Επαναφορα αρχειων απο δισκο που ηταν ext3 και εχει γινει ntfs

Lef7234

Inactive User
5 May 2007
6,504
Καλη χρονια! (για εσας γιατι εμενα μου μπηκε σκληρα)

Επειδη την Πρωτοχρονια η γυναικα μου κατα λαθος μου πεταξε τον δισκο κατω και εχασα οτι ειχα και δεν ειχα θελω να ρωτησω το εξης.

Ειχα ενα δισκο 2BT μεσα στο Dune MAX που τον ειχα φορμαρει εκει με συστημα αρχειων ext3 καποια στιγμη πηρα εναν μεγαλυτερο 3ΤΒ εξωτερικο και περασα εκει οτι ειχα απο τον 2TB.

Τον 2TB τον εκανα format σε ntfs απο ext3 και τον εδωσα σε φιλο σαν εξωτερικο με κουτακι.

Επειδη τον 3TB που πεταξε κατω η γυναικα μου πανω στην απελπισια μου τον εκανα βιδες μπας και δουλεψει, πλεον τον πεταξα στα σκουπιδια.

Η μονη μου ελπιδα ειναι μηπως και καταφερω να ανακτησω τα αρχεια μου η εστω μερικα απο τον 2TB που τον πηρα πισω απο τον φιλο.

Υπαρχει καποιος τροπος εχω ελπιδες;
(ειναι ο γαμος μου εκει μεσα οι γεννησεις και οι βαπτισεις των παιδιων μου συν φωτογραφιες απο τους δικους μου που εχουν πεθανει)

Αν το θεμα ειναι σε λαθος σημειο συγνωμη να μεταφερθει.

Last edited:
Τον 3ΤΒ κακώς τον πέταξες. Υπάρχουν εταιρείες που κάνουν ανάκτηση δεδομένων όπως η ακόλουθη: http://www.cheaprecovery.gr/index.php?lang=el. Το cheap μην το πάρεις πολύ τοις μετρητοίς, αλλά για σημαντικά δεδομένα όπως αυτά που αναφέρεις μπορεί να άξιζε. Πάρε τους ένα τηλέφωνο για τον 2ΤΒ, δεν χάνεις τίποτα.

Ακουσα για κατι παλαβες τιμες και δεν εχω καμια ορεξη για να σωσω την προηγουμενη ζωη μου να χασω την επομενη.

Τον δισκο τον εχω αλλα εχω βγαλει το καπακι και εχει σπασει η μια κεφαλη, τα δισκακια ειναι απειραχτα.

Μιλαω για τον 3TB τον 2TB δεν τον πειραζω.

Last edited:
Λευτέρη ο 2ΤΒ έχει γραφτεί τίποτα όταν έγινε ntfs? Εάν ναι το τι θα σώσεις, εξαρτάται πόσο έχει γραφτεί. Εάν απλώς τον έκανε format σε ntfs, μπορεί να σώσεις πολλά. Βρες το hiren's boot Cd και τρέξε τα recovery προγράμματα που έχει να δεις τι βρίσκει.
Για τον 3ΤΒ, κακώς τον άνοιξες. Εάν όπως λες τα δισκάκια είναι απείραχτα, έχεις 2 επιλογές. Τον δίνεις για ανάκτηση, μάλλον με αρκετά υψηλό κόστος. Δεν χάνεις όμως να ρωτήσεις τίποτα.
Η 2η λύση είναι πιο οικονομική αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πιάσει και δεν νομίζω ότι θα μπορείς να το κάνεις εσύ. Ουσιαστικά βρίσκεις ακριβώς τον ίδιο 3ΤΒ δίσκο (ακριβώς ομώς, model και part number και controller) και αφού βγάλεις από εκεί προσεκτικά κεφαλή και πλάκες βάζεις μέσα τις παλιές τις δικές σου και τον ανάβεις. Εάν δεν είναι βρώμικες ή δεν έχεις κάνει ζημιά, θα είναι αρκετό για να τραβήξεις όσο το δυνατό γρηγορότερα τα δεδομένα σου. Δεν είναι εγγυημένο αλλά το πολύ να χάσεις κάνα 80άρι.
Καλή τύχη.

Άμα έχει ανοιχτεί ο δίσκος σε νορμαλ περιβάλλον και όχι clean room, έχει "μολυνθεί" από σκόνη, οπότε μην περιμένεις data από αυτόν.

Ο 2ΤΒ έχει σαφώς καλύτερες ελπίδες εφόσον έγινε "γρήγορο" format, και δεν έχει γραφτεί κάτι από πάνω. Αν έχει γραφτεί από πάνω, τότε πιθανόν να μπορείς να ανακτήσεις κάποια files.

Θα κοίταγα προς τα δω:
http://www.diskinternals.com/linux-recovery/

Στο 2TB αν θυμαμαι καλα τον εκανα γρηγορο format γιατι απλα ηθελα να τον κανω απο ext3 σε ntfs

Ο 2TB ειχε τωρα γραμμενα καπου στα 700GB ενω οταν τον ειχα εγω ηταν σχεδον full απο αρχεια.
Τον δισκο τελικα τον πηρα πισω πηγα στο Πλαισιο και πηρα εναν αλλον εξωτερικο και περασα μεσα τα αρχεια που ειχε βαλει ο φιλος και θα του δωσω τον καινουριο για να μου μεινει αυτος που ειχα πανω στο Dune για να εχω χρονο να τον ψαξω.

@dimitris__ το εχω κατεβασει και θα το τρεξω και αυτο, προς το παρων τρεχω το testdisk και μου εχει βρει αυτα αλλα περιμενω να κανει βαθυ σκαναρισμα.

Linux 0 1 1 243200 254 61 3907024000 [DuneHDD]
HPFS - NTFS 0 32 33 243201 45 44 3907024896 [DUNE BACKUP] <----- αυτο το ονομα το εγραψα γιατι εγραφες SPIROS

Re: Απάντηση: Επαναφορα αρχειων απο δισκο που ηταν ext3 και εχει γινει ntfs

Ακουσα για κατι παλαβες τιμες και δεν εχω καμια ορεξη για να σωσω την προηγουμενη ζωη μου να χασω την επομενη.

Τον δισκο τον εχω αλλα εχω βγαλει το καπακι και εχει σπασει η μια κεφαλη, τα δισκακια ειναι απειραχτα.

Μιλαω για τον 3TB τον 2TB δεν τον πειραζω.

Εμένα η ανάκτηση μου κόστισε γύρω στα 250 ευρώ. Αλλά έγινε πλήρης ανάκτηση των δεδομένων σε καινούριο σκληρό.

Αν δεν βγαλω ακρη θα τους ρωτησω μηπως μπορουν να κανουν ανακτηση απο τον 2TB που ειχα γιατι πλεον τον εχω παρει πισω και τον σκαναρω με διαφορα προγραμματα μπας και σωσω τιποτα.

Και από τις πλάκες του άλλου βγάζουν άνετα τα δεδομένα. Εδώ τα βγάζουν από δίσκους ανατιναγμένους. Η σκόνη δεν έχει καμία σημασία, μπορεί να καθαριστεί από ειδικό. Γρατζουνισμένες να μην είναι και βγαίνουν όλα τα δεδομένα.
Επιμένω πάντως ότι μπορείς να δοκιμάσεις και τον 3ΤΒ όπως σου είπα.

Το Photorec ενω του ζητησα να μου ψαξει μονο σε ext2/ext3 partition αυτο μου βρηκε φωτογραφιες που ειχε βαλει μεσα ο ανθρωπος που φυσικα ηταν σε ntfs partition αλα νταλον.

Φυσικα δικες μου φωτογραφιες δεν βρηκε ουτε μια λες και δεν ειχα ποτε εγω αυτον τον δισκο.

Οπως και στην μνημη απο την φωτογραφικη μου βρηκε φωτογραφιες απο αυτον που ειχα παρει την nex-5n αλλα παλι καμια φωτογραφιακια μου ασχετα αν εχω βαλει σε τουλαχιστον 4 φωτογραφικες και εχω βγαλει φωτογραφιες.

εν ταχει..
repair σε win11,μου πηρε σβαρνα ολους τους δισκους που ειχα backup αρχεια.
δοκιμασα καποια προγραμματα επαναφορας,αλλα τζιφος.
εχουμε καμια λυση?

• Sad
  • Like
Reactions: Deneb and ln()
εν ταχει..
repair σε win11,μου πηρε σβαρνα ολους τους δισκους που ειχα backup αρχεια.
δοκιμασα καποια προγραμματα επαναφορας,αλλα τζιφος.
εχουμε καμια λυση?
Οι άλλοι δίσκοι είναι EXT3 και τους έκανε όλους format?

οχι!ολοι ntfs ειναι.
επελεξα repair για να κανει ουσιαστικα μια καθαρη εγκατασταση.
μ@λ@κια που δεν πηρα ενα bu αλλα δεν περιμενα οτι θα σβησει ολους τους δισκους!
οτι βρηκε απο σκληρο δισκο(ssd,nvme)τους πεταξε τα ματια εξω!
απλα το ανεφερα εδω για να μην ανοιγω αλλο θεμα.

• Like
Reactions: Deneb
η εμπειρια μου με το photorec, και καποια αλλα εργαλεια, ανοικτου κωδικα η freeware λεει οτι δυσκολα θα ανακτησεις την πλειοψηφεια των δεδομενων, απο τον 2αρη.δυστυχως....σσ χρηστης κ λατρης εκ πεποιθησεως, linux επι 20ετια, μονο linux...και στο γραφειο κ στο σπιτι...μονο ο γιος win..
σε ενα φορμαρισμενο δισκο, που ειχα λινουχ-ext4- σε laptop, περασε win ο γιος, format ntfs σε ολο το δισκο κ οχι σε partition, κ εχαθησαν ολα..
για να μην πολυλογω, τα αρχεια τα περισσοτερα, , ανακτηθηκαν με ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ εργαλειο /προγραμμα-ακριβο, εως πανακριβο, -- φιλου..δυστυχως δεν θυμαμαι. ποιο...καποια χαθηκαν επειδη πανω τους γραφτηκαν τα win..
υγ αυτο που δεν κατανοησα ποτε, ηταν πως τα ανακτηθεντα ερχεια που γραφτηκαν σε νεο δισκο, ειχαν μεγαλυτερο ογκο απο την ονομαστικη χωρητικοτητα του αρχικου δισκου

• Like
Reactions: ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π
οχι!ολοι ntfs ειναι.
επελεξα repair για να κανει ουσιαστικα μια καθαρη εγκατασταση.
μ@λ@κια που δεν πηρα ενα bu αλλα δεν περιμενα οτι θα σβησει ολους τους δισκους!
οτι βρηκε απο σκληρο δισκο(ssd,nvme)τους πεταξε τα ματια εξω!
απλα το ανεφερα εδω για να μην ανοιγω αλλο θεμα.
Δηλαδή, για να επιβεβαιώσω. Έχεις Windows 11, με διάφορους δίσκους, όλοι NTFS. Έκανες reset και αντί να κάνει μόνο το windows partition του δίσκου των windows, έκανε όλο τον δίσκο και όλους τους άλλους δίσκους format και μετά εγκατάσταση στον αρχικό δίσκο τα windows 11. Σωστά?

• Like
Reactions: ika
Δηλαδή, για να επιβεβαιώσω. Έχεις Windows 11, με διάφορους δίσκους, όλοι NTFS. Έκανες reset και αντί να κάνει μόνο το windows partition του δίσκου των windows, έκανε όλο τον δίσκο και όλους τους άλλους δίσκους format και μετά εγκατάσταση στον αρχικό δίσκο τα windows 11. Σωστά?
ακριβως!

• Wow
  • Like
Reactions: ika and Deneb
Από την στιγμή που τους έκανε format και όχι deep level format και δεν έχεις γράψει τίποτα επάνω στους δίσκους, όλα τα data είναι εκεί. Το format, ουσιαστικά σβήνει τον πίνακα περιεχομένων και το header του δίσκου, για να του πει ότι είναι και καλά άδειος.
Ότι πρόγραμμα και να χρησιμοποιήσεις, αυτό που πρέπει να προσέξεις, είναι να μην κάνεις εγκατάσταση ή γράψεις επάνω σε δίσκο που θέλεις να επαναφέρεις. Θα χρειαστείς έναν άλλο δίσκο για να ανακτήσεις τα δεδομένα του πρώτου και μετά μπορείς να ανακτήσεις του επόμενου σε αυτόν και πάει λέγοντας.
Βέβαια, εάν είναι SSD, θα είναι δύσκολο λόγω του TRIM.
Πριν προσπαθήσεις πάντως να κάνεις recovery των αρχείων ένα, ένα, δες μήπως σε σώσει το Windows File Recovery tool. Το κατεβάζεις από το store και ανοίγοντας ένα CMD μπορείς να τρέξεις κάτι σαν winfr source-drive: destination-drive: [/switches] Μπορείς να δεις οδηγίες εδώ https://support.microsoft.com/en-us...recovery-61f5b28a-f5b8-3cc2-0f8e-a63cb4e1d4c4
Για να είσαι σίγουρος ποιος δίσκος είναι ποιος, μπορείς να τρέξεις το Diskpart (χρειάζεται admin) μέσα από το run των windows και μετά List Disk και List partition.
Εάν δεν καταφέρεις κάτι, κοιτάς τα προγράμματα που έστειλε ο Deneb και ρίξε και μια ματιά εδώ https://www.cleverfiles.com/howto/recover-formatted-hdd.html

Καλή τύχη

Από την στιγμή που τους έκανε format και όχι deep level format και δεν έχεις γράψει τίποτα επάνω στους δίσκους, όλα τα data είναι εκεί. Το format, ουσιαστικά σβήνει τον πίνακα περιεχομένων και το header του δίσκου, για να του πει ότι είναι και καλά άδειος.
Ότι πρόγραμμα και να χρησιμοποιήσεις, αυτό που πρέπει να προσέξεις, είναι να μην κάνεις εγκατάσταση ή γράψεις επάνω σε δίσκο που θέλεις να επαναφέρεις. Θα χρειαστείς έναν άλλο δίσκο για να ανακτήσεις τα δεδομένα του πρώτου και μετά μπορείς να ανακτήσεις του επόμενου σε αυτόν και πάει λέγοντας.
Βέβαια, εάν είναι SSD, θα είναι δύσκολο λόγω του TRIM.
Πριν προσπαθήσεις πάντως να κάνεις recovery των αρχείων ένα, ένα, δες μήπως σε σώσει το Windows File Recovery tool. Το κατεβάζεις από το store και ανοίγοντας ένα CMD μπορείς να τρέξεις κάτι σαν winfr source-drive: destination-drive: [/switches] Μπορείς να δεις οδηγίες εδώ https://support.microsoft.com/en-us...recovery-61f5b28a-f5b8-3cc2-0f8e-a63cb4e1d4c4
Για να είσαι σίγουρος ποιος δίσκος είναι ποιος, μπορείς να τρέξεις το Diskpart (χρειάζεται admin) μέσα από το run των windows και μετά List Disk και List partition.
Εάν δεν καταφέρεις κάτι, κοιτάς τα προγράμματα που έστειλε ο Deneb και ρίξε και μια ματιά εδώ https://www.cleverfiles.com/howto/recover-formatted-hdd.html

Καλή τύχη
το Windows File Recovery tool μολις το κοιταζα.θα το δοκιμασω και αυτο.
ουσιαστικα αυτα που με καινε,ειναι εγγραφα σε txt,pdf και docx.
ο Θεος Βοηθος.
ευχαριστω