Ενισχυτής 5.1 ή 7.1;

kmpanos

New member
6 January 2014
10
Σκέφτομαι να αγοράσω καινούριο ενισχυτή. Τα ηχεία θα είναι 5.1. Προς το παρόν όλες οι ταινίες βγαίνουν με 5.1 ήχο. Αξίζει να πάρω εναν ενισχυτή 7.1 ώστε να μη χρειαστώ καινούριο ενισχυτή όταν αρχίσουν να βγαίνουν σε 7.1 οι ταινίες; Είναι κάτι το οποίο βλέπετε να γίνεται σύντομα;
Αν έχω ένα 7.1 ενισχυτή και ηχεία 5.1 θα υπάρχει πρόβλημα; Μήπως θα προσπαθεί να στέλνει ήχο σε ηχεία που δεν είναι συνδεδεμένα;

Αν ο χωρος θεασης ειναι πανω απο 50 τετραγωνικα, τοτε σκεψου το 7.1
Αν εχεις μικροτερο χωρο ειναι αδιαφορο

Re: Απάντηση: Ενισχυτής 5.1 ή 7.1;

Τα ηχεία θα είναι σίγουρα 5.1. Το θέμα είναι αν θα τα συνδέσω σε 7.1 ή 5.1 ενισχυτή.
Αν πάρω 7.1 ενισχυτή και σε 2-3 χρόνια αλλάξουν οι ταινίες και αρχίσουν και βγαίνουν σε 7.1, παίρνω και 2 ηχεία και είμαι έτοιμος για 7.1.
Αν όμως πάρω 5.1 ενισχυτή, θα πρέπει να αλλάξω και τον ενισχυτή. Για αυτό ρωτάω αν νομίζετε ότι αξίζει να δώσω κάτι παραπάνω για 7.1 ενισχυτή ώστε να είμαι έτοιμος για το μέλλον, ή το 5.1 θα σε καλύπτει για αρκετά χρόνια ακόμα.

Ποτε δεν θα εισαι ετοιμος για το μελλον.
Σου ειπα και πριν.
Αν το δωματιο θεασης ειναι 20 τετραγωνικα τοτε και 10.1 ηχεια να βαλεις δεν θα καταλαβεις καμια διαφορα

Αυτό έγραψε ως ατάκα! :SFGSFGSF:

Όταν αναφέρεσαι σε τ.μ. τι πρέπει να μετρήσουμε; Ολόκληρο το δωμάτιο ή μόνο την περιοχή που θα περικλείεται από τα ηχεία; Π.χ. σε ενιαίο σαλόνι-κουζίνα μετράμε και την κουζίνα;

Δεν ισχύει.

Τα ηχεία θα είναι σίγουρα 5.1. Το θέμα είναι αν θα τα συνδέσω σε 7.1 ή 5.1 ενισχυτή.
Αν πάρω 7.1 ενισχυτή και σε 2-3 χρόνια αλλάξουν οι ταινίες και αρχίσουν και βγαίνουν σε 7.1, παίρνω και 2 ηχεία και είμαι έτοιμος για 7.1.
Αν όμως πάρω 5.1 ενισχυτή, θα πρέπει να αλλάξω και τον ενισχυτή. Για αυτό ρωτάω αν νομίζετε ότι αξίζει να δώσω κάτι παραπάνω για 7.1 ενισχυτή ώστε να είμαι έτοιμος για το μέλλον, ή το 5.1 θα σε καλύπτει για αρκετά χρόνια ακόμα.

7κάναλος με σύνδεση δικτύου οπωσδήποτε. Κυρίως για τα fw upgrades, την αναπαραγωγή μέσω δικτύου, τα app για remote και την επιλογή για surround back ή ηχεία ύψους.

Οχι φυσικα.
Μιλαω απλα για τον χωρο ακροασης-θεασης.
Ο δικος μου χωρος ειναι 4x5 και τα 5.1 ηχεια εχουν πνιγει μεσα σε αυτον τον χωρο.
Που να εβαζα και 7.1
Το 7.1 ταιριαζει περισσοτερο σε dedicated χωρους, υπογεια playrooms αρκετων διαστασεων ετσι ωστε να "χρειαζονται" τα 7.1

δικη μου γνωμη 7,1 ενισχυτη!εγω εχω 7,1 ενισχυτη με 5,1 ηχεια.Ο μονος λογος να μην εχεις 7,1 ειναι να μην εχεις που να βαλεις τα 2 εξτρα(διαμορφωση χωρου ,γυναικα,παιδια σκυλια και λοιπα!!)σε 10 τμ ειναι υπερβολη αλλα σε 20 και πανω δεν νομιζω να ειναι και τοσο αμα σε παιρνει...

Οχι φυσικα.
Μιλαω απλα για τον χωρο ακροασης-θεασης.
Ο δικος μου χωρος ειναι 4x5 και τα 5.1 ηχεια εχουν πνιγει μεσα σε αυτον τον χωρο.
Που να εβαζα και 7.1
Το 7.1 ταιριαζει περισσοτερο σε dedicated χωρους, υπογεια playrooms αρκετων διαστασεων ετσι ωστε να "χρειαζονται" τα 7.1
Εάν τα ηχεία σου έχουν πνιγεί στο χώρο, κάτι δεν έχεις κάνει σωστά.

Πόσα setup με περισσότερα των 6 ηχείων έχεις ακούσει;

Μέγα λάθος, παίζω με 6.1 και το πίσω κεντρικό ακόμα και σε λειτουργία matrix κελαϊδάει, σε discrete δε, μία κλάση ανώτερο.

Ταινίες 7.1 ήδη υπάρχουν αρκετές, όπως είπε κι ο Σταύρος αν το σύστημά σου είναι 5.1 το δηλώνεις στον ενισχυτή και τα μιξάρει, αφού όμως ήδη σκέπτεσαι για το μέλλον το 7.1 ενισχυτικό σου είναι μονόδρομος.

Σου ειπα και πριν.
Αν το δωματιο θεασης ειναι 20 τετραγωνικα τοτε και 10.1 ηχεια να βαλεις δεν θα καταλαβεις καμια διαφορα

Συνεχίζει να είναι λάθος, ακόμα και με τόσο ηχεία σωστά τοποθετημένα μπαίνεις ακόμα καλύτερα στη δράση, διευρύνεται το πεδίο και γίνεται ο ήχος τρισδιάστατος.

Σε σπιτι κανενα
Οτι εχω ακουσει ειναι σε demo rooms.
Στα 20 τεραγωνικα ειμαι καλυμμενος με τα 5.1
Τα μπροστινα επειδη κιολας πρεπει να εχουν αποσταση απο τον τοιχο, απεχουν 3,50 μετρα με τα πισω.
Εγω καθομαι στα 3,80 οποτε δεν υπαρχει λογος για επιπλεον ηχεια (περα του χωροταξικου)
Επισης τα surround ειναι διπολα.
Θεωρω οτι ειναι παραπανω απο αρκετα σε αυτον τον χωρο

Βρες ένα ζευγάρι ακόμα και βάλτα εμπρός ύψους. Και πες μας τι ακούς. Το τι είναι αρκετό για εσένα μπορεί και να μην είναι για κάποιον άλλον.

Σε σπιτι κανενα
Οτι εχω ακουσει ειναι σε demo rooms.
Στα 20 τεραγωνικα ειμαι καλυμμενος με τα 5.1
Τα μπροστινα επειδη κιολας πρεπει να εχουν αποσταση απο τον τοιχο, απεχουν 3,50 μετρα με τα πισω.
Εγω καθομαι στα 3,80 οποτε δεν υπαρχει λογος για επιπλεον ηχεια (περα του χωροταξικου)
Επισης τα surround ειναι διπολα.
Θεωρω οτι ειναι παραπανω απο αρκετα σε αυτον τον χωρο

Διαφωνώ, αν μπορούσες να δοκιμάσεις να βάλεις ανάμεσα απ τα surround ένα ή και δύο ηχεία για 6.1 ή 7.1 θα έβλεπες ότι ο ήχος θα ήταν πολύ καλύτερος, ακόμα και 5κάναλο να ήταν το αρχείο που θα βάλεις αν βάλεις τον ενισχυτή σε λειτουργία 5.1>7.1 δηλαδή να πάρει ήχο απ τα περιφερειακά και να τα μοιράσει στα πίσω κεντρικά ηχεία, θα άλλαζες γνώμη αμέσως.

Ισως για να το λετε, απλα δεν νιωθω να μου λειπει κατι οποτε δεν μπαινω καν στη φαση να κανω κατι τετοιο
Συνηθως ολα ξεκινουν οταν δεν εισαι ικανοποιημενος και θες να βελτιωσεις κατι.
Αυτο που εχω ακουσει σε demo rooms με αυτο που ακουω σπιτι μου σε αυτα τα τετραγωνικα, δεν δικαιολογει τα επιπλεον 2 ηχεια με οτι αυτο συνεπαγεται (κοστος, εμφανιση)

Last edited:
Ακόμα κι αν μείνουμε στα βασικά 5.1, οι επτακάναλοι πλέον είναι προσιτοί και προσφέρουν περισσότερα. Εάν δε ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε ηχεία δορυφόρους, τότε θα χρειαστούμε και την ισχύ που προσφέρουν οι επατακάναλοι. Ρίξτε μια ματιά στις γκάμες των εταιριών. Οι πεντακάναλοι AVR είναι εντελώς εισαγωγικοί πλέον