Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,507
καλησπερα σε ΟΛΟΥΣ!

μετα την γεννηση του μικρου, το θεμα φωτογραφια περασε για μενα σε δευτερη μοιρα... ισως και σε τριτη...

προτεραιοτητες και αναγκες επαναπροσδιοριστηκαν...

οποτε για να μην κουραζω, προxωραω στο ψητο... για να κανουμε το βημα παραπερα παρεα...

εχω μια Nikon D90 που καθεται πανω στην τραπεζαρια απο τοτε που γεννησαμε... μαζι της βρισκεται και μια βιντεοκαμερα Sony CX130...

και τις δυο τις χρησιμοποιω αποκλειστικα εντος του σπιτιου, αντε και στο μπαλκονι... την Nikon την χρησιμοποιω πολυ για να βγαζω τον μπεμπη... και μονο...

της εχω φορεσει τον 35/1.8G και στην ντουλαπα κοιμαται ησυχος ο 18-105, τον οποιον σε λιγο θα ξεχασω οτι τον εχω...

σαν εστιακο μηκος, ο 35αρης με καλυπτει στην πλειοψηφια των θεματων μου... η αληθεια ειναι οτι θα προτιμουσα εναν 24αρη (35αρη δηλαδη σε crop)...

απεναντι τους κοιμαται μια Pentacon Six TL και μια Canonet QL17, οι οποιες καθε φορα που σκεφτομαι να τις χρησιμοποιησω αγχωνομαι...

βρηκα μια φορα βολτα με 3 μηχανες και ιδρωνα για να παρω καρε απο ολες...

σε ενα συρταρι στην κρεβατοκαμαρα ξεκουραζονται μια Olympus Xa και μια Olympus Xa2... η πρωτη ειναι ηδη για πουλημα, οπως επισης μια Fuji F30 με αδιαβροχη θηκη, την οποια την χρησιμοποιω μονο μεσα στην θαλασσα...

η μηχανη ποθ χρησιμοποιω που τελευταια ειναι μια ταπεινη Canon S90 κι αυτο γιατι μπορω να την παρω παντου ευκολα...

η δε Pentax Spotmatic 500, ξεκουραζεται τους τελευταιους μηνες στην ντουλαπα...

οι σκεψεις μου...

πουλαω σιγουρα Nikon D90, Sony CX130, Pentacon Six TL και παω για μια Mirrorless...

ειμαι μεταξυ των Sony NEX6 και Fuji XE-1...

μπατζετ μεχρι την τιμη που θα πιασω με τις πωλησεις + κανα κατοσταρικο, αντε διακοσια με φακο... μπορω να πω οτι καλυπτομαι και ενα εστιακο μηκος... αυτο των πραγματικων 35mm...

θελω μικρο μεγεθος, ωστε να μπορω να την κουβαλαω παντου...

θελω να μεινω με μια compact (Canon S90), μια Mirrorless (NEX6 ή Fuji ή καποια αλλη) και με μια φιλματη (σκεφτομαι να δωσω την Spotmatic για μια Olympus OM4n...)

γενικα με εχει πιασει μια ταση επαναπροσδιορισμου των παντων στην καθημερινοτητα μου και ηταν θεμα χρονου το ποτε θα ερθει και η στιγμη του εξοπλισμου...

βαρεθηκα να εχω τοσες μηχανες και τις κοιταω... θελω 3 και τελος...

απαραιτητη προϋποθεση η επομενη μηχανη μετα την D90 να ειναι καλυτερη της... και στον σενσορα και σε ψηλα iso και σε dynamic range... στο af θελω τουλαχιστον να ειναι σαν την D90...

γραφω με διακοπες γιατι εχω τον μικρο με πυρετο και καθησα απο την δουλεια, αλλα ελπιζω να σας εδωσα λιγο απο τον προβληματισμο μου...

θελω πολυ να ακουσω τις γνωμες σας επι του θεματος...

μια χαρα ειναι... δεν διαφωνω...

απλα, λογω ογκου, με κουραζει και βαριεμαι να την κουβαλαω...

θελω κατι πιο μικρο...

Παρότι Fujiκός και Olympιάκιας (την περασμένη εβδομάδα αγόρασα άλλη μια f30...), θα σου έλεγα να αποφύγεις την XE-1, είναι κάπως αργή. Αυτή την περίοδο θα βρείς πολλές mirrorless σε τιμές "χώμα", από Olympus E-PM1 και PL3 έως Panasonic G3 και GX1. Την S90 μην την δώσεις με τίποτα, είχα την S95 (πριν πάρω την RX100) και ξέρω...

http://www.amazon.co.uk/gp/product/...sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A3P5ROKL5A1OLE

http://www.ebay.com/itm/Panasonic-L...y-PZ-GX-1442mm-Pancake-Objektiv-/370821499762

http://www.skroutz.gr/s/385710/Olympus-Pen-E-PM1-kit.html

http://www.skroutz.gr/s/364666/Olympus-Pen-E-PL3-Kit.html

paИ-baL;1056811224 said:
βαρεθηκα να εχω τοσες μηχανες και τις κοιταω... θελω 3 και τελος...
.

πολλές θέλεις.
1 που να τραβάει και βίντεο και φτάνει.
Μέχρι να γίνει ο μικρός 10 όσες κρατήσεις θα είναι μόνο για βιτρίνα.
Εγγυημένα δεν θα τις χρησιμοποιήσεις. Εκτός αν γουστάρεις σε κάθε εκδήλωση και ευκαιρία να είσαι ζαλωμένος σαν το γαϊδούρι (παθών)....

paИ-baL;1056811224 said:
ειμαι μεταξυ των Sony NEX6 και Fuji XE-1...

απαραιτητη προϋποθεση η επομενη μηχανη μετα την D90 να ειναι καλυτερη της... και στον σενσορα και σε ψηλα iso και σε dynamic range... στο af θελω τουλαχιστον να ειναι σαν την D90...
.

Δεν εχει εφευρεθει ακομα αυτο που θελεις κι εσυ και ολοι μας... κοινως καμμια απο τις παραπανω επιλογες σου δεν ειναι καλυτερη, ή εστω αισθητα καλυτερη, στους τομεις που ζητας, ακομα και απο την D90... απλα ειναι καπως μικροτερες...

Επιλογες που θα πλησιαζαν αυτα που ζητας φευγοντας απο DSLR ειναι κατι σε λαικα Μ ή sony RX-01... ειναι ομως κομματακι ακριβες...

Οποτε, εχω την εντυπωση οτι πας απλως γα μικροτερο μεγεθος, αλλα οχι σε καλυτερη ποιοτητα... αν ειναι ετσι, εχεις πολλες επιλογες...

Δεν ξέρω παιδιά, εγώ εάν δεν κουβαλώ τουλάχιστον 5 κιλά μαζί μου, κάτι παθαίνω! Μηχανή (900 γραμ), τελε-ζουμ (1.400), ευρυγώνιος ζουμ (700 γραμ), μάκρο (800 γραμ), φλας για τον μάκρο (άλλα 600 γραμ), σύστημα φίλτρων, ντεκλανσέρ τζάγκαλα μάγκαλα πες άλλα 500 γραμ., τσάντα χαλαρά 1.300 άδεια, σύνολο χαλαρά 6 με 6μιση κιλά.

Χμ.... σαν πολλά να είναι, ειδικά για περασμένα χιαστί και ποδηλατώντας. Βρε λες? :flipout:

ξεχασα να γραψω οτι θελω viewfinder... υποχρεωτικα...

για το θεμα ποιοτητας...

στο DxO, η NEX6 ειναι καλυτερη της D90 στα σημεια...

ειπαμε να παμε σε αλλο σωμα, αλλα να μην ειναι και χειροτερο...

3 μηχανες θελω...

μια compact, μια φιλματη και μια ψηφιακη mirrorless για να μην πιανει χωρο...

Re: Απάντηση: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Δεν ξέρω παιδιά, εγώ εάν δεν κουβαλώ τουλάχιστον 5 κιλά μαζί μου, κάτι παθαίνω! Μηχανή (900 γραμ), τελε-ζουμ (1.400), ευρυγώνιος ζουμ (700 γραμ), μάκρο (800 γραμ), φλας για τον μάκρο (άλλα 600 γραμ), σύστημα φίλτρων, ντεκλανσέρ τζάγκαλα μάγκαλα πες άλλα 500 γραμ., τσάντα χαλαρά 1.300 άδεια, σύνολο χαλαρά 6 με 6μιση κιλά.

Χμ.... σαν πολλά να είναι, ειδικά για περασμένα χιαστί και ποδηλατώντας. Βρε λες? :flipout:

εγώ κουβαλώ καθημερινά μαζί μου σητν πλάτη περίπου 4 κιλά.

Όχι οι μικρές μηχανές δεν είναι -ακόμα- καλύτερες από τις dslr συνολικά. Π.χ. στο af κυρίως στο κλείδωμα υστερούν, όπως και στο πόσο καλό καδράρισμα κάνεις. Υστερούν φυσικά στην παρακολούθηση κινούμενων στόχων, πχ. παιδιών. Κάποιες π.χ. οι Fuji και οι sony είναι καλύτερες από τη d90 στα υψηλά iso. Σε δυναμικό εύρος οι fuji και σε δεύτερο βαθμό και οι sony είναι πλέον καλύτερες.

Σε γενικές γραμμές η φορητότητα των μικρών μηχανών δεν συγκρίνεται με των dslr είναι πολύ καλύτερη. Από την ώρα όμως που θα πεις "τωρα τραβώ" η χρηστικότητα των dslr (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι καλύτερη. Γνώμη μου πήγαινε στις μικρές, αλλά αφού αποδεχθείς προκαταβολικά ότι θα κάνεις παραχωρήσεις. Αρκετές...

Υπόψη ότι οι sony είναι καλύτερες από τις fuji στο βίντεο.

Παρότι Fujiκός και Olympιάκιας (την περασμένη εβδομάδα αγόρασα άλλη μια f30...), θα σου έλεγα να αποφύγεις την XE-1, είναι κάπως αργή. Αυτή την περίοδο θα βρείς πολλές mirrorless σε τιμές "χώμα", από Olympus E-PM1 και PL3 έως Panasonic G3 και GX1. Την S90 μην την δώσεις με τίποτα, είχα την S95 (πριν πάρω την RX100) και ξέρω...

http://www.amazon.co.uk/gp/product/...sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A3P5ROKL5A1OLE

http://www.ebay.com/itm/Panasonic-L...y-PZ-GX-1442mm-Pancake-Objektiv-/370821499762

http://www.skroutz.gr/s/385710/Olympus-Pen-E-PM1-kit.html

http://www.skroutz.gr/s/364666/Olympus-Pen-E-PL3-Kit.html

οι Panasonic μοιαζουν με την D90, οποτε τις αποκλειω...

να παρω μηχανη χωρις οθφαλμοσκοπιο, επισης...

εγώ κουβαλώ καθημερινά μαζί μου σητν πλάτη περίπου 4 κιλά.

Όχι οι μικρές μηχανές δεν είναι -ακόμα- καλύτερες από τις dslr συνολικά. Π.χ. στο af κυρίως στο κλείδωμα υστερούν, όπως και στο πόσο καλό καδράρισμα κάνεις. Υστερούν φυσικά στην παρακολούθηση κινούμενων στόχων, πχ. παιδιών. Κάποιες π.χ. οι Fuji και οι sony είναι καλύτερες από τη d90 στα υψηλά iso. Σε δυναμικό εύρος οι fuji και σε δεύτερο βαθμό και οι sony είναι πλέον καλύτερες.

Σε γενικές γραμμές η φορητότητα των μικρών μηχανών δεν συγκρίνεται με των dslr είναι πολύ καλύτερη. Από την ώρα όμως που θα πεις "τωρα τραβώ" η χρηστικότητα των dslr (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι καλύτερη. Γνώμη μου πήγαινε στις μικρές, αλλά αφού αποδεχθείς προκαταβολικά ότι θα κάνεις παραχωρήσεις. Αρκετές...

Υπόψη ότι οι sony είναι καλύτερες από τις fuji στο βίντεο.

αρχιζεις κι με πιανεις...

dynamic range και iso, τα βρηκαμε...

af θελω το αυτο της D90...

υπαρχει??? κι αν οχι, ποσο χειροτερο ειναι ας πουμε της NEX6?

Ο 16-50 της sony είναι ο μόνος πραγματικά small φακός. Κι αυτόν να επιλέξεις αν πάρεις sony. O 18-55 θα είναι συμβιβασμός. Ο 18-55 της fuji είναι πολύ καλύτερος φακός, αλλά μεγαλούτσικος, όχι βαρύς, αλλά και ακριβός.

99 σημεια η NEX6, 11 η δικια μου...

αρχιζει και αποκτα πλεονεκτημα η Sony... βρε λες?

Από την ώρα όμως που θα πεις "τωρα τραβώ" η χρηστικότητα των dslr (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι καλύτερη. .

Πολυ σοφη κουβεντα... μα πολυ σοφη... :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Επισης, ειναι μια παραγνωρισμενη παραμετρος, που δεν αναφερεται σχεδον πουθενα, ενω θα επρεπε να τονιζεται πρωτη πρωτη...

Δεν ισχυει για ολους τους χρηστες βεβαια, αλλα για τους λεγομενους... απαιτητικους, αυτους δηλαδη στους οποιους απευθυνονται οι high tech μιρορλες, στερωντας τους ομως ενα απο τα πιο βασικα χαρακτηριστικα... τη χαρα στη χρηση και την ευκολια στον ελεγχο...

Διοτι καλο το μικρο μεγεθος και το μικρο βαρος στο κουβαλημα, αλλα τι γινεται οταν πας να αλλαξεις σημειο εστιασης? Τι κανεις οταν θελεις να τραβας σε portrait mode? Ποσο ευκολα (οχι με ποσα κλικ) βρισκεις και αλλαζεις EV compensation, drive mode, τροπο εστιασης κτλ κτλ ?

Εκτος αν μαζι με το βαρος, θελουμε και... P (proffesional κατα Ken) mode (για να μη πω Αuto)...

paИ-baL;1056811318 said:
αρχιζεις κι με πιανεις...

dynamic range και iso, τα βρηκαμε...

af θελω το αυτο της D90...

υπαρχει??? κι αν οχι, ποσο χειροτερο ειναι ας πουμε της NEX6?

εσύ θα μας πεις, αφού την αγοράσεις. Η d90 διακρίθηκε για το af της. όχι τόσο στην ταχύτητά του, αλλά στην ακρίβειά του και στην παρακολούθηση του κινούμενου στόχου. Η nex6 είναι γρήγορη, αλλά όχι ακριβής, ούτε μπορεί να παρακολουθήσει εύκολα ένα παιδί που τρέχει ή ένα αυτοκίνητο.

paИ-baL;1056811328 said:
99 σημεια η NEX6, 11 η δικια μου...

αρχιζει και αποκτα πλεονεκτημα η Sony... βρε λες?

Nα μη λες καθολου... ουτε για αστειο... ειδικα οσο περναει η ωρα και πεφτει το φως....

Από τον Lloyd Chhambers (www.diglloyd.com) . Η άποψή του για τις νεχ. Υπόψη ότι είναι πολύ αυστηρός με όλους, δεν έχει καμιά σχέση με δημοσιοσχετίτες.

I summarize my current perspective on the 24-megapixel Sony NEX-7.

The current price of the NEX-7 is favorable, and it has a great sensor, but its physical design (buttons and dials) and other behavior give me pause. I hope for an improved version later this year.

DIGLLOYD: Over the years, I’ve written so extensively about how much I like an EVF and how critical focus accuracy is.

I was in NYC for less than 48 hour from stepping off the plane and getting back onto it, and that includes sleep and the Zeiss Touit press event. I had very little time for ad-hoc shooting, no contemplative time to be sure. I needed to work fast and produce some decent images in a short time. Complicating matters, my kids gave me a nice 'bug' yielding a nasty sore throat the first night and I was not operating at 100%.

And so the reasons are simple:

I had zero experience with NEX-7 autofocus until I arrived in NYC, so I made the assumption that it ought to perform well under these easy-as-pie scenarios. Which was a bad assumption. I normally would not make such an assumption, but time pressure suckered me into it.
When there are 15 minutes of really good light in the evening, one shoots fast if it’s the last good light of a short trip. Hence I used autofocus; I had not even had time to review the prior images to realize how prone to error the NEX-7 autofocus is: so many shots were degraded by backfocus. The partial saving grace is that a somewhat stopped-down lens on APS-C has more DoF than full-frame.

The NEX-7 sensor quality is fabulous, but at this point, I consider autofocus on the NEX-7 useless for any critical work (frequent backfocus), at least with high performance lenses where even small errors are manifest even at ƒ/5.6. I look forward to seeing a future 24MP or perhaps 32MP NEX with improved autofocus.

In short, I would take Jeff K’s question and extend it this way: for professional work (reliable and consistent results), the Sony NEX-7 is best used as a manual focus camera with magnified view in the EVF.

As far as face detection: I don’t want the face in focus, I want the eyes in focus. The eye of my choosing, as often it is one or the other, even at ƒ/5.6. I put that focusing spot right on one eye (many times), and the NEX-7 screwed that up (many times). So I see little reason to believe (without testing) that it can perform better with face detection: will I get sharp lips, nose, eyes, what?

Below, I wanted the leading eye in focus. The NEX-7 backfocused by an inch or so. It’s just adequately sharp, but not sharp where I wanted it: the leading eye is slightly blurred, and this is at ƒ/5.6! What would face detection have done here? Maybe it has some magic, worth a try I suppose, but when I put a specific AF point on an eye, I should get razor sharp focus, as with the Sigma DP Merrill spot focus sensor. The NEX-7 just cannot do that. And EVF zoom is problematic with non-static subjects and having to reframe after focusing.

I previously detailed how the NEX-7 can undermine one’s work.

In NYC, the Sony NEX-7 repeatedly found itself on Auto ISO. Again and again.

Today over the course of a 30-minute sunflower shoot on a tripod, the NEX-7 managed to change itself to Auto ISO three times, degrading several series of images by using ISO 500 to 1000. Well, actually they were quite good for those high ISO values. But I didn’t want ISO 1000, I wanted ISO 100.

Along with all its other design problems (buttons and dials, insane menu system, exposure bugs, etc), this camera confirms my judgment of 16 months ago which I had subsequently second-guessed. Now I am certain that my initial impression was spot-on: it’s a design for a toy mated to a sensor and lens, designed by engineers who have no inkling of the core set of features actually necessary for a reliable tool. That’s fine for a $200 point and shoot, but it is not fine for a ~$1000 offering. Design by checklist is not a design; it is anti-design.

The sensor is superb and one can make very high quality images with it, but being surprised by the controls gets old. As in “if I throw it 50 feet up, will it provide a satisfying burst of little plastic parts when it hits?”. When I compare the errors I see on the NEX-7 to those on the Sigma DP Merrill cameras, it’s night and day: the DP Merrills have their own limitations, but they always do exactly what I expect them to do.

All of which leads me to the general problem with today’s camera designs: kitchen-sink checklist design, ill-considered menu insanity, no ability to really customize the experience (e.g., hide all video JPEG settings), lousy controls and haptics, visual impediments (e.g., no EVF), confounding lens compromises (focus shift and field curvature), focusing systems that often miss, etc. Sadly, it’s a question of fewest issues, not of excellence.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Πολυ σοφη κουβεντα... μα πολυ σοφη... :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Επισης, ειναι μια παραγνωρισμενη παραμετρος, που δεν αναφερεται σχεδον πουθενα, ενω θα επρεπε να τονιζεται πρωτη πρωτη...

Δεν ισχυει για ολους τους χρηστες βεβαια, αλλα για τους λεγομενους... απαιτητικους, αυτους δηλαδη στους οποιους απευθυνονται οι high tech μιρορλες, στερωντας τους ομως ενα απο τα πιο βασικα χαρακτηριστικα... τη χαρα στη χρηση και την ευκολια στον ελεγχο...

Διοτι καλο το μικρο μεγεθος και το μικρο βαρος στο κουβαλημα, αλλα τι γινεται οταν πας να αλλαξεις σημειο εστιασης? Τι κανεις οταν θελεις να τραβας σε portrait mode? Ποσο ευκολα (οχι με ποσα κλικ) βρισκεις και αλλαζεις EV compensation, drive mode, τροπο εστιασης κτλ κτλ ?

Εκτος αν μαζι με το βαρος, θελουμε και... P (proffesional κατα Ken) mode (για να μη πω Αuto)...

Πάντως το σκόπευτρο της ΝΕΧ7 του Αλέξη μου έκατσε μια χαρά... έβγαλα τα γυαλιά μου και ...δεν πίστευα στα μάτια μου την ευκολία με την οποία εστίαζα χειροκίνητα! Πολύ ανώτερο από ο,τιδήποτε άλλο για κάποιον με παλιούς φακούς... κρίμα όμως που δεν είναι FF ή έστω 1.2-1.3x.... θα μου πεις θα είχε ακόμη περισσότερα προβλήματα στα άκρα...οκ.

Νομίζω πάντως από άποψη επιδόσεων, βάρους και φορητότητας*, ένα καλό APS σώμα με APS φακούς είναι ο καλύτερος συμβιβασμός. Πχ ένα συστηματάκι πες Nikon 5200 + Tamron 17-50 VC + Sigma 50-150/2.8 ζυγίζει μόλις 1,800 g., που δεν είναι τπτ (και μιλάμε για σύστημα φ/2.8!). Πόσο πιο κάτω θα ζύγιζε ένα αντίστοιχο σύστημα σε Mirrorless? Και πόσο παραπάνω θα στοίχιζε (εάν υπήρχε!)

* και κόστους