Ενίσχυση επίγειου ψηφιακού σήματος με ενισχυτή γραμμής σε εσωτερική κεραία

dpani

Senior Member
24 July 2008
608
Αθήνα
Έχω πάρει αυτή την εσωτερική κεραία με τη μέγιστη δυνατή απολαβή (45dB) προκειμένου να βελτιώσω σημαντικά τη λήψη των ψηφιακών καναλιών από Αίγινα σε σημείο του σπιτιού που δεν υπάρχει πρόβλεψη για κεραία.

http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=10090241

Αρχικά (το καλοκαίρι) είδα σημαντική βελτίωση πιάνοντας όλα σχεδόν τα κανάλια (κρατικά και DIGEA).
Μετά το Σεπτέμβρη όμως παρατήρησα σημαντική πτώση του σήματος στην τετράδα του MEGA και ενίοτε και σε άλλες τετράδες καναλιών που δεν ξέρω που να την αποδώσω, π.χ καιρικές συνθήκες.

Μπορείτε να μου πείτε αν θα είχε αποτέλεσμα να παρεμβάλλω έναν ενισχυτή γραμμής μεταξύ της πρώτης ενίσχυσης του σήματος της εσωτερικής κεραίας και της εισόδου της τελεόρασης; Πιστεύω ότι αν κέρδιζα έστω και 1-2dB ίσως να ήταν αρκετό για να έχω σταθερή ψηφιακή εικόνα σε όλα τα κανάλια. Τι λέτε;

Δε νομίζω να κάνει τίποτα ο ενισχυτής γραμμής. Θα ενισχύει μαζί και το θόρυβο οπότε το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι χαμηλό.

Αν ξεκινάει προβληματικό το σήμα από την κεραία, τότε ότι και να κάνουμε μετά δε μπορούμε να το φτιάξουμε.

Καλύτερα βάλε έστω μια μικρή κεραία στο μπαλκόνι. Θα πιάνει καλύτερα από οποιαδήποτε εσωτερική.

Ακριβώς αυτήν την άποψη έχω και εγώ. Δεν θα σου κάνει τίποτα ο ενισχυτής. Βρες μια θέση έξω και βάλε μια κεραία. Είναι ότι καλύτερο.
Αν έχεις πρόβλημα χώρου ή αν θες κάποια πρόταση για κεραία, πες μας την περιοχή σου και τα ξαναλέμε...

Έστω και καθυστερημένα συμφωνώ και εγώ. Βάλε μια εξωτερική κεραία, όπου μπορείς. Αν θέλεις δώσε μας λίγο περισσότερες πληροφορίες για το μέρος που μένεις. Σκέφτομαι για λύση τύπου "λήψη στην ταράτσα και ασύρματη αναμετάδοση", αλλά πόσο μακρυά είσαι από αυτή? υπάρχει κανένα κοντινό σημείο με το σημείο που παρακολουθείς?

Δυστυχώς το σημείο (κουζίνα) είναι λίγο δύσκολο για πέρασμα καλωδίου στη βεράντα και τοποθέτηση εξωτερικής κεραίας.
Έλεγα επειδή κατάφερα να πιάσω σχεδόν όλα τα κανάλια (αν και υπήρχαν εποχικές διακυμάνσεις στο σήμα μεταξύ της τετράδας καναλιών του MEGA και της τετράδας του ANT1) μήπως ένα κλικ στην ένταση του σήματος ήταν αρκετό για να σταθεροποιηθεί η λήψη σε όλες τις συχνότητες που πιάνει η εσωτερική κεραία από Αίγινα.
Πάντως για την τιμή των όπλων λέω να πειραματιστώ και ότι γίνει. Έχετε κάποια καλή πρόταση μάρκας ενισχυτή γραμμής για την περίπτωση;

Έχεις δοκιμάσει να βγάζεις την κεραία έξω και να την ακουμπάς σε κανένα τραπεζάκι ή σε κανένα περβάζι... ή έστω κάπου?
Πάντα το σήμα έξω από το σπίτι είναι πιο δυνατό. Προυπόθεση είναι να υπάρχει κάποιο παράθυρο στην κουζίνα και να την μπαινοβγάζεις από εκεί.

Εννοείται πως υπάρχει παράθυρο (μπαλκονόπορτα) στην κουζίνα και το έχω δοκιμάσει πειραματικά αυτό και μάλιστα με θετικότερο αποτέλεσμα αλλά δεν νομίζω ότι είναι πολύ πρακτικό δεδομένου ότι υπάρχει επίσης και το καλώδιο ρεύματος και άρα πρέπει να υπάρχει κοντά και πρίζα κλπ (μη μου πειτε να τραβήξω και μπαλαντέζα!!!).
Σημειώνεται ότι η κεραία - τηλεόραση βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της κουζίνας αντιδιαμετρικά της μπαλκονόπορτας τοποθετημένη σε ένα μικρό σύνθετο χωρίς δυνατότητα (και πρόθεση!) διαρκούς μετακίνησης.
Επαναλαμβάνω οτι το σήμα φτάνει σε ικανοποιητικό επίπεδο στην ψηφιακή κεραία (εννοείται με το κουμπί της ενίσχυσης γυρισμένο στο φουλ) από όλες σχεδόν τις συχνότητες των ψηφιακών καναλιών μόνο που κάποιες φορές ειδικά στην τετράδα του MEGA είναι οριακό και δημιουργει παγώματα ή απώλεια σήματος. Το ερώτημα είναι πως μπορεί να επιτευχθεί μια περαιτέρω έστω και μικρή ενίσχυση σήματος (συνεπικουρούμενη από τα αναφερόμενα 45db της εσωτερικής κεραίας) που φαίνεται ότι είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί το σημα στην ευαίσθητη τετράδα του διαύλου 47 από Αίγινα.

Για να κερδίσεις (πιθανόν) έστω και λίγο σήμα...

1) τα κεραιάκια VHF να τα έχεις τελείως κλειστά και να είναι σχεδόν παράλληλα το ένα με το άλλο
2) το ρυθμιστικό να μην το έχεις τελείως τέρμα δεξιά, αλλά λίγο πριν το τέρμα.

Last edited:
Έχω πάρει αυτή την εσωτερική κεραία με τη μέγιστη δυνατή απολαβή (45dB) προκειμένου να βελτιώσω σημαντικά τη λήψη των ψηφιακών καναλιών από Αίγινα σε σημείο του σπιτιού που δεν υπάρχει πρόβλεψη για κεραία.

Καλησπερα! Η κεραια αυτη κανει και ληψη FM? Δεν το αναφερει στο site. Mηπως στο κουτι ή στο βιβλιο της το γραφει?

Re: Απάντηση: Ενίσχυση επίγειου ψηφιακού σήματος με ενισχυτή γραμμής σε εσωτερική κερ

Για να κερδίσεις (πιθανόν) έστω και λίγο σήμα...

1) τα κεραιάκια VHF να τα έχεις τελείως κλειστά και να είναι σχεδόν παράλληλα το ένα με το άλλο
2) το ρυθμιστικό να μην το έχεις τελείως τέρμα δεξιά, αλλά λίγο πριν το τέρμα.

Σάκη σχετικά με τη θέση των κεραιών εννοείς να είναι όπως στη φωτογραφία του προϊόντος;

Για το ρυθμιστικό υποννοείς μη τυχόν γίνεται παραμόρφωση του σήματος στην τερματική θέση;

Re: Απάντηση: Ενίσχυση επίγειου ψηφιακού σήματος με ενισχυτή γραμμής σε εσωτερική κερ

Καλησπερα! Η κεραια αυτη κανει και ληψη FM? Δεν το αναφερει στο site. Mηπως στο κουτι ή στο βιβλιο της το γραφει?

Ναι κάνει και λήψη στα FM, το αναφέρει στο site της εταιρείας:
http://www.oneforall.com/product/in...153/cat_id/2/type/aerials/sub_id/5/sub_title/

Σάκη σχετικά με τη θέση των κεραιών εννοείς να είναι όπως στη φωτογραφία του προϊόντος;

Για το ρυθμιστικό υποννοείς μη τυχόν γίνεται παραμόρφωση του σήματος στην τερματική θέση;

Δοκίμασα και τις δύο προτάσεις αλλά δυστυχώς καμία βελτίωση.
Μάλιστα το μάζεμα των δύο κεραιών περιέργως έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεν μπορώ να προτείνω κάτι άλλο τότε.

Να γέρνουν προς τα μέσα.

Ναι. Έχω χρησιμοποιήσει διάφορα μοντέλα (για αναλογική λήψη) και σε όλα γινόταν παραμόρφωση όταν ήταν στο τέρμα.