται την άμεση ιατρική περίθαλψη σε περιστατικά που μπορούν να του προκύψουν, εύρημα που αναδεικνύει την ελλιπή πληροφόρηση των λουομένων για ορισμένες δημόσιες ακτές. Συγκρίθηκαν ακόμη οι απόψεις του κόσμου σε σχέση με τις παραλίες που έχουν γαλάζια σημαία και ο κόσμος σε ποσοστό 74% βρέθηκε πιο ευχαριστημένος από την ενημέρωση που έχει από τις παραλίες με γαλάζια σημαία για τους πιθανούς κινδύνους της ακτής και την ποιότητα του νερού από τις παραλίες που δεν έχουν γαλάζια σημαία (68%).

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα; Ο κόσμος επιθυμεί η ενημέρωση της κατάστασης των ακτών κολύμβησης να γίνεται κυρίως μέσω πινακίδων που θα βρίσκονται στον χώρο της παραλίας (74%). Μέσω μεγαφώνων στον χώρο της ακτής επιθυμεί να ενημερώνεται μόνο το 45% διότι, όπως τόνισαν, επιθυμούν πιο ήσυχα μέσα για την ενημέρωσή τους.

2 Ιουνίου 2009
Ελευθεροτυπία

Attachments

• clipboard01-11-thumb-large.jpg
    clipboard01-11-thumb-large.jpg
    49.1 KB · Views: 25
Τι σημαινει καθαρη θαλασσα, τη στιγμη που ανα 10 μετρα γιαλου κολυμπουν 200 ατομα?
Εγω παντως ομολογω οτι αναμεσα στους πολλους λουομενους δεν κολυμπαω, ακομα και σε θεωρητικα πεντακαθαρες θαλασσες της Χαλκιδικης.
Φοβαμαι οτι η συγκεντρωση των ουρων στη πολυκοσμια των ρηχων νερων ξεπερναει τα επιτρεπομενα ορια.
Ουτως η αλλως, δεν θα μου αρεσε καθολου η ιδεα να κανω βουτια στο σημειο που ο αλλος ουρησε πριν μερικα δευτερολεπτα.

Στην Αττική πια νομίζω πως μιλάμε για 2-5 παραλίες που τις νιώθεις καθαρές. Αυτό το λέω γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνεις χημική ανάλυση και να τη βρεις εντός ορίων, όμως αν δεν σε "τραβάει" να βουτήξεις δεν βγάζει πουθενά. Στην Αττική πια επισκέπτομαι μόνο 2 παραλίες:
- Βρωμοπούσι (ή πλέον Καλοπήγαδο). Είναι λίγο πριν το Λαύριο και όσες φορές έχω πάει η θάλασσα ήταν πεντακάθαρη. Φυσικά τα σαββατοκύριακα έχει δυστυχώς πολύ κόσμο, αλλά δεν φτάνει τον κόσμο που έχουν οι πλαζ του ΕΟΤ.
- Ψάθα/Πόρτο Γερμενό. Αρκετά μακριά, ειδικά αν ξεκινάς από τα Ανατολικά προάστια, όμως λόγω αττικής οδού είναι σε λογική απόσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και εκεί είναι ότι πια η συγκέντρωση κόσμου ειδικά τα σαββατοκύριακα είναι πολύ μεγάλη.
Τέλος έχω αποφασίσει ότι αξίζει να περάσω λίγη ώρα παραπάνω στο αυτοκίνητο, αλλά να βρεθώ κάπου καθαρά και όμορφα. Αυτό φυσικά υπό το πρίσμα της ημερήσιας εκδρομής, γιατί για μια βουτιά μετά την δουλειά δεν υπάρχει περίπτωση και λόγω χρόνου:
- Χιλιαδού στην Εύβοια. Είναι λίγο μακριά, μπορείς να πήξεις στο δρόμο από την εθνική μέχρι τη Χαλκίδα (αν και υπάρχουν παρακάμψεις) και πρέπει να ανέβεις και να κατέβεις βουνό. Όμως όταν φτάνεις είναι απλά μαγευτικό το τοπίο, η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και ακόμη και σε σαββατοκύριακα με πολύ κόσμο μπορούν άνετα να υπάρχουν 10+ μέτρα από την πετσέτα του συνλουόμενού σου.
- Κάλαμος στην Εύβοια. Παίρνεις το δρόμο για την Κύμη και κάποια στιγμή κόβεις δεξιά. Η παραλία είναι στο Αιγαίο, πεντακάθαρη και καλή, αν και με σημαντικά περισσότερο κόσμο σε σχέση με τη Χιλιαδού. Υπάρχουν εκεί κοντά μερικές ακόμη παραλίες με τα ίδια χαρακτηριστικά.
- Γαλαξίδι. Πολύ όμορφη ημερήσια. Έχει αρκετές παραλίες εκεί κοντά, μπορείς να φύγεις από Αθήνα μέσω Αθηνών-Λαμίας να βγεις στον κόμβο του Κάστρου και από εκεί να πας προς Δεσφίνα και να καταλήξεις παραλιακά. Απόγευμα για καφέ στην όμορφη Ναύπακτο και ειδικά αν μιλάμε για σάββατο περνάς Αντίρριο-Ρίο και επιστρέφεις σχετικά άνετα στην Αθήνα από την "εθνική οδό" Πατρών-Κορίνθου που σάββατο βράδυ το ρεύμα της επιστροφής προς Αθήνα είναι σχετικά άδειο.
Αυτά που δεν έχω εξερευνήσει και μου έχουν πει πως αξίζουν είναι αρκετά λιμανάκια όπως κατεβαίνεις από Κόρινθο προς Επίδαυρο. Αν κάποιος φίλος ξέρει κάτι καλό ας το προτείνει!

Υ.Γ. Είναι αρκετά απογεύματα μετά τη δουλειά που θέλω να πάω να ρίξω μια βουτιά πριν γυρίσω σπίτι ανάμεσα 5 με 7:30 (πως θα πάει η δουλειά). Συνήθως πήγαινα στον Αγ. Ανδρέα που είναι λιγότερο από 20 λεπτά από Αγ. Παρασκευή που μένω. Όμως ειδικά εχθές η βρωμιά ήταν απερίγραπτη και σχεδόν το μετάνιωσα. Καμιά άλλη παραλία εκεί κοντά έχει να προτείνει κάποιος (όλες σχεδόν τις έχω επισκεφθεί από τα παιδικά μου χρόνια, αλλά δεν έχω όρεξη να πηγαίνω κάθε μέρα και αλλού για να βρίσκω άλλης μορφής βρωμιά...)

Last edited:
Εγώ πηγαίνω για μπάνιο κυρίως στην περιοχή που λες, και συγκεκριμένα στην παραλία μετά το La Costa.

Αν θυμάσαι, στα αριστερά του LaCosta έχει μια ταβέρνα, και μετά μια οργανωμένη παραλία του δήμου. Για τα δεδομένα της περιοχής (όχι ότι καλύτερο από ποιότητα νερού) είναι η καλύτερη.

Αυτά από τις περυσινές εξορμήσεις.. φέτος δεν έχω αξιωθεί ακόμα να πάω για μπάνιο.

Eγω δεν σας λεω που πηγαινω, για να μην μαζευτουμε πολλοι....:grinning-smiley-043

Θυμαμαι πριν καμια 10αρια χρονια, κανα χιλιομετρο πριν τα Λεργαινα, δεξια κατω στο ΚΑΠΕ, κανα 600αρι μετρα χωματοδρομος, κατω απο το σπιτι του Χορν (ισως Κουν)...

Ειχε και λιγο σκαρφαλωματακι, αριστα κρυμμενη παραλια, με βοτσαλο και πεντακαθαρα νερα...

Τελευαταια φορα πηγα πριν κανα 2 χρονια, φτιαξανε σκαλια για ευκολη προσβαση, και φυσικα τωρα γινεται της ποπης....

Νομίζω ότι ξέρω ποια λές… περνάγαμε στην κρυφή παραλία από θάλασσα… με τα πράγματα ανάταση. Δυο δύσκολα μετρά όλα κι όλα για να βρεις τη μικρή παραλία σου.
Πέρσι πήγα από κει και βρήκα κατασκηνωτές…στη μικρή παραλία εκεί αριστερά..

Νομίζω ότι ξέρω ποια λές… περνάγαμε στην κρυφή παραλία από θάλασσα… με τα πράγματα ανάταση. Δυο δύσκολα μετρά όλα κι όλα για να βρεις τη μικρή παραλία σου.
Πέρσι πήγα από κει και βρήκα κατασκηνωτές…στη μικρή παραλία εκεί αριστερά..

Ναι, για αυτην λεω.
(και η μεγαλυτερη, η πρωτη που βρισκεις ηταν πολυ πολυ καλη)

η υπόθεση μπάνιο έχει ξεθωριάσει απελπιστικά.
Ιδίως αυτό που λέμε βουτιά.
Γιατί αν είναι να κάνω 1.5 ώρα πάνε και 2.5 έλα γιά να μπώ μισή ώρα μέσα και να κάθομαι κάτω από μιά ομπρέλα γιά άλλες 2-3....

Τις καθημερινες δεν προλαβαινουμε, τα ΣΚ γινεται η σφαγη του Δραμαλη στις παραλιες, οποτε τι μενει ?

Πισινα και παλι πισινα :D

η υπόθεση μπάνιο έχει ξεθωριάσει απελπιστικά.
Ιδίως αυτό που λέμε βουτιά.
Γιατί αν είναι να κάνω 1.5 ώρα πάνε και 2.5 έλα γιά να μπώ μισή ώρα μέσα και να κάθομαι κάτω από μιά ομπρέλα γιά άλλες 2-3....

Πες τα Χρυσόστομε.. και εσείς τουλάχιστον εκεί πάνω έχετε και κάποιες αξιοπρεπείς παραλίες σε απόσταση 1.5 ώρας, εμείς εδώ και 1.5 ώρα ταξίδι κάνουμε, και στα σ$%# κολυμπάμε.. :(

Πλάκα κάνεις Δημήτρη; Ελα προς το 3ο πόδι Πύργο-Καστρί-Δεβελίκι-Κομίτσα, 1.30 ώρα το πολύ χωρίς κίνηση και διαδρομές rally, και θάλασσα όπως ήταν το 1ο πόδι πρίν 20 χρόνια. Το μόνο κακό δεν έχει "μάτι".

Δυστυχώς το θέμα "Καθαρή & ήρεμη παραλία" θα είναι το προνόμιο (αν δεν είναι ήδη) αυτών που έχουν φουσκωτά/σκάφη και μπορούν να πάνε σε μέρη που δεν μπορεί να πάει αυτοκίνητο.

Eγω δεν σας λεω που πηγαινω, για να μην μαζευτουμε πολλοι....:grinning-smiley-043

Θυμαμαι πριν καμια 10αρια χρονια, κανα χιλιομετρο πριν τα Λεργαινα, δεξια κατω στο ΚΑΠΕ, κανα 600αρι μετρα χωματοδρομος, κατω απο το σπιτι του Χορν (ισως Κουν)...

Ειχε και λιγο σκαρφαλωματακι, αριστα κρυμμενη παραλια, με βοτσαλο και πεντακαθαρα νερα...

Τελευαταια φορα πηγα πριν κανα 2 χρονια, φτιαξανε σκαλια για ευκολη προσβαση, και φυσικα τωρα γινεται της ποπης....

Μη το πεις θα σε σκίσω !!!!!!!! αρκετή ηρεμία έχουμε εκεί πέρα ......:ernaehrung004:

Υπάρχουν πολλές μικρές παραλίες μετά τη Παλαιά Φώκαια όπου μπορείτε να πάτε, πολύ καθαρά νερά και ηρεμία !!!!

Φροντίστε μόνο τα Σ/Κ να πάτε από τις 9 έως τις 12.30, γιατί μετά έρχονται καραβιές !!!!!!

Πλάκα κάνεις Δημήτρη; Ελα προς το 3ο πόδι Πύργο-Καστρί-Δεβελίκι-Κομίτσα, 1.30 ώρα το πολύ χωρίς κίνηση και διαδρομές rally, και θάλασσα όπως ήταν το 1ο πόδι πρίν 20 χρόνια. Το μόνο κακό δεν έχει "μάτι".

μάτι?
μαύρα μάτια κάνουμε να σε δούμε ρε συ.....

Πού βοσκάς ?

Aφού τα παληκάρια μου αποφάσισαν ότι έπρεπε να κλείσουν τα 2 χρόνια για να αρχίσουν να κοιμούνται, προσπαθώ να αναπληρώσω. Τώρα κατάλαβα πόσο σημαντικά είναι τα αυτονόητα, ξεκούραση- ύπνος

Απάντηση: Re: Ενας στους δύο νιώθει ανασφάλεια στις παραλίες

Ναι, για αυτην λεω.
(και η μεγαλυτερη, η πρωτη που βρισκεις ηταν πολυ πολυ καλη)

Και αυτή καλή, αλλά το σ/κ πανικός από κόσμο...ειδικά μετά που έφτιαξαν τα σκαλιά και μπήκε και η καντίνα στην κορυφή.