Ένας στους τεσσερις Η/Υ είναι μολυσμένοι...

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,624
Οι εκατομμύρια υπολογιστές που έχουν μετατραπεί σε υποχείρια οργανωμένων χάκερ, εν αγνοία των χρηστών τους, απειλούν τη συνολική λειτουργία του Διαδικτύου, προειδοποίησαν κορυφαίοι ειδικοί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Έως και το ένα τέταρτο των υπολογιστών που συνδέονται στο Διαδίκτυο είναι μολυσμένοι με κρυφό λογισμικό που τους επιστρατεύει σε κακόβουλα δίκτυα, γνωστά ως botnets, ανέφερε ο «πατέρας του Internet» Βιντ Σερφ (επινόησε το πρωτόκολλο TCP/IP)
Τα botnets χρησιμοποιούνται από χάκερ, συχνά με διασυνδέσεις στο οργανωμένο έγκλημα, για να αναμεταδίδουν ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα (spam), να επιτίθενται σε μεγάλους διαδικτυακούς τόπους, ή ακόμα και για να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Το φαινόμενο έχει εξελιχθεί σε «πανδημία», εκτιμά ο Σερφ, καθώς από τους περίπου 600 εκατ. υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο, τα 100 με 150 εκατ. έχουν μετατραπεί σε «ζόμπι» των botnets
Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, ένα τέτοιο botnet χρησιμοποιούσε το 15% της δυνατότητας αναζήτησης στη μηχανή του Yahoo, είπε ο Τζον Μάρκοφ των New York Times. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιούσε τη μηχανή για να εντοπίζει αποσπάσματα κειμένου με τα οποία μεταμφίεζε μηνύματα spam, εξηγεί το BBC
Το πάνελ των ομιλητών, στο οποίο συμμετείχε επίσης ο Μάικλ Ντελ της Dell και ο γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, Χαμαντούν Τουρέ, συμφώνησε ότι το φαινόμενο πρέπει να καταπολεμηθεί για να διασφαλιστεί η λειτουργία του Διαδικτύου
Σημαντικός παράγοντας στην εξάπλωση των botnets είναι η ανωνυμία που μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν οι χάκερ. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα αναγνώρισης οποιουδήποτε χρήστη του Διαδικτύου θα απειλούσε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και το απόρρητο των επικοινωνιών τους
Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα κενά ασφάλειας στα σημερινά λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows XP, που αφήνουν τους υπολογιστές ευάλωτους σε επιθέσεις. Σύμφωνα με τον Τζον Μάρκοφ, η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη στα πολυαναμενόμενα Windows Vista
Ο κίνδυνος ελοχεύει και στο πειρατικό λογισμικό, προειδοποίησε ο ίδιος, καθώς το 50% των πειρατικών προγραμμάτων για Windows κυκλοφορούν στην Κίνα με προεγκατεστημένου ιούς

Παραμύθια...
Είναι γνωστή η καούρα που έχουν οι μεγάλοι να βάλουν υπό τον έλεγχό τους το ιντερνετ - τον μοναδικό ελεύθερο δίαυλο μεταφοράς πληροφοριών και αφύπνισης της παγκόσμιας ελεύθερης σκέψης. Στην προσπάθεια ελέγχου των παραπάνω, θα δούμε πολλά και θα ακούσουμε πολύ περισσότερα. Η προσπάθεια ελέγχου οδηγεί σε εμπορικοποίηση του ιντερνετ - τύπου AOL. Θα εμφανιστούν δηλαδή πάμφτηνα πακέτα σε ιδιωτικά δίκτυα με πολύ πιό πλούσιο περιεχόμενο και υπηρεσίες, τέτοιο που θα τρέχουν τα σάλια μας. Θα είναι πλήρως ελεγχόμενο - και φυσικά θα ξέρουν ανα πάσα στιγμή τι μπαινοβγαίνει στο δίκτυο, από που προέρχεται και που πηγαίνει... Η ίδια η microsoft που αγκάλιασε μέχρι τώρα το ιντερνετ, πριν 15 χρόνια έλεγε ακριβώς τα ίδια με το αρχικό ποστ και προσπάθησε να επιβάλει ενα δικό της παγκόσμιο δίκτυο - αυτό που τώρα λέμε MSN - έξω απο το ιντερνετ. Η δυναμική όμως του internet τότε ήταν τέτοια (δεν υπήρχαν άσχετοι και ξεκάρφωτοι surfers τότε) που αναγκάστηκε να συγχωνεύσει το MSN σαν ένα τμήμα του ιντερνετ. Τώρα όμως που ο κάθε άσχετος και αφελής καταναλωτής έχει πρόσβαση στο δίκτυο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο γνωστός Dvorak - και όχι μόνο αυτός - το λέει σε κάθε ευκαιρία : Το ελεύθερο ιντερνετ πεθαίνει, χαρείτε το όσο προλαβαίνετε...

Last edited:
Σαν επιχειρήματα των μεγάλων χρησιμοποιείται η τεράστια εξάπλωση των πορνο-sites, το ελεύθερο βήμα που βρίσκουν διάφοροι να προκαλέσουν αναταραχή στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, η χρήση του δικτύου από τρομοκρατικές ομάδες, η διαφθορά των παιδιών μας από την αλόγιστη διασπορά ειδήσεων και εικόνων. Στο εμπορικά ελεγχόμενο δίκτυο το περιβάλλον θα είναι πολύ πιό προστατευτικό και θα υπάρχει ένας έλεγχος στο τι θα μπορεί να κυκλοφορήσει και τι όχι. Δηλαδή κάποια πραγματα επι συγκεκριμένων θεμάτων θα απαγορεύονται.

Τώρα γιατί το παραπάνω μου θυμίζει κάπως τον προβληματισμό που έχει πέσει στο Avclub γιά το τι πρέπει να συζητείται στο Avclub cafe και τι όχι? (Οχι δεν υπονοώ τίποτα για τους διαχειριστές, ακαδημαικά το θέτω... ρητορικό ερώτημα... Περισσότερο προβληματίζομαι για αυτους που ζητούν την λογοκρισία).

Last edited:
Ότι προσπαθούν να επιβάλλουν και στον έξω κόσμο προσπαθούν να το επιβάλλουν και στο ίντερνετ.

Δε μας λένε όσους ιούς και πόσα προβλήματα δημιουργούν οι ίδιες οι εταιρίες παραγωγής αντιικών και λοιπόν λογισμικών.

Αλλά και οι χρήστες πρέπει να προσέχουν και να μην επαναπαύονται ότι με το τάδε λογισμικό είναι ασφαλείς.

Ε, ναι, δεν λέω πως δεν είναι γεμάτο ιούς και ηλεκτρονικές παγίδες το ιντερνετ.... αυτό όμως συμβαίνει εδώ και 15 χρόνια, τώρα τους έπιασε ο πόνος γιά τον καταναλωτή και την ασφάλεια του δικτύου ?

H καλύτερη λύση είναι internet μέσω δουλειάς και καθόλου στο σπίτι νομίζω. Aν αυτό είναι εφικτό είναι και το καλύτερο. Tουλάχιστον αυτό έχω κάνει εγώ και δεν έχω κανένα πρόβλημα στο pc μου...

Εγω έχω 2 στο σπιτι, ανοικτα 24/7 και 4 χρόνια τώρα που εχω ADSL δεν αντιμετώπισα ποτέ μα ποτέ το παραμικρό με μόνη προστασία ένα ταπεινό antivirus. Γιατι? άπλα...
προσέχω τι τρέχω,σε ποιες σελίδες μπαίνω και τι attachment ανοίγω.

Εγω έχω 2 στο σπιτι, ανοικτα 24/7 και 4 χρόνια τώρα που εχω ADSL δεν αντιμετώπισα ποτέ μα ποτέ το παραμικρό με μόνη προστασία ένα ταπεινό antivirus. Γιατι? άπλα...
προσέχω τι τρέχω,σε ποιες σελίδες μπαίνω και τι attachment ανοίγω.

+1

Re: Απάντηση: Ένας στους τεσσερις Η/Υ είναι μολυσμένοι...

Η λύση είναι μία.... "Get a Mac"!:SFGSFGSF:

H αλήθεια είναι ότι χρίνια τώρα που μπαίνω στο web από mac ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με ιούς κλπ...