Επένδυση DIY ηχειων

ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

AVClub Addicted Member
3 February 2007
2,363
Αθήνα
Καλημέρα σε όλους.
Η φωτό που επισυνάπτω είναι από μια ιδιοκατασκευή ηχείων που ολοκληρώθηκε πριν 2-3 μέρες. Θα ήθελα τη βοήθειά σας όσον αφορά την επένδυση. Επειδή το ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και θα τα κρατήσω για καιρό μάλλον, δεν με πειράζει τόσο το κόστος. Σκέφτομαι βάψιμο απευθείας, καπλαμά ή ξύλο. Καμμιά ιδέα? Τα ηχεία είναι 330 λίτρα (εσωτερικά), 101 db, 8Ω. Λόγω του μεγέθους θέλει προσοχή...

Attachments

• 04122009.jpg
    04122009.jpg
    42 KB · Views: 491
Καλημέρα σε όλους.
Η φωτό που επισυνάπτω είναι από μια ιδιοκατασκευή ηχείων που ολοκληρώθηκε πριν 2-3 μέρες. Θα ήθελα τη βοήθειά σας όσον αφορά την επένδυση. Επειδή το ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και θα τα κρατήσω για καιρό μάλλον, δεν με πειράζει τόσο το κόστος. Σκέφτομαι βάψιμο απευθείας, καπλαμά ή ξύλο. Καμμιά ιδέα? Τα ηχεία είναι 330 λίτρα (εσωτερικά), 101 db, 8Ω. Λόγω του μεγέθους θέλει προσοχή...

Πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή. Μεγάφωνα? Λεπτομέρειες? Γιατί δεν κάνεις μια αναλυτική παρουσίαση?

Αν είναι ηχεία που θα "μείνουν" καιρό, ψηφίζω καπλαμά ...

όταν λες οτι σκέφτεσαι βάψιμο, καπλαμά ή ξύλο, με το ξύλο τι εννοείς?? νέα κατασκευή ?

αλλιώς συμφωνώ με τον Τζιμ , αν είναι να μείνει καιρό - καπλαμάς

Το βάψιμο θα είναι δύσκολο και λόγω μεγέθους… 5-7 χεράκια, με πιστόλι και ενδιάμεσα τρίψιμο όλες τια ατέλειες, και όλα αυτά σε περιβάλλον με λίγη σκόνη κ.ο.κ. θέλει καλό εργαστήρι και τεχνική.

Έχεις δίκιο γράφω στα γρήγορα τα μεγάφωνα.
Woofer:
Monacor SP38 Neo 15" http://www.monacor.de/typo3/index.php?id=84&L=1&artid=6432&spr=EN&typ=full

Κόρνα (μοτέρ): Pyle PDS 355
Κόρνα : McGee HL-1018 (465x245mm)

Αποκοπή περίπου 2kHz (με πρώτης τάξης παίζει καλύτερα και δεν παραμορφώνει!!!). Ακόμα κάνω δοκιμές για το x-over. Παρόλο που τα μεγάφωνα είναι επαγγελματικά παίζει ομοιόμορφα και σε χαμηλές στάθμες, ακόμα και με λαμπάτο SE 5W...

Last edited:
Παντως και η λυση του καπλαμα που και εγω ειμαι υπερ ,θα θελει ενα γερο τριψιμο και προσεκτικη λειανση που δεν θα ειναι και ευκολο λογω μεγεθους.

Παντως και η λυση του καπλαμα που και εγω ειμαι υπερ ,θα θελει ενα γερο τριψιμο και προσεκτικη λειανση που δεν θα ειναι και ευκολο λογω μεγεθους.

Για τα δύσκολα εκτός από τριβείο, χρησιμοποιούμε και τροχό. Σε αντίστοιχη μεγάλη κατασκευή τροχό χρησιμοποίησα πρώτα και μετά τριβείο.

Μια τετοια κατασκευη παντως αξιζει και ενα καλο φινιρισμα.
Δεν χορταινω να τα βλεπω και σιγουρα θα παιζουν και εξαιρετικα.
Καλη συνεχεια σε οτι αποφασισεις.

Παίζουν πραγματικά πολύ ωραία. Σφιχτό μπάσσο (κατεβαίνουν και 25 Hz), τεράστια εικόνα, δεν προβληματίζουν κανένα ενισχυτή. Και κόστος αρκετά κάτω από 1000 όλα μαζί... Τώρα δοκιμάζω διάφορα x-over και μονωτικά. Πραγματικά άξιζε τον κόπο!

καπλαμάς με λουστράρισμα ίδιο με τα επιπλα!

Στόχος πρέπει να ειναι να η πλήρης αντιγραφή στα νερά και το χρώμα του ξύλου των επίπλων, ώστε να φαίνεται το ηχείο μέρος της επίπλωσης και όχι κάτι που προστέθηκε εκ των υστέρων. Ενα subακι που έφτιαξα για την κρεβατοκάμαρα (που ήταν και η πρώτη μου απόπειρα λουστραρίσματος) το καταευχαριστήθηκα, οχι τοσο γιατι το αισθητικό μέρος πήγε καλά όσο γιατι τελικα εγινε ιδιο με τα επιπλα, κατι που στην αρχή δεν ειχα εκτιμήσει ως ιδεα. Προσπάθησα να αντιγράψω το σχεδιο της επιπλωσης κανοντας και στο ηχειο ενα αντιστοιχο λουκι, δες την φωτο να δεις τι εννοω. Πιστευω πως το ηχείο θα πρεπει να αντιμετωπιζεται σαν αναπόσπαστο μερος της επιπλωσης και οχι αυτόνομα, ανεξαρτητα με το αν πχ ενα αλλο χρωμα θα εδειχνε καλύτερα στο ηχειο σε σχεση με αυτο των επιπλων.

Γουστα βεβαια ειναι αυτα.

Attachments

• PC090250.JPG
    PC090250.JPG
    90.8 KB · Views: 180
Πολύ σωστή η άποψή σου και πολύ ωραία δουλειά... Βέβαια, λόγω του μεγέθους, θα χρειαστεί προσοχή στην επιλογή του καπλαμά να μην φαίνεται "ψεύτικο". Ο καπλαμάς τι πάχος έχει περίπου? Πως δουλεύεται? (κόβεται με σέγα ή κοπίδι? κολλάει με ξυλόκολλα?)

Πολύ σωστή η άποψή σου και πολύ ωραία δουλειά... Βέβαια, λόγω του μεγέθους, θα χρειαστεί προσοχή στην επιλογή του καπλαμά να μην φαίνεται "ψεύτικο". Ο καπλαμάς τι πάχος έχει περίπου? Πως δουλεύεται? (κόβεται με σέγα ή κοπίδι? κολλάει με ξυλόκολλα?)

Για τόσο μεγάλες επίφανειες, καλύτερα βρες κάποια πρέσα. Στις περισότερες χωρούν αντικείμενα, 40-50 πόντους στο ύψος. Αυτοί που εμπορεύονται καπλαμά έχουν οι ίδιοι ή θα σε στείλουν σε κάποιον που συνεργάζονται. Τα πλαϊνά με το χέρι. Η βενζινόκολα συνήθως δουλεύεται, αλλά καλύτερα πάρε οδηγίες απο κεί που θα αγοράσεις τον καπλαμά.

καπλαμάς με λουστράρισμα ίδιο με τα επιπλα!

Στόχος πρέπει να ειναι να η πλήρης αντιγραφή στα νερά και το χρώμα του ξύλου των επίπλων, ώστε να φαίνεται το ηχείο μέρος της επίπλωσης και όχι κάτι που προστέθηκε εκ των υστέρων. Ενα subακι που έφτιαξα για την κρεβατοκάμαρα (που ήταν και η πρώτη μου απόπειρα λουστραρίσματος) το καταευχαριστήθηκα, οχι τοσο γιατι το αισθητικό μέρος πήγε καλά όσο γιατι τελικα εγινε ιδιο με τα επιπλα, κατι που στην αρχή δεν ειχα εκτιμήσει ως ιδεα. Προσπάθησα να αντιγράψω το σχεδιο της επιπλωσης κανοντας και στο ηχειο ενα αντιστοιχο λουκι, δες την φωτο να δεις τι εννοω. Πιστευω πως το ηχείο θα πρεπει να αντιμετωπιζεται σαν αναπόσπαστο μερος της επιπλωσης και οχι αυτόνομα, ανεξαρτητα με το αν πχ ενα αλλο χρωμα θα εδειχνε καλύτερα στο ηχειο σε σχεση με αυτο των επιπλων.

Γουστα βεβαια ειναι αυτα.

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Ανεβάζω άλλη μια φωτό. Τα woofer έχουν σχεδόν στρώσει και μετά από αρκετές ακροάσεις με φίλους του χώρου πρέπει να σας πω ότι αυτά τα πράγματα παίζουν καταπληκτικά είτε οδηγούνται με τρανζίστορ, είτε με λαμπάτα (5 και 80 Watt) τελικά, σε διάφορες στάθμες. Μήπως οι χαρακτηρισμοί των μεγαφώνων ως hi-end και PA, σκληρά κτλ είναι λίγο σχετικοί? Εγώ προσωπικά δεν έχω ξανακούσει τόσο γρήγορο 15". Ανεβαίνει ψηλά 4Khz θεωρητικά (εγώ το έχω κόψει λίγο πριν τα 2KHz με 6db/octave!!!), έχει λεπτομέρεια, παίζει με λίγα watt και κοπανάει σαν τρελό χωρίς να απλώνει κτλ. Τι να πω...

Attachments

• 10122009_003.jpg
    10122009_003.jpg
    65.2 KB · Views: 184