Ενεργο κρος-Πολυενισχυση?Πως?

Σας ευχαριστω πολυ ολους.

Μιχαλη η τοπολογια που λες με τους τελεστικους μπορει να υλοποιηθει με τριοδους ή χλωμο?Δηλ η εισοδος του 1ου τελεστικου και η εξοδος του 2ου εχουν 0 μοιρες αποκλιση????(οσο γινεται αν λαβεις υποψη την χρονικη υστερηση λογω του τελεστικου).Κατσε να το μελετησουμε

Το φοστεξ εχει αρκετο roll off στα ψηλα και για αρχη θα δοκιμασω χωρις να το κοψω.

Το τουιτερ θα μπει οφσετ στο πλευρο και πανω.Ειμαι μεταξυ 2-3 τυπων και μενει να αποφασισω.Αν και ο Τζιμακος με εψησε για κατι αλλα-bye-

Εδω δεν εχουμε δυο διαφορετικα φιλτρα, (ενα low pass και ενα high pass), αλλα ΜΟΝΟ ενα low pass filter το οποιο οδηγει τον Ενισχυτη του woofer, ενω ταυτοχρονα η εξοδος του οδηγειται σαν αναδραση σε ενα δευτερο τελεστικο.

Αυτή είναι πολύ καλή λύση...
Έχεις δει πουθενά στο Internet λύση βασισμένη σε λυχίες σε αυτή την τοπολογία ?

Σας ευχαριστω πολυ ολους.

Μιχαλη η τοπολογια που λες με τους τελεστικους μπορει να υλοποιηθει με τριοδους ή χλωμο?Δηλ η εισοδος του 1ου τελεστικου και η εξοδος του 2ου εχουν 0 μοιρες αποκλιση????(οσο γινεται αν λαβεις υποψη την χρονικη υστερηση λογω του τελεστικου).Κατσε να το μελετησουμε

Το φοστεξ εχει αρκετο roll off στα ψηλα και για αρχη θα δοκιμασω χωρις να το κοψω.

Το τουιτερ θα μπει οφσετ στο πλευρο και πανω.Ειμαι μεταξυ 2-3 τυπων και μενει να αποφασισω.Αν και ο Τζιμακος με εψησε για κατι αλλα-bye-

Η εξοδος του 1ου τελεστικου (low freqs) και η εξοδος του 2ου (οτι και οσο περισσευει) σε απολυτη συμφασικοτητα.

Δεν εχω δει πουθενα υλοποιηση με λυχνιες. Αυτο δεν σημαινει οτι αποκλειεται να εχει υπαρξει. Η ιδεα ειναι παλια και με λιγη καλη θεληση και αρκετους υπολογισμους υλοποιειται με οτιδηποτε. Εαν θελεις να μεταφερεις αυτουσια την φιλοσοφια του συγκεκριμενου κυκλωματος απο op amps σε λαμπες, το λιγοτερο που θα χρειαστεις θα ειναι δυο διαφορικοι ενισχυτες με λυχνιες ανα καναλι, και εαν θελεις και μια buffer στην εισοδο καθε καναλιου πριν τα φιλτρα.

Το Offset tweeter ειναι αλλου παπα ευαγγελιο, και πρεπει να ξερεις την σχετικη θεωρια για να το κανεις. Εννοειται οτι ετσι πας για δεξι-αριστερο Ηχειο.

Στην περιπτωση των μεγαφωνων που διαθετεις αυτες οι λυσεις ειναι εξεζητημενες καθως δεν υπαρχει αναγκη κροσοβερ υψηλης ταξης.
Επισης το τουιτερ μπορει να γινει σαν τον φουρνο του Χοτζα : Portable on top.

Last edited:
Επισης το τουιτερ μπορει να γινει σαν τον φουρνο του Χοτζα : Portable on top.

:flipout::flipout:Γεια σου Μιχαλη με τα ωραια σου.

Λοιπων,μου αρεσε η φασικη συμπεριφορα του 2ας ταξης που εφτιαξε ο Μιλλετ.

Βαζοντας ως buffer το δοκιμασμενο σταδιο που χρησημοποιω στο dac,μαλλον παω για αυτο.Οσο για το οφσετ θα το μελετησουμε και αυτο....

2pole.JPG

Ο Μπακ έθεσε ένα άψογο κείμενο που πρέπει να το μελετήσεις.
Το καλύτερο πράγμα με τα ενεργά που περιλαμβάνονται σε ένα diy project, είναι ότι αποτελούν από μόνα τους ολόκληρο σχολείο.
Το οποίο έχει μεν θωρητική βάση αλλά η ανεκτίμητη αξία του είναι πως ότι κάνεις είναι real time και όχι εξομοιώσεις ή προσδοκίες...
Ξεκίνα με έτοιμα κρος (φθηνά) και μετά βλέπεις...
Αν δεις φως θα ασχοληθείς και με τα offset και άλλες λεπτομέρειες.
Eξ' άλλου θα φας και αρκετούς μήνες με τα μονωτικά...

Ευχαριστω Γιαννη

Δεν βιαζομαι και σιγα σιγα θα βρω την ακρη,με μπολικο διαβασμα και πειραματισμους...

Οπως ειπες και εσυ θα πρεπει να καταληξω με την μονωση,αλλα και ποια μοναδα super-tweeter θα χρησημοποιησω.
Ευτυχως εχω πολλα υλικα(λυχνιες,παθητικα κτλ)για να πειραματιστω real time,να βρω και κανενα μικροφωνο της προκοπης γιατι αυτο που εχω δεν...
Με το αυτι πιστευω θα το κουρδισω και αυτο στα μετρα μου,που θα μου παει.Ευτυχως ακομα καλα ακουμε:):).

Το πρωτο που θα δοκιμασω ειναι το κυκλωμα που ποσταρα πιο πανω...οταν τελειωσει και δευτερος τελικος:a0210:

"Με το αυτι πιστευω θα το κουρδισω και αυτο στα μετρα μου"

Αυτή είναι καίρια κουβέντα, κάτι που αφήνει να εννοηθεί και ο Μπακ.
Εν τέλει θα καταλήξεις να κάνεις ένα ηχείο στα μέτρα σου και για τον χώρο σου χωρίς σοβαρούς περιορισμούς!!!

Το κακό με τα μονωτικά είναι ότι πρέπει να τα δουλέψεις μαζί με τα κρος (και τις ρυθμίσεις τους)
Διότι όταν αλλάζουν οι αποκρίσεις των μεγαφώνων εξ' αιτίας των μονωτκών, αλλάζουν και οι φάσεις των επιμέρους μονάδων...
Βάλε μέσα και τις μικρορυθμίσεις από τα κρος και καταλαβαίνεις τι γίνεται...
Αρχίζεις στο τέλος και πάιζεις με διαφορές μερικών δεκάδων Hz...
Παράλληλα όμως και με τις στάθμες των επιμέρους δρόμων, μία-μία ξεχωριστά και στο τέλος όλες μαζί.
Είναι λίγο πίκρα η ιστορία.
Εύχομαι ότι καλύτερο.

μικροφωνο για να μετρησω τα ηχεια,εστω σε ενα σχετικα ξερο δωματιο οπως αυτο που παιζουν.

Ενισχυτης μικροφωνου αυτος της Audigy 4pro,και οτι 'θελε προκυψει

Μαλλον το ενεργο κρος θα το κανω μεταβλητο και θα παιζω αναλογως διαθεσεως:):)
Και θα οδηγειται απο ολοκληρωμενο οποταν θα παιζω με την ευαισθησια του τουιτερ

Με τα μονωτικα πρεπει καποτε να καταληξω γιατι ειναι πικρα να βγαζεις συνεχεια το ηχειο απο την μπαφλα...μεγαλη πικρα

Last edited:
μη μου λες τετοια

ε θα του δανεισω και τον ψηφιακο ισοσταθμιστη της μπερυ. Θα κανει δουλεια;

Re: Απάντηση: Ενεργο κρος-Πολυενισχυση?Πως?

μη μου λες τετοια

ε θα του δανεισω και τον ψηφιακο ισοσταθμιστη της μπερυ. Θα κανει δουλεια;

οχι το deq χρησιμοποιη το μικροφωνο για το rta δεν το ξαναβγαζη στην εξοδο

του.