Επεμβασεις στα Ηλεκτρονικα των Φακων

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,509
αρχη νεου νηματος....

Εργοτελη, καποια στιγμη μιλησες για τηλ αλλαγη αντστασης σε ενα drver Keenan....μιλαμε προφανως για την Sense Resistor....

Ασ πουμε οτι την εντοπιζω....να την ξηλωσω μπορω ανετα, κατι το εχω ξανακανει....αλλα δεν ειμαι σιγουρος για την κολληση καθε εξαρτηματος SMD....

Υπαρχει τιποτα αν προσεξω? πχ θα χρησιμοποιησω κολλητηρι με μυτη καρφιτσας και παστα χαμηλου σημειου τηξης...

ΚΑΙ υπαρχει κανενας απλος κανονας που να συσχετιζει την τιμη της αντισταησς σε σχεση με την παλια κια την μεταβολη στο ρευμα που δινει η πλακετα....πχ αν με 220 Ohm παιρνουμε 1000mA, με 110 θα παρουμε τα διπλασια?

Λοιπόν, καταρχήν δε χρειάζεται να το ξεκολλήσεις!
Ο μόνος λόγος για να ξεκολλήσεις κάτι είναι αν θες να αυξήσεις την αντίσταση και να μειώσεις δλδ το παρεχόμενο ρεύμα στο κύκλωμα! Προσωπικά αυτό δε με ενδιέφερε ποτέ, μόνο να αυξάνω ήθελα.
Θα σας πω εγώ ένα οδηγό για όλους! Προσοχή, δε προτείνεται για ακριβά κυκλώματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα καταστρέψετε!Επίσης, όχι για linear κυκλώματα όπως τα 7135, αλλά για buck/boost!
Χρειαζόμαστε καλωδιάκια, μίνι ηλεκτρολογικές δαγκάνες,σιλικόνη και ένα μολύβι!! Καταρχήν, πρέπει να εντοπίσω την αντίσταση που πρέπει. Πως το κάνω αυτό; Βάζω το φακό σε λειτουργία μόνο που χρησιμοποιώ το πολύμετρο για να μετρώ πάντα το παρεχόμενο ρεύμα από τη μπαταρία.
Μετρώ το ρεύμα στη στάνταρτ χρήση.Μετά ,αποσυνδέω το λέντ στο ένα του καλωδιάκι, και μετράω να δω πόσο ρεύμα παίρνει το λέντ. Επίσης, μετρώ τη τάση του λέντ σε λειτουργία, απλά βάζω στα +,- το πολύμετρο και μετρώ τάση.Γράφουμε όλα τα νούμερα για να τα έχουμε.
Τώρα, σειρά έχει να δω ποια αντίσταση είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ρεύματος. Το κάθε κύκλωμα φακού δεν έχει πολλές, οπότε ακόμη και να μη ξέρετε να τις ξεχωρίζετε,μπορείτε να κάνετε κάτι απλό και ασφαλές. Ζωγραφίζετε τη πρώτη αντίσταση με το μολύβι από πάνω, όχι τελειώς, αλλά λίγο. Μετράτε.Αν αυξήθηκε το ρεύμα, κατά 80% τη βρήκατε. Αν όχι, σβήνετε ό,τι ζωγραφίσατε, και προχωράτε στην επόμενη αντίσταση. Προσοχή, δε πρέπει να ζωγραφίζετε πολύ τις αντιστάσεις, λίγο θέλει, ίσαμε να περάσει δια μέσω του μολυβιού περισσότερο ρεύμα. Ουσιαστικά είναι σα να βάζεις μια 2η αντίσταση σε σειρά.
Ωραία αφού πειράζοντας μια αντίσταση αυξήθηκε το ρεύμα, σειρά έχει να μετρήσετε πόσο ρεύμα παίρνει το λεντ πλέον από το κύκλωμα.Αν η μεταβολή είναι ανάλογη ή σχεδόν ανάλογη, τότε καλώς!Αν όχι, κάτι δε πάει καλά, πιθανόν να μην είναι αυτή η αντίσταση που ψάχνουμε. Οπότε πάμε πάλι να ψάξουμε.
Τώρα, για να πάρουμε το ρεύμα που θέλουμε, ζωγραφίζουμε την αντίσταση τόσο όσο να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Για λόγους ασφαλείας, δε σας προτείνω να πηγαίνετε πάνω από 50%, δλδ αν έχουμε κύκλωμα με 1 αμπέρ, μη δίνετε παραπάνω από 1,5 αμπέρ. Μόλις δούμε ότι φτάσαμε το ρεύμα που θέλουμε και είμαστε σίγουροι ότι το αρχικό efficiency είναι σχεδόν όσο και μετά τη μόντα, τότε βάζουμε σιλικόνη στην αντίσταση πάνω και την αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως.
Το driver είναι έτοιμο για χρήση!

αρχη νεου νηματος....

Εργοτελη, καποια στιγμη μιλησες για τηλ αλλαγη αντστασης σε ενα drver Keenan....μιλαμε προφανως για την Sense Resistor....

Ασ πουμε οτι την εντοπιζω....να την ξηλωσω μπορω ανετα, κατι το εχω ξανακανει....αλλα δεν ειμαι σιγουρος για την κολληση καθε εξαρτηματος SMD....

Υπαρχει τιποτα αν προσεξω? πχ θα χρησιμοποιησω κολλητηρι με μυτη καρφιτσας και παστα χαμηλου σημειου τηξης...

ΚΑΙ υπαρχει κανενας απλος κανονας που να συσχετιζει την τιμη της αντισταησς σε σχεση με την παλια κια την μεταβολη στο ρευμα που δινει η πλακετα....πχ αν με 220 Ohm παιρνουμε 1000mA, με 110 θα παρουμε τα διπλασια?

Για να σου απαντήσω πιο συγκεκριμένα,
1)Δε χρειάζεται να τη ξεκολλήσεις αν θες να πας παραπάνω, μόνο παρακάτω.
2)Μολυβάκι κάνει δουλειά άνετα.Εδώ έβαζα μολύβι σε motherboard και κάρτες γραφικών για να αυξήσω τη τάση λειτουργίας τους και για overclocking.
3)Κανόνας υπάρχει αλλά η καλύτερη λύση είναι στη πράξη να το δεις. Αν δε σου αρέσει η λύση του μολυβιού,τότε χρησιμοποίησέ το πάλι(!) για να δεις τι αντίσταση θα έχεις για να παίρνεις το ρεύμα που θες. Όταν τη μετρήσεις, σβήσε το μολύβι και κόλλησε την αντίσταση που θα χρειάζεται. Με τους νόμους του Ohm θα τη βρεις, παράδειγμα, αν το εργοστασιακό R=5ohm αρχικά και δίνει 1 αμπέρ, και μετά με το μολύβι έχει πέσει στα 3 ohm και δίνει 1,5 αμπέρ, τότε θα κάνεις 3= R1+5/R1*5.(τα νούμερα είναι τυχαία δε ξέρω καν αν βγαίνει) Αντικαθιστάς ως προς R1, αγοράζεις μια αντίσταση R1 και τη κολλάς!

τωρα καποθ σε εχασα με τον τυπο......μπορεις να οτον δωσεις χωρις νουμερα....γιατι καπου δεν θα επρεπε να δω και 1,5Α?

απο οσοσ καταλαβαινω μπορω να τον χρησιμοποιησω χωρις μετρηση?

ωραιο το κολπο με το μολυβι....κατα αντισοιχια θα μπορουσα να κοτσαρω μια παραλληλα (κολλημενη απο επανω)

αλλα αυτο που θελω να κανω συγκεκριμενα ειναι να μειωσω την νταησ του ρευματος στο Λεντ, γιαιτ καποιος μου ζητησε μοναδα buck για εναν G2

Πρόσεξε, το μολύβι χρησιμεύει σαν πείραμα, εφόσον θέλεις να κοτσάρεις αντίσταση επιπλέον.
Δες:
Μετράς την αντίσταση(R1) που έχει το κύκλωμα.
Μετράς το ρεύμα που βγαίνει από τη μπαταρία&το ρεύμα που παίρνει το λέντ
Ζωγραφίζεις την αντίσταση.
Μετράς&ζωγραφίζεις περιτέρω μέχρι να φτάσεις στο ρεύμα που θες.
Όταν έχεις το ρεύμα που θες, μετράς την αντίσταση(R) εκ νέου.
Σίγουρα θα βγει λιγότερη, αφού το μολύβι την μειώνει.
Ξέρουμε, ότι σε παράλληλη σύνδεση αντιστάσεων(η στοκ+ το μολύβι είναι παράλληλα) η συνολική αντίσταση υπολογίζεται από το τύπο R= (R1+R2)/(R1*R2)
Λύνεις ως προς το άγνωστο που έχει(στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το R2 που είναι η του μολυβιού αντίσταση)

Tώρα αν θες ουσιαστικά μεγαλύτερη αντίσταση,δλδ λιγότερο ρεύμα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να την ξυλώσεις, να βάλεις άλλη ή να βάλεις άλλη εν σειρά. Με λεπτή μύτη μπορείς να κάνεις δουλειά, στο λέω επειδή το έκανα στο παρελθόν. Λεπτοδουλειά, αλλά γίνεται!

α ετσι! και με περδεψες νομιζοντας οτι εχεις στον τυπο και την ενταση του ρευματος......

αρα θεωρητικος τροπος υπολογισμου δεν υπαρχει.....ακοαμ χειροτερα που παω για μεγαλυτερη αντισταση...

κοιτα με το μολυβι εχω δουλεψει λιγο και εγω.. στην αρχη εβγαζα τσιπακια ελεγχου για να κανω της πλακετες single mode.....μετ;α εκαψα δυο απο την ολυ προσοχη και κανιβαλισα τα πυκνοτακια απο αλλες...αλλα ψιλοσκουρηναν απο τη ζεστη αν και δουλευουν.....

για αυτο ρωτουσα για κανενα κολπο...αν δεν κανω λαθος καλυτερα ειναι μεγαλη θερμοκρασια και γρηγορα στην κοληση ετσι?

Α!ξεχασα....να σχολιασουμε λιγο το "ξησιμο"

οταν δηλαδη ξηνεις την αντισταησ για να μειωσεις τον ογκο αρα και την τιμη της....

Α!ξεχασα....να σχολιασουμε λιγο το "ξησιμο"

οταν δηλαδη ξηνεις την αντισταησ για να μειωσεις τον ογκο αρα και την τιμη της....

ναι αλλά πως είναι δύσκολο όταν δουλεύεις κάτι τόσο δα μικρά αντιστασάκια....!

α ετσι! και με περδεψες νομιζοντας οτι εχεις στον τυπο και την ενταση του ρευματος......

αρα θεωρητικος τροπος υπολογισμου δεν υπαρχει.....ακοαμ χειροτερα που παω για μεγαλυτερη αντισταση...

κοιτα με το μολυβι εχω δουλεψει λιγο και εγω.. στην αρχη εβγαζα τσιπακια ελεγχου για να κανω της πλακετες single mode.....μετ;α εκαψα δυο απο την ολυ προσοχη και κανιβαλισα τα πυκνοτακια απο αλλες...αλλα ψιλοσκουρηναν απο τη ζεστη αν και δουλευουν.....

για αυτο ρωτουσα για κανενα κολπο...αν δεν κανω λαθος καλυτερα ειναι μεγαλη θερμοκρασια και γρηγορα στην κοληση ετσι?

Θεωρητικά είναι δύσκολο να υπολογίσεις μαζί και το ρεύμα, επειδή πρέπει ουσιαστικά να έχεις σχεδιάγραμμα του όλου κυκλώματος! Να υπολογίζεις δλδ συνολικά το όλο κύκλωμα! Άρα δε γίνεται!
Το μολύβι πάντως είναι ασφαλές για ένα λογικό ποσοστό πάνω...Δεν είναι σχεδιασμένα όλα τα υλικά να αντέχουν πολύ παραπάνω οπότε δε πρέπει να παραγίνεται...Μήπως για αυτά που λες έδινες πολύ ρεύμα παραπάνω;

Επίσης ναι, είναι καλύτερα υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα, αυτό βλέπω/πιστεύω και εγω...

Μη το λες...Με λίγο προσοχή, αν θέλετε ανεβάζω φωτό από μερικά κυκλώματα για να δείτε ποιο είναι, μετά θα τα ξεχωρίζετε μόνοι σας μπαμ μπαμ! Αλλιώς και το πείραμα δε βλάπτει, δε κάνεις ζημιές!

για τα ματια εχει και σχεδιαστικους μεγανθυντικους φακους με φως εξτρα....

που θα τον αγορασω γαιτι απο τα πολλα κυκλωματα μου ανεβηκε η μυωπια...

εχει τετοια και πιο φθηνα στην ελλαδα.....το ζητημα ειναι οτι τουλαχιστον εγω πιστευω οτι θελει τουλαχιστον 8χ μεγενθυση