ενισχυτής για Proac 140 Mk2

kiriak

Supreme Member
27 November 2006
3,951
έχω τα ηχεία του τίτλου εδώ και ενάμισυ περίπου χρόνο. Είχα γράψει και παλαιότερα για το δύσκολο χώρο που έχω.

Παίζουν με τον Yamaha as2000 και ο χώρος είναι περίπου 40 τμ και είναι σε συνέχεια με άλλα δύο δωμάτια συνολικά 20 τμ.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό αλλά πιστεύω μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο με ακριβότερο ενισχυτή.

Από στάθμες είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, στο χαμηλό ίσως πάσχει λίγο και κάπου ίσως μπουμάρει. Σε μεγάλες εντάσεις αρχίζει ο ήχος να χαλάει, δεν ξέρω πόσο είναι θέμα ενισχυτή και πόσο χώρου.

Από προηγούμενη εμπειρία μου με B&W 560 (βάσης δίδρομο, 8" woofer) και 2Χ40 Rotel, το μπάσο ήταν άγνωστη έννοια και το μπουμάρισμα στην παλιά θέση έντονο. Χωρίς καμμία αλλαγή θέσης των ηχείων και με αλλαγή ενισχυτή (Yamaha 2000) το μπάσο έκανε την εμφάνισή του και παράλληλα εξελείφθηκε το μπουμάρισμα.
Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως τα Proac αξίζουν ή μάλλον χρειάζονται μεγαλύτερο σε ρεύμα ενισχυτή.

Και αν ναι ποιον; έχετε προτάσεις γύρω στα 2500 ευρώ; ή θα πρέπει να πάω παραπάνω, και μήπως τότε θα ήταν καλύτερα άλλα ηχεία για το μεγάλο χώρο μου;

Μουσική όλα τα είδη της Rock, και ιδίως από δεκαετίες 60, 70 και hard rock. Οπότε μάλλον πάμε και για τρανζίστορ καλύτερα και μάλιστα τάξη ΑΒ;

Edit : ξέχασα να πω ότι τα ηχεία γράφουν στο ταμπελάκι τους (και σε reviews που βρήκα) ότι έχουν αντίσταση 8 Ω και ελάχιστη 4, ΑΛΛΑ στο σάιτ της εταιρείας γράφουν αντίσταση 4 Ω και ελάχιστη 3.2 που δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος. (τους έστειλα email αλλά με γράψανε κανονικά , εκτός και αν είναι διακοπές στα Μάλια )

Last edited:
O Yamaha as2000 δέν είναι καθόλου τυχαίο μηχάνημα παρά την λογικότατη τιμή του. Στα 91db 8-4ohm που αναγράφουν τα ηχεία σου ούτε κιλοβάτ θές ενώ απο ρεύματα είσαι καλλυμένος οπότε θέμα οδήγησης είδικά με τον ενισχυτή σου δεν βλέπω να υπάρχει τουλάχιστο ουσιαστιικό. Αλήθεια με τί ακούς ως κύρια πηγή;

Αν τυχόν πάντως υπάρχει θέμα οδήγησης ετοιμάσου να "πονέσεις" εκτός κιάν πάς σε διακοπτικό (προτείνω ακρόαση με τον primare I-32)

Όπως και να έχει πρόσεξε καλά και μήν πάρεις αποφάσεις με βάση μόνο ότι σου πούν, πρίν πληρώσεις επιβάλλεται ακρόαση στον χώρο σου γιατί κάποιον λάκο έχει η φάβα..

δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, είμαι φαν των αγγλικών μηχανημάτων και πιστεύω ότι έχουν έναν τρόπο να βγάζουν πολύ καλό ήχο από μικρά στο μάτι μηχανήματα

αλλά

μήπως επειδή ο χώρος είναι μεγάλος και μου φαίνεται ότι χρειάζομαι καλυτερο έλεγχο στο μπάσο,
αναρωτιέμαι κατά πόσο θα βελτίωνε τον ήχο, δεδομένου ότι έχει τα 2/3 της ισχύος του δικού μου και σχεδόν το 1/3 του βάρους.

Θα προσπαθήσω να δω αν υπάρχει τρόπος να το ακούσω πάντως και ευχαριστώ για την πρόταση.

Κυριάκο ένας τρόπος υπάρχει μόνο να μάθεις..

Έχω ακούσει τον Yamaha να οδηγεί ηχεία δυσκολότερα απο τα δικά σου (δεν θυμάμαι όμως την μάρκα) με άνεση και ήχο αξιώσεων.. Επίσης είναι γενικά διαπιστωμένο οτι τα αγγλικά ηχεία τα πάνε καλά με Ιαπωνικά ενισχυτικά συνδυασμό που έχω και εγώ. Αν το ηχείο σου οδηγείται επαρκώς που σίγουρα οδηγείται τότε δεν είναι θέμα ενισχυτή αφου τα εκμεταλλεύεται σωστά όσο ηχείου μέσα στον χώρο που εκτός και άν ακούς σε καμία αίθουσα συναυλιών αυτά τα ηχεία πιστεύω σε καλύπτουν.

Άκου άμα είναι και κάννα δύο ενισχυτές να σου φύγει η ιδέα αλλα δεν μου είπες ακόμα ποια είναι η κύρια σου πηγή..

Ο primare είναι μηχάνημα διακόπτικό (με ήχο καλού και πολύ ακριβόυ λαμπάτου λαμπάτου όσο με αφορά) και στους διακοπτικούς ο κανόνας των "κιλών" δεν ισχύει αφού λόγω τρόπου λειτουργίας δίνουν μεγάλα ρεύματα χωρίς να απαιτείται ανάλογα κτηνώδες τροφοδοτικό μην τον φοβάσαι (αν και είμαι σίγουρος οτι δεν τον χρειάζεσαι)

Last edited:
Για να γεμίσουν το χώρο σου τα 2 6.5άρια midwoofers των ηχείων σου, θες περισσότερη ισχύ από τον ενισχυτή. Στα πόσα μέτρα απόσταση απο τα ηχεία κάθεσαι και ακούς?
Θα σου έλεγα να δοκιμάσεις ισχυρότερο ενισχυτή μιας και στα specs η εταιρεία προτείνει από 15-250W ανά κανάλι. Ένας 200άρης τελικός με όγκο στα χαμηλά θα σου δώσει αρκετή βελτίωση.
Έχω παρόμοιο χώρο και καταλαβαίνω ότι υπάρχει έλλειψη οδήγησης.

πηγή κύρια και μόνη στην ουσία είναι το Metrum Octave DAC που είναι συνδεδεμένο σε netbook που τρέχει mpd music server.
To DAC είναι NOS και είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον ήχο, πέραν του ότι νοιώθω σε πολλά κομμάτια να μην γεμίζει ο ήχος και να θέλω και άλλο μπάσο. Σε λιγότερα νομίζω ότι είναι μια χαρά και σε ακόμη λιγότερα ότι μπουμάρει. Αυτλα σε νορμάλ εντάσεις που ακούω, σε πιο δυνατές φαίνεται να πέφτει κάπως η ποιότητα του ήχου.

Δυστυχώς δεν έχω την εμπειρία να καταλάβω σε τι βαθμό είναι θέμα χώρου.

Σίγουρα αν μπορούσα να ακούσω κάποιους καλύτερους ενισχυτές στο χώρο μου θα βγαίνανε κάποια συμπεράσματα...

Όταν γράφεις στις μεγάλεις εντάσεις που βρίσκεται το ποντεσιόμετρο του ενισχυτή όταν ακούς σε αυτές; Aν ξεπερνάει τις "και δέκα η ώρα" οδηγούμανος απο ψηφιακή πηγή τότε όντως ο φίλος Quevedo έχει δίκιο, δεν μου έχει τύχει μηχάνημα που να μήν "γκρινιάζει" με τα απο αυτό το όριο.. Ιδανικά πρέπει να είσαι καλλυμένος στις "12:00 η ώρα ακριβώς" απο εντάσεις με το περιθώριο εως τις και δέκα να υπάρχει για να σε ξεκουφαίνει αμα σε αυτό το σημείο θέλεις κιάλλο εκτός κιάν ακούς απο πικάπ ή έχεις (που δεν έχεις) παθητικό πρό τότε δεν σου φτάνει ο ενισχυτής.

Παρόλα αυτά και περιμένοντας με ενδιαφέρον την μαρτυρία σου ως πρός τις υποθέσεις μου επέτρεψε μου να επιμένω οτι το ηχείο με αυτόν τον ενισχυτή είναι καλυμμένο τώρα απο εκεί και πέρα στην κουβέντα και με κάποιες δοκιμές ίσως θα δείξει..

πηγή κύρια και μόνη στην ουσία είναι το Metrum Octave DAC που είναι συνδεδεμένο σε netbook που τρέχει mpd music server.
To DAC είναι NOS και είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον ήχο, πέραν του ότι νοιώθω σε πολλά κομμάτια να μην γεμίζει ο ήχος και να θέλω και άλλο μπάσο. Σε λιγότερα νομίζω ότι είναι μια χαρά και σε ακόμη λιγότερα ότι μπουμάρει. Αυτλα σε νορμάλ εντάσεις που ακούω, σε πιο δυνατές φαίνεται να πέφτει κάπως η ποιότητα του ήχου.

Δυστυχώς δεν έχω την εμπειρία να καταλάβω σε τι βαθμό είναι θέμα χώρου.

Σίγουρα αν μπορούσα να ακούσω κάποιους καλύτερους ενισχυτές στο χώρο μου θα βγαίνανε κάποια συμπεράσματα...

Ίσως να ίναι απλά θέμα διαφάνειας του συστήματος.. Άσχετα με το τί περιμένεις να ακούσεις ένα διάφανο σύστημα θα ξεβρακώσε με άνεση τις κακές η μέτριες παραγωγές που στην Rock να φάν κι' οι κότες.. Και εγώ πολλές φορές ακούω κάτι και απογοητεύομαι πριμένοντας το αποτέλεσμα πιό μεγαλειώδες η "κάπως".. Η αλήθεια όμως είναι άλλη.. Δοκίμασε να ακούσεις κάποια συμφωνικά έργα αν είναι δυνατόν και Hi Res και δές αν εκαί καλύπτεσαι...

Ο φίλος ακούει κλασικό rock αλλά και hard rock άρα τα θέλει τα γκάζια του. Η πλήρης οδήγηση είναι απαραίτητη συνθήκη για να χαρεί τις μουσικές του.
Είχα κι εγώ αυτό το πρόβημα όταν μετακόμισα τα μηχανήματα σε μεγαλύτερο χώρο. Δε γέμιζε ο χώρος με αποτέλεσμα να σκληραίνει ο ήχος.
Oταν πήρα καλύτερα ηχεία και ισχυρότερα ενισχυτικά, πραγματικά απόλαυσα μουσική.

@Totsipaki

με το ποτενσιόμετρο να πλησιάζει στην ώρα 12 ακούγεται υπερβολικά δυνατά, δε μπορώ να το αφήσω εκεί

τα proac είναι ευαίσθητα (τα παλιά B&W θέλουν το ποτενσιόμετρο σε πιο προχωρημένη θέση για να παίξουν το ίδο δυνατά), απλά δεν ξέρω πόσο καλύτερα θα κουνάει το woofer ένας πιο δυνατός σε ρεύμα ενισχυτής

Last edited:
με το ποτενσιόμετρο να πλησιάζει στην ώρα 12 ακούγεται υπερβολικά δυνατά, δε μπορώ να το αφήσω εκεί

τα proac είναι ευαίσθητα (τα παλιά B&W θέλουν το ποτενσιόμετρο σε πιο προχωρημένη θέση για να παίξουν το ίδο δυνατά), απλά δεν ξέρω πόσο καλύτερα θα κουνάει το woofer ένας πιο δυνατός σε ρεύμα ενισχυτής

1) Αν ο ήχος γίνεται σκληρός και το άκουσμα ανυπόφορο, τότε έχεις έλλειψη οδήγησης.

2) Να δοκιμάσεις ισχυρότερους ενισχυτές στο χώρο σου και θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά.

Οπότε να πάρει καιούριο ενισχυτή και ηχεία δηλαδή; 40 τμ δέν είναι δά και τόοσο μεάγλος χώρος.. Εξάλου απο τα γραφόμενα του Κυριάκου πιό πολύ απο ότι κάτάλαβα τον ενδιαφέρει η ποιότητα και όχι τα "γκάζια"..

Σε μεγάλους χώρους έχω ακούσει ηχεία όπως τα PMC OB1i ή τα B&W 703 απο ενσχυτές 90 με 100 watt με ικανή τροφοδοσία να παίζουν εώς και υπερβολικά δυνατά με εξαιρετικη ποιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα.. Τώρα απο εκεί και πέρα όλα ακόμα και η ένοια της ''έντασης" χρήζουν ερμηνείας...

Όπως έγραψα και πρίν δεν θα διαφωνούσα με το να ακούσει απο ισχυρότερο ενισχυτή για δοκιμή, δεν χάνει και τίποτα πολύ αμφιβάλλω όμως οτι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα..

Last edited:
Για να γεμίσουν το χώρο σου τα 2 6.5άρια midwoofers των ηχείων σου, θες περισσότερη ισχύ από τον ενισχυτή. Στα πόσα μέτρα απόσταση απο τα ηχεία κάθεσαι και ακούς?
Θα σου έλεγα να δοκιμάσεις ισχυρότερο ενισχυτή μιας και στα specs η εταιρεία προτείνει από 15-250W ανά κανάλι. Ένας 200άρης τελικός με όγκο στα χαμηλά θα σου δώσει αρκετή βελτίωση.
Έχω παρόμοιο χώρο και καταλαβαίνω ότι υπάρχει έλλειψη οδήγησης.

κάθομαι στα 2.5 μέτρα περίπου

200άρης τελικός εννοείς φαντάζομαι στα 8 Ωμ γιατί δεν είμαι και σίγουρος για την αντίσταση των ηχείων

και εγώ έχω την υποψία ότι πρέπει να πάρω μεγάλο ενισχυτή για να έχει γκάζι, αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι μήπως και τα 2 6.5άρια είναι λίγα, αν και τα συγκεκριμένα ηχεία υπου'ιθεται ότι και μπάσο έχουν και για μεγάλους χώρους προορίζονται

σας ευχαριστώ παιδιά που βοηθάτε να βρω μια άκρη....

Οπότε να πάρει καιούριο ενισχυτή και ηχεία δηλαδή; 40 τμ δέν είναι δά και τόοσο μεάγλος χώρος.. Εξάλου απο τα γραφόμενα του Κυριάκου πιό πολύ απο ότι κάτάλαβα τον ενδιαφέρει η ποιότητα και όχι τα "γκάζια"..

Σε μεγάλους χώρους έχω ακούσει ηχεία όπως τα PMC OB1i ή τα B&W 703 απο ενσχυτές 90 με 100 watt με ικανή τροφοδοσία να παίζουν εώς και υπερβολικά δυνατά με εξαιρετικη ποιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα.. Τώρα απο εκεί και πέρα όλα ακόμα και η ένοια της ''έντασης" χρήζουν ερμηνείας...

Όχι να μην πάρει καινούργια ηχεία, αλλά να δοκιμάσει ισχυρότερα ενισχυτικά στο χώρο του. Ο ισχυρότερος ενισχυτής ελέγχει καλύτερα τα μεγάφωνα και τα κάνει να ανταποκρίνονται ακαριαία στις απαιτήσεις του προγράμματος.

200άρης τελικός εννοείς φαντάζομαι στα 8 Ωμ γιατί δεν είμαι και σίγουρος για την αντίσταση των ηχείων

και εγώ έχω την υποψία ότι πρέπει να πάρω μεγάλο ενισχυτή για να έχει γκάζι, αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι μήπως και τα 2 6.5άρια είναι λίγα, αν και τα συγκεκριμένα ηχεία υποτιθεται ότι και μπάσο έχουν και για μεγάλους χώρους προορίζονται

Ναι στα 8 Ohms. Μην προβείς σε αγορές αν δεν δοκιμάσεις στο χώρο σου.

Last edited:

Όπως έγραψα και πρίν δεν θα διαφωνούσα με το να ακούσει απο ισχυρότερο ενισχυτή για δοκιμή, δεν χάνει και τίποτα πολύ αμφιβάλλω όμως οτι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα..

στα 40 μέτρα προστίθενται άλλα 20 περίπου σε συνεχόμενους χώρους. Δε θέλω μεγάλη ένταση απλά να "γεμίσει" λίγο ο ήχος, αν το λέω καλά.

Και έχεις δίκιο για τις rock εγγραφές, τεράστια ανομοιογένεια, σε άλλες μένεις με το στόμα ανοιχτό και σε άλλες νομίζεις ότι ακούς από φορητό ραδιοcd. Αλλά δεν έχω γνώσεις από κλασσικά κομμάτια για να κρίνω τον ήχο.

και εγώ έχω την υποψία ότι πρέπει να πάρω μεγάλο ενισχυτή για να έχει γκάζι, αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι μήπως και τα 2 6.5άρια είναι λίγα, αν και τα συγκεκριμένα ηχεία υπου'ιθεται ότι και μπάσο έχουν και για μεγάλους χώρους προορίζονται

Στην απόσταση ακριβώς που λές ακούει ο φίλος και μέλος karavan απο τα PMC OB1i σε ένα σαλόνι γύρω στα 40 τετραγωνικά ψηλοτάβανου παλιού διαμερίσματος με τον Luxman 505u των 100w. Πέρα οτι "τα σπάμε" κανονικά με prog rock και Metal δεν υπάρχει καμία εννόχληση ή παραμόρφωση πέραν φυσικά των αδυναμιών των εγγραφών τις οποίες μην τις υποτιμάς καθόλου αφού είσαι ροκάς. Μιλάμε τρίζει η πολυκατοικία και φυσικά τον ενισχυτή σε "cruise mode" μ ε το ποντεσιόμετρο άντε κοντά στο δωδεκάρι.

Tο μόνο που διαπιστώνω όταν παω εκεί είναι το πόσο μου λείπεουν και εμένα αυτά τα τετραγωνικά που θα επέτρεπαν στα ηχεία μου να αναπνεύσουν καλύτερα δινοντάς μου το ακόμα καλύτερο soundstage που μπορούν αλλα πνίγονται λίγο τα καημένα..

Ίσως αν άκουγα στην απέναντι γωνία του σαλονιού η μέσα απο την κουζίνα να μου έλειπε το μπάσο ή κάτι αλλα αν εκεί είναι το πρόβλημα πές το μου γιατι τότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Last edited:
στα 40 μέτρα προστίθενται άλλα 20 περίπου σε συνεχόμενους χώρους. Δε θέλω μεγάλη ένταση απλά να "γεμίσει" λίγο ο ήχος, αν το λέω καλά.

Και έχεις δίκιο για τις rock εγγραφές, τεράστια ανομοιογένεια, σε άλλες μένεις με το στόμα ανοιχτό και σε άλλες νομίζεις ότι ακούς από φορητό ραδιοcd. Αλλά δεν έχω γνώσεις από κλασσικά κομμάτια για να κρίνω τον ήχο.

Η κλασσική και συγκεκριμένα τα μεγάλα συμφωνικά έργα είναι ο μόνος αληθινός τρόπος να κρίνεις τον ήχο ενός συστήματος ή να το φτάσεις στα όριά του που πίστεψε με λίγα πού λίγα συστήματα την αναπαράγουν με άνεση. Πιστεύω οτι σε μεγάλο ποσοστό το δικό σου έχει αυτήν την δυνατότητα.

Μην προβείς σε αγορές αν δεν δοκιμάσεις στο χώρο σου.

αυτό το έχω καταλάβει καλά από την μικρή ενασχόλησή μου