Ενισχυτης-Ηχεια

Seven3

New member
23 March 2012
12
Καλησπερα.
Επεσε στα χερια μου ενας ενισχυτης HVA 8030 - Concert 300W (dc integrated stereo amplifier)
Απο αναζητηση στο νετ ειδα οτι βγαινει με διαφορες ονομασιες, οπως Wangine, Renkforce.
Το θεμα μου ειναι οτι δεν ξερω τι ηχεια να του βαλω, εψαξα για specs και manual στο νετ.
Το manual υπαρχει μονο στα Γαλλικα και δινει αυτα τα specs:

Caractéristiques techniques
Tension d'alimentation : 230 VAC / 50 Hz
Consommation : 270 W
Fusible : 250 V / 2 A / 5 x 20 mm
Sensibilité d'entrée : 2 mV PHONO
130 mV CD/AUX, TUNER, TAPE
Puissance de sortie : 2 x 100 W puissance musicale
2 x 55 W RMS, DIN à 4 Ohms
2 x 42 W RMS, DIN à 8 Ohms
Taux de distorsion : 0,007 %
Bande passante : 10 - 60 000 Hz
Rapport signal / bruit : 78 dB (A)
Séparation de canal : 65 dB
Réglage du volume : +/- 12 dB / 100 Hz (Graves)
+/- 12 dB / 11 KHz (Aigus)
Amplification des graves (" LOUDNESS ") : + 8 dB / 30 Hz (dépend du volume)
Retard à la mise en marche : environ 3 secondes

Με google translate στα Αγγλικα:

Specifications
Voltage: 230 VAC / 50 Hz
Power consumption: 270 W
Fuse: 250 V / 2 A / 5 x 20 mm
Input sensitivity: 2 mV PHONO
130 mV CD / AUX, TUNER, TAPE
Output Power: 2 x 100 W music power
2 x 55 W RMS at 4 Ohms DIN
2 x 42 W RMS, 8 Ohm DIN
Distortion: 0.007%
Bandwidth: 10 - 60000 Hz
Signal / noise ratio: 78 dB (A)
Channel Separation: 65 dB
Volume control: + / - 12 dB / 100 Hz (Graves)
+ / - 12 dB / 11 kHz (Treble)
Bass Boost ("LOUDNESS"): + 8 dB / 30 Hz (depending on volume)
Delay in operation: 3 seconds

Εγω εχω 2 ηχεια Sony SS-EX 70
Specs : Rated Impedance: 6Ω
Maximum Input Power: 120W

Τα VU του ενισχυτη, γραφουνε εκτος απο DB και Watt/6Ω και το max ειναι 150
Να συμπληρωσω οτι ο ενισχυτης πισω δεν γραφει για Watt γραφει μονο 4Ω A or B, 8Ω A and B

Τη θεωρεια την εχω διαβασει για αντιστοιχηση ενισχυτη με ηχεια, για watt και Ω, το θεμα ειναι οτι σε διαφορα site διαβαζω αλλα spec για τον ενισχυτη.
Κανουν τα ηχεια που εχω η θα εχω προβλημα? Μπορω να τα συνδεσω και να παιζω μονο χαμηλα η δεν εχει σημασια.
Αν ειναι να αγορασω αλλα ηχεια ποσα Watt να παρω?

Να σε ρωτησω, για να καταλαβω για την επομενη φορα, πως καταλαβες πως κανουν?
Τα συνδεσα με πολυ χαμηλα την ενταση, και ενα κασσετοφωνο, παιζανε οντως, αλλα ακουσα σε κατι φασεις κατι τσαφ τσαφ, μπορει να ταν κ απτην κασετα, αλλα φοβηθηκα μηπως ειναι clipping

Τα ηχεια δηλωνουν μια ισχυ που μπορουν να διαχειρηστουν χωρις προβλημα (πχ τα δικα σου 120 Watt/6 Ohm ονομαστικη εμπεδηση)

O ενισχυτης σου δηλωνει οτι μπορει να βγαλει 2 x 55 W RMS at 4 Ohms, 2 x 42 W RMS, 8 Ohm οποτε περιπου 2χ50/6 Ohm.

Αρα κανει, δεν προκειται να σου καψει τα ηχεια και λογικα τα τσαφ τσουφ που ακους ειναι απο κατι αλλο. Τωρα το τι ειναι μεγαλο θεμα (μπορει κατι να ειναι καμένο ηδη, μπορει το ποτενσιομετρο να κανει κακη επαφη, κτλ)

Τις δοκιμες κανετες με καθαρα μηχανηματα, που ξερεις οτι δουλευουν 100%.

Δεν ισχυει το , πρεπει να εχουμε μεγαλυτερης ισχυως ενισχητη αποτι ηχεια, γιατι ο ενισχυτης ζοριζεται?

Τα ηχεια σου (και πιθανόν και ο ενισχυτης σου) δηλώνουν νουμερα που κατα πασα πιθανοτητα δεν ισχύουν. Το κανουν σχεδον ολα τα εμπορικα προϊόντα. Αν βαλουμε τα Sony σε ενα πραγματικο 2χ120 ενισχυτη πολυ πιθανο να παρεις ολες τις μοναδες στο χερι, μαζι με ενα καρβουνισμενο κρος.

Μια χαρα εισαι. Σε θεωρητικο επιπεδο πρεπει να μελετησουμε και την ευαισθησια των ηχειων καθως και την σταθεροτητα του ενισχυτη σε σχεση με την πιθανοτατη πτωση εμπεδησης του cross over των ηχειων.

Παντως για να μην παει μακρυα το θεμα, καλυτερα ο ενισχυτης να ειναι εντος των οριων των ηχειων.

Τα εβαλα να παιξουνε απτο κασεττοφωνο και μετα απο λιγο εβγαζε white noise, ακομα και οταν εκανα στοπ την κασσετα. Οταν τον εκλεισα και τον ξανανοιξα, ηταν κομπλε, δν ακουγοταν θορυβος αλλα δεν τον ξαναχρησιμοποιησα, καμια προταση, τι μπορει να φταιει?

Καλημέρα. Επειδή ο ενισχυτής, αλλά και το κασετόφωνο τα έχουν τα χρονάκια τους, δοκίμασε πρώτα, να βάλεις το κασετόφωνο σε άλλη είσοδο. (εννοείτε όχι στη PHONO). Αν το ξανακάνει, δοκίμασε με άλλη πηγή, π.χ. ένα cd player. Αν το κάνει πάλι, τότε σίγουρα θα θέλει κάποιο σέρβις.

Οταν εβαλα το κασσετοφωνο στην εισοδο tuner σα να επαιζε καλυτερα, αλλα επειδη φοβαμαι μην μου κανει καμια ζημια, δεν το αφηνω πολλες ωρες να παιξει και κραταω την ενταση χαμηλα.
Συνδεσα στο phono το πικαπ, και μου εκανε ενα συνεχομενο ζζζζζ, σα να μην εχω συνδεσει τη γειωση, ενω η γειωση ηταν συνδεδεμενη,(οχι πανω στον ενισχυτη)
Ο θορυβος αυτος δεν ακουγοταν πολυ σε σχεση με τη μουσικη αλλα αν δυναμωνα λιγο γινοταν αντιλιπτος.
Σε καποια φαση το volume ανεβηκε απο μονο του για μισο δευτερολεπτο και ξανακατεβηκε εκει που ηταν.