Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Αμελητέο δεν είναι Βασίλη σίγουρα αλλά για τις οικογενειακές για μενα δεν είναι πια πρόβλημα και δεν ήταν και πριν 3 χρόνια όταν πρωτοπήρα τέτοιο εξοπλισμό
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν τα παιδιά στο κολυμβητήριο αγώνες επίδειξης σουρουπο-βράδυ. Χωρίς να ξερω κανέναν ο μέτριος εξοπλισμός η μηχανή ο sigma 18-125 με το hood το metz φλας με ένα diffuser πάνω μου έδωσαν θέση στην διπλα πισίνα απλώς με μια ερώτηση μπορώ να βγαλω καμμιά φωτογραφία από κοντά? Μου είπαν οι του συλλόγου ναι αρκει να μας δώσεις και μας αντιγραφα για να τις βαλουμε στα γραφεία. Την νηπιαγωγό του γιου μου που τους ξέρει όλους με την κομπακτ της είπαν ευγενικά ότι αν μαζευτούν όλοι οι γονείς στη πισινα που θα πάνε τα παιδιά. Το ίδιο και στις σχολικές γιορτές.

Επειδή ο Πάνος τραβάει (ή τραβούσε τουλάχιστον) στο δρόμο εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η διακριτικότητα στην Αθήνα είναι απαραίτητη πια εκτός αν δεν βγαίνεις μόνο σου αλλά γκρουπ όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή από τους περαστικούς.

Τελικα δεν με κραξανε σημερα που πηρα την 5100 στα γενεθλια που τα εκαναν και σε παιδοτοπο. Αντιθετως χαρηκαν γιατι η επομενη φωτογραφικη που υπηρχε ηταν μια Ixus 6 MP του πεθερου. Μπορω να πω οτι εβγαλα αρκετες καλες φωτογραφιες.

Re: Απάντηση: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Σήμερα βρίσκομαι στην Καστοριά σε ένα τουρνουά ποδοσφαρικών ακαδημιών. Φυσικά πήρα όλο τον εξοπλισμό μαζί (περίπου 12 κιλά). Ο μικρός δεν θέλει (είναι ταπεινός...) ο μπαμπάς του να δείχνει ότι τον προσέχει, κι έτσι η d700 έμεινε στην τσάντα μαζί με τον 2.8 τηλεφακό. Δούλεψα με την 5100 και τον 55-200. iso 800 και ταχύτητες από 1/800 και πάνω με διάφραγμα 6.3. Τράβηξα περίπου 1121 φωτογραφίες (4 ομάδες του συλλόγου) σε jpg fine και normal και κράτησα μόνο 220. Φυσικά οι υπόλοιποι γονείς παρακαλούν για αντίγραφα.

Αύριο θα δουλέψει η μεγάλη....

1121!!!! και γω που τραβηξα καμια 60αρια και λεω την ξεσκισα την μηχανη :grinning-smiley-043

Πάντα είχα μαζί μου μια dslr ακόμη κι εκεί που δεν έπρεπε.... τουλάχιστον τα τελευταία 18 χρόνια. Θυμάμαι λίγες δύσκολες πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. 2 συλλήψεις που τελικά δεν οδήγησαν σε απαγγελία κατηγοριών, μια μανούρα σε σύνορα, έναν τσαμπουκά και ένα ατύχημα το 2003 που παραλίγο να μου στοιχίσει το φως μου. Αυτά μόνο.

Με μηχανή dlsr βρέθηκα ως ιδιώτης (εννοώ όχι ως φωτορεπόρτερ) στον πόλεμο στο Κόσσοβο (στο Μπλάτσε), στο Αρατσίνοβο στον εμφύλιο της FYROM, σε πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, στα βάθη της Τουρκίας. Σε ελάχιστα μέρη ένιωσα κίνδυνο. Και συνεχίζω και θεωρώ το πιο επικίνδυνο μέρος από την Ομόνοια ως την πλατεία Βάθης τουλάχιστον από την Ισπανία μέχρι τα Ουράλια.

Βάρος;; ναι, έχω νιώσει πολλές φορές. Το 2009 τελευταία μέρα του 12ήμερου ταξιδιού στην Ισπανία εία καταρρεύσει από το βάρος (κι από τους 37-39 βαθμούς). Και φέτος επί 7 μήνες κάθε μέρα κουβαλούσα σταθερά 7-8 κιλά στην πλάτη για 4 χλμ. (σακίδιο, φορητός ΗΥ τροφοδοτικό, 2 βιβλία, σημειωματάρια, 2 μηχανές , ομπρέλα, κλπ. Ποτέ δεν είπα όμως "ως εδώ" ή "άει σιχτίρ".

Όλα τα παιδιά μου γνωρίζουν ότι όπου κι ότι είδους φωτογράφηση θελήσουν θα την έχουν. Συνήθως δεν με αφήνουν να τραβώ, αλλά δεν τους ακούω πάντα. Και πάντα βλέπουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Για τους φίλους τους είμαι κάπως σαν τον Άγιο Βασίλη. Δεν είναι καθόλου εύκολο για μένα. Σκεφτείτε ότι μπορεί να έλθετε από δουλειά, στη συνέχεια να οδηγήσετε 750 χλμ. και φθάνοντας στο σπίτι το πρωί, να πιείτε ένα καφέ και στη συνέχεια να φωτογραφίσετε γιορτή σχολείου ή αιδική παράσταση ή αγώνα ποδοσφαίρου, κλπ.

Κι όμως ... μου λείπουν ακόμη και οι στιγμές εκείνες που δεν τράβηξα. Και περισσότερο από όλες οι δυο φορές που έπαιξε η μεγάλη μου κόρη ηλεκτρική κιθάρα σε εορτές του σχολείου της. Δεν με άφησε ούτε καν να είμαι πίσω από την κουρτίνα, πόσο μάλλον να τραβήξω τις παραστάσεις. Κι όμως τώρα έχει μετανιώσει και θα ήθελε να έχει υλικό κι από εκείνες τις δυο παραστάσεις της.

Τέλος πάντων ... για μένα είναι πιο συνηθισμένο κάποια πράγματα να τα βλέπω μέσα από το φακό, παρά στην πραγματικότητα. ίσως επειδή απομονώνω αυτά που θέλω να δω κι όχι τα πάντα.

Last edited:
το βασικό πρόβλημα σε όλα αυτά είναι ότι δίκες μου φωτογραφίες τα παιδιά μου έχουν ελάχιστες. Και εγώ έχω τα πάντα από τα εφηβικά μου χρονιά , αλλά χωρίς εμένα μέσα.

Τελικα δεν με κραξανε σημερα που πηρα την 5100 στα γενεθλια που τα εκαναν και σε παιδοτοπο. Αντιθετως χαρηκαν γιατι η επομενη φωτογραφικη που υπηρχε ηταν μια Ixus 6 MP του πεθερου. Μπορω να πω οτι εβγαλα αρκετες καλες φωτογραφιες.

Με γειά σου. Επιτέλους πήρες μια σοβαρή μηχανή (που εύχομαι να μην την δούμε στις αγγελίες πώλησης σύντομα..)

Ευχαριστω! Να σου πω την αληθεια πηγα να την βαλω ανταλλαγη με NEX αλλα στο τελος εβαλα μυαλο και την εσβησα.

Ευχαριστω! Να σου πω την αληθεια πηγα να την βαλω ανταλλαγη με NEX αλλα στο τελος εβαλα μυαλο και την εσβησα.

αν θεωρείς εσύ ή οι γύρω σου ότι έβγαλες αρκετές καλές φωτογραφίες, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξες την τεχνική σου ή ότι πρόλαβες να μάθεις περισσότερα. Η μηχανή είναι που σε βοήθησε να κάνεις πιο εύκολα αυτό που είχες στο μυαλό σου.

Με τις mirrorless ακόμη και σήμερα αυτοί που γνωρίζουν τί θέλουν να κάνουν και πώς να το κάνουν θα πάρουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν. Αυτοί που δεν το γνωρίζουν είτε θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο, ή θα απογοητευθούν. Αντίθετα οι dslr είναι σε ένα τέτοιο στάδιο εξέλιξης ώστε σε βοηθούν να κάνεις αυτά που θέλεις πιο εύκολα.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι στο άμεσο μέλλον (σε 1-3 χρόνια) οι μεσαίες ρεφλέξ θα είναι ακάθρεφτες. Κι ότι η δεύτερη γενιά τους θα είναι καλύτερη από την τελευταία αυτών με καθρέφτες. και βλέποντας τις Μ4/3 Panasonic GH3/G6 που μεγαλωσαν πολύ σε διαστάσεις και βάρος, καταλαβαίνω ότι ήδη αυτή είναι η γενιά που ορίζει η εταιρεία ότι θα αντιπαρατάξει στις dslr. Από την Olympus δεν είδαμε ακόμη κάτι τέτοιο, ίσως επειδή διατηρεί στη ζωή και το σύστημα 4/3. Η omd ήταν η ιδανική λύση γι αυτόν που ήθελε μια ρεφλέξ με τα πλεονεκτήματα των ακάθρεφτων.

Αλλά αυτά αφορούν τους πεπειραμένους χρήστες. Οι υπόλοιποι είναι μπροστά στο δίλημμα. Ζορίζομαι όταν κουβαλώ τη μηχανή και είμαι άνετος όταν τραβώ, ή είμαι άνετος στο κουβάλημα και ζορίζομαι όταν τραβώ;

Σιγουρα με βοηθησε η μηχανη γιατι ακομα δεν εχω μαθει να τραβαω και δεν εχω βρει χρονο για να ψαξω την μηχανη.
Ομως καταφερα να βγαλω μεσα σε παιδοτοπο τα παιδια μου να τρεχουν χωρις κουνημενα ποδια χερια κλπ.
Με την Nex-5n και την Olympus e-pl3 δεν το ειχα καταφερει, για την ZS20 δεν μιλαω αυτη ηταν μονο για να τραβας βιντεο σαν φωτογραφικη χαλια*

*Αποψη μου.

Πρωτα ελεγα σε μια φωτογραφικη δεν εχω αναγκη ματακι βγαζω φωτογραφιες με την οθονη αλλα πλεον με την 5100 η οθονη ειναι κλειστη.

Ερωτηση: Εχει φιλος μια φιλματη Nikon και επειδη εχει δυο τρεις φακους θαλει να παρει καποια dslr σκετο σωμα D90 D3100 και να κρατησει τους φακους που εχει.
Οπως μου ειπε οι φακοι του κουμπωνουν κανονικα σε μια D90 που δοκιμασε αλλα το ερωτημα ειναι τι δεν θα δουλευει;

Ερωτηση: Εχει φιλος μια φιλματη Nikon και επειδη εχει δυο τρεις φακους θαλει να παρει καποια dslr σκετο σωμα D90 D3100 και να κρατησει τους φακους που εχει.
Οπως μου ειπε οι φακοι του κουμπωνουν κανονικα σε μια D90 που δοκιμασε αλλα το ερωτημα ειναι τι δεν θα δουλευει;

πές μας ποιοί φακοί είναι (ακριβώς) και θα σου πούμε...

Βλαση περιμενω απαντηση του εστειλα μηνυμα.

Αλλο θεμα τωρα με την 5100 ενω στην φωτογραφικη εχω ηχο κανονικα στα βιντεο που τραβαω οταν βαζω την καρτα στην Πανυ 50GT30 μου γραφει οτι δεν υποστηριζει τον ηχο και στο Dune 303 δεν υπαρχει καθολου ηχος.

Βλαση περιμενω απαντηση του εστειλα μηνυμα.

Αλλο θεμα τωρα με την 5100 ενω στην φωτογραφικη εχω ηχο κανονικα στα βιντεο που τραβαω οταν βαζω την καρτα στην Πανυ 50GT30 μου γραφει οτι δεν υποστηριζει τον ηχο και στο Dune 303 δεν υπαρχει καθολου ηχος.

άνοιξε θέμα στα τεχνικά να σου πουν.

Τελικα τραβαει PCM ηχο και φυσικα δεν περιμενα απο τις Πανυ κατι αλλα τουλαχιστον το Dune ειναι απαραδεκτο να μην παιζει PCM ηχο.

κατεληξα τουλαχιστον στα εξης δυο μοντελα:

Sony Nex6

Olympus E-PL5

η αγορα θα γινει απο Αμερικη και την μηχανη θα την εχω εδω στις 16/08, οταν θα ερθει στην Ελλαδα, καλος φιλος απο το Τρινιδαδ...
η Nex6 βγαινει στα 600 ευρω μαζι με τον 16-50...

η E-PL5 στα 430 μαζι με τον 14-42...

Last edited: