Επαναφορά του τεκμηρίου διαβίωσης στα ΙΧ

Δεν είσαι καλά.....είναι ώρα για νέες φόρμουλες και υπολογισμούς;

εδώ καίγονται να μαζέψουν χρήμα λέμε...

Γιούργια ένα πράμα....

άσε, σου λέει, να πάμε στην πεπατημένη και ποιός ενδιαφέρεται για το αν είναι δίκαιο ή όχι το σύστημα....

Καλά τα τεκμήρια, αλλά μηπως θαπρεπε για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης να μην δικαιούνται και οι 300 (της Βουλής) καθε...δύο χρόνια αφορολόγητο αυτοκίνητο μεγαλου κυβισμού (ας δώσουν επιτέλους το παράδειγμα...), ουτε και να υπάρχουν τα διάφορα αλλα αφορολόγητα απο παλινοστούντες (δεν μας χρειάζονται αλλοι για να δίνουμε κίνητρα), ακόμη και ορισμένους πολύτεκνους (φίλος μου που δεν ξερει τι έχει, πλην όμως έχει 4 παιδιά, παρήγγειλε για την γυναίκα του την Χ3 και θα την πληρώσει 13000 ευρώ φτηνότερη ως πολύτεκνος και ήδη έχει αλλα 4 αυτοκίνητα...εννοείται πως δεν τον πιάνει το τεκμήριο οσο και ναναι η εκπτωση όμως στην αγορά δεν ειναι χαζή;)

Μα δεν χρειάζεται να έχει offshore εταιρεία κάποιος για να διατηρεί αυτοκίνητο στην εταιρεία, μπορεί να έχει καλλιστα και ελληνική εταιρεία, αρκει η φυση της δουλειάς να δικαιολογεί αυτοκίνητο. Στην περιπτωση αυτή και εφόσον αφήνει τα κέρδη στην εταιρεία (συχνά για μικρότερη φορολόγηση) μπορεί ο ίδιος να δηλώνει 8000 ευρώ και να έχει Cayenne γιατι η εταιρεία του είναι πλούσια (και αλλωστε, όσο πιο πολλά φορτώνει στην εταιρεία σαν έξοδα, τοσο λιγότερο κέρδος εμφανίζει η εταιρεία και τόσο μικρότερο φόρο πληρώνει). Τα τεκμήρια νομίζω μπορούν να πιάσουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα, εκτός κι αν τωρα εφαρμοστούν αλλιώς...

Ρε σύ καινούρια είναι αυτά; Τα αυτοκίνητα των εταιριών με οποιδήποτε τρόπο και αν έχουν αποκτηθεί είναι τεκμήριο ή στον χρήστη ή στους εταίρους ή στο πρόερο ανάλογα με την νομική μορφή. Αυτό με τα κέρδη που το βρήκες;

Δεν ειπα ότι δεν ειναι τεκμήριο για την εταιρεία τα αυτοκίνητα, ειπα όμως ότι καλλιστα μπορει καποιος να εχει πλούσια εταιρεία και να μη βγαζει έξω τα κέρδη του ώστε να φορολογηθεί και σαν φυσικό πρόσωπο, οπότε σαν άτομο μπορεί να δηλώνει 8000 ευρώ αλλά να οδηγεί Cayenne ως βασικός μέτοχος της εταιρείας. Καθόλου καινούργια δεν ειναι αυτά, αλλά πολύ παλιά....

Πάντως αν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι έχουμε ήδη 2500 ακυρώσεις ταξινομήσεων σε τζιποειδή ή απλώς σε μεγάλα κυβικά, αυτό σημαίναι πολλά, πάρα πολλά. Πρώτα από όλα ότι ο κόσμος έχει χρήματα (αλλιώς δεν έσπευδε για αγορά), αλλά δεν θέλει να τα δηλώνει.

Δεύτερον ότι αυτοί που αγοράζουν αυτά τα αυτοκίνητα δεν είμαι εγώ ο υψηλόμισθος που μαζί με τη γυναίκα μου και ένα νοίκι δηλώνουμε 50.000 ευρώ, ούτε οι διπλανοί μου με τα ίδια εισοδήματα (ούτε που διανοούμαι να αγοράσω αυτοκίνητο τζιποειδές μόνο για φιγούρα), αλλά άτομα ελεύθεροι επαγγελματίες ή λοιποί επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία, αλλά σαφώς μεγαλύτερα από τα δικά μου στην πραγματικότητα.

Και κάτι ακόμα...

σήμερα που πήγα να πάρω τη γυναίκα μου από το σχολείο, περίμενα... εκεί που περίμενα (έξω από το 3ο Γυμν. Καλαμαριάς) ήταν ένας μπαμπάς με BMW X5, που έψηνε κάποιον με ένα Jeep Cherokee (το προηγούμενο) για να του το πουλήσει. Είχε και μια BMW 320CI για τη γυναίκα του (προηγούμενο μοντέλο). Πλησιάζω...

-Γιατί το πουλάς;
-Εσύ ρε φίλε, τί θα έκανες στη θέση μου; Πώς μπορώ να το έχω, όταν φέτος δήλωσα στην Εφορία μόνο το επίδομα ανεργίας (!!!!!!!!!!!!) και ένα νοίκι;;;; (!!!!) .
-...
- Μα γιατί κοιτάς σαν χαζός;;

Αύριο θα πάρω τηλέφωνο το φίλο μου το βιοτέχνη τον Βαγγέλη (δεν δημοσιεύω το επίθετο) ο οποίος´κάθε χρόνο αγόραζε κι από ένα αυτοκίνητο ακριβό, για να μειωθεί η φορολογητέα ύλη του.

Εχει μια BMW 325I (μοντέλο 98), FORD EXPLORER, AUDI Q7, ALFA 147. Θέλω να δώ τί θα διώξει....

Θα ήταν πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε από που προέρχονταν οι παραγγελίες (και οι ακυρώσεις) αυτών των 2500 αυτοκινήτων. Μάλλον σε μεγάλο ποσοστό προέρχονται είτε από επαγγελματίες του τουρισμού, είτε από κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίοι συνήθως κάνουν τις μεγάλες αγορές τους στο τέλος της τουριστικής σεζόν.

Φυσικά κατανοώ ότι πολλοί επαγγελματίες δυσκολεύονται να δηλώσουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, επειδή ένα μέρος των (πραγματικών) εξόδων τους είναι μαύρα χρήματα, που συνήθως πληρώνουν πολλά χρήματα για ενοίκια μαύρα όμως. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να βάλουν αυτά τα χρήματα στα κέρδη, άρα ένας ακόμη λόγος για φοροδιαφυγή.

καλό θα ήταν το ΥΠΠΟ να θεσπίσει κίνητρα για τους επαγγελματίες, ώστε αυτές οι μαύρες δαπάνες να πάψουν να είναι μαύρες. Δηλ. οι επαγγλματίοες να "δώσουν" στο Υπουργείο μια άλλη κατυηγορία φοροφυγάδων, η οποία ζει και βασιλεύει.

Πολύ θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη του Βαγγέλη του Κυρίτση, που τον εκτιμώ βαθιά.

Re: Απάντηση: Επαναφορά του τεκμηρίου διαβίωσης στα ΙΧ

Λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας, γίνεται χαμός στην Jeep, με τις προκαταβολές.

Μην ξεχνάτε πριν 20 μέρες ήταν το ευρώ 1.6$
Πέσανε το τσερόκια κάτω από 25Χ

Αντε τώρα να συντηρήσεις και να δικαιολογήσεις 3.7....

Πότε έγινε αυτό?

Σίγουρα?

Το 2003 που καταργήθηκαν ήταν 2000 και 50000 εργοαστασιακή για το σύνολο των οχημάτων όμως.

Aυτούς με τα μεγάλα (και ακριβά) κυβικά ή μικρά αλλά ακριβά premium μοντέλα, με επιστροφή φόρου ή αφορολόγητο, με 10 ευρώ βενζίνα στο βενζινάδικο, με φθαρμένα λάστιχα γιατί δεν μπορούν να τα αλλάξουν..., με ντόγκες στα συνεργεία ή ασυντήρητα..., και παρόλα αυτά με ούτε 10000 ευρώ στην άκρια... δεν έχω δάκρυα για να τους κλάψω...
Είναι ίδιοι με την χώρα μας:
Όπου δεν ξέρεις τι θα (τους) ξημερώσει.
Άρα "άξιοι" "εκπρόσωποι" και "πολίτες" της.

Γιάννη μου τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι ότι φαίνονται και σίγουρα όχι τόσο απλά.
Γιά παράδειγμα, ακόμη και εαν κάποια στιγμή εγω δεν έχω τα χρήματα γιά να συντηρήσω σωστά το αυτοκίνητο που έχω, προτιμώ να το κυκλοφορώ μόνο 2 ημέρες την εβδομάδα εκεί που θέλω και τις υπόλοιπες με <πάπια> και να το ευχαριστιέμαι, παρά να οδηγώ κάθε ημέρα ένα δείγμα αυτοκινήτου .επειδή δεν καίει πολλά,πληρώνει λίγα σε τέλη, έχει μικρή ασφάλεια και δεν με πιάνει το τεκμήριο,και όλα αυτα επειδή γιά εμένα η οδήγηση ήταν, είναι και θα παραμείνει απόλαυση.

αδελφέ Ιωάννη, δω πάνω στο βορρά έχουμε 1 saying: "τα γούστα, οι μαγκιές και οι τσιπούρες πληρώνονται". το δε αυτό ισχύει και εφαρμόζεται παντοιοτρόπως, ήτοι::
1. στα αυτοκίνητα που αποτελούν τεκμήριο,
2. στα σπίτια,
3. στα γούστα (που πληρώνονται με κάρτες),
4. στα ιδιωτικά σχολεία,
5. και σ'ότι άλλο θα βάλει ο νους του Αλογοσκούφη.

Γιατί αυτό που συζητούμε είναι::
1. οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να σηκώνουν το βάρος την φορολόγησης καθώς δεν έχουν τρόπο να ξεφύγουν, αλλά και
2. οι λοιποί όλοι, πλυν ελαχίστων εξαιρέσεων, να σηκώσουν και αυτοί ΛΙΓΑΚΙ απο το βάρος που τους αναλογει.

Δλδ::

όταν κάποιος κύριος/κυρία, καθ'όλα συμπαθής κατα τ'άλλα, έχει στην κατοχή του 1 porsche cayenne ή carrera ή Χ6 ή CLS κλπ, είναι σίγουρο στο 95% (εσκεμμένα μειοδοτώ) των περιπτώσεων ότι έχει και εισοδήματα μακράν περισσότερα του τεκμηρίου που θα θεσπίσει ο θείος Γιώργος (αλογοσκούφης -- μια άλλη φορά θα εξηγήσω το "θείος"). Από αυτά λοιπόν, τα μακράν περισσότερα, ας φορολογηθεί κατι τις... δεν είναι κακό... είναι ενοχλητικό σίγουρα... αλλά ούτε κακό, ούτε ανήθικο.

Ούτε η BMW, η Mercedes και λοιπές αδερφές και αντιπρόσωποί τους θα πάθουν τίποτα... απλά θα πουλούν περισσότερα entry class μοντέλα τους. Δεν είναι και τόσο άσχημο δα το A ή το Β-class...

Από την άλλη, λέτε οι 60-και-βάλε χιλιάδες γιατροί, και καμιά 40αριά χιλιάδες δικηγόροι να πληρώσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους φόρους??? είναι σαν να τα πέρνεις από τον εξ'από'δω! (που λέει και το ανέκδοτο)

πάντως για να ευλογίσω και λίγο τα γένια μου... όποιος θέλει πληροφορίες για εταιρείες στην Κύπρο (ΔΕΝ είναι OFFSHORE οι Κυπριακές εταιρείες) εδώ είμαστε! (μιλώ σοβαρά) :grandpa:

καλόν είναι βέβαια να αποφύγουν την επικοινωνία υποψήφιοι υπουργοί (αυτό βέβαια, αν θέλουν να παραμείνουν υπουργοί). Εν τούτοις, υπάρχει πρωθυπουργική κάλυψη ότι όχι μόνον νόμιμη λύση ειναι για την αποφυγή κάποιων φόρων, αλλά και ΜΗ ανήθικη. Ονομάζεται δε πλέον: φορολογικός προγραμματισμός.