Ενισχυτής Pionner, Speakers A + B

avige

New member
5 July 2011
55
Καλησπέρα παιδιά,

Ο ενισχυτής μου (Pioneer VSX 819) έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει 2 επιπλέον ηχεία εκτός τα 5.1. Όπως στην παρακάτω εικόνα:

Speakers A + Speakers B

pioneer.jpg

Το manual, πέραν από ότι φαίνετε στη φωτογραφία αναφέρει το εξής:

"You can use speakers with a normal impedance between 6 ohm and 16 ohm. However, note that only the front speakers are set to a value between 12 ohm and 16 ohm if you select SPEAΚERS --> AB* in switching the speaker system on."

* Sound is output from speaker System A, the two speakers system B and the Subwoofer.

Στην παραπάνω λοιπόν περίπτωση που συνδέσω ηχεία στην έξοδο Speakers B, για να τα βάλω σε ένα άλλο δωμάτιο (πχ κουζίνα), ο ενισχυτής βάζει τα μπροστά ηχεία εν σειρά; αυτόματα ή θα πρέπει να αλλάξω εγώ κάτι; Δεν αναφέρει κάτι άλλο το Manual για αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς.

Τα Speakers B που θα βάλω στην κουζίνα θα παίζουν μόνο αν θέλει η γυναίκα να ακούει μουσική και να μην ενοχλεί του υπόλοιπους (τα ηχεία στην κουζίνα είναι κάτι 80άρια Watt 8ohm), απλά σε περίπτωση που από λάθος επιλέξουμε Α+Β θα έχουμε θέμα με τά Front ηχεία; κολάω στο: the front speakers are set to a value between 12 ohm and 16 ohm (τα front μου εμένα είναι 6 ohm).

Τι θα πρέπει να προσέξω;

Σε όλες τις περιπτώσεις τα speakers B οδηγούνται από το ίδια κανάλια των μπροστινών ηχείων. Έχεις δηλαδή 2 κανάλια για 4 ηχεία, εφ' όσον χρησιμοποιείς ταυτόχρονα και τα speakers A. Από κει και πέρα αναλαμβάνει ο νόμος του ohm.

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, μην χρησιμοποιείς ταυτόχρονα και τα δύο σετ.

Last edited:
Σ ευχαριστώ για την απάντηση σου.Δηλαδή τα 12-16 ohm που αναφέρει σημαίνει ότι τα 2 μπροστινά ηχεία τα βάζει ΜΟΝΟ του σε σειρά;; οπότε αν έιναι 2χ6 γίνετε η αντίσταση 12 και αν είναι 2χ8 γίνετε 16;

Δεν τα βαζω έτσι κ αλλιώς μαζί, απλά όταν θέλω να βάλω τα 2 ηχειάκια απ´το δευτερο σετ ηχείων, πατώντας το κουμπάκι αλλαγής, περνάει πρώτα απο το Α+Β και λεώ μήπως εκεί γίνετε κάτι που δεν πρέπει..

Last edited:
Το 12-16 ohm που αναφέρει το αναφέρει για να επιλέξεις τέτοια ηχεία καθώς η σύνδεση είναι παράλληλη. Δεν τα βάζει σε σειρά ο ενισχυτής με κάποιο τρόπο.
Συνεπώς 6+6=3ohm ή 8+8=4ohm στο κάθε κανάλι.

Όταν περνάς από το A+B υποχρεωτικά για να φτάσεις στο Β, να κοιτάζεις να μην παίζει δυνατά εκείνη τη στιγμή ο ενισχυτής.

Το 12-16 ohm που αναφέρει το αναφέρει για να επιλέξεις τέτοια ηχεία καθώς η σύνδεση είναι παράλληλη. Δεν τα βάζει σε σειρά ο ενισχυτής με κάποιο τρόπο.
Συνεπώς 6+6=3ohm ή 8+8=4ohm στο κάθε κανάλι.

Όταν περνάς από το A+B υποχρεωτικά για να φτάσεις στο Β, να κοιτάζεις να μην παίζει δυνατά εκείνη τη στιγμή ο ενισχυτής.

Αν όντως λειτουργεί έτσι μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Δηλαδή για να μπορούσα θεωρητικά να παίζω Α+Β θα έπρεπε τα ηχεία μου να είναι 12 ohm - 16 ohm;

Πως βγάζει το συμπέρασμα ότι η σύνδεση είναι παράλληλη και όχι σε σειρά;; Σε σειρά δε θα ήταν πιο λογικό που να μην υπάρχει και κίνδυνος να καεί κάτι;

να ρωτήσω και κάτι ακόμα, καθώς λοιπόν τα συνδέει παράλληλα όπως λες, αυτο κυρίως θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα Ηχεία ή στον Ενισχυτή περισσότερο;

Αν όντως λειτουργεί έτσι μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Δηλαδή για να μπορούσα θεωρητικά να παίζω Α+Β θα έπρεπε τα ηχεία μου να είναι 12 ohm - 16 ohm;

Ναι....

να ρωτήσω και κάτι ακόμα, καθώς λοιπόν τα συνδέει παράλληλα όπως λες, αυτο κυρίως θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα Ηχεία ή στον Ενισχυτή περισσότερο;

Στον ενισχυτή....

Πως βγάζει το συμπέρασμα ότι η σύνδεση είναι παράλληλη και όχι σε σειρά;; Σε σειρά δε θα ήταν πιο λογικό που να μην υπάρχει και κίνδυνος να καεί κάτι;

Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η αντίσταση δεν είναι σταθερό μέγεθος, αλλά μεταβάλλεται με τη συχνότητα. Άρα ότι λέμε εδώ, εννοείται ότι το λέμε βάσει των αριθμών που δίνονται τόσο από την πλευρά του ενισχυτή, όσο και των ηχείων.

Η σύνδεση είναι παράλληλη αγαπητέ. Γιατί τα speakers B συνδέονται σε άλλες μπόρνες με τον κλασικό τρόπο, οι οποίες μπόρνες στέλνουν σήμα από τα ίδια κανάλια που είναι και οι μπόρνες για τα ηχεία Α.

Ο κίνδυνος καψίματος όταν συνδέεις ηχεία παράλληλα και άρα μικραίνεις την αντίσταση είναι ο εξής. Πρώτον ζητάς από τα κυκλώματα του ενισχυτή να περάσουν περισσότερο ρεύμα καθώς αυτά "βλέπουν" μικρότερη αντίσταση και με τον τρόπο αυτό είναι πιο εύκολο να οδηγηθεί ένα κύκλωμα σε βραχυκύκλωμα. Δεύτερον, ακριβώς επειδή ζητάται περισσότερο ρεύμα από το ηχείο, ο ενισχυτής στην προσπάθεια να το δώσει μπορεί να κλιπάρει και να την πληρώσει το μεγάφωνο με τη μικρότερη ανοχή στο ρεύμα, δηλαδή συνήθως το tweeter.

Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός με τόσες (χαζές για σας) ερωτήσεις.

Απλά επειδή μετά από πολύ καιρό έφτιαξα ένα αξιοπρεπές για τα μέτρα μου HC είμαι στη φάση του "προσέχουμε για να έχουμε" καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι.

ευχαριστώ και πάλι με διαφωτήσατε πλήρως.

Δεν είναι απλή η απάντηση. Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε το συγκεκριμένο ηχείο τι αντίσταση έχει στην πραγματικότητα αφού αυτή μεταβάλλεται αναλόγως της συχνότητας.
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι υποδιπλασιάζεται η αντίσταση εφόσον συνδέσουμε ένα ίδιο ηχείο στην ίδια γραμμή.

Θα τα σηκώσει; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στα σίγουρα αν δεν έχει μπροστά του το διάγραμμα αντίστασης του ηχείου. Εδώ ξεκινάμε ήδη με τη μισή αντίσταση. Αν λοιπόν αυτή κάνει βουτιά σε κρίσιμη για τον ενισχυτή συχνότητα, δηλαδή εκεί που ο ενισχυτής πρέπει να στείλει μεγάλη ισχύ, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.
Αν πάλι το ηχείο δεν είναι δύσκολο και έχει ένα απωτύμα σχετικά ομαλό, τότε μειώνεται ο κίνδυνος.

Γι' αυτό και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή, οι οποίες συνήθως αναγράφονται στο πίσω μέρος. Και δεν νομίζω κανένας A/V από πίσω να γράφει ότι μπορεί να συνδεθεί με ηχεία αντίστασης κάτω από τα 8ohm, όταν πρόκειται για Α+Β speakers μαζί.