Επεμβάσεις σε προενισχυτή 2

Sorry , λαθος υπολογισμος , με την 100Ω και τον 1000μF θα εχεις 1,6Hz ( συχνοτητα αποκοπης του δικτυωματος ) , οποτε και ο 1000μF ειναι πολυ με 470μF θα ειναι μια χαρα .

Απόστολε, πολύ κακό για το τίποτα.
Καλύτερα να μετατρέψεις το πρώτο στάδιο σε ένα τυπικό κύκλωμα μη αναστρέφουσας συνδεσμολογίας με τυπικό κέρδος (+6 ~ +12dB) και να χρησιμοποιήσεις ένα ποτενσιόμετρο
για τη ρύθμιση της στάθμης.

Δεν ξέρω με ποια λογική κατέληξαν οι μηχανικοί της behringer στο πρώτο κύκλωμα που παραθέτεις, αλλά επειδή με παραξένεψε ασχολήθηκα λίγο για να βγάλω την αναλυτική
έκφραση για την απόκριση του και πραγματικά προκύπτει αρκετά πολύπλοκη.

Αλλάζοντας την τοπολογία θα ξεφορτωθείς τις μεγάλες αντιστάσεις των 30Κ και επιπλέον η συχνοτική απόκριση του κυκλώματος δεν θα επηρεάζεται από τη θέση του ποτενσιόμετρου
και τις τιμές των R164 και C40.

Φιλε tonal δεν ειμαι ηλεκτρονικος ουτε έχω εμπειρια απο τετοιες κατασκευές. Σαυτα τα λιγα που μπορω να βάλω χέρι τα καταφέρνω καλα.
Για τους μη αναστρέφοντες τελεστικούς ξερω οτι το σημα εισοδου εφαρμοζετται στο + και το - γειωνεται μεσω αντίστασης. υπαρχει και μια αναδραση
απ την εξοδο στο - μεσω αντιστασης. Αλλα να υπολογίσω τιμές εξαρτημάτων να τοποθετησω το ποτ μαλλον δεν θα τα καταφερω....

Είναι απλούστατο. Το κέρδος είναι η τιμή του Av.

images

Τυπικές τιμές για τις αντιστάσεις είναι μερικά ΚΩ και όχι δεκάδες ΚΩ όπως στο αρχικό κύκλωμα.

Για την είσοδο, το σήμα εισόδου εφαρμόζεται μεταξύ των ακροδεκτών του ποτ και η μεσαία λήψη οδηγείται στην μη αναστρέφουσα είσοδο (+) του τελεστικού.
Ένα ποτενσιόμετρο από 10Κ και πάνω είναι ΟΚ.

Πολυ ευκολο είναι. Βαζοντας πχ Ενα ποτ 10Κ (επειδη το εχω), R1=1K5 & R2=3K το κερδος ειναι 1,5. Δουλευει δηλ. σχεδον σαν απομονωτης με volume.
- Οι τασεις τροφοδοσίας +- 16, υποθέτω παραμένουν οπως προηγουμένως.
-τα τριτα ποδαράκια του ποτ απλα συνδεονται στο μπλενταζ (Γειωση)
Καλα τα λέω;
-Μηπως υπαρχει περιπτωση να δημιουργηθει κάποιο πρόβλημα στο επόμενο στάδιο;

Η τάση τροφοδοσίας μένει όπως είναι και τα τρίτα ποδαράκια του ποτ συνδέονται στη γη όπως πολύ σωστά έγραψες.

Παιδιά τόφτιαξα. Δουλεύει μια χαρα, και ακούγεται καλύτερα απο πριν. (τελικα το βραχυκυκλωμα της αντίστασης κατι κακο έκανε....)
Ευχαριστω πολυ για τις ιδέες και για την βοήθεια.....
Χρησιμοποίησα ποτ 10Κ και R1=1K, R2=5K. Ποιες είναι οι επιτρεπόμενες τιμές των αντιστάσεων αυτών σε περίπτωση που θελήσω να αλάξω το κέρδος;

η R1 πρέπει να ειναι πάντα μεγαλύτερη απο την R2.
ο τύπος ειναι R1/R2+1 .
Δουλεύει και ετσι αλλα δεν εχει το κέρδος που θες.
κανε τούμπα την ρ1 με την ρ2 και θα εχεις κέρδος 6 φορές.
δεν υπάρχει περιορισμός στο κέρδος μέσα σε λογικά πλαίσια μπορείς να το κάνεις όσο θές.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι η R1 μεγαλύτερη από την R2 (βλέπε απομονωτής/buffer).

Το μόνο θέμα είναι πως μερικοί τελεστικοί θέλουν παραπάνω κέρδος για να λειτουργήσουν σωστά και να μην
οδηγούνται σε αστάθεια και ταλαντώσεις, αλλά αυτό συνήθως το γράφει ο κατασκευαστής στο φύλλο δεδομένων.

Τωρα εχω κερδος 1+(1000/5000) = 1,2 φορες. Ακουγεται αρκετά δυνατα.
Δεν χρειάζεται να αυξήσω άλλο το κέρδος. (Εκτος εαν προκυπτει κάποιο προβλημα που δεν γνωρίζω.)

Απάντηση: Re: Επεμβάσεις σε προενισχυτή 2

Τωρα εχω κερδος 1+(1000/5000) = 1,2 φορες. Ακουγεται αρκετά δυνατα.
Δεν χρειάζεται να αυξήσω άλλο το κέρδος. (Εκτος εαν προκυπτει κάποιο προβλημα που δεν γνωρίζω.)

Στο έγραψε ο tonal παραπάνω αυτό που πιθανώς δε γνωρίζεις: Δες στο datasheet του τελεστικού από πόσο κέρδος και πάνω είναι σταθερός. Αν φυσικά είναι unity gain stable, είσαι ο.κ.