Ενσωμάτωση Subwoofer σε έπιπλο

Nemo

New member
21 October 2010
52
Καλησπέρα!

Σκέφτομαι να κατασκευάσω μόνος μου ένα έπιπλο μπουφέ για κάτω απ την τηλεόραση. Το μήκος του θα είναι γύρω στο 2.10 και το ύψος περίπου 60 πόντους. Στο κέντρο σκέφτομαι να τοποθετήσω τον 5.1 ενισχυτή μου και το μελλοντικό HTPC σε ράφι,απάνω στο έπιπλο το κεντρικό ηχείο, ενώ Bluray και TV είναι κρεμασμένα στον τοίχο. Δεξιά και αριστερά σκέφτομαι να υπάρχουν απλά ντουλάπια.

Στο AV θέμα μας τώρα, σκέφτομαι να ενσωματώσω το sub στο κεντρικό κομμάτι, και συγκεκριμένα στο κέντρο κάτω άπ τον ενισχυτή και το HTPC.. Σ ένα κουτί 50x50x30 εκατοστά.. Υποθέτω ότι ο χώρος αυτός μπορεί να φιλοξενήσει ένα sub το οποίο όμως θα κοιτάζει στο πάτωμα, σε ύψος 7cm περίπου...

Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής.. Το έπιπλο θα είναι μάλλον από μελαμίνη ή mdf.. Αν λοιπόν το sub είναι ενσωματωμένο, θα τρίζει ολόκληρο;; Αν ναι, υπάρχει λύση μόνωσης; (το όλο πρότζεκτ γίνεται περισσότερο από μεράκι, αλλά δεν θέλω να μου στοιχίσει μια περιουσία) Θα μπορούσε ενδεχομένως με αυτή την πατέντα να ψύχεται και από πάνω ο ενισχυτής, αν χρησιμοποιήσω τρυπητά μεταλλικά ράφια (ή ράφια με σχάρες) απ τον αέρα που βγάζουν τα sub όταν παίζουν δυνατά;

Ειλικρινά, δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω προκαλούν γέλιο :ernaehrung004::ADFADF1: απλά μου φαίνονται καλή ιδέα :D:D Ο τρελά high-end ήχος δε μ ενδιαφέρει.. Απλά ένα διακριτικό Sub θέλω να χω..

Περιμένω απόψεις :ears:

δεν θα σου συνiστουσα να ενσωματωσεις sub σε επιπλο περα απο το οτι δεν θα εχεις το σωστο αποτελεσμα ακουστικα οι κραδασμοι σου οπως προ ειπες θα δημιουργουνε τεραστιο προβλημα οσο καλα και να μονωσεις.....περιπου στις ιδιες διαστασεις εγω εφτιαξα αυτο.....

DSC_1056.jpg

μονο αν προβλέψεις να μην πατάει στο έπιπλο αλλα κατω, ίσως με κάποιες τρύπες για πόδια.

Μια συμβουλή μόνο (λίγο άσχετη με το κυρίως θέμα). Μην φτιάξεις το έπιπλο από μελαμίνη. Για ότι κάνεις χρησιμοποίησε mdf.

Παντως γινεται..
Στο δικο μου επιπλο, το sub ειναι ενσωματωμενο χωρις προβληματα κραδασμων, μπουμαρισματος κλπ

529939

Βεβαια, ο ανθρωπος που το κατασκευασε κανει ηχεια ;)

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=83

Ποια ηχεία είναι αυτά, μπαυ δε γουέη;

Λοιπον, αναφερεις 50*50*30
Οι διαστασεις κατω απο 60 (ποντους) ειναι ενταξει για χρηση 19mm MDF χωρις ενισχυσεις (σε bass reflex κουτια). Εφοσον το βαρος και ο ογκος (περισσοτερο ογκο για λιγοτερα λιτρα) δεν ειναι προβλημα θα πηγαινα κατευθειαν στα 25mm MDF.

Η καθαρη χωρητικοτητα της καμπινας σε λιτρα θα ειναι περιπου 53, με 19mm MDF (αναλογα τι subwoofer θα βαλεις, δηλαδη ποσο ογκο καταλαμβανει το ιδιο).
Οτι πρεπει για ενα 12" σε bass reflex ή ενα 15" σε sealed.

Ομως και θα τριζει ολοκληρο μιας και η δονηση της καμπινας, που ειναι αναποφευκτη ακομα και ενισχυσεις να εχει, θα μεταφερεται σε ολοκληρο το επιπλο, αφου θα ειναι ενα εννιαιο κοματι. Και αντε το τμημα του subwoofer ειναι κουτι, και το κουτι σαν σχημα ειναι σταθερο. Το υπολοιπο τμημα που θα εχει μεγαλες επιφανειες, μη καλυμμενες, θα τριζει σαν ψαροκάικο σε τρικυμια.

Αλλά και θα υπαρχει προβλημα με τα μολις 7 εκατοστα αποστασης του μεγαφωνου απο το πατωμα.
Υποθετω πως θα εχει και φασα το "επιπλο" και αρα το κουτι του subwoofer θα λειτουργει μαλλον σε κατασταση bandpass. Με ενα συντονισμο στην τυχη και "οτι κατσει".
Δηλαδη ηχητικα το subwoofer θα μπαζει νερα.

Οσο για το αν σπρωχνει αερα ενα subwoofer και αν αυτη η ροη ειναι ικανη να κρυωσει εναν ενισχυτη αυτο εξαρταται απο το αν θα ειναι bass reflex και απο το αν θα παιζει συνεχεια στην συχνοτητα συντονισμου, και να παιζει και σε μεγαλες εντασεις ωστε να εχει καποια μεγαλη ακουστικη πιεση.
Με λιγα λογια μην υπολογιζεις στην ικανοτητα ψυξης.

Τελος για να το πω με απλα λογια οπως το βλεπω εγω.
Χασιμο χρονου, ογκου (θα μπορουσες να βαλεις κανενα συρταρι εκει), χρηματος, και απογοητευση.
Αυτο θα ειναι το αποτελεσμα πιστευω.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις κ το ενδιαφέρον σας!

Μάλλον προσανατολίζομαι στο να το ακύρωσω, εκτός κ αν κάνω την πατέντα με τα ποδαρακια.. Η βλακεία είναι ότι πριν 6 μήνες πέρασα καινούργιο πάτωμα κ δε μου έκοψε να περάσω καλώδια.. Anyway θα σας ενημερώσω αν τελικά κάνω κάτι σχετικό!

Μην ανησυχείς! Και γω που περασα σωληνα για πισω ηχεια, για δυο καλωδια κεραιας, καλωδια UTP (τα οποια δεν χρησιμοποιω), και γω το σφαλμα μου το εκανα!
Περασα εναν μονο σωληνα για πισω ηχεια... και με πολυ στριγμωγμα -και λιγο σαπουνι- χωρεσαν ολα...

Re: Απάντηση: Ενσωμάτωση Subwoofer σε έπιπλο

Παντως γινεται..
Στο δικο μου επιπλο, το sub ειναι ενσωματωμενο χωρις προβληματα κραδασμων, μπουμαρισματος κλπ

Βεβαια, ο ανθρωπος που το κατασκευασε κανει ηχεια ;)

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=83

άσχετο, και δε θέλω να σου ¨χαλάσω το πάρτυ¨, αλλά η διαταξη αυτή με δυο tweeter στον οριζόντιο άξονα που παίζουν το ίδιο σήμα πίστεψέ με είναι εντελώς μα εντελώς λάθος. Εχεις τρελλές ακυρώσεις κατά την μετακίνηση δεξιά/αριστερά από το sweet spot και είναι κρίμα.. Ειδικά στα υψίσυχνα η οριζόντια διάταξη αποφεύγεται δια ροπάλου.

Οσο για το sub στο επιπλο, τα μειονεκτήματα είναι πολλά. Εκτός από τους κραδασμούς που ειναι σημαντικό θέμα, χάνεται και η ευελιξία να κανει κανείς αλλαγές στο μέλλον. Και η επισκευασιμότητα (κουφια η ώρα) επίσης γίνεται δυσκολότερη.

Re: Απάντηση: Ενσωμάτωση Subwoofer σε έπιπλο

άσχετο, και δε θέλω να σου ¨χαλάσω το πάρτυ¨, αλλά η διαταξη αυτή με δυο tweeter στον οριζόντιο άξονα που παίζουν το ίδιο σήμα πίστεψέ με είναι εντελώς μα εντελώς λάθος. Εχεις τρελλές ακυρώσεις κατά την μετακίνηση δεξιά/αριστερά από το sweet spot και είναι κρίμα.. Ειδικά στα υψίσυχνα η οριζόντια διάταξη αποφεύγεται δια ροπάλου.

Πράγματι.

Comb filter, υπάρχει θέμα που "τρέχει" αυτές τις μέρες εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=72832

Λίγο off-topic αλλά παίζει καλά το sub τοποθετημένο κοντά σε πίσω τοίχο και μακρυά από γωνίες; Σε εμένα όσο και αν έχω προσπαθήσει (γιατί βολεύει χωροταξικά), δεν παίζει. Για την ακρίβεια μπουμάρει στις μεσο-χαμηλές και χάνονται οι πολύ χαμηλές. Έχετε κάνει σχετικές δοκιμές;