Επαγγελματικό Calibration

underdog

Supreme Member
26 November 2007
6,744
Θεσσαλονίκη
Ανοίγω αυτό το θέμα για να μοιραστούνε με τους υπόλοιπους από εμάς τις σχετικές εμπειρίες τους τα μέλη που έχουν κάνει στις τηλεοράσεις και τους προβολείς τους επαγγελματικό calibration.

Άξιζε τελικά η διαφορά; Πόσο περίπου σας κόστισε; Θα το ξανακάνατε; Ποιά η σχέση με τις απλές ρυθμίσεις μέσω ενός DVD με patterns;

Έχω διαβάσει αρκετά σε φόρουμ του εξωτερικού και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Εκεί το κόστος είναι περίπου στα 300 με 400 δολλάρια, αρκετά χρήματα. Τελικά η "σωστή" εικόνα βελτιώνει την εμπειρία θέασης ή την "ξενερώνει";

Δεν έχω κάνει (ακόμα :D), αλλά ήμουν φιλοξενούμενος σε σπίτι φίλου στην Αγγλία που είχε την Pioneer 427 και είδα το πριν και το μετά.

Είδα το φως το αληθινό ;)

Για τους προβολείς το θεωρώ "αναγκαστικό" και το ίδιο για τις τηλεοράσεις στις οποίες έχει επενδυθεί σημαντικό ποσό και παίζουν τον ρόλο της οθόνης προβολής ταινιών ελλείψει προβολέα.

Οποιος θέλει να πάρει το μέγιστο των δυνατοτήτων της τηλεόρασης/προβολέα που έχει δώσει τα λεφτάκια του, το calibration είναι απαραίτητο.
Το σίγουρο είναι ότι πολλοί έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη -bye-
Πάντως για να πεισθείς αν έχεις κανά γνωστό ζήτα να δεις το πριν και το μετά.

Το θέμα είναι να κάνεις κάτι γιατί το βλέπεις εσύ με τα δικά σου μάτια και γιατί το θες και όχι επειδή το λένε άλλοι.

Μα επειδή δεν έχω κάπου να δω ρωτάω, για να μάθω και να κρίνω αν και πόσο αξίζει από τους φίλους που έχουν εμπειρία!

Μα επειδή δεν έχω κάπου να δω ρωτάω, για να μάθω και να κρίνω αν και πόσο αξίζει από τους φίλους που έχουν εμπειρία!
+1 πολύ καλές και ευστοχες απορίες!! Αν μπορούσε να δοθεί και μια γενική εικόνα για το κοστος...

Απάντηση: Re: Επαγγελματικό Calibration

Προφανώς και χρειάζεται το καλιμπράρισμα... Σ´αυτό πιστεύω οτι δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Δεν είναι όμως όλες τις φορές τόσο απλά τα πράγματα.
Κάποια μηχανήματα το χρειάζονται λιγότερο (αρκετά κοντά στο σωστό "out of the box") και σε κάποια είναι απολύτως απαραίτητο (στο γάμο του Καραγκιόζη "out of the box").
Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό.
Υπάρχει περίπτωση να κάνεις επαγγελματικό καλιμπράρισμα στον προβολέα σου και να μετά κλαίς τα λεφτάκια σου. Όχι επειδή ο καλιμπρέϊτορ δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, αλλά επειδή εσύ προτιμάς άλλου είδους εικόνα. Κι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.

........ Όχι επειδή ο καλιμπρέϊτορ δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, αλλά επειδή εσύ προτιμάς άλλου είδους εικόνα. Κι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.

:SFGSFGSF:......:a0210:

Από την άλλη, αν συνηθίσεις τη σωστή εικόνα, άντε μετά να δεις αρρύθμιστο προβολέα!!! :blink:
Για εμένα, όχι απλά αξίζει, αλλά κι επιβάλλεται ένα επαγγελματικό καλιμπράρισμα. Αγοράζουμε μηχανήματα χιλιάδων ευρο με πολύ καλές επιδόσεις. Αν δεν τα ρυθμίσουμε σωστά, είναι σαν να μην νοιαζόμαστε για τα λεφτά που δώσαμε.

Προφανώς και χρειάζεται το καλιμπράρισμα... Σ´αυτό πιστεύω οτι δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Δεν είναι όμως όλες τις φορές τόσο απλά τα πράγματα.
Κάποια μηχανήματα το χρειάζονται λιγότερο (αρκετά κοντά στο σωστό "out of the box") και σε κάποια είναι απολύτως απαραίτητο (στο γάμο του Καραγκιόζη "out of the box").
Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό.
Υπάρχει περίπτωση να κάνεις επαγγελματικό καλιμπράρισμα στον προβολέα σου και να μετά κλαίς τα λεφτάκια σου. Όχι επειδή ο καλιμπρέϊτορ δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, αλλά επειδή εσύ προτιμάς άλλου είδους εικόνα. Κι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.

+1

Αυτο συμβαίνει αφενος επειδη οι περισσοτεροι μοντερνοι προβολείς & τηλεορασεις ερχονται εργοστασιακα υπερκορεσμενοι με εντονα, εντυπωσιακα αλλα εντελως λαθος χρωματα που αρεσουν στο ματι. Ετσι, οταν ο Calibrator διορθωσει την εικονα, δαμαζοντας τα χρωματα ωστε να ειναι συμφωνα με τα προτυπα (SMPTE-C για SD και Rec-709 για HD) τοτε το αποτελεσμα θα φανει "ατονο" σε σχεση με την Out-of-the box συμπεριφορα του προβολεα/τηλεορασης.
Αλλα ο calibrator θα ρυθμισει και αλλα πραγματα οπως το gamma και η θερμοκρασια λευκου και ειναι σιγουρο οτι η εικονα θα βελτιωθει απο λιγο εως και θα μεταμορφωθει (αναλογα φυσικα και με το ποσο καλα ξερει την δουλεια του ο calibrator).

Ναι αλλα για κόστος δεν μιλατε παιδια και αρχιζω να φοβαμαι....:chinscratch:

Δεν νομιζω να ξεπερνα τα 200 ευρω μια ρυθμιση τηλεορασης.Καλυτερα ομως να ρωτησεις απευθειας καποιον calibrator.

Re: Απάντηση: Επαγγελματικό Calibration

Δεν νομιζω να ξεπερνα τα 200 ευρω μια ρυθμιση τηλεορασης.Καλυτερα ομως να ρωτησεις απευθειας καποιον calibrator.

οκ, ευχαριστώ

Πολύ ενδιαφέρον thread με εμπειρίες από ISF Calibration και απόψεις για το αν αξίζει ή όχι.

http://forums.highdefdigest.com/home-theater-gear/53168-your-set-isf-calibrated-why-why-not-2.html

I have learn one very good lesson from these forums that was never suggested. AVS type forums bred the JEDI MIND TRICK and these people believe its true. Do this and audio is so much greater, do that and video is so much better and you find out when they say its shitty, pouring and a sloppy mess outside its actually just a light sprinkle at best. Hell it might just be overcast. I think its also the fact if I get others to make the same stupid move I did, which I will never reveal it did nothing for me and they do, I'll feel I actually got something out of it, which is another form of the JEDI MIND TRICK!!

Αντίθετα...

I was skeptical back in 2001. I had spent $3500 on an HD set in the fall of 2001 and I had been hearing about the ISF calibration. I was skeptical until I had my first ISF calibration in December 2001. It made a believer out of me. It was a big difference. And every year I try to get my main set re calibrated. I have all the calibration discs, and every time I get a new set I use the discs to get the picture the best I can by myself. But every time, once the professional calibration is done, there is always a big difference between what I was able to achieve and what the professional calibration achieved. I would not spend the money every year if there wasn't a difference.

Και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες.

Last edited:
Πριν κανα δίμηνο έτυχε να παρευρεθώ στην ρύθμιση μιας LX5080 ενός φίλου, από τον Μανώλη Καστρουνή, το πριν με το μετά είναι σαν τη διαφήμιση με τον καραφλό που έβγαλε μαλλιά ....κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητη αν θέλει κάποιος να πάρει τα μέγιστα από τη συσκευή του.....:a0210:

Re: Απάντηση: Επαγγελματικό Calibration

Πριν κανα δίμηνο έτυχε να παρευρεθώ στην ρύθμιση μιας LX5080 ενός φίλου, από τον Μανώλη Καστρουνή, το πριν με το μετά είναι σαν τη διαφήμιση με τον καραφλό που έβγαλε μαλλιά ....κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητη αν θέλει κάποιος να πάρει τα μέγιστα από τη συσκευή του.....:a0210:

Αυτό νομίζω είναι το θέμα, η σχετικότητα στην διατύπωση αυτή. Ποιά είναι τα μέγιστα, πόση διαφορά έχουν σε σχέση με αυτό που βλέπει σε κάθε τβ, θα του αρέσει τελικά περισσότερο, και πόσα ευρώ στην τελική αξίζει; Και όταν αλλάξει πηγή ή "γράψει" το πάνελ περισσότερες ώρες;
Νομίζω εύλογες απορίες όταν διοργανώνονται powerbuys και ψάχνουμε στο σκρουτζ για 50-100 ευρώ διαφορά. -bye-

οποτε παιδια για να καταλαβω και γω οταν μιλαμε για επαγγελματικο calibration αυτο γινετε μονο στη τηλεοραση?? για παραδειγμα το bluray ή το dvd δεν χρειαζεται κ σε αυτο να πειραξεις τις ρυθμισεις προκειμενου να στειλει καλυτερη εικονα στη τηλεοραση?? -bye--bye-

Από την άλλη, αν μια συσκευή δεν σου δίνει τα απαραίτητα ρυθμιστικά (π.χ. φιλιπς), τι μπορεί να κάνει ένα calibration; Δεν φαντάζομαι και πολλά...