Ενισχυτής για 2.2 ηχεία

DOOM_NX

Senior Member
17 January 2010
501
Καρδίτσα
Παιδιά, επειδή δεν παρακολουθώ τις εξελίξεις όσον αφορά τους ενισχυτές, μπορεί κάποιος να μου πει στα γρήγορα τι επιλογές έχω για να οδηγήσω 2 ηχεία, 50W έκαστο στα 6Ω, και 2 subwoofer, 150W έκαστο πάλι στα 6Ω;

Απάντηση: Re: Ενισχυτής για 2.2 ηχεία

Θα πρέπει να πάρω 2 δικάναλους άραγε για να κάνω τη δουλειά μου;

Ε ναι.
Για τα sub βέβαια θα χρειαστείς κάτι δυνατό,έτσι;

Tα sub είναι παθητικά? Τα περισσότερα ενεργά είναι. Αν είναι όντως ενεργά χρειάζεσαι ένα δικάναλο που να βγάζει και L-R preouts.

Παθητικά όλα και μάλιστα με τους drivers στην ίδια καμπίνα. Στο αρχικό σύστημα, τα subs οδηγούνταν από μονοκάναλο ενισχυτή με 2 speaker level εξόδους. Δηλαδή κάθε ηχείο είχε το subwoofer του, αλλά έπαιζαν κοινό downmixed σήμα στις χαμηλές συχνότητες. Εγώ τώρα θέλω να δώσω stereo σήμα και στα sub, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Επίσης θέλω πλήρη έλεγχο όσον αφορά το crossover point μεταξύ sub και woofer. Ξέρω ότι στο car audio υπάρχουν εξειδικευμένοι ενισχυτές για subs, αλλά στο home audio δεν έχω δει κάτι ανάλογο. Υπάρχει κάποια λύση; Τα ηχεία είναι δυνατά και θα ήθελα να τους δώσω μια ευκαιρία με ενίσχυση της προκοπής. Απλά δεν ξέρω που να ξεκινήσω...

Τώρα τι ενισχυτές υπάρχουν?

Αν δεν υπάρχουν (εκτός από τη λύση των δύο δικάναλων) θα μπορούσες να βάλεις έναν ολοκληρωμένο δικάναλο για τα ηχεία αλλά με sub out (που θα διαχωρίσει και θα στείλει τις χαμηλές στα sub) και δύο mono τελικούς έναν για κάθε sub...

Τώρα υπάρχουν οι ενσωματωμένοι ενσιχυτές του stereo component συστήματος με τις εξής προδιαγραφές:

Capture11.png

Και οι προδιαγραφές των ηχείων:

Capture12.png

Είναι τα ηχεία που ήρθαν με το JVC MX-J950R (J900 στην Αμερική), τα οποία έχω βάλει σε stands στο σαλόνι, δίπλα στην καινούρια plasma.

41FQZ4T5QBL.jpg

10945093_921609807863367_883168000525589473_o.jpg

Μ'αρέσει ο ήχος τους, και το διπλό sub είναι ό,τι πρέπει για ταινίες, αλλά νιώθω ότι περιορίζονται από τον ενισχυτή τους.

Απάντηση: Re: Ενισχυτής για 2.2 ηχεία

Ρίξε μια ματιά στις αγγελίες, μήπως και βρεις κάποιον πολυκάναλο τελικό (π.χ. Rotel).
Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις αξιόλογο αποτέλεσμα με κάποιον ενισχυτή σαν τους παρακάτω, που αναφέρω εντελώς ενδεικτικά (προσοχή: υπάρχουν και σε ελληνικά καταστήματα, τέτοιοι ενισχυτές):
http://www.thomann.de/gr/the_tamp_e4_130.htm
http://www.thomann.de/gr/behringer_epq_304_europower.htm

Ωστόσο, θα χρειαστείς και ένα ενεργό crossover που θα πάρει σήμα από την έξοδο AUX.

Φιλε ... Μη δωσεις χρηματα για ενυσχητες κτλ για τα συγκεκριμενα ηχεια.. Κρατα τα χρηματα για καλυτερα ηχεια+ ενυσχητη πακετο..

Οχι φιλε,... Λυωστα ετσι οπως ειναι κ οταν το παρεις αποφαση το ψαχνεις ποιο σωστα..

Χμμμ... 14 χρόνια τα λιώνω και ήθελα να ξεφορτωθώ τον πύργο τους. Αλλά ο ήχος τους μ'αρέσει, και το μπάσο, ακόμη και με τον αδύναμο ενισχυτή τους, ταρακουνάει το σπίτι :)

Και για να πάρω καινούρια 4-way με 8ιντσα woofer θα μου φύγει μια μικρή περιουσία... :x

Φιλε μου αν τα ηχεια σου κατεβαινουν στα 40-50hz το θεωρω θαυμα.., μη κοιτας τι λενε.. Η παραμορφωση κει χαμω θα ναι εξωφρενικη... :operator: Κανε καμια βολτιτσα κ ακου κανα μεγαλο δαπεδου εστω και φθηνο πολυ σα κ αυτο που σου δειξα.. Φιλε ενα τυχαιο παραδειγμα εβαλα... Θα βρεις πολλα παρομοια με 150-200ε

Κι όμως... Κατεβαίνουν άνετα στα 30 Hz, τα έχεις παρεξηγήσει... Και δεν κοιτάω απλά τι λένε, αλλιώς δε θα τα κράταγα. Έχω φάει πολλές ώρες με το calibration CD των Sheffield Labs και άλλες πόσες στο Audacity παίζοντας με τις συχνότητες. Και έχω φτιάξει και δυνατότερο sub, 15ιντσο σε bass reflex καμπίνα 70 λίτρων. Στα 2Ω δεν είναι τέρας ποιότητας, αλλά ξέρω τι σημαίνουν 30Hz και πώς τα αισθάνεσαι -- δεν είναι στη φαντασία μου. Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερα ηχεία, αλλά πρέπει να τα ακούσεις για να μην τα αδικείς έτσι :)

Με ένα sweep, τα αυτιά μου και τα έπιπλα που δονούνται... Παιδιά, είναι 2 8ιντσα sub σε reflex κούτα, το περίεργο θα ήταν να μην φτάνανε τα 30 Hz...