Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Tην πρωτη φορα που ειδα κι εγω στα πεταχτα απο το ματακι της ΟΜD, ειχα απογοητευτει... τωρα με τη νικον V1, απο την αρχη κιολας, δεν μου κανει καμμια αισθηση, αλλα σιγουρα δεν ειναι ιδιο με το οπτικο, ειναι ομως και το μικροτερο απο τα προβληματα της ολης καταστασης... της OMD ειναι και πολυ καλυτερο απο της νικον, και ο Τασος δηλωσε επισης ενθουσιασμενος... οποτε, μαλλον ειναι η πρωτη κρυαδα, μετα απο λιγο -πιστευω- δεν θα σε ενοχλει/δυσκολευει καθολου...

(Ελπίζω να μην "κανιβαλίζω" το θέμα του paN-baL, αν ναι παρακαλώ μεταφέρετε το ποστ μου)

Εν συντομία το ιστορικό:
εδώ και κάτι λιγότερο από ένα χρόνο είμαι (ευτυχής) κάτοχος της μικρής e-pm1, της πρώτης μου "κανονικής" φωτογραφικής μηχανής.
Σε αυτό το διάστημα έχω ρίξει ΤΟΝΟΥΣ διαβάσματος (στο παρόν φόρουμ αλλά και αλλού) και πρακτικής εξάσκησης και γενικά....πάμε καλά!

Προημερών όμως έπεσε στα χέρια μου μία παλιά DSLR (Nikon D40), της έκανα ένα μινι test-drive......και από τότε "τρώγομαι" λίγο με τα ρούχα μου.

Δεν θα αναφερθώ στο θέμα της ευχρηστίας λόγω πολλών πλήκτρων, καλής λαβής κτλ, δεν με "καίει" ιδιαίτερα.

Πάμε στο θέμα της ποιότητας εικόνας που με "καίει".

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός ή ότι θέλω να "παινέσω το σπίτι μου", στα θέματα χρωμάτων-ευκρίνειας-οξύτητας δεν ένιωσα ότι χάνω κάτι σημαντικό με την e-pm1 (άλλωστε η Nikon είναι κ μοντέλο 7ετίας). Όλα ΟΚ ως εδώ.

ΑΛΛΑ οι φωτό της D40 μου φαινόνοτουσαν....πως να το περιγράψω....πιο 3D (συγνώμη για τον αδόκιμο όρο, δεν ξέρω τον κατάλληλο).
Ασχετως δλδ με χρώμα και οξύτητα, οι φωτό της D40 μου έδινα μια αίσθηση πιο live, σαν να "ξεπετάγονται" απ' την οθόνη.
Ίσως και να είναι ιδέα μου, δεν ξέρω, αλλά γι αυτό γράφω εδώ.

Να διευκρινήσω ότι δεν είναι θέμα ρηχού DOF γιατί μερικές τις τράβηξα με μεγάλο f, οπότε και με τον μικρότερο αισθητήρα των m4/3 καλύπτεται η απόσταση άνετα.
Ούτε είχε φορεμένο κάποιον εξωτικό φακό, με τον κιτ τραβούσα.

Οπότε τα ερωτήματα ειναι:

1. ειναι ιδέα μου, ή υπάρχει όντως τέτοιος ποιοτικός παράγοντας στην απεικονιση μιας φωτογραφίας;

2. αν υπάρχει, αυτό το αποτέλεσμα μπορώ να το πάρω με μία mirroless ανώτερης κατηγορίας/νεώτερης γενιάς (το οποίο εύχομαι) ή πρέπει να πάω σε μεγαλύτερο αισθητήρα;

3. Κι αν πρέπει να πάω σε μεγαλύτερο αισθητήρα, η DSLR είναι μονόδρομος ή π.χ. με μία NEX καλύπτομαι (γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος την DSLR να την φάει το μαύρο σκοτάδι της ντουλάπας λόγω όγκου/βαρους);

κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει και να σε ικανοποιήσει η απάντηση. Η EPM1 μπορεί να είναι βασική μηχανή, αλλά δεν έχει κακό αισθητήρα, και μάλιστα θεωρείται νεότερος από εκείνον της d40. θα πρότεινα να ανταλλάξεις για μια εβδομάδα τη δική σου με τη d40 ώστε να έχεις και μια δεύτερη άποψη. Μετά το ξανασυζητούμε. Φυσικά οι αισθητήρες της sony nex είναι πολύ νεότεροι από εκείνον της συγκεκριμένης νικον και λογικά θα σου κάνουν κλικ.

paИ-baL;1056818971 said:
σημερα πηγα στον Γαλαιο και ειδα απο κοντα την Nex6 με τον kit και την OMD μονο το σωμα...

στα + της Nex6:

καλυτερο κρατημα... πιο κοντη... δειχνει πιο amateur μηχανη οταν κανεις street... εκανα και ενα mini focus test σε AF-S, το οποιο με αφησε ικανοποιημενο...

στα + της OMD:

πιο ομορφη... και συμφωνα με τον συμπαθεστατο και εξυπηρετικοτατο ιδιοκτητη, καλυτερη γενικα σαν μηχανη...

στα - και των δυο:

η αισθηση του ηλεκτρονικο viewfinder... ψιλοαπογοητευση...

Πάνο στο AF-S όλες καλές είναι .. Αλλά πολύ σύντομα, όταν ο μπέμπης σου θα αρχίσει τις "περιπλανήσεις" θα δεις οτι χρειάζεσαι μηχανή με καλό AF-C για να παίρνεις καλές φωτογραφίες

Εχοντας δυο παιδια, μια ΝΕΧ 5, μια 40D, και δυο 5D (II και ΙΙΙ), εχω να πω το εξης.

Η ΝΕΧ χρησιμοποιειται μονο απο τη γυναικα μου, η οταν θελω κατι προχειρο. Και βασικα για βιντεο.
Οταν υπαρχει ενδεχομενο να βγει κατι καλο, παντα θα παρω τουλαχιστον την 40D εστω με ενα 50αρη.
Ο,τι εχω τυπωσει μεγαλο με τα παιδια, ειναι με την 5 και τον 70-200.

Σε μερικα πραγματα δεν υπαρχει συγκριση, και ο συμβιβασμος που κανω ειναι στο κουβαλημα, παρολο που δεν κουβαλαμε και λιγα, ετσι κι αλλιως. Καροτσι, τσαντες με ρουχα, με φαγητα νερα κτλ...Για να μην πουμε οτι τα ΣΚ χορταινω απο κουβαλημα και δεν μου λειπει καθολου.

Εχω μια μικρη ΚΑΤΑ που χωραει ενα σωμα με ενα μικρο φακο (οχι τον 24-70).
Εχω και μια ωμου, που χωραει δυο σωματα και 4 φακους, ποτε δεν τη γεμιζω. Αναλογα την περισταση, τσιμπαω μια και φευγω.

Καλες, χρυσες οι μιρορλες, αλλα DLSR δεν ειναι. Πρεπει να κανεις συμβιβασμους. Επιμενω οτι μια στυλατη και βολικη τσαντα, ισως σου αλλαξει την ψυχολογια σχετικα με το κουβαλημα.
Αφου εχεις ενα καλο σωμα, βρες τους φακους που σου χρειαζονται και μην μπλεκεις.

Ειναι η πιο απλη και φθηνη λυση, με το μικροτερο ρισκο.

Βλαση, αν λες για εμένα έχω κλείσει απο τσάντες.
Έχω μια KATA μικρή, μια ΤΕΝΒΑ Μessenger, και μια ΤΕΝΒΑ βαλίτσα με ρόδες, που είχα βρει σε καλή τιμη απο ξεστοκαρισμα του Γαλαιου.

Η ΝΕΧ κυκλοφορεί πάντα χύμα...

Βλαση, αν λες για εμένα έχω κλείσει απο τσάντες.
Έχω μια KATA μικρή, μια ΤΕΝΒΑ Μessenger, και μια ΤΕΝΒΑ βαλίτσα με ρόδες, που είχα βρει σε καλή τιμη απο ξεστοκαρισμα του Γαλαιου.

Η ΝΕΧ κυκλοφορεί πάντα χύμα...

όχι φίλε μου, την προτείνω στον έτερο νεαρό πατέρα που άνοιξε μάλιστα και το θέμα.

δυσκολα τα πραγματα...

στην σημερινη πρωινη βολτα με τον μικρο, πηρα ξανα την Canon S90...

την Nikon D90 ουτε που σκεφτηκα να την παρω...

την σκεφτηκα ομως οταν εκανε κουνια ο μικρος και προσπαθουσα να τον βγαλω οταν ειχε τον ηλιο στο προσωπο του, το οποιο συνεβαινε σε ενα και μονο σημειο της "διαδρομης" του...

το καταφερα μετα απο προσπαθεια και πατωντας το κλειστρο κανα δυο δευτερολεπτα πιο πριν...

εκεινη την στιγμη ηθελα την D90 στο σωμα της S90...

Αυτο σκεφτομαι και εγω που θα παω σημερα στον κουνιαδο μου γιατι εχει τα πρωτα της γενεθλια η κορη του και θα κουβαλαω την γκουμουτσα D5100 και θα γελανε ολοι μαζι μου.

Παιδια, με πορδες αυγά δεν βαφουν.
Μια ιδέα είναι η μεταφορά... Αν σκεφτείς τι άλλο κουβαλας χωρίς αντίρρηση.

Εμένα πάλι όλοι οι φίλοι μου θυμώνουν όταν με βλέπουν να σκάω μύτη χωρίς μηχανή...

Πάνο, αν η διαδικασία της Δ90 σου φαίνεται τόσο ανυπέρβλητη, δεν έχει νόημα να το παλεύεις, κ δεν σώζεται η κατάσταση με μια καινούργια τσάντα. Το καλύτερο θα ήταν να γίνοταν, αλλά αφού νιώθεις οτι δεν μπορείς να την κουβαλάς, και αυτό μόνο εσύ μπορείς να το πείς πώς το νιώθεις, άστο. Δώστα και πάρε μια ακαθρεπτη (OMD ή ΝΕΧ6 μάλλον) και αποδέξου οτι θα έχεις κάποιους περιορισμούς στην ταχύτητα του AF αλλά θα έχεις την μηχανή μαζί σου να βγάλεις φωτογραφία. Δε σε βοηθάει το γρήγορο AF αν η μηχανή κάθεται σπίτι.

Πάνο για το δρόμο και την διακριτικότητα το καταλαβαίνω και το αποδέχομαι, αλλά για τις οικογενειακές με τα παιδιά η dslr δεν νομίζω ότι ο όγκος είναι πρόβλημα. Με μια καλή τσάντα την έχεις πάντα μαζί με 1-2 φακούς και τα προσωπικά σου είδη τα οποία ήδη τα κουβαλάς κάπου και βγάζεις ακριβώς ότι και με μια μικρή απλώς καλυτερα και σίγουρα. Αν κατάλαβα καλά σε προβληματίζει ότι μαζί με πάνες γαλατα πιπιλες καροτσια πρέπει να κουβαλάς και μηχανή. Συνηθισε το είναι το μόνο που μπορώ να σου πω. Τα βάρη θα αυξάνονται για επομενα τουλάχιστον χρόνια συνέχεια

Ε τι να σου πω ότι οι πιπίλες και τα μπιμπερό είναι πιο βαριά και πιο δυσκολα στο κουβάλημα από τα ποδήλατα, τις μπαλλες, τα ρολευ μπλειντς και ολα αυτά που χρειάζεται να κουβαλάω τώρα?
Ψεμματα δεν λέω αλλά μην απογοητεύεσαι μια ιδέα είναι όλα όταν βάλεις την κάρτα στον αναγνώστη και δεις τις φωτογραφίες που τράβηξες ξεχνάς το βάρος

Παλικάρια μην ανησυχείτε, τα πρώτα 18 χρόνια (περίπου) είναι δύσκολα, μετά βγάζουν δίπλωμα και εξαφανίζονται. Απλά συνεχίζεις να πληρώνεις διάφορα - και να ανησυχείς για το που βρίσκονται και τι κάνουν... Και επί πλέον δεν κάθονται με τίποτα για φωτογραφίες!

Το 2009 ο Θεός μου έδωσε την πρώτη μου κόρη.
Αναμένοντας το γεγονός και θεωρώντας ότι η fujifilm f30 δεν μου αρκεί πήρα την pentax k100d super για καλύτερες φώτο.
Οι φωτογραφίες ήταν πολύ καλύτερες αν και τραβηγμένες στο auto.
Τράβηξα σχεδόν τα πάντα από τη γέννα στο νοσοκομείο μέχρι τα πρώτα βήματα κτλ.
Κάποια στιγμή και συνειδητοποιώντας τα νέα δεδομένα στη ζωή μου και κυρίως γιατί η μηχανή εξακολουθούσε να τραβάει στο auto την έδωσα.
Έμεινα με την f30 και μια sanyo hd2000 κάμερα που τραβούσε και φώτο.
Και όμως η dslr μου έλειπε έστω και για τις 2-3 στιγμές που ήθελα το κάτι παραπάνω.
Και αφού ετοιμάζονταν και η δεύτερη κόρη πήρα την nikon d3100 αυτή τη φορά πιο ώριμος φωτογραφικά με όρεξη να ασχοληθώ.
Και άρχισα πάλι να τραβάω το νέο μέλος αλλά και τα κατορθώματα που παλαιότερου.
Σήμερα πήγαμε με ένα φιλικό ζευγάρι για καφέ και πήρα μαζί την nikon με τον 35αρη και τράβηξα ωραίες φώτο.
Ναι κουβαλάω και εγώ πολλά όπως όλοι σας, ναι η ζωή μου έχει αλλάξει όπως και όλων που έχουν παιδιά και ασχολούνται με αυτά αλλά είμαι πια πιο χαλαρός γιατί το μυαλό μου κατάλαβε ότι η ζωή μου έχει αλλάξει και δε θα είναι ποτέ ίδια.
Πολλά παιδιά πολλά προβλήματα μου είπε κάποιος φίλος παλαιότερα αλλά ποιος θα άλλαζε αυτήν την κατάσταση και για τι?
Είναι τέτοιος ο πακτωλός συναισθημάτων που σου προσφέρουν τα παιδιά που δεν μπαίνει στο ζύγι.
Μια nikon 1 j1 είναι στο δρόμο για μια πιο απλή λύση φωτογράφισης για παντού και πάντα και πάλι θα χάσω στιγμές φωτογραφικές αλλά στο μυαλό μου θα είναι σε άπειρα mp και με καθαρό φακό.
Ας τα έχει ο Θεός καλά και όλα τα άλλα λύνονται.