ενισχυτής για 4Ω & 90db

vagmak

Established Member
19 August 2009
262
Καλησπέρα σε όλους. Εαν είχατε 'ενα ηχείο με αντίσταση 4Ω & 90db ευαισθησία, με τί ενισχυτηκα θα το παντρεύατε και με πόσα watt μέχρι 2000euro? max (....δεν έχει σημασία η μάρκα του ηχείου).

Φίλε στα χαρτιά τέτοια χαρακτηριστικά έχουν τα μισά ηχεία της αγοράς.

Ενα είναι να ξέρεις ότι είναι αληθινά αυτά και προέρχονται,απο αληθινή μέτρηση και το δεύτερο σε πόσο μεγάλο χώρο θα παίξουν.

Το λέω με βάση αυτά που δίνει ο κατασκευαστής (Jamo & δεν είμαι ειδικός για να μετρήσω)...τωρα για χώρο, περίπου στα 25τμ. Απλά θέλω να ξέρω εαν αυτα τα χαρακτηριστικά θέλουν έναν βαρβάτο η όχι ενυσχητή....ας υποθέσουμε οτι η μέτρηση είναι αληθινή.

Ξέρεις τι με μπερδεύει? οτι στην πίσω πλευρά του ηχείου αναγραφή 120 - 170 watt.

Ναι ακριβός αυτό αναγράφεται...και η αισθηση μου είναι πως πρόκειται για δύσκολο φορτίο....δεν ειμαι σίγουρος, αλλά είναι αυτά τα 4Ω. Αν τα 50-100W είναι καλά....τότε όλα καλά :)

Πόσους δρόμους και τι μεγάφωνα έχει το ηχείο;

Δεν βοηθάς για να πάρεις απαντήσεις...Ασε τι γράφει απο πίσω,αυτά είναι μπούρδες.

Τα ηχεία είναι βάσης, 2 δρόμων. 1 mind και 1 woofer (εαν τα λέω καλά).

Τι μπορεί να γίνη στην περίπτωση μου. Ποιός ενισχυτής θα μπορουσε να τα οδηγήση? και με τι χαρακτηριστικά?

Ωπα κάτσε...Αυτά είναι καλά ηχεία...

Δεν είναι τόσο η ισχύς.Τους αξίζει ποιοτικός ενισχυτής.Θεωρώ ότι κάποιος σαν τους CreeK Destiny,Leema Pulse...και πάνω...Τέτοιου επιπέδου ενισχυτή...

Εννοείται ότι τα παίζεις με καλές βάσεις και καλώδια της προκοπής(τουλάχιστον).

Ναι...γι αυτό ψάχνωμε, ξέρω οτι αξίζει κάτι καλό. Αλλά τι? Θα εισακούσω τας συμβούλας. Βεβαια δεν ξέρω τι παίζει στα 1500 με 2000 το πολύ. Ελπίζω αυτα που πρωτείνης να κυμαίνονται σε αυτο το budjet. Ναι! θα αλάξουν και τα υπόλοιπα, αλλά ξεκίνησα απο ηχεία. Τα καλώδια είναι supra 2.5, εαν χρειαστή θα τα αλλάξω και αυτά....βλέποντας (την τσεπη) και κάνοντας.

Ο DENSEN BEAT B-100 θα οδηγούσε "σωστά" τα συγκεκριμένα ηχεία?

System Type: 2 Way Bassreflex
Woofer (mm/in): 165 / 6½
Tweeter (mm/in): 25 / 1
Power (W, long/short term): 120 / 170
Sensitivity (dB, 2.8V/1m): 90
Impedance (Ohm): 4

....Δεν ψάχνω για ηχιτκό αποτέλσμα, απλά απο θέμα τεχνικών προδιαγαφών περισότερο. (και μετα τα υπόλοιπα)

Ξέρεις τι με μπερδεύει? οτι στην πίσω πλευρά του ηχείου αναγραφή 120 - 170 watt.

Στα τεχνικα χαρακτηριστικα αναφερει:

Power (W, long/short term) 120 / 170

Δηλαδη ο κατασκευαστης πιστοποιει οτι με 120W καθαρης ισχυος (χωρις κλιπαρισμα) τα ηχεια θα αντεξουν σε πολυωρη ακροαση χωρις να παθουν κατι.
Για μικρο διαστημα μπορουν να αντεξουν 170W χωρις να υπερθερμανθει το πηνιο φωνης τοσο πολυ σε σημειο να καει.
Φυσικα αυτο σημαινει πως και το κροσοβερ τους αντεχει μεχρι και 170W.

Παντα καθαρης ισχυος, χωρις κλιπαρισμα.

Αυτα απο την ηλεκτρικη πλευρα.
Χωρις αυτο να σημαινει οτι αντεχουν 120W ισχυος σε ολα τα μουσικα κομματια απο θεμα μηχανικης πλευρας.
Αν καποιο τραγουδι εχει εκτεταμενο μπασο τοτε δεν σου αναφερει ποσα W ισχυος αντεχει, και ειναι φυσικο να μην στο πει.
Εκει πρεπει να ξερεις σε ποια συχνοτητα τα ηχεια αυτα ειναι συντονισμενα (μιας και ειναι bass reflex) και να μην τα οδηγεις με συχνοτητες χαμηλοτερες απο αυτην.
Αν ειναι συντονισμενα ψηλα (περι τα 60Hz) τοτε χρειαζονται ενα high pass φιλτρο.
Αν ειναι συντονισμενα χαμηλα (περι τα 30Hz) τοτε χρειαζονται ενα subsonic (high pass) φιλτρο.

Για την μηχανικη πλευρα δεν παιζουν ρολο τα W αλλά αλλοι παραμετροι που δεν μπορεις να ξερεις εφοσον δεν αναφερει αλλά και δεν μπορεις να ξερεις εφοσον δεν ξερεις το καθε τραγουδι τι εχει.

Τωρα οσο αφορά τι ενισχυτη θελουν...
Πιστευω πως ενας ενισχυτης με πραγματικα 50WRMS @ 4Ω ειναι και μεγαλος για αυτα τα ηχεια.
Θα επαιζαν καλα ακομα και με 20WRMS. Αρκει η μετρηση του ενισχυτη να ειναι αληθης και κατω απο καποια στανταρ (all channels driven, 20-20Khz, μικρο THD, μικρη αποκλιση σε dB ανα το φασμα, καλο damping factor, κτλ).

Aν θελεις ο ενισχυτης να ειναι "καλος" δες τι ισχυ δινει στα 8Ω και τι στα 4Ω.
Οποιος πλησιαζει την διπλασια ισχυ ειναι και ικανος.
Βεβαια κανενας δεν διπλασιαζει την ισχυ του, αφου υπαρχουν θερμικες απωλειες.
Ομως ενας που στα 8Ω βγαζει 25WRMS και στα 4Ω βγαζει 40WRMS ειναι ενας καλος ικανος ενισχυτης.
Οποιος ενισχυτης εχει μονο 40% περισσοτερη ισχυ (κατα RMS και με τα παραπανω στανταρ) στην μιση ονομαστικη αντισταση τοτε δεν ειναι καλος οσο αφορά το τροφοδοτικο του, και αρα θα κλιπαρει ευκολα.

Last edited:
Έχω την εντύπωση ότι οι Densen είναι από τους λίγους ενισχυτές που διπλασιάζουν σε όλα τα μοντέλα την ισχύ τους. Πράγμα που αποδεικνύει και την ποιότητά τους. Και με το extra τροφοδοτικό θα κάνουν θαύματα.

Last edited: