ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΟΤΕΡ ΠΙΚΑΠ;

AUDIOLYTIC

AVClub Fanatic
13 August 2010
10,403
Ενα ενδιαφερον τεστ καναμε με ενα φιλο που ισως απαντα ερωτηματα που ενδεχομενως καποιοι να εχουμε.Συγκριναμε το Thorens TD810 με το δικο του ενσωματομενο μοτερ και με το εξωτερικο μοτερ του TD2010 που "δανειστηκαμε" απο το πικαπ του φιλου.Το 810 ειναι πικαπ χωρις αναρτηση,με 4+ κιλα πλατω και μεγαλο συνολικο βαρος.Για ενισχυτη χρησιμοποιησαμε εναν LEBEN CS-300XS/MULLARD ECC83/BRIMAR EL84 ο οποιος οδηγουσε με απιστευτη ανεση ενα ζευγαρι FOCAL Electra 946(93db).O xωρος αν και δεν εχει τελειωσει ακομη,ηταν περιπου 30τμ(5χ6μ..)
Ακουσαμε διαφορα ειδη μουσικης,απο κλασσικη,jazz μεχρι metal.Το μονο που χρειαζοταν να κανουμε ηταν να μεταφερουμε τον ιμαντα απο το ενα μοτερ στο αλλο,κατι πολυ ευκολο.Η μονη διαφορα ηταν βεβαια η θεση του εξωτερικου μοτερ.
Δεν θα σας ταλαιπωρησω,απλα να πω οτι σε ενα πικαπ της μαζας του 810 η διαφορα ηταν απο απειροελαχιστη εως ανυπαρκτη.Τις στιγμες που ακουσαμε(η νομισαμε οτι ακουσαμε :flipout:)διαφορα,αφορουσε μια ελαχιστη βελτιωση γενικα στην διαφανεια με το εξωτερικο μοτερ,κατι ομως που καλλιστα θα μπορουσε να ερμηνευθει σαν καποια μικρη "απωλεια" στις δυναμικες και σωματα κυριως του μπασου.
Οι δοκιμες θα συνεχιστουν και το βραδυ,ισως και αυριο.
Συμβουλες και σχολια σας ειναι ευπροσδεκτα,για να βγαλουμε οσο το δυνατον πιο "σωστα" συμπερασματα.
Τα ρακ ειναι της target ,καλωδια απο oyaide,acrolink,acoustic revive και DIY PCOCC-A

Last edited:
Re: ΕΝΣΩΜΑΤΟΜΕΝΟ Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΟΤΕΡ ΠΙΚΑΠ;

Μετα τις πρωτες αναγνωριστικες ακροασεις καναμε μια δοκιμη για να δουμε τι θορυβο περνα το καθε μοτερ στο plinth και σε πιο βαθμο το "μαζευει" η βελονα.Ο τροπος για τηνδοκιμη απλος.Χωρις ιμαντα προσγειωσαμε την βελονα πανω στον δισκο.Ξεκινωντας το ενσωματομενο μοτερ και σε προκαθορισμενη ενταση(περιπου στα τρια τεταρτα της διαδρομης του ποτενσιομετρου η λιγο πιο κατω) στον ενισχυτη,διακριναμε ενα θορυβο στα ηχεια(περι συχνοτητας & εντασης ισως το μετρησουμε αργοτερα)ο οποιος δεν ηταν σε χαμηλη συχνοτητα αλλα καπου στα μεσαια.Αυτο ισως οφειλεται στην μεταλλικη πλακα στηριξης του μοτερ επανω στο πλινθ.
Με το εξωτερικο μοτερ ο θορυβος ειναι εμφανως χαμηλοτερος σε ενταση ακομη και οταν το ποτενσιομετρο πηγε τερμα,σχεδον ηταν ανυπαρκτος.
Θα συνεχισουμε με την ακουστικη πλευρα που φαινεται επισης να γερνει υπερ του εξωτερικου μοτερ.
Εδω ειναι ενδιαφερον να πουμε οτι το συγκεκριμενο πικαπ εχει βαρος 12 κιλα.Το πλινθ μονο ζυγιζει 8 κιλα και ειναι συνδιασμος ξυλου(HDF) και ατσαλιου.

Πολύ ενδιαφέρον σύστημα, πάντα ούσταρα τους leben.
Πώς και δεν το έχουμε δεί στις παρουσιάσεις;
SORRY για το :offtopic:

Πολύ ενδιαφέρον σύστημα, πάντα ούσταρα τους leben.
Πώς και δεν το έχουμε δεί στις παρουσιάσεις;
SORRY για το :offtopic:

Δεν ειναι το νυν συστημα μου αλλα με εξαιρεση το πικαπ ηταν μεχρι πριν ενα χρονο περιπου.Μολις τελειωσω με το δωματιο,ευχαριστως να κανω μια παρουσιαση του τελικου μου συστηματος:a0210:

Last edited:

το ενσωματομένο είναι η πιό φθηνή και χειρότερη λύση

Απ'οτι συμπεραινουμε ως τωρα εχεις δικαιο και ειναι μαλλον κατι που αναμεναμε.Ομως,εχοντας δυο παρομοια πικαπ στα χερια μας για το τεστ αυτο,προχωραμε και σε πολυ ενδιαφερουσες συγκρισεις.ΠΧ,αν το εξωτερικο μοτερ ειναι βελτιωση,αλλα το ακρυλικο πικαπ με το εξωτερικο μοτερ τελικα δεν ακουγεται καλυτερα απο το ξυλινο/μεταλικο πικαπ με ενσωματωμενο η εξωτερικο μοτερ,αυτο ισως λεει κατι για το υλικο των πλινθ.Δεν λεω οτι δεν ακουγεται καλυτερα διοτι δεν φτασαμε μεχρι εκει,αλλα ειναι μια πιθανοτητα.Επισης ειναι ενδιαφερον να δει καποιος ποιο ειναι το εξτρα κοστας για ενα εξωτερικο μοτερ και αν μια "Α" διαφορα στον ηχο ειναι αρκετη ωστε να δικαιολογει το κοστος.Μπορει καποιος να μετατρεψει ενα πικαπ ωστε να εχει το μοτερ εξωτερικα; Πραγματικα δεν περιμεναμε να εχει τετοιες ενδιαφερουσες πτυχες το απλο πειραμα που κανουμε.Πολυ ενδιαφερον,πολλη πλακα και χρησιμα συμπερασματα σε ολες τις πτυχες.

κανονικα η διαφορα πρεπει να ειναι χαοτικη αλλα μηπως τα συνοδα δεν μπορουν να την βγαλουν?
Το λεω αυτο διοτι στο Verdier που εχει εξωτερικο μοτερ κανοντας το να λειτουργει με τροφοδοτικο μπαταριας ηρθε το πρωτο χαος αλλα και παιζοντας με απειρους ιμαντες απο διαφορετικα υλικα ακους τον καθε εναν με τις ιδιαιτεροτηρες του και μιλαμε για ενα πλατο με πλινθ 16 kg
ασε δε βαζοντας flywheel ηρθε ενα χαος ακομη
οποτε κατι αλο φταιει και δεν ακουτε μεγαλες διαφορες μεταξυ των δυο

κανονικα η διαφορα πρεπει να ειναι χαοτικη αλλα μηπως τα συνοδα δεν μπορουν να την βγαλουν?
Το λεω αυτο διοτι στο Verdier που εχει εξωτερικο μοτερ κανοντας το να λειτουργει με τροφοδοτικο μπαταριας ηρθε το πρωτο χαος αλλα και παιζοντας με απειρους ιμαντες απο διαφορετικα υλικα ακους τον καθε εναν με τις ιδιαιτεροτηρες του και μιλαμε για ενα πλατο με πλινθ 16 kg
ασε δε βαζοντας flywheel ηρθε ενα χαος ακομη
οποτε κατι αλο φταιει και δεν ακουτε μεγαλες διαφορες μεταξυ των δυο

Πιστευω οτι ειναι ενδεικτικο του οτι το πικαπ με το ενσωματωμενο μοτερ που χρησιμοποιησαμε εχει αρκετα μελετημενο πλινθ,συνδιασμο ξυλου και μεταλλου που αποσβενουν αρκετα αποτελεσματικα τον θορυβο του μοτερ το οποιο δουλευει στα 24 βολτ.Δεν βλεπω κανενα λογο γιατι η διαφορα επρεπε να ηταν ''χαοτικη'' στην συγκεκριμενη περιπτωση.Μακαρι να ηταν τοσο ευκολο να κερδιζει καποιος χαοτικες βελτιωσεις μεταφεροντας το μοτερ του πικαπ του εκτος πλινθ.Τα συνοδα δεν εχουν προβλημα κατα την αποψη μου εκτος τουτου αυτες τις μερες δοκιμασαμε το ιδιο πειραμα σε αλλο συστημα,με παρομοια αποτελεσματα.
Πιστευω οτι υπαρχει λογικη στις βελτιωσεις με την μπαταρια,καθως επισης και με το flywheel. Για μας δεν ηταν αυτο το ζητουμενο ομως.Απλα μαζευω πληροφοριες για το πικαπ που προκειται συντομα να εχουμε ετοιμο,το οποιο παρεμπιπτοντως θα δουλευει με τροφοδοτικο μπαταριας:SFGSFGSF:
Εχω μαζεψει πληροφοριες τα τελευταια χρονια που με διδαξαν οτι χαοτικες διαφορες υπαρχουν μονο με ''χαοτικες τιμες'' η εξυπνη ερευνα.Γι αυτα ομως αργοτερα.
Δοκιμασες ιμαντα με μεταξωτη κλωστη;

jadisboy, ενα πολυ ενδιαφερον θεμα ειναι το ΠΟΥ καθεται το εξωτερικο μοτερ,ακομη και τι ποδαρακια εχει η βαση/enclosure του.Σημερα δοκιμασαμε ποδαρακια απο λαστικο,τσοχα,φελλο και κρυσταλλο.Το καθε ενα αλλαζε τον ηχο,μεχρι σημειου που 1-2 υλικα ''βοηθουσαν'' ωστε το ενσωματωμενο μοτερ να ειναι ''καλυτερο''.Με λιγα λογια,''μαυρη μαγεια'' ..............

Το κατασκευάζω πικάπ δεν είναι τόσο απλό θέμα οσο θελουμαι να πιστεύουμαι οι περισσότεροι
και το μοτέρ εσωτερικο ή εξωτερικο και αυτό είναι θέμα που θέλει συζήτηση...

γιατί θα αγόραζα αυτό???
http://www.jcverdier.com/platineverdier/HIFIPLUSTURN2ltl.jpg
Γιατί συνδιάζει ξύλο-μέταλλο-μαγνητικά πεδία-ύφασμα-λάδια στο έδρανο εξωτερικό μοτέρ κλπ κλπ

Μάλλον κάτι ξέρει παραπάνω.....
τι δεν μου αρέσει σε αυτό??? ο όγκος του.... είμαι πιό παραδοσιακός
και το οτι θέλει μεγάλη επιφάνεια για να το στήσεις
Τι μου αρέσει.... ΑΠΛΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ

Γιατί αγόρασα αυτό???

http://www.soundscapehifi.com/images/dps2-2-10.jpg

είναι στο παλιό στυλ
και συνδιάζει
πλαστικό-γρανίτη-ποδαράκια με αποσβεστικό υλικό-ξύλο-ακρυλικό-λάδια-ρουμπίνια κλπ κλπ

Τα πικάπ και τα 2 είναι Α class

Γιά εμένα προσωπικά το πικάπ-πλατώ είναι συνδιασμός υλικών

Πάμε στα μοτέρ εσωτερκά και εξωτερικά

Ο verdier εχει εξωτερικό μοτέρ αλλά θέλει συγκεκριμένη απόσταση απο το πλατώ
γιά να παίξει το πικάπ στα μέγιστα
Τι δεν θα κάνει εν η απόσταση δεν είναι σωστή????
απλά δεν θα υπάρχει η ΙΔΕΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ και το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερη μουσική πληροφορία

ο dps εχει ενσωματωμάνο μοτέρ
δεν χρησιμοποιεί μεγάλες αποστάσεις στο μοτέρ απο το πλατώ αλλά παίζει με τα τροφοδοτικά
τι κάνει με τα μικρά τροφοδοτικά???
λιγότερη μουσική πληροφορία λόγω μή ΙΔΕΑΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Τί κάνει με το μεγάλο τροφοδοτικό???
Οτι κάνει καο ο verdier με την απόσταση....
ΙΔΕΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.....

τι πιστευω???
οτι κάνει ο verdier με την απόσταση το κάνει ο dps με τα τροφοδοτικά

Δυστυχώς το πικάπ είναι θέμα λιγο δύσκολο σαν επιλογή πλατώ
και το θέμα του μοτέρ ακόμα πιό δύσκολο

Last edited:
Το κατασκευάζω πικάπ δεν είναι τόσο απλό θέμα οσο θελουμαι να πιστεύουμαι οι περισσότεροι

γιατί θα αγόραζα αυτό???
Γιατί συνδιάζει ξύλο-μέταλλο-μαγνητικά πεδία-ύφασμα-λάδια στο έδρανο εξωτερικό μοτέρ κλπ κλπ

Γιατί αγόρασα αυτό???

είναι στο παλιό στυλ
και συνδιάζει
πλαστικό-μάρμαρο-ποδαράκια με αποσβεστικό υλικό-ξύλο-ακρυλικό-λάδια-ρουμπίνια κλπ κλπ

Γιά εμένα προσωπικά το πικάπ είναι συνδιασμός υλικών

απλά δεν θα υπάρχει η ΙΔΕΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ και το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερη μουσική πληροφορία

δεν χρησιμοποιεί μεγάλες αποστάσεις στο μοτέρ απο το πλατώ αλλά παίζει με τα τροφοδοτικά

τι πιστευω???

και το θέμα του μοτέρ ακόμα δύσκολο

γιατί θα αγόραζα αυτό???

Γιατί αγόρασα αυτό???

είναι στο παλιό στυλ
και συνδιάζει
πλαστικό-γρανίτη-ποδαράκια με αποσβεστικό υλικό-ξύλο-ακρυλικό-λάδια-ρουμπίνια κλπ κλπ

Γιά εμένα προσωπικά το πικάπ-πλατώ είναι συνδιασμός υλικών

Τί κάνει με το μεγάλο τροφοδοτικό???
Οτι κάνει καο ο verdier με την απόσταση....
ΙΔΕΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.....

τι πιστευω???

και το θέμα του μοτέρ ακόμα πιό δύσκολο

Γι αυτα που ειπες πιο πανω και εκατονταδες αλλα,μελεταμε και την πιο μικρη λεπτομερεια.Κανεις δεν ειπε οτι η κατασκευη ενος πικαπ ειναι ευκολο,αλλα ισως οχι και τοσο δυσκολο οσο νομιζεις.Για μας σημερα ειναι πιο ευκολο απο οτι ηταν 2 η 5 χρονια πριν.Δεν βιαζομαστε.Ειμαστε σχεδον εκει.Εχουμε πειραματιστει με τα πιο απιθανα υλικα που μπορει καποιος να σκεφτει.Μερικα μας εχουν εκπληξει.Δεν θελω να το παιξουμε guru αλλα το μελεταμε χρονια.Στο κατω κατω μαθαινουμε και μεις κατι :smile:
Επι εποχης Garrard 301/401 τα μοτερ δεν ειχαν καν τροφοδοτικα,εμπαιναν κατευθειαν στα 240 βολτ.Μεχρι σημερα αυτα τα πικαπ αλλαζουν χερια σε απιστευτες τιμες.Εχω ενα 401 και ξερω τι σου λεω.Θες θορυβο;Τον εχει.Θες rumble;Το εχει.Θες μουσικη;Την εχει..........

Last edited:

γιατί θα αγόραζα αυτό???

Τι εχει που δεν ειχε ενα αντιστοιχο Micro Seiki πριν 30 χρονια;Τι εστιν "κορυφαιο";

Last edited:

Ολα τα μοτερ για να δουλεψουν σωστα θελουν συγκεκριμενη αποσταση απο το πλατω.Αυτη η αποσταση εξαρταται απο την ταχυτητα του μοτερ,την διαμετρο του pulley και την διαμετρο του πλατω.Απλα μαθηματικα.

και το dps νομιζω το μοτερ θεωρητο εξωτερικο ασχετα αν ο κατασκευαστης τπ προσαρμοσε μεσα στα πλαισια του πλατο
το μοτερ του δεν παταει ουτε στηριζεται στο σασι του πλατο ειναι ανεξαρτητο

Πιστευω οτι ειναι ενδεικτικο του οτι το πικαπ με το ενσωματωμενο μοτερ που χρησιμοποιησαμε εχει αρκετα μελετημενο πλινθ,συνδιασμο ξυλου και μεταλλου που αποσβενουν αρκετα αποτελεσματικα τον θορυβο του μοτερ το οποιο δουλευει στα 24 βολτ.Δεν βλεπω κανενα λογο γιατι η διαφορα επρεπε να ηταν ''χαοτικη'' στην συγκεκριμενη περιπτωση
.
κανονικα θα επρεπε να ηταν το οτι δεν ειναι δεν ειναι και κακο αλλα το τι θεωρει χαοτικη διαφορα ο καθε ενας ειναι και αυτο ενα ζητημα
Μακαρι να ηταν τοσο ευκολο να κερδιζει καποιος χαοτικες βελτιωσεις μεταφεροντας το μοτερ του πικαπ του εκτος πλινθ.
θα επρεπε να ηταν
Τα συνοδα δεν εχουν προβλημα κατα την αποψη μου εκτος τουτου αυτες τις μερες δοκιμασαμε το ιδιο πειραμα σε αλλο συστημα,με παρομοια αποτελεσματα.
αρα πιστευω το πλατο αυτο εχει ταβανι αυτη την διαφορα που ακουσατε και δεν μπορει να κανει κατι παραπανω αλλωστε ολα τα μεγαλα πλατο εχουν εξωτερικο μοτερ
Τυχαιο δεν νομιζω εκτος και αν δεν βρηκαν και αυτοι κατι εξυπνο σαν το πλατο σας που να μην εχει ¨"χαοτικη ' διαφορα

Εχω μαζεψει πληροφοριες τα τελευταια χρονια που με διδαξαν οτι χαοτικες διαφορες υπαρχουν μονο με ''χαοτικες τιμες'' η εξυπνη ερευνα.Γι αυτα ομως αργοτερα.
δεν θα συμφωνησω απολυτα με αυτο διοτι μπορεις να παρεις χαοτικες διαφορες ακομα και με τα υπαρχοντα που εχεις
Δοκιμασες ιμαντα με μεταξωτη κλωστη;[/
εσυ τι λες ??? Ναι

Last edited:
jadisboy

κανονικα θα επρεπε να ηταν το οτι δεν ειναι δεν ειναι και κακο αλλα το τι θεωρει χαοτικη διαφορα ο καθε ενας ειναι και αυτο ενα ζητημα
Γιατι αποκλειεις το ενδεχομενο το πικαπ με το ενσωματωμενο μοτερ να εχει μελετημενο πλινθ;Ημηπως το αλλο με το εξωτερικο μοτερ δεν ειναι σωστα σχεδιασμενο;

θα επρεπε να ηταν
αρα πιστευω το πλατο αυτο εχει ταβανι αυτη την διαφορα που ακουσατε και δεν μπορει να κανει κατι παραπανω αλλωστε ολα τα μεγαλα πλατο εχουν εξωτερικο μοτερ
Ολα τα μηχανηματα εχουν ταβανι.Στην φωτο ενα καλο πικαπ με εξωτερικο μοτερ και τροφοδοτικο,αρα κατα την αποψη σου και "μεγαλο" ;

Τυχαιο δεν νομιζω εκτος και αν δεν βρηκαν και αυτοι κατι εξυπνο σαν το πλατο σας που να μην εχει ¨"χαοτικη ' διαφορα
Αν αυτο ειναι ειρωνεια προτιμω να μην απαντησω.Απλα να σου πω οτι θεωρω οτι τα προβληματα ενος πικαπ δεν περιοριζονται στο πλατω η το πηγαδι.Εκατονταδες πικαπ εχουν αψογα πλατω/πηγαδια/ακριβεια και πολυ χαμηλες τριβες.Περισσοτερα οταν τελειωσει αν σε ενδιαφερει.Θα δεις οτι ειναι οντως μοναδικο στο σκεπτικο του.Εξυπνο;Πιστευω πως ναι.Κυριως,δουλευει αψογα.......

δεν θα συμφωνησω απολυτα με αυτο διοτι μπορεις να παρεις χαοτικες διαφορες ακομα και με τα υπαρχοντα που εχεις
Δεν καταλαβες τι εννοω.Αν ενα πικαπ σημερα εχει μια "χαοτικη" τιμη,αναποφευκτα ο "ενδιαφερομενος" θα το δει με το πρισμα του "μεγαλου πικαπ".........Οι "εξυπνες,απλες" λυσεις δεν ελκυουν......

εσυ τι λες ??? Ναι
Πως το βρηκες;

Last edited:
ok
κερδισες δεν εχω να χωρισω τιποτα μαζι σου
καλη επιτυχια

Last edited: