ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ κι ενισχυτες diy και μη.....

d.antonis

New member
2 November 2010
26
τα φωτα σας παρακαλω στα παρακατω θεματα(pro audio).

-συγκρινοντας 2 τελικους τον alto d-3(2x750στα 4Ω module της ιταλικης powersoft) και τον inter-m l 800(2x300στα 4Ω κλασσικος ΑΒ class) ανακαλυψα οτι εχουν ακριβως την ιδια ενταση και παραπλησια ποιοτητα ηχου σταπλαισια του PA βεβαια.
-συγκρινωντας τωρα τον alto με εναν crown xls802d(2x800 στα 4Ω ΑΒ νομιζω με 20 ΤΟ-3 τρανζιστορ στην εξοδο και τροφοδοσια +-120 volt).O crown ειχε διπλασια ενταση απο τον alto.Θεωρω οτι alto στην προσοψη του δεν λεει και ολη την αληθεια σε σχεση με τη βασικη σειρα της crown οπυ για να κλιπαρει κοντευει να γκρεμισει το σπιτι!
-δοκιμαζοντας αλλον ενα ενισχυτη ενα στουντιακο hafler pro 5000(2x450 στα4Ω περιπου και θεοβαρυς πιο βαρυς κι απο τον crown!!) διαπιστωσα οτι εκτος απο το ατελειωτο ρευμα που εδινε στα ηχεια (οπως και ο crown) ειχε και πολυ καλη ποιοτητα ηχου την καλυτερη απο ολους.
Τωρα αυτο που θελω να τονισω ειναι οτι οταν π.χ. ο crown δουλεψει χαλαρα σε μια εκδηλωση ,του alto o ενσωματωμενος limiter compressor θα βαραει υπερωριες συμπιεζοντας το σημα πολυ .
Τον alto τον πουλησα σε καποιο μαγαζι τελικα και αφου σας κουρασα αρκετα με τα παραπανω ερχομαι τωρα στο θεμα diy.
Θα μπορουσε να συγκριθει μια κατασκευη με modules smps και τελικες βαθμιδες απο connexelectronic π.χ. με καποιον ετοιμο ενισχυτη PA γιατι διαβαζω στο συγκεκριμενο site για κατι 600αρες βαττ και τετοια. Αξιζει τον κοπο η θα μου βγει φολα το καρπουζι κρινοντας και απο τα φθηνα βαττ του alto? Ειμαι σε διλημμα στο θεμα αυτο γιατι οταν θες βαττ και δεν τα εχεις..... Αυτα και σορρυ για τη μακρηγορια μου.
Α! ο αλτο ειχε το πλεονεκτημα του χαμηλου βαρους σε σχεση με τους αλλους μολις 5,5 κιλα.Μετραει αυτο στο κουβαλα-στησε-ξεστησε.

Και ο Alto που είχες ήταν class D όπως και τα connexelectronic. Υπάρχουν και τα hypex, έχουν έναν 700 βαττ/4 ωμ και ένα 2500 βαττ/ 4ωμ. Φθηνά δεν είναι, το 700 module κάνει 260 ευρώ και το smps για 2 κανάλια 375, θέλις δηλαδή γύρω στα 900 ευρώ για στέρεο. Χωρίς κουτιά, βύσματα κλπ.

Πολλοί συμφορουμίτες έχουν φτιάξει, αλλά οι δικές μας εφαρμογές είναι στο σπίτι, με εντάσεις και διάρκειες που για τη δική σου χρήση είναι αστείες. Υπάρχει λοιπόν μεγάλο θέμα ψύξης, τα ενσωματωμένα αλουμινάκια που έχει δεν φτάνουν.
Πρέπει να προσθέσεις ανεμιστήρες, προστασία από υπερθέρμανση - έχει ο παραπάνω στο shop του, 50 ευρώ χωρίς το θερμίστορ - και να κάνεις και ένα σκασμό δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες για να βεβαιωθείς ότι δεν θα διακόψεις το πάρτι μέχρι να κρυώσουν οι ενισχυτές.

Από ρεύματα δεν ξέρω, λέει στο site κάτι για 20 αμπερ για κάποια μιλισεκοντ, ένας θεός ξέρει τι γίνεται με τις συνθήκες που παίζεις εσύ, με καμμιά συστοιχία γουφερ και τέρμα εντάσεις. Κι εκεί θέλει δοκιμές.

Κοντολογίς, χρειάζεσαι κάτι πάνω από χιλιάρικο για να το δοκιμάσεις με αβέβαια αποτελέσματα.

Πόσο κάνει ένας crown 800άρης?
Και μιας και είπα crown: είδα ότι ζυγίζει 15 κιλά. Με την ισχύ που δηλώνει, θέλει 2KW τροφοδοσία. Μόνο ο μετ/τής θα ήταν τόσο βαρύς. Μήπως έχει κι αυτός κανένα smps?

Οχι ειναι κλασσικος με τορροειδη μ/σ κλπ.Παρ ολα αυτα ειναι σχετικα ελαφρυς για τα γκαζια που εχει.
Εχω ψαξει κι εγω πολυ για μοντουλες ταξης d στο διαδικτυο ωρες και ωρες και εχω δει και τα hypex και τα coldamp και αλλα πολλα ομως νομιζω πως ειναι για hifi χρηση περισσσοτερο.
Πιστευω ομως ρε παιδια πως για να αποκτησεις καποιον PA ενισχυτη class D με τσαγανο πρεπει να σκασεις φραγκα καλα.Το ρευμα και η αποδοση απο τους ενισχυτες-βαριοπουλες δεν ξεπερνιεται ευκολως απο την νεα ταξη πραγματων.
Ενας εδω σε καποο cafe ειχε παρει κατι class D της SYNQ ,3 τον αριθμο και ειχε συνεχως προβληματα του αλλαζαν συνεχως κατι μοντουλακια μεσα στην εγγυηση ευτυχως!! τους πηγε πισω πηρε αλλους class AB και ησυχασε.Οι SYNQ ομως πιστευω οτι ηταν κακης ποιοτητας σε κατασκευη και συναρμολογηση.

οι ψηφιακοί δεν έχουν μπέσα για πα. μακριά. ολοι εχουν ημερομηνία λήξης και καίγονται στα καλά καθούμενα. ενας κλασικός ενισχυτής ξέρεις ποτε θα καεί και δεν τον φτάνεις σε αυτο το όριο. δεν ισχύει το ιδιο και με τους ψηφιακούς. ειναι πολυ δελεαστικό οταν εχεις ενα πα με καμια δεκαριά ενισχυτές να μην σου φεύγει η μεση αλλα πρέπει να εχεις πάντα καβατσα στο rack και να εισαι με την ψυχη στο στόμα. ασε που καίνε ηχεία γιατι αν κατι δεν παει καλα με τα ενσωματωμένα limiter και ψαλιδίσουν ξέχνα την κορνα. κατα τα άλλα η ισχύ ειναι ισχύ ειτε πα είτε hifi ενας ψηφιακός που λεει 600w είναι 600w. σε γενικες γραμμες εχουν προστασιες για τα παντα αρα δεν εχεις θεμα εαν θα βαλεις παραπανω φορτια κλπ. αυτο ειναι και το προβλημα οτι θα τον εχεις λιώσει σε συναυλία και πάνω που θα ξεθαρρέψει θα σε αφήσει σε παρτάκι με δυο ηχεία και δεν θα εχεις και άλλον.

ασε που οι χοντρικές στους κινέζικους ειναι τόσο χαμηλά που δεν εχει κανένα νόημα να ασχοληθείς.

Τι ειπες τωρα για τους κινεζους!!!
Ακου ενα καλο.Ενα απο τα κυριοτερα αντικειμενα στα κινεζικα πανεπιστημια μαντεψτε τι ειναι...
Ναιαιαιαι! Το βρηκατε. Αντιγραφη Καταναλωτικων Προιοντων!!!...
Το τι εχω δει στο ιντερνετ απο αντιγραμμενα ηχεια ενισχυτες παντος ειδους δεν περιγραφεται παιδια οοοο χαμος.
Ολες οι γνωστες φιρμες υπαρχουν εκει αντιγραμμενες τοσο πιστα απ εξω τουλαχιστον που δυσκολευεσαι καμμια φορα να ξεχωρισεις ποιο ειναι ποιο.
Αφου σκεφτομαι οτι η crown η lab gruppen και τ αλλα παιδια τα φτιαχνουν εκει φασον ισως με καποιες προδιαγραφες να υποθεσω.
μπορει βεβαια να υπαρχει και κατι αξιολογο μεσα σ αυτον τον κιτρινο κυκεωνα που μας εχει ζωσει πανταχοθεν.

Οι Κινεζοι μαθαινουν απο τα λαθη τους και μαθαινουν φοβερα γρηγορα.Παρε για παραδειγμα τα προϊοντα τους τωρα και πριν 5 χρονια, οι διαφορες ειναι μεγαλες.Και στα ηλεκτρονικα, και στις μοτοσυκλετες και στα εργαλεια, παντου.
Αυτο μαζι με το γεγονος οτι οι μεγαλες και γνωστες φιρμες εχουν σε ολους τους τομεις εχουν ριξει την ποιοτητα τους απ'οτι σε σχεση με πριν 15 χρονια κλεινει την ψαλιδα ακομη πιο γρηγορα βοηθωντας τους Κινεζους.

Παιδια μην ειστε σιγουροι πια οτι οι Κινεζοι αντιγραφουν του αλλους.. εχουμε μπει σε μια περιοδο που δυστηχως οι κινεζοι γινανε leaders σε πολλα πραματα, και brand names κοιτανε τι βγαζουν κινεζοι και τρεχουν να κατωχυρωσουν οτι νεο βγαινει..

Aν και η powersoft εχει καλη φημη, ο αρχηγος στο class D PA ειναι η

απλησιαστη Lab Gruppen.

Kατι που ισως σε ενδιαφερει ειναι μια παραλλαγη της ταξης ΑΒ, η ταξη Η, οπου

με 1, 2, η και 3 step, ανεβαζουν την ταση τροφοδοσιας στα υψη, και εχουν

μεγαλο βαθμο αποδοσης.

Μπορεις να δεις πχ την σειρα rmx της QSC

http://www.qscaudio.com/pdfs/Specifications/RMX_spec.pdf

και αυτοί δυστυχώς εχουν προβλήματα αξιοπιστίας. κάποια στιγμή το κύκλωμα που μεταγάγει τις τάσεις σταματάει να δουλεύει και σε ελάχιστο χρόνο ο ενισχυτής γίνεται φλαμπε. οι ποιο πολλοί επαγγελματικοί που έρχονται για επισκευή ειναι τέτοιοι.

Αν και ειναι πολλα χρονια που εχω φυγει απο το service του Bon,

νομιζω οτι οι πρωτοποροι στον χωρο ειναι ακομα οι ιδιοι.....

Ολα τα μηχανηματα χαλανε, ολα επισκευαζονται, ακομα και τα καλυτερα.

Σιγουρα ειναι σωστο αυτο αλλα σε ακριβες σειρες των εταιριων συνηθως.
για παραδειγμα εχω4 ηχεια jbl τα jrx 100 2 ζευγη 12'' και 2 ζευγη 15''.Τα driver που φορανε δεν ειναι και τα καλυτερα με μικρη ισχυ και περιορισμενη αποκριση.τα αλλαξα με selenium 220ti και η διαφορα στα πριμα ηταν παραπανω απο εμφανης.Οι σειρες ομως srx mrx της εταιριας ξεφευγουν σε τιμη πολυ.
Συμφωνω βεβαια οτι ολα φτιαχνονται οταν τα υλικα τους ειναι γνωστα και οχι δυσευρετα.Ασε που παιρνουν και βελτιωση ενιοτε!

ολα φτιάχνονται βρε παιδια αλλα οταν πχ για ενα καμένο driver μικρότερο απο ιντσα που εχει καεί με το καλημέρα δίνεις 120εβρο, αυτο δεν το λες επισκευάζονται...... αυτό το λες με βαλαν στο μεζε και με τσιμπάνε με την οδοντογλυφίδα. ασε που τον τελευταίο καιρό εχω δει πράγματα απαράδεκτα πχ μικτη με καμένο τροφοδοτικό. 25 χρονια δεν μου ειχε τύχει κάποιος απο τους τοτε μικτες να με αφήσει με τη μια πανω στη δουλειά. αλλα τι περιμένεις οταν για δεν ξερω και εγω γιατι εχουν βάλει σε μικτη παλμοτροφοδοτικο. ειναι τοσο άσχετοι που δεν ξέρουν οτι ολα κάποια στιγμή καίγονται ή δουλεύουν με επαγγελματίες του κ..... γιατι κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν δέχεται σαν προοπτική το να μείνει ετσι στη μέση μιας δουλειάς.
θελω να καταλυξω στο οτι εαν η ισχυ ή η ποιοτητα μετραει μια φορα στο πα η αξιοπιστια μετραει 100. απο τους 1000 φιλαρχους που θα ακούσουν ενα μαγαζί ο 1 θα καταλάβει τι παίζει αλλα το εγκεφαλικό οταν μένει μαγαζι στις 2 απο μικτη ειναι δεδομένο.

Εγω εχω βρει καμμενο smps σε ενισχυτη κεντρικης κεραιας αν ειναι δυνατον! Σιγα την καταναλωση.Πιο φτηνα βεβαια βγαινει να μαζευεις λιγα ψιλολογια υλικα παρα να τυλιγεις μετασχηματιστη.
Για αυτο μου αρεσει το DIY. To φτιαχνεις οπως θες χωρις να σκεφτεσαι το κοστος.Αντε το σκεφτεσαι λιγακι λογω κρισης χαχα.
Στο PA βεβαια αλλαζουν οι προδιαγραφες.Κατι ασχετο .Πως βαζω σε μηνυμα attached thumbnails εικονιτσες? δεν ξερω.
Και κατι αλλο.Στο speakerplans εχει σε καποιο σημειο το εσωτερικο πολλων ενισχυτων.Θα παθετε πλακα με τις ομοιοτητες καποιων επωνυμων ενισχυτων απο μεσα!

Δεν ήξερα τιμές, τώρα είδα ότι ο μεγάλος crown της σειράς XLS έχει 675 ευρώ στον Thomann !!!!!
Ούτε να το σκέφτεσαι για diy. Μήοως να δοκιμάζαμε κι εμείς για οικιακή χρήση κανέναν τέτοιο (μικρότερης ισχύος), για όσους έχουν αναίσθητα ηχεία εννοείται.
Με τέτοια τιμή, ούτε τα υλικά δεν παίρνεις, όχι και να κάτσεις να τον φτιάξεις κιόλας...

θα απογοητευτείς Κωνσταντίνε. ο καλύτερος πα παίζει χάλια.
ασε που γενικώς δεν δείχνουν την ισχύ τους . πολύ μικρότεροι δικοί μας ακούγονται ποιο δυναμικά. ειναι αλλες οι προτεραιότητες μάλλον με βασικότερη το κόστος.

Για να το λες κάτι θα ξέρεις, δεν έχω άποψη. Είναι και λογικό άλλωστε, θαύματα δεν γίνονται.
Απλώς ψάχνοντας με αφορμή αυτό το θέμα, έπεσα πάνω σε φωτο του εσωτερικού ενισχυτών 2χ1100 βαττ π.χ (αποκλείεται να είναι πραγματικά rms σε συνεχή λειτουργία) που κοστίζουν 550 ευρώ!! Πραγματικά ούτε τα υλικά δεν παίρνεις στη λιανική με τόσα.

Δες π.χ αυτόν εδώ:

http://img14.imageshack.us/i/tampproline3000.jpg/

που κοστίζει 555 ευρώ στον thomann! Θεωρητικά 2χ1500 βαττ στα 4ωμ, πρακτικά με τίποτα, δεν φτάνει ο μετ/τής, θα έπρεπε να είναι 4ΚVA, ο εικονιζόμενος είναι δεν είναι 2-2,5.
Αλλά μόνο ο μετ/της του, έστω και μικρότερος από το κανονικό, κάνει πάνω από 200 ευρώ στη λιανική, άσε τους πυκνωτές, ψύκτρες με ανεμιστήρες, ηλ/κούς, κουτί κλπ.

Ακούγονται λες πολύ χειρότερα π.χ από τους 800άρηδες class D που φτιάχνουν πολλοί για τα ηλεκτροστατικά τους ή τα sub?

καλα αυτός της φωτογραφίας ειναι οτι ποιο πλούσιο μπορείς να βρεις πλέον. μιλάμε για πανω απο κιλοβατ με 2 πυκνωτες των 4700. για τέτοια πενία. ακουστικά κάποιοι παλιοι ισως πχ amcron qsc κλπ κατι κανουν και ποιοτικά, αλλα μέχρι εκεί.

Παιδες , τα κινεζακια δουλευουν νυχθημερον για ολα αυτα. Ποσοτης κατα ποιοτητος τελος.
Αληθεια το 1985 π.χ. ποσες εταιριες εβγαζαν μηχανηματα PA και σημερα ποσες? Ασε γιατι θα χασω το λογαριασμο.
Εγω βεβαια δεν εχω καμμια απαιτηση να εχω ηχο super hifi σε μια εκδηλωση που θα παιξω αλλα τουλαχιστον να ακουγεται καλα και σωστα χωρις να ''στιβω'' τα μηχανηματα μου.
Προσεχω οσο μπορω δεν εχω καψει ποτε μεγαφωνο.Μονο μια φορα σταματησε καποιο driver να λαλαει αλλα δεν ειχε καει.Ειχε κοπει ενα πολυ μικρο και πλακε καλωδιακι που παει απο τον ακροδεκτη στο πηνιο.Ισως απο υπερβολικη ταλαντωση.θεμα ενισχυσης?Μπορει...

Re: Απάντηση: ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ κι ενισχυτες diy και μη.....

Για να το λες κάτι θα ξέρεις, δεν έχω άποψη. Είναι και λογικό άλλωστε, θαύματα δεν γίνονται.
Απλώς ψάχνοντας με αφορμή αυτό το θέμα, έπεσα πάνω σε φωτο του εσωτερικού ενισχυτών 2χ1100 βαττ π.χ (αποκλείεται να είναι πραγματικά rms σε συνεχή λειτουργία) που κοστίζουν 550 ευρώ!! Πραγματικά ούτε τα υλικά δεν παίρνεις στη λιανική με τόσα.

Δες π.χ αυτόν εδώ:

http://img14.imageshack.us/i/tampproline3000.jpg/

που κοστίζει 555 ευρώ στον thomann! Θεωρητικά 2χ1500 βαττ στα 4ωμ, πρακτικά με τίποτα, δεν φτάνει ο μετ/τής, θα έπρεπε να είναι 4ΚVA, ο εικονιζόμενος είναι δεν είναι 2-2,5.
Αλλά μόνο ο μετ/της του, έστω και μικρότερος από το κανονικό, κάνει πάνω από 200 ευρώ στη λιανική, άσε τους πυκνωτές, ψύκτρες με ανεμιστήρες, ηλ/κούς, κουτί κλπ.

Ακούγονται λες πολύ χειρότερα π.χ από τους 800άρηδες class D που φτιάχνουν πολλοί για τα ηλεκτροστατικά τους ή τα sub?

Χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν συμφωνω με τα υπολοιπα, η φωτογραφια κατ αρχην μας δειχνει το ενα καναλι. Φανταζομαι οτι το αλλο βρισκεται ακριβως απο κατω. Προκειται για σχεδιαση σε ταξη Η, που σημαινει οτι υπαρχει ενα step που προσθετει στιγμιαια παραπανω ταση στην ταση τροφοδοσιας. Αυτες οι σχεδιασεις πετυχαινουν μεγαλυτερο βαθμο αποδοσης, της ταξης του 75%.
Τελος, τα 37 κιλα του δεν ειναι καθολου ευκαταφρονητα.
Βεβαια, η ισχυς μπορει να ειναι μετρημενη στον 1 ΚHz, στιγμιαια, κλπ κλπ.