Επαγγελματικοί προβληματισμοί

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,392
Καλησπερα

Τελευταια ειμαι λιγο προβληματισμενος,διοτι ειμαι ανεργος λιγο πανω απο ενα χρονο,και δυσκολευομαι να βρω δουλεια.

Ειμαι 31 και μισο (ηλικια) και ειναι φυσικο να νιωθω μια μικρη ανασφαλεια και πιεση.

Εχω τελειωσει πολιτικων δομικων εργων (τει),και η προυπηρεσια πανω στο αντικειμενο ειναι μαλλον λιγο περιορισμενη.Εκανα 6μηνη πρακτικη ασκηση σε ενα τεχνικο γραφειο,οπου βοηθουσα σε τοπογραφικα εξω,λιγο εξωτερικες δουλειες (πολεοδομιες κτλ),και εμαθα και λιγο το autocad,καποια απλα τυπικα πραγματα.Αυτη η πρακτικη ηταν μια πρωτη επαφη με το αντικειμενο.

Επειτα,απο αρχες του 12 και για 8 μηνες,δουλεψα σε ενα τεχνικο γραφειο,οπου μου ειπαν να μαθω το σχεδιαστικο προγραμμα allplan,για οσους ξερουν,οπου και το εμαθα σε εναν ικανοποιητικο βαθμο,και η κυρια δουλεια που εκανα ηταν να μετραω καποια αυθαιρετα με τον αλλο υπαλληλο του γραφειου,με την μετροταινια και σχεδιαγραμμα σε μπλοκακι,και να κανω τα αρχιτεκτονικα σχεδια στο προγραμμα. Παραλληλα βοηθουσα καποιες λιγες φορες και σε καποια τοπογραφικα/χαραξεις,καθως και σε διαφορες εξωτερικες εργασιες.
Απο αυτη τη δουλεια επελεξα να παρω το ρισκο (πιθανως κακως),λογω της αποστασης (ηταν μακρια),να φυγω,μηπως βρω κατι στην πολη μου (Ηρακλειο).

Εκτοτε ψαχνω για δουλεια,οχι μονο σε αυτο που σπουδασα,μεχρι τωρα.
Ψαχνω απο διαδικτυο,απο εφημεριδες,ρωτωντας και αφηνοντας βιογραφικα ο ιδιος σε πολλα μερη,οπως επισης εχω πει σε παρα πολλους γνωστους και συγγενεις αν ακουσουν κατι για οτιδηποτε να μου πουν κτλ.

Υπαρχει μια πιθανοτητα να δουλεψω στα τουριστικα φετος,αλλα περιμενω απαντησεις μεχρι τελος του μηνα και παραλληλα ψαχνω.

Αρχικα θα ηθελα να ρωτησω,επειδη καποιοι μου λενε να φυγω εξωτερικο αλλα δε το εχω ψαξει προς τα εκει.Με την παραπανω προυπηρεσια στο αντικειμενο μου (που ειναι περιορισμενη),και την ηλικια μου,εχω καποια προοπτικη να δουλεψω καπου στο εξωτερικο?Λιγες φορες που ειχα δει αγγελιες,ζητουσαν 3ετη ή 5ετη εμπειρια κτλ.

Γενικα και για αλλες ασχετες δουλειες για το εξωτερικο,πως θα μπορουσα να αρχισω να ψαχνομαι αν δω και συνεχιζει η κατασταση εδω να μη βρισκω κατι.

Τι χρειαζεται πανω κατω (εκτος απο ορεξη,σοβαροτητα,και προσπαθεια),απο θεμα χρηματων για αρχη, κτλ.

Η υπολοιπη προυπηρεσια που εχω ειναι περιπου δυο μηνες σε πολυκαταστημα ηλεκτρονικων,διανομες φυλλαδιων για χαρτζιλικι οταν σπουδαζα,και τελευταια βοηθουσα συγγενικο μου προσωπο στο ετσι,οδηγουσα και εκανα καποιες δουλειες που αφορουσαν το κομματι του μαρκετινκ/διαφημησης,απλα για ενα χαρτζιλικι μεχρι να βρω κατι πιο σταθερο.

Θα ηθελα λοιπον τη γνωμη σας αρχικα για το εξωτερικο που ρωταω,και οποιαδηποτη συζητηση βεβαια θεμιτη.

Αν υπαρχει η απορια για το αν θελω να κανω καριερα σα μηχανικος ή να κανω και κατι αλλο,θα πω οτι δε θα με πειραζε να στραφω και αλλου,αν μου δοθει η ευκαιρια για μια δουλεια που θα τη μαθω να την κανω καλα,και θα εχει ισως και μια προοπτικη για το μελλον.

Αν είναι να φύγεις εξωτερικό για εργασία τότε αυτή να είναι πάνω σε κάτι το οποίο έχεις σπουδάσει. Μόνο τότε έχεις προοπτικές εξέλιξης, αλλιώς θα είσαι μια ζωή με τον μισθό του ανειδίκευτου (όχι πως αυτός είναι και πολύ κακός σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, αλλά σίγουρα δεν έχεις προοπτικές). Εκτός βέβαια αν έχεις κανένα ξεχωριστό ταλέντο σε κάτι άλλο.

Η προϋπηρεσία δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε απασχολεί ιδιαίτερα, τα πάντα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Δεν σε έχουν πάρει και τα χρόνια στο κάτω κάτω και μπορείς να ξεκινήσεις από κάπου που να μην υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις προϋπηρεσίας και να εξελιχθείς στη συνέχεια. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν πολλές στο εξωτερικό (να μην σου πω πως είναι και μειονέκτημα τις περισσότερες φορές να έχεις εκτεταμένη προϋπηρεσία).

Τώρα για να σε καθοδηγήσω που να ψάξεις και τι, δυστυχώς δεν μπορώ καθώς το αντικείμενό μου είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό σου και δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με την αγορά των πολιτικών μηχανικών. Πάντως αυτό που έχω να σου πω είναι να μην το φοβάσαι το βήμα προς το εξωτερικό, εγώ το έκανα στα 35 μου και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Θέληση να έχεις, όρεξη για δουλειά και να είσαι ανοιχτόμυαλος και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Σχετικά με τα οικονομικά, καλό θα είναι να έχεις 3-4 χιλιάρικα στην άκρη για αρχή, θα σε βοηθήσουνε στα πρώτα έξοδα, εκτός βέβαια αν βρεις εργοδότη που αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της μετακόμησής και της εγκατάστασής σου.

Αν είναι να φύγεις εξωτερικό για εργασία τότε αυτή να είναι πάνω σε κάτι το οποίο έχεις σπουδάσει. Μόνο τότε έχεις προοπτικές εξέλιξης, αλλιώς θα είσαι μια ζωή με τον μισθό του ανειδίκευτου (όχι πως αυτός είναι και πολύ κακός σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, αλλά σίγουρα δεν έχεις προοπτικές). Εκτός βέβαια αν έχεις κανένα ξεχωριστό ταλέντο σε κάτι άλλο.

Η προϋπηρεσία δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε απασχολεί ιδιαίτερα, τα πάντα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Δεν σε έχουν πάρει και τα χρόνια στο κάτω κάτω και μπορείς να ξεκινήσεις από κάπου που να μην υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις προϋπηρεσίας και να εξελιχθείς στη συνέχεια. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν πολλές στο εξωτερικό (να μην σου πω πως είναι και μειονέκτημα τις περισσότερες φορές να έχεις εκτεταμένη προϋπηρεσία).

Τώρα για να σε καθοδηγήσω που να ψάξεις και τι, δυστυχώς δεν μπορώ καθώς το αντικείμενό μου είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό σου και δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με την αγορά των πολιτικών μηχανικών. Πάντως αυτό που έχω να σου πω είναι να μην το φοβάσαι το βήμα προς το εξωτερικό, εγώ το έκανα στα 35 μου και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Θέληση να έχεις, όρεξη για δουλειά και να είσαι ανοιχτόμυαλος και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Σχετικά με τα οικονομικά, καλό θα είναι να έχεις 3-4 χιλιάρικα στην άκρη για αρχή, θα σε βοηθήσουνε στα πρώτα έξοδα, εκτός βέβαια αν βρεις εργοδότη που αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της μετακόμησής και της εγκατάστασής σου.

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

Αν καποιος εχει μια γνωμη,απο που θα μπορουσα να αρχισω να κοιταω για μηχανικους χωρις μεγαλη προυπηρεσια για εξωτερικο,αν τελικα κινηθω προς αυτη την κατευθυνση καποια στιγμη.Μην αρχισω απλα και googlαρω και υπαρχουν τιποτα παγιδες ή κατι οχι ξεκαθαρο σε καποια site.

Προσπάθησε πριν πάρεις την τελικη απόφαση να προσκολληθείς σε κάποιο γραφείο μελετών που θα αναλάβει μελέτη κτηματολογίου στις αμέσως επόμενες και τελευταίες που ανατίθενται-θα ανατεθούν.
Το αντικείμενο είναι μεγάλο για κάθε γραφείο (1.5 νομός ανά μελέτη και κάποια γραφεία θα εμπλακούν σε τουλάχιστον 1 ή παραπάνω)
Μιλάω για αντικείμενο εργασίας πεδίου που από όσο βλέπω έχεις εμπειρία.

Τα αγγλικά σου πως είναι? επίσης πάνω στη δουλειά σου, αυτό που είναι πολύ χρήσιμο να μάθεις καλά είναι το autocad.
Αυτό είναι το κυρίαρχο εργαλείο.
Από site δεν γνωρίζω καλά, αλλά έχω ακούσει για το linkedin.
Θα έλεγα να το δοκιμάσεις.

Προσπάθησε πριν πάρεις την τελικη απόφαση να προσκολληθείς σε κάποιο γραφείο μελετών που θα αναλάβει μελέτη κτηματολογίου στις αμέσως επόμενες και τελευταίες που ανατίθενται-θα ανατεθούν.
Το αντικείμενο είναι μεγάλο για κάθε γραφείο (1.5 νομός ανά μελέτη και κάποια γραφεία θα εμπλακούν σε τουλάχιστον 1 ή παραπάνω)
Μιλάω για αντικείμενο εργασίας πεδίου που από όσο βλέπω έχεις εμπειρία.

Ευχαριστω για την απαντηση,θα κοιταξω λοιπον να ψαξω καποια γραφεια αν και προσπαθειες που εχω κανει να βρω κατι σε τεχνικο γραφειο μετα που εφυγα τοτε,δεν ειχαν αποτελεσμα.Θα παω ο ιδιος παλι σε καποια να μιλησω ξανα.

Τα αγγλικά σου πως είναι? επίσης πάνω στη δουλειά σου, αυτό που είναι πολύ χρήσιμο να μάθεις καλά είναι το autocad.
Αυτό είναι το κυρίαρχο εργαλείο.
Από site δεν γνωρίζω καλά, αλλά έχω ακούσει για το linkedin.
Θα έλεγα να το δοκιμάσεις.

Τα αγγλικα μου Chriss ειναι σε καλο επιπεδο,εχω το lower,συχνα διαβαζω ξενα site,εχω παρακολουθησει και παρουσιασεις στα αγγλικα και δεν εχω θεμα,ειχα γνωριμιες και με ξενα ατομα και μπορουσα να συννενοηθω,και γενικα εχω μια επαφη καλη.

Περισσοτερο απο το autocad γνωριζω το allplan που ειναι αρκετα παρομοιο,νομιζω αν χρειαστει ομως θα τα καταφερω να το δουλεψω αφου η λογικη ειναι ιδια.
Θα ριξω μια ματια στο site,ευχαριστω.

Τα αγγλικα μου Chriss ειναι σε καλο επιπεδο,εχω το lower,συχνα διαβαζω ξενα site,εχω παρακολουθησει και παρουσιασεις στα αγγλικα και δεν εχω θεμα,ειχα γνωριμιες και με ξενα ατομα και μπορουσα να συννενοηθω,και γενικα εχω μια επαφη καλη.

Περισσοτερο απο το autocad γνωριζω το allplan που ειναι αρκετα παρομοιο,νομιζω αν χρειαστει ομως θα τα καταφερω να το δουλεψω αφου η λογικη ειναι ιδια.
Θα ριξω μια ματια στο site,ευχαριστω.

Από αυτό το site κουμπάρος μου -γεωλόγος- βρήκε δουλειά σε Ιταλική εταιρεία στο Αζερμπαϊτζάν.
Με πολύ καλά λεφτά αλλά δύσκολες συνθήκες.
Σου εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη, ότι και να αποφασίσεις.

Από αυτό το site κουμπάρος μου -γεωλόγος- βρήκε δουλειά σε Ιταλική εταιρεία στο Αζερμπαϊτζάν.
Με πολύ καλά λεφτά αλλά δύσκολες συνθήκες.
Σου εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη, ότι και να αποφασίσεις.

Ευχαριστω πολυ

Ευχαριστω για την απαντηση,θα κοιταξω λοιπον να ψαξω καποια γραφεια αν και προσπαθειες που εχω κανει να βρω κατι σε τεχνικο γραφειο μετα που εφυγα τοτε,δεν ειχαν αποτελεσμα.Θα παω ο ιδιος παλι σε καποια να μιλησω ξανα.

τα πράγματα τρέχουν.
Η τρόικα πιέζει να κλείσουν οι αναθέσεις του κτηματολογίου άμεσα, γι αυτό και οι τελευταίες αναθέσεις θα είναι γιγαντιαίες, ίσως μεγαλύτερες από τις δυνάμεις των μεγαλύτερων γραφείων (και φυσικά δεν μιλάμε για μεμονωμένα γραφεία αλλά για κοινοπραξίες πλέον).
Αντικείμενο θα υπάρχει.
Το Linkedin είναι κάτι σαν το facebook χωρίς το κομμάτι του τσατ και εξειδικευμένο στον επαγγελματικό τομέα.
Αραδιάζεις ικανότητες και γίνεσαι μέλος ενός ευρύτερου κύκλου που ενδεχομένως θα σε κάνει γνωστό στους δικούς του κύκλους.
Προτιμότερο είναι (παράλληλα μ αυτό) να τρέξεις να χτυπάς πόρτες γραφείων.
Την ειδικότητά σου να την εγκαταλείψεις μόνο εάν και όταν κάποιος θα σου προτείνει κάτι διαφορετικό και έτοιμο. (όχι με βάρκα την ελπίδα)

Γιάννη, πρώτα απο όλα κουράγιο να σου πω.
Σε καταλαβαίνω, γιατί και εγώ επέλεξα πριν απο 4 χρόνια να φύγω για Γερμανία.

Είμαι σε άλλον τομέα όπως ξέρεις οπότε τα παρακάτω είναι όσα μαθαίνω απο διηγήσεις άλλων. Για την Γερμανία χρειάζεσαι οπωσδήποτε να ξέρεις Γερμανικά. Ειδικά όταν ξεκινάς απο την αρχή. Ξέρω παιδιά που δουλεύουν αγγλόφωνα, αλλά είναι λόγω συγκεκριμένων συνθηκών. Μεγάλες πολυεθνικές με γραφεία στην Γερμανία, ερευνητικά ινστιντούτα και ειδικά προγράμματα του Πανεπιστημίου.
Φίλοι μηχανικοί που δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά, συμφωνούν όλοι οτι ειναι απαραίτητα τα Γερμανικά.
Δεν ξέρω αν τα μιλάς και πόσο καλά. Συνήθως το ελάχιστο επίπεδο που ζητάνε για να εργαστείς (ειδικά οταν απαιτείτε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) είναι το Β2.2

Για εύρεση εργασίας, υπάρχουν δυο τρόποι. Εταιρία ευρέσεως εργασίας (Head hunters η Personalvermittlung) η ακόμα και το ίδιο το υπουργείο εργασίας (Arbeitsamt). Αυτοί σου προτείνουν δουλειές και κανονίζουν συνεντεύξεις σε εταιρίες που συνεργάζονται με αυτές. Συνήθως η είσοδος στην τράπεζα βιογραφικών τους είναι δωρεάν και μπορείς να μπείς ταυτοχρονα σε πολλές.
Ο άλλος τρόπος είναι ο παραδοσιακός. Βιογραφικό και αίτηση σε όποια εταιρεία και δουλεία βρεί το μάτι σου οτι μπορει να σε ενδιαφέρει, έχει η δεν έχει ανοικτή θέση.

Αν εχεις τρόπο να την βγάλεις για λίγο καιρό, ενας καλός τρόπος να βρείς μια θέση σε μια εταιρια που σε ενδιαφέρει ειναι να κανεις στην αρχη εκει πρακτική. Το κακο ειναι οτι είναι αμισθή δουλειά με ότι αυτό συνεπάγεται, το καλό είναι οτι αν μείνουν ευχαριστημένοι απο σένα, θα σε προσλάβουν μόλις ανοίξει κάποια θέση.
Αυτό το κάναν πάρα πολλά παιδιά και στον δικό μου τον τομέα σε ειδικότητες και θέσεις πολυζήτητες. Πήγαν σε μια κλινική άμισθοι στην αρχή σαν πρακτική, και μόλις άνοιξε μια θέση την πήραν αυτοί.

Γενικά η επιλογή της φυγής δεν είναι ευκολη. Το πιο σημαντικό είναι να πας κάπου που θα έχεις μια αξιοπρεπή δουλειά αλλα και παρέα. Εγώ περνάω αρκετά καλά εδώ, αλλά αυτό είναι γιατί έχω μια καλή παρέα που κάνει την καθημερινότητα ευχάριστη. Αυτό ισχύει φυσικά όπου και να είσαι, όχι μόνο στο εξωτερικό, απλά στο εξωτερικό είσαι μακριά και απο συγγενείς και φίλους παλιούς και είναι και πιο δύσκολο να κάνεις καινούργιους φίλους όντας εργαζόμενος στα 30 απο ότι είναι όταν είσαι φοιτητής στα 20. Όχι οτι ειναι αδύνατο.

Αν μπορώ να σε βοηθήσω σε τίποτα φίλε μου ή έχεις καμια απορία πιο ειδική, στέιλε μου και πμ αν δεν θες να γράψεις εδω.

Αλεξη ευχαριστω πολυ για τον χρονο και την ορεξη να γραψεις τα παραπανω :-)

Βρηκα μια δουλεια τωρα καπως απο σποντα,ενω αφηνα βιογραφικα σε καποια τεχνικα γραφεια,αφησα και ενα σε ενα rent a car και τελικα ξεκινω απο αυριο εκει,για την καλοκαιρινη σεζον.Οποτε για τωρα ευχηθειτε μου καλη αρχη και μελλοντικα εννοειται αν θελω καποια αλλη βοηθεια θα σας ξαναρωτησω :-)

Καλο απογευμα

Καλή τύχη και καλά κουράγια. Δυστυχώς το αντικείμενό σου είναι ό,τι χειρότερο για την εποχή. Ειδικά αν σκεφτείς ότι υπάρχουν κάπου 30 χιλιάδες νέοι (και όχι μόνο) πολιτικοί μηχανικοί που θα δούλευαν μετά χαράς ακόμα και για 300 ευρώ/μήνα (δυστυχώς δεν υπερβάλω).

Αν θες μια γνώμη κάποιου περίπου συναδέλφου σου (πολ. μηχανικός) που είναι μακριά (Αμερική), έχω να σου συστήσω τα εξής:

1. ΚΑΤΣΕ ΔΙΑΒΑΣΕ. Όχι γενικά και ακαδημαϊκά, αλλά συγκεκριμένα. Ευτυχώς το ίντερνετ είναι πολύ γενναιόδωρο (νόμιμα και μη), και μπορεί να σου δώσει από άπειρες πληροφορίες έως και πρόσβαση (περιορισμένη ή όχι) σε προγράμματα της πιάτσας. Μάθε διαδικασίες, μεθοδολογίες για συγκεκριμένα πράγματα, δες ποιο πεδίο σε ενδιαφέρει περισσότερο και ενημερώσου. Αν κάποια στιγμή χρειαστεί να πας σε συνέντευξη, μια εταιρία αυτόν σου τον ενθουσιασμό και την όρεξη θα τα εκτιμήσει πολύ περισσότερο από τυπικά προσόντα.
Γράφεις ότι ξέρεις περίπου AutoCAD και ένα άλλο πρόγραμμα: Κανόνισε αυτή τη λίστα να την δεκαπλασιάσεις τουλάχιστον, και όχι "αρκετά καλά", αλλά ώστε να μπορείς να πλασάρεις τον εαυτό σου ως expert. Θέλει κόπο και χρόνο, αλλά είναι δωρεάν. Και ως άνεργος, αν βρεις μια δουλειά του ποδαριού για τα τρέχοντα, από χρόνο θα έχεις άπλετο. Κάτσε μάθε λοιπόν τα πιο δημοφιλή σχεδιαστικά, καθώς και κάποια στατικά. Δε θα σου δώσει θεωρητικά γραφείο να κάνεις μελέτες, αλλά να συμμετέχεις επικουρικά σ'αυτές, οπότε μια καλή γνώση του software θα σου δώσει απίστευτο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιον άλλον.

2. Να είσαι ελαστικός στις απαιτήσεις σου, αλλά να μην ξεφτιλίσεις τον εαυτό σου. Αν ο μισθός είναι μικρός, αλλά θεωρείς ότι η επαγγελματική εμπειρία (ως ουσία και ως βιογραφικό) έχει να σου προσφέρει πράγματα, πήγαινε. Αλλά μη δουλέψεις τσάμπα. Εκτός του προφανούς λόγου ότι πρέπει να επιβιώσεις, έτσι ξεφτιλίζεις τόσο τον εαυτό σου όσο και τον κλάδο σου. Πρέπει να βρεις μια χρυσή τομή, είναι αλήθεια ότι η πρώτη σου σοβαρή δουλειά θα σου προσφέρει πιο πολλά ως εμπειρία παρά ως χρήματα. Αλλά όχι υπερβολές.

Παιδια ευχαριστω,Maestro ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες,μου ειναι ολες χρησιμες. Θα επαναλθω και παλι μελλοντικα.