Ένωση με μούφα F ή με κολλητήρι?

fullhdmania

New member
28 May 2008
51
Καλησπέρα,

στο καινούργιο μου σπίτι δυστυχώς το καλώδιο του δορυφορικού δε φτάνει απευθείας στο δέκτη μου, αλλά αναγκαστικά παρεμβάλλονται 3 ενώσεις. Η δυο έχουν γίνει με μούφα F και η τρίτη με κολλητήρι (την έκανε ο ηλεκτρολόγος μέσα στον τοίχο ώστε να αλλάξει τη μεριά που βγαίνει το καλώδιο).

Έχω αρκετές απώλειες. Ενώ έχω κάρτες Sky It και HD Suisse, στο μεν SKY It πιάνω λίγο περισσότερα απο τα μισά κανάλια, το δε HD Suisse δεν το πιάνω καθόλου. Βεβαια τα κανάλια του Nova τα πιάνω όλα.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση? Πιστεύετε ότι αν ανοίξω τον τοίχο και την ένωση που έχει γίνει με κολλητήρι την αλλάξω με μούφα F, θα έχω καλύτερα αποτελέσματα?

Πριν αρχίσεις τα πειράματα με τα καλώδια, δεν ρίχνεις μια ματιά επιτόπου, δίπλα στην κεραία, τι κανάλια πιάνεις; Απλώς κουβαλάς εκεί τον δέκτη σου με μια τηλορασίτσα και βλέπεις τι γίνεται.
Αφού σιγουρευτείς ότι είναι σωστό το κεντράρισμα πιάτου-lnb προχωράς στο παρασύνθημα (άνοιγμα κουτιών και αλλαγή καλωδίου).

Καλά ξεμπερδέματα!

Με ποια σειρά κατεβαίνουν από το πιάτο μουφες και κόλληση ?????

Τι μέγεθος πιάτου έχεις και ποιον ή ποιους δέκτες χρησιμοποιείς?

Θα επιχειρούσα πρωτίστως την διάγνωση που προτείνει ο mpokeRas.
Αν είναι όλα καλά επάνω (πιάτο - lnb) τότε θα ερευνούσα το καλώδιο. Σίγουρα έχεις σημαντικές απώλειες από την παράδοξη συνδεσμολογία του καλωδίου.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Ok, θα κοιτάξω να κεντράρω πιάτο-lnb όσο καλύτερα γίνεται και να δω επιτόπου τι κανάλια κατεβαίνουν, χωρίς την παρεμβολή των ενώσεων.

Το πιάτο είναι 80αρι. Ο δέκτης ο dreambox 800.

Γενικά και φιλολογικά πάντως, η επιμήκυνση καλωδίων όπου είναι απαραίτητη, θα πρέπει να γίνεται με κολλητήρι ή με μούφα F?

PS Η σειρά με την οποία κατεβαίνει το καλώδιο είναι: Μούφα, Κόλληση, Μούφα

Εγώ πάντως με μούφα έκανα δουλειά από το να αγόραζα νέο πιο μεγάλο καλώδιο και είδαν στην δουλειά το 2ο παιχνίδι της Εθνικής μας στο Μουντιάλ.

Κόστος για μούφα: 0,60 λεπτά
Αξία νίκης και πανηγυρισμών: Ανεκτίμητη !!!

Αν μπορείς κόψε την κόλληση και βάλε και εκεί μούφα, μάλλον από εκεί είναι το πρόβλημα...

Εγώ πάντως με μούφα έκανα δουλειά από το να αγόραζα νέο πιο μεγάλο καλώδιο και είδαν στην δουλειά το 2ο παιχνίδι της Εθνικής μας στο Μουντιάλ.

Κόστος για μούφα: 0,60 λεπτά
Αξία νίκης και πανηγυρισμών: Ανεκτίμητη !!!

:award: :award: :award:

Αν μπορείς κόψε την κόλληση και βάλε και εκεί μούφα, μάλλον από εκεί είναι το πρόβλημα...

Ναι, εκεί πρέπει να είναι το πρόβλημα. Έκανα το εξής πείραμα: Με καινούργιο καλώδιο παρέκαμψα το καλώδιο του τοίχου, δηλαδή την κόλληση και την τελευταία μούφα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μπόρεσα και κατέβασα όλες τις συχνότητες και τα κανάλια, με AGC 99%. Μετά πρόσθεσα στο τέλος άλλα 2 καλώδια με άλλες δυο μούφες. Είχα δηλαδή συνολικά 3 μούφες από το πιάτο μου στο δέκτη. Πάλι κατέβασα τα πάντα, με απώλειες 2% στην ένταση σήματος σε σχέση με το αρχικό πείραμα της μιας μούφας.

Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η μούφα έχει απειροελάχιστες απώλειες, ενώ η κόλληση έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα. Οπότε λέω να ανοίξω το κουτί όπου έχει γίνει η κόλληση και να την αντικαταστήσω με μούφα. Αν είναι δυνατό βέβαια θα προσπαθήσω να αντικαταστήσω τα δυο κομμάτια του καλωδίου με ένα ενιαίο.

Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια.

Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο άσχετος μπορεί να είναι κάποιος και ειδικά όταν αυτός είναι επαγγελματίας. Το κολητήρι αλλοιώνει τα φυσικά χαρακτηριστικά του αγωγού (μήκος, διάμετρος, κτλ, κοίτα φυσική Β γυμνασίου) και άρα αλλοιώνει και την αντίστασή του. έτσι η αντίσταση από την μία πλευρά της κόλησης είναι διαφορετική από την άλλη πλευρά. Για να μεταφερθεί η μέγιστη ισχύς, δηλαδή το μέγιστο σήμα θα πρέπει η αντίσταση εξόδου του ενός αγωγού, να είναι ίση με την αντίσταση εισόδου του άλλου (Θεώρημα μεταφοράς μέγιστης ισχύος, φυσική Β λυκείου). Από την στιγμή που οι αντιστάσεις δεν είναι ίσες δεν έχουμε μεταφορά όλου του σήματος, άρα έχουμε απώλειες.
Να με συγχωρείς φίλε fullhdmania, αλλά ο ηλεκτρολόγος σου είναι παντελώς άσχετος...

Και να συμπληρώσω ότι ο "σωστός" ο ηλεκτρολόγος πιάνει τα καλώδια και τα στρίβει μεταξύ τους !!!!! :D

Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο άσχετος μπορεί να είναι κάποιος και ειδικά όταν αυτός είναι επαγγελματίας. Το κολητήρι αλλοιώνει τα φυσικά χαρακτηριστικά του αγωγού (μήκος, διάμετρος, κτλ, κοίτα φυσική Β γυμνασίου) και άρα αλλοιώνει και την αντίστασή του. έτσι η αντίσταση από την μία πλευρά της κόλησης είναι διαφορετική από την άλλη πλευρά. Για να μεταφερθεί η μέγιστη ισχύς, δηλαδή το μέγιστο σήμα θα πρέπει η αντίσταση εξόδου του ενός αγωγού, να είναι ίση με την αντίσταση εισόδου του άλλου (Θεώρημα μεταφοράς μέγιστης ισχύος, φυσική Β λυκείου). Από την στιγμή που οι αντιστάσεις δεν είναι ίσες δεν έχουμε μεταφορά όλου του σήματος, άρα έχουμε απώλειες.
Να με συγχωρείς φίλε fullhdmania, αλλά ο ηλεκτρολόγος σου είναι παντελώς άσχετος...

μάλλον δεν είναι άσχετος, απλά ήταν η εύκολη λύση για αυτόν.

Ή του είχαν τελειώσει οι μούφες και την έκανε μούφα τη δουλειά...:D

Ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση. Φανταζόμουν ότι η ένωση με κολλητήρι είναι εντελώς λάθος, αλλά ήθελα κάποιον να μου το επιβεβαιώσει.

Όσο για το θέμα που θίγεις με τον ηλεκτρολόγο, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι το οποιοδήποτε καλώδιο επιμηκύνεται με κόλληση. Το ίδιο ήθελε να κάνει με κάτι utp στα οποία ήθελα να αλλάξω θέση, αλλά τον πρόλαβα.

Τελικά ανοίξαμε το κουτί στον τοίχο, αντικαταστήσαμε την κόλληση με καινούργια μούφα και πλέον η απώλεια είναι απειροελάχιστη.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια.