ενισχυτης για ηχεια δαπεδου

dimitris80

Established Member
1 December 2012
161
καλησπερα στο φορουμ.
Προκειται να αγορασω ηχεια δαπεδου και εχω καταληξει στα Chanton gle 470.2 η στα Dali Zensor 5.H. Προς στιγμην θα αγορασω τα ηχεια δαπεδου και εναν ενισχυτη με την προθποθεση οτι στον ενισχυτη θελω να προεθεσω αργοτερα και ενα subwoofer.Το σαλονι στο οποιο θα παιξουν ειναι περιπου 20-25 τ.μ.
Η ερωτηση μου και το μεγαλο μπερδεμα μου ειναι οσο αφορα τον ενισχυτη.
-ποσα watt πρεπει να ειναι? ,ποσα Ω? ,να ειναι δικαναλος με υποδοχη sub ή cinema cinema?, να ειναι ραδιοενισχυτης ή οχι? και γενικος ηθελα να μου προτεινεται καποιους για να δω τα χαρακτηρισρικα τους.
Η Μουσικη που ακουν prog house,house,deep house και ελληνικα
Ευχαριστω εκ το προτερων.

Last edited:
Όλα εξαρτώνται από τα χρήματα που διαθέτεις. Για τη μουσική που ακούς, πρέπει να κινηθείς σε τρανζίστορ (εντάξει, φαντάζομαι αυτούς είχες στο νου σου), κτγμ αποκλειστικά ενισχυτής για να πάρεις καλύτερο ήχο στα χρήματά σου9, και από specs να κοιτάξεις να έχει αρκετά βατ (υπό προϋποθέσεις, με πάνω από 50 ανά κανάλι είσαι ΟΚ). Αυτό με τα Ω που γράφεις, έχει την εξής σημασία στους ενισχυτές: τα βατ που αποδίδουν ΣΥΝΗΘΩΣ αναφέρονται για 8ωμο φορτίο (από τα ηχεία).

Καλό είναι (γιατί δείχνει υγιή και γερή τροφοδοσία, που είναι... πάνω από το ήμισυ του παντός στους ενισχυτές) στα 4Ω ο αριθμός των βατ να αυξάνεται όσο το δυνατό περισσότερο (έως να διπλασιάζεται, παραπάνω δεν γίνεται). Προσοχή γιατί έχει πάρει το μάτι μου αρκετούς ενισχυτές της χαμηλής κατηγορίας τιμών που η ισχύς τους αναφέρεται στα 6Ω ή στα 4Ω. Αυτό σημαίνει ότι στα 8Ω είναι χαμηλότερη.

Έξοδος sub δεν χρειάζεται απαραίτητα, φτάνει να υπάρχει pre-out.

Αν μπορείς να διαθέσεις (για καινούριο) 800-1000 ευρώ, είσαι κομπλέ και με πολλές επιλογές. Και χαμηλότερα όμως υπάρχουν λύσεις.

Με την μουσική που ακούς,εγώ θα κοιτούσα ηχεία με μεγάλες μονάδες στο γούφερ και για sub που να μπορεί να κροσαριστεί χαμηλά και να κατεβαίνει μέχρι τους 20.
Και το λέω,γιατί το χαμηλό,είναι το α και το ω σε αυτά που ακούς,θα σου λείψει αν δεν υπάρχει η αν αγκομαχάει το σύστημα να το αποδώσει.
Και γι' αυτό το λόγο θα κοιτούσα στιβαρές κατασκευές,για να μην αρχίσουν να τρίζουν μετά από κάποια στιγμή.

Για ενισχυτή,θα πας ανάλογα με το ηχείο,αλλά σίγουρα θα χρειαστείς κάτι που να μπορεί να οδηγάει χαμηλό με άνεση.

Αν σε ''παιρνει'' ο χωρος σου,προτιμησε ηχεια με μεγαλυτερες μοναδες και απεφυγε το sub. Την χρηματικη διαφορα που ετσι κι αλλιως θα δαπανησεις για το sub ,δωσε την για μεγαλυτερα ηχεια. Το αποτελεσμα που θα παρεις,θα ειναι πολυ πιο σωστο.

Re: Απάντηση: ενισχυτης για ηχεια δαπεδου

Αν σε ''παιρνει'' ο χωρος σου,προτιμησε ηχεια με μεγαλυτερες μοναδες και απεφυγε το sub. Την χρηματικη διαφορα που ετσι κι αλλιως θα δαπανησεις για το sub ,δωσε την για μεγαλυτερα ηχεια. Το αποτελεσμα που θα παρεις,θα ειναι πολυ πιο σωστο.

+1, συμφωνώ απολύτως

Καταρχην ευχαριστω για τις απαντησεις σας.
Οσο αφορα ηχεια με μεγαλυτερες μοναδας επειδη δεν μπορω να ξεφυγω και πολυ απο την τιμη των 600 ευρω για ηχεια ,ποια η γνωμη σας για τα παρακατω (τα Chanton gle 470 που αναφερα πιο πανω εχουν καταργηθει και δεν υπαρχουν ποια)
-Dali Zensor 5 (περιπου 480 ευρω)
-Dali Zensor 7 (περιπου 640 ευρω)
-Canton GLE 476 (περιπου 700 ευρω)
-Canton GLE 496 (περιπου 870 ευρω,εδω ξεφευγουμε λιγο)

Οσο αφορα για ενισχυτη μαλλον θα καταληξω σε δικαναλο με 2 προτασεις να ειναι ο Harman Kardon HK 3770 και ο Pioneer A-50.
Σε ενα μαγαζι που πηρα τηλ. και μου ειπε οτι τα Chanton gle 470 δεν υπαρχουν ποια μου προτεινε τους ενισχυτες Marantz PM6005 και τον Yamaha RS-700 BLACK.Αλλα ο Maranz μου φαινεται λιγο μικρος για αυτα τα ηχεια.
Και επειδη ειμαι ολιγον ασχετος ποιοι ειναι οι τρανσιστορατοι ενισχιτες??
Αναμενω απαντησεις και αποψεις σας.Ευχαριστω.

Last edited:
Δεν έχει σημασία τώρα, όλοι όσοι κοιτάς τρανζιστοράτοι είναι.

Το Zensor 7 έχει δύο 7ιντσα γούφερ, όπως και το GLE 476, αλλά η Dali δίνει απόκριση συχνοτήτων από τα 40 Hz και η Canton από τα 25 (που σημαίνει βαθύτερα μπάσα). Το 25 μου μοιάζει ΠΟΛΥ υπερβολικό, από τη στιγμή που η σύσταση των δύο μοντέλων είναι ίδια. Με δυο λόγια, θεωρώ το 40 της Dali πιο ρεαλιστικό. Ανάμεσα στα δύο, χωρίς να τα έχω ακούσει πάντως, θα ψήφιζα Dali.

Επειδή όμως εσύ ακούς μουσική με ηλεκτρονικά μπάσα που άνετα κατεβαίνουν κάτω από τα 30Hz, θα έλεγα να προτιμήσεις -αν μπορείς- τα 496, που έχουν για τα μπάσα 2 οκτάιντσα.

Το ερώτημα με αυτά είναι ποιος ενισχυτής τα οδηγεί -οέο; Από σχετικά οικονομικούς, θα πρότεινα τον XTZ 100 D3 (http://www.xtz.se/shop-en/amplifiers/xtz-class-a-100-d3-black).

Απάντηση: Re: ενισχυτης για ηχεια δαπεδου

Δεν έχει σημασία τώρα, όλοι όσοι κοιτάς τρανζιστοράτοι είναι.

Το Zensor 7 έχει δύο 7ιντσα γούφερ, όπως και το GLE 476, αλλά η Dali δίνει απόκριση συχνοτήτων από τα 40 Hz και η Canton από τα 25 (που σημαίνει βαθύτερα μπάσα). Το 25 μου μοιάζει ΠΟΛΥ υπερβολικό, από τη στιγμή που η σύσταση των δύο μοντέλων είναι ίδια. Με δυο λόγια, θεωρώ το 40 της Dali πιο ρεαλιστικό. Ανάμεσα στα δύο, χωρίς να τα έχω ακούσει πάντως, θα ψήφιζα Dali.

Επειδή όμως εσύ ακούς μουσική με ηλεκτρονικά μπάσα που άνετα κατεβαίνουν κάτω από τα 30Hz, θα έλεγα να προτιμήσεις -αν μπορείς- τα 496, που έχουν για τα μπάσα 2 οκτάιντσα.

Το ερώτημα με αυτά είναι ποιος ενισχυτής τα οδηγεί -οέο; Από σχετικά οικονομικούς, θα πρότεινα τον XTZ 100 D3 (http://www.xtz.se/shop-en/amplifiers/xtz-class-a-100-d3-black).

+1
Με δεδομένες τις επιλογές,συμφωνώ σε όλα.

Οσο αφορα την αποκριση συχνοτητων η dali δινει 40 και η canton 25 σημαινει, οτι η cantonθα παιζει τα μπασα και τα πριμα ψηλοτερα αρα και καλυτερα? Ποιες οι διαφορες των τιμων 25 και 40?
και ποια η γνωμη σας για τον HARMAN KARDON HK 3770 http://www.harmankardon.com/estore/hk/us/products/HK-3770/HK%203770_HK_US που ανεφερα και ποιο πανω και αν θα παιζουν ανετα τα canton 476 ή 496 (διοτι σαν ενισχυτης διαθετει αρκετα πραγματα τα οποια χρειαζομαι,π.χ εξοδος sub ,Bluetooth,θυρα usb κ.α)
και κατι αλλο αν γινει η αγορα των canton 496 που εχει 2 οκταιντζα δεν θα χρειαστει αγορα sub αργοτερα?
Thanks και sorry αν σας κουρασα.

Για να καταλαβαίνεις για τί μιλάμε,κοίτα παρακάτω στην εικόνα.
Στο κάτω μέρος της γράφει τις συχνότητες που βρίσκεται κάθε όργανο.(Σε Hz.)

Όπως βλέπεις,τα μπάσα που για την μουσική που ακούς (και για τα γούστα σου) είναι σημαντικά,είναι στην χαμηλή περιοχή.
Βεβαίως η συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη στην αναπαραγωγή και πέφτει πολύ παραμύθι γενικώς,όπότε διαβάζουμε μεν τις προδιαγραφές αλλά πάμε κι ακούμε κιόλας.
Και φυσικά κοιτάζουμε να ταιριάζουν και με ανάλογο ενισχυτή,όχι μετά να θέλουμε ένα κάρο λεφτά για να τα οδηγήσουμε σωστά.

Γι´αυτό κοιτάζουμε να είναι κι ευαίσθητα.
Στην θέση σου θα κοιτούσα η ευαισθησία (που αναφέρεται στις προδιαγραφές) να είναι πάνω από 89-90db.
Αυτά χοντρικά,από κει και πέρα ακούς κι αποφασίζεις.

EQ2.jpg
fChart.jpg

Last edited:
thanks sokmav για τις απαντησεις σου.
Με βαση το γραφημα τα κατωτερα HZ νομιζω ειναι τα 33 οποτε οσο αφορα τα Dali τα ξεχναω. Τωρα τα canton ta 476 εχουν 25-30000HZ και 89.5 db ενω αντοιστιχα 496 εχουν 20-30000HZ και 90.5 db και μια διαφορα της ταξεως των 170 ευρω(το ζευγος).
Πιστευεις οτι με τα 496 θα ειμαι καλυμενος και αξιζει η διαφορα?
Ο ενισχυτης που ανεφερε πιο πανω HARMAN KARDON HK 3770 θα τα παιζει ανετα?

Μπουμ τσίκι τσίκι μπουμ.

25 και 20Hz με τα ηχειάκια δαπέδου που κοιτάς, είναι για νόμπελ φυσικής οι σχεδιαστές τους. Δεν μας λένε στα πόσα minus dB αναφέρονται. Αν θες χαμηλό πας σε sub. Τέλος. Αν σε πειράζει που δεν είναι ομοιογενές το αποτέλεσμα και το δέσιμο ποτέ τόσο σωστό όσο σε ένα ηχείο, έχω να σου πω ότι πρέπει να δεις και λιγάκι που κροσάρει στις μεσαίες το Canton. Απλά, σε σχέση με το Dali, θα τσιρίζει.

Και μην νομίζεις ότι το χαμηλότερο μπάσο έρχεται χωρίς θυσίες στις απαιτήσεις του ηχείου. Εγώ θα διάλεγα τα Dali.

Με βάση και τα ακούσματά σου, θα προτείνω κάτι εντελώς διαφορετικό:
ενεργά ηχεία (ηχεία που έχουν ενσωματωμένο ενισχυτή).

Για παράδειγμα, δύο τεμάχια από αυτά:
http://athensproaudio.gr/nea-proionta/jbl-lsr-308.html

Και ένα ενεργό υπογούφερ:
http://www.directed.gr/product_det.asp?prid=413

Σύνολο: περίπου 900 ευρώ με ηχεία, με ενισχυτές, με υπογούφερ!

Το μόνο πρόβλημα είναι πως αν θέλεις να συνδέσεις πηγές περισσότερες της...μίας, θα χρειαστείς προενισχυτή...

Απάντηση: Re: ενισχυτης για ηχεια δαπεδου

Μπουμ τσίκι τσίκι μπουμ.

25 και 20Hz με τα ηχειάκια δαπέδου που κοιτάς, είναι για νόμπελ φυσικής οι σχεδιαστές τους. Δεν μας λένε στα πόσα minus dB αναφέρονται. Αν θες χαμηλό πας σε sub. Τέλος. Αν σε πειράζει που δεν είναι ομοιογενές το αποτέλεσμα και το δέσιμο ποτέ τόσο σωστό όσο σε ένα ηχείο, έχω να σου πω ότι πρέπει να δεις και λιγάκι που κροσάρει στις μεσαίες το Canton. Απλά, σε σχέση με το Dali, θα τσιρίζει.

Και μην νομίζεις ότι το χαμηλότερο μπάσο έρχεται χωρίς θυσίες στις απαιτήσεις του ηχείου. Εγώ θα διάλεγα τα Dali.

+1
Είπαμε,πολύ παραμύθι..
Χίλιες φορές το σετάπ που προτείνει ο Σταύρος,τίμια και ασφαλής επιλογή.
Και προενισχυτή βρίσκει καλό με ελάχιστα αν χρειαστεί....

Προς τα Dali zensor 5 ή 7 εκλεινα και εγω εξαρχης απλα κολλησα λιγο με την απόκριση συχνοτήτων τα 40 Hz της dali και τα 25 της Canton που μου ανεφερες καποια παιδια.Την αγορα sub οπως εχω πει και στο αρκικο μου ποστ τη θεωρω δεδομενη καποια στιγμη.
Καποια γνωμη για τον ενισχυτης HARMAN KARDON HK 3770 και αν τα χαρακτηριστικα του ταιριαζουν με τα zensor 7.
Ευχαριστω για τις αποψεις σας ολους.

Klipsch RF-52 II
FREQUENCY RESPONSE: 36Hz-24KHz ± 3dB
POWER HANDLING: 100W RMS / 400W Peak
SENSITIVITY: 96dB @ 2.83V / 1m

Ταιριάζουν με τα ακούσματά σου και με 96db ευαισθησία κανείς απ' τους ενισχυτές που σκέφτεσαι δεν θα τους πέσει μικρός.
(μη σου φαίνονται μικρά επειδή λένε "100Wrms handling" ενώ ο Harman "120W", κανένα πρόβλημα).
Το θέμα είναι τα +100 ευρώ από τα Zensor7. Αν μπορείς άκουσέ τα και τα δυο και κρίνε.

:listen: Οι Harman δεν έχουν το χαμηλό που ψάχνεις...

Last edited:
Μπουμ τσίκι τσίκι μπουμ.

Συμφωνώ απόλυτα. Μερικές φορές δεν έχεις και τόση σημασία μέχρι που κατεβαίνει ένα ηχεία αλλά και "πως" κατεβαίνει με την έννοια ότι απλά μπορεί να είναι σκέτο λέρωμα το μπάσο του τόσο χαμηλά. Πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Άσε που τα δύο 8ιντσα για να αποδώσουν καλά θέλουν και μπόλικο ρεύμα γιατί αλλιώς αν έχεις μικρή οδήγηση στο μόνο που θα καταλήξεις σε υψηλές εντάσεις να μην έχεις μπάσο και απλά να τσιρίζουν. Και εγώ μάλλον στη θέση σου θα πήγαινα για ένα πιο ομοιογενές ηχείο (ακόμα και βάσης) με την προσθήκη sub. Επειδή και εγώ ακούω αντίστοιχα απαιτητικό πρόγραμμα στα χαμηλά (λέγεμε trance), αν δεν έχεις καθαρό χαμηλό δεν το ευχαριστιέσαι.

Σε κάθε περίπτωση η ακρόαση πριν την αγορά επιβάλλεται. Ακούς, ταιριάζεις με τα γούστα σου και ψωνίζεις.