Επένδυση DIY ηχειων

εγώ πάλι νομίζω οτι λέτε περίπου το ίδιο πράγμα ...

επίσης περίπου τα ίδια είχε πει και ο Nick McKinne (driver design Lambda Acoustics /Acoustic elegance )

"So in conclusion to get the Force needed for a "fast" driver, you need to get the lowest inductance as possible first."

http://web.archive.org/web/20010810141852/lambdacoustics.com/library/whitepapers/bl_mms.htm

Δεν λέμε το ίδιο ακριβώς Δημήτρη. Για την αυτεπαγωγή όλοι οι "μονόδρομοι" το ξέρουμε, κάνει κάκό πράγματι. Δεν αφήνει το Σύστημα ν "ανέβει". Γνωστό απο την εποχή που οι άνθρωποι κατοικούσαν στα δένδρα, δεν λέει τίποτα καινούργιο ο γκουρού. Το θέμα είναι η μάζα. Και είναι γνωστό οτι για να μπορεί να παίζει ψηλά ένα μεγάφωνο πρέπει να είναι ελαφρύ. Και να έχει γερό κινητήρα.
Παρε παράδειγμα τα τουιτερ. Θέλεις ελάχιστη εαν είναι δυνατόν, καθόλου μάζα.
Δες πχ τα Ράάλ. Σχεδόν μηδέν μάζα και πολύ δυνατό και ψαγμένο μαγνητικό σύστημα. Απ οτι ξέρω θεωρούνται η κορυφή.
Η ίδια Φυσική ισχύει και στα γούφερ. Χρόνια τώρα :grinning-smiley-043

ΥΓ Ασχετο οι τρύπες , λάθος. Χρειάζομαι μεγαλύτερες τελικά. Πρέπει ξανά να ....
Θα φάω ξύλο?

από οτι κατάλαβα από τις προσεγγίσεις των δύο σχεδιαστών δεν είναι οτι θεωρούν οτι η μάζα δεν παίζει ρόλο, απλά για αυτούς η αυτεπαγωγή είναι κρισιμότερος παράγοντας οσον αφορά την "ταχύτητα" , κατά τα άλλα λέτε τα ίδια,

βέβαια ο Nick McKinne στη σειρά TD/Acoustic elegance αν θυμάμαι καλά τα specs έχει πολύ χαμηλό mms αλλά και le (ξαναλέω αν θυμάμαι καλά, θα το κοιτάξω αργότερα) ...

όσο για τις τρύπες , ναι βρε όποτε θες (σου είπα να στα άφηνα να κάνεις την δουλειά σου με την ησυχία σου αλλά δεν ήθελες)

Κύριοι, η μάζα παίζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο. Είναι γνωστό οτι όλοι οι κατασκευαστές απο τον καιρό της λάσπης, προσπαθούν να φτιάξουν άκαμπτους και συγχρόνως ελαφρείς κώνους. Είναι όλοι άσχετοι και περίμεναν τον γκουρού να τους ανοίξει τα μάτια?

για την λέξη "τεράστιο" δεν θα τον έκοβα.. οι μετρήσεις όσον αφορά την ταχύτητα επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να επιδιώκει καποιος μικρή μαζα αλλά για την ταχύτητα θα πρέπει να εστιάσει αλλού. Το είπε ηδη ο Jimazz πιο ευστοχα.

Αudio myth (για να μην πώ Hoax :D) αλλά τεσπά, εγώ θα δεχτώ ευχαρίστως ότι η μάζα είναι καταστροφική για την ταχύτητα αν παραδεχτεί ο Μανώλης ότι τα κτήνη του είναι πάν-αργα :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043

για την λέξη "τεράστιο" δεν θα τον έκοβα.. οι μετρήσεις όσον αφορά την ταχύτητα επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να επιδιώκει καποιος μικρή μαζα αλλά για την ταχύτητα θα πρέπει να εστιάσει αλλού. Το είπε ηδη ο Jimazz πιο ευστοχα.

Αudio myth (για να μην πώ Hoax :D)

Πράγματι μύθος .
Πες το όμως και στη JBL, Seas, SS, Audax, Fostex κλπ. που είναι βαθιά νυχτωμένοι, να μην ψάχνονται άδικα οι άνθρωποι με τα υλικά των κώνων.

Πράγματι μύθος .
Πες το όμως και στη JBL, Seas, SS, Audax, Fostex κλπ. που είναι βαθιά νυχτωμένοι, να μην ψάχνονται άδικα οι άνθρωποι με τα υλικά των κώνων.

Αυτά δεν ειναι δικά μου λόγια. Οι εν λόγω μηχανικοί ξερουν πολύ καλά τι κάνουν, δεν σημαίνει όμως ότι και οι στόχοι τους γίνονται 100% αντιληπτοί..

προς τι η ειρωνία, εχουμε να χωρίσουμε κάτι? Δεν ειναι απαραίτητο να συμφωνουμε σε όλα, εκτός αν ενοχλεί η αντιθετη άποψη. Για να μην το κουράζουμε το θέμα, συμφωνώ μαζί σας, η μάζα επηρρεάζει τραγικά την ταχύτητα :coool:

Αυτά δεν ειναι δικά μου λόγια. Οι εν λόγω μηχανικοί ξερουν πολύ καλά τι κάνουν, δεν σημαίνει όμως ότι και οι στόχοι τους γίνονται 100% αντιληπτοί..

προς τι η ειρωνία, εχουμε να χωρίσουμε κάτι? Δεν ειναι απαραίτητο να συμφωνουμε σε όλα, εκτός αν ενοχλεί η αντιθετη άποψη. Για να μην το κουράζουμε το θέμα, συμφωνώ μαζί σας, η μάζα επηρρεάζει τραγικά την ταχύτητα :coool:

ok, Γιάννη, πάμε ξανά απο την αρχή.

Εαν πρόκειται για ηχεία τρίδρομα, χεσθήκαμε ουσιαστικά για την αυτεπαγωγή του πηνίου αφού ούτως ή αλλως θα κοτσάρεις μια μεγάλη σε σειρά και πάει περίπατο η καραμέλα περί μπάντγουιθ. Τα λέει και ο Λινκγουιτς στη σελίδα του αυτά, θα το βρώ και θα βάλω το λίνκ.

Τι bandwidth λοιπόν και παπάρια ελικόπτερα λοιπόν συζητάνε οι "μηχανικοί" αφού ούτως ή άλλως, αυτό περιορίζεται απο το κροσσόβερ ?

Εαν το μεγάφωνο τώρα παίζει και μεσαίες ή/και ψηλές, μην ξεχνάμε είμαστε και (πρώην) μονόδρομοι :grinning-smiley-043 τότε ναί, κάνει ζημιά. Το είπαμε και αυτό έτσι?

Πάμε στην μάζα. Εαν παίζει μόνο μπάσα το μεγάφωνο, τότε θα την χρειαστούμε μάλλον, για να κατέβουμε αρκετά χαμηλά, όμως εαν παίζει και μεσαίες-ψηλές το μεγάφωνο, μας κάνει ζημιά.

ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ, αγαπητέ Γιάννη, έθεσες θέμα συμπεριφοράς του μεγαφώνου στη "μεταβατική απόκριση. Το πόσο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί η έξοδος (θέση κώνου) σε μια μεταβολή της εισόδου (μεταβολή ρευματος)."

Και σωστά κατά την άποψη μου, αυτό είναι τελικά που θα δείξει πως θα συμπεριφερθεί ένα διάφραγμα, μόνο που ΚΑΙ ΕΚΕΙ θα βρείς μπροστά σου τη μάζα.
Τι να κάνουμε, είναι πρόβλημα η ρημάδα ...

Και μετά το γυρνάς ρε συ το ζειμπέκικο σε χασαποσέρβικο και λές για τα ηχεία του Μανώλη και στο καπάκι, παραπονιέσαι κιόλας οτι σε ειρωνεύομαι.

Anyway, φυσικά είμαστε (πάντα) χαλαροί και κούλ και δεν τρέχει μία. Σιγά μη μαλώσουμε τώρα για τους δήθεν mythbusters.

Χαιρετισμοί -bye-

ok, Γιάννη, πάμε ξανά απο την αρχή.
Εαν πρόκειται για ηχεία τρίδρομα, χεσθήκαμε ουσιαστικά για την αυτεπαγωγή του πηνίου αφού ούτως ή αλλως θα κοτσάρεις μια μεγάλη σε σειρά και πάει περίπατο η καραμέλα περί μπάντγουιθ. Τα λέει και ο Λινκγουιτς στη σελίδα του αυτά, θα το βρώ και θα βάλω το λίνκ.

μα αυτο προσπαθω να πω τοση ώρα.. η μάζα είναι μια σταγόνα μπροστα στον ωκεανό της επαγωγής..

Τι bandwidth λοιπόν και παπάρια ελικόπτερα λοιπόν συζητάνε οι "μηχανικοί" αφού ούτως ή άλλως, αυτό περιορίζεται απο το κροσσόβερ ?

my point exactly! το φρένο στο ρευμα ειναι το πρόβλημα λοιπον.

Δεν ξεχνάμε βεβαια όσους παιζουν ενεργά ή full range, αλλα και στα crossαρισμένα woofer, το θέμε το bandwidth, ώστε το break up να ειναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το crossover point, Ιδιως σε ελαφρείς κώνους (συνηθως μεταλλικους) αυτό ειναι πιο εντονο προβλημα. Μα και για λόγους ευελιξίας στον σχεδιασμό το φαρδύτερο bandwidth ειναι χρησιμο. Σχεδόν πάντα αναγκαζεσαι να αλλάξεις το crossover point σε σχεση με την αρχική εκτίμηση γιατι συχνα αυτό βοηθάει να ερθουν οι και φάσεις πιο σωστα. Οσο μεγαλύτερο overlap εχεις σε ωφελιμη περιοχη αλληλοκάλυψης woofer & tweeter τόσο περισσότερες επιλογες εχεις στην εξελιξη του cross.

ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ, αγαπητέ Γιάννη, έθεσες θέμα συμπεριφοράς του μεγαφώνου στη "μεταβατική απόκριση. Το πόσο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί η έξοδος (θέση κώνου) σε μια μεταβολή της εισόδου (μεταβολή ρευματος)."

Και σωστά κατά την άποψη μου, αυτό είναι τελικά που θα δείξει πως θα συμπεριφερθεί ένα διάφραγμα, μόνο που ΚΑΙ ΕΚΕΙ θα βρείς μπροστά σου τη μάζα.-

πιο πριν θα έχω πάρει ήδη τ' @@ μου από την επαγωγή, αυτο προσπαθώ να πωωωωωωω

τεσπα..

Καλημέρα σε όλους.

Η αναζήτηση λύσης για επένδυση τελείωσε...
Για 2 εβδομάδες έψαχνα καπλαμά για να τον κολλήσω μόνος μου.
Οι περισσότεροι δεν είχαν αυτό που ζήταγα κι από αυτούς που είχαν...ο ένας θα μου τον έφερνε σε 1 μήνα, ο άλλος δεν μπορούσε να κόψει τις στρογγυλές τρύπες, ο τρίτος δεν καταλάβαινε... Κλείναμε ραντεβού για να δω δείγματα και δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα κτλ. Κλασσικά ελληνικές business. Ε δεν το άντεξα και το Σάββατο πήγα στο χρωματοπωλείο της γειτονιάς. Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω (θα ανεβάσω και καλύτερη φωτό).

Δεν μπορώ να πω αν με αυτό το σκούρο ματ ανθρακί χρώμα είναι όμορφα ή άσχημα, πάντως έγιναν εντυπωσιακά και δεν έχω πρόβλημα να τα βλέπω μπροστά μου κάθε μέρα (ζω και μόνος - πολύ σημαντικό...).

Πέρα απ' την εμφάνιση τώρα, έχω ψιλοκαταλήξει στα κρος κι εκτός απ' το γεγονός ότι δεν χορταίνω να τ' ακούω, τα ηχεία έχουν αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια από (5) άτομα του χώρου που τα έχουν ακούσει και δεν χαρίζονται εύκολα. Πιστεύω ότι κάποιος θα γράψει και τις εντυπώσεις του απ' τη χθεσινή ακρόαση...

Attachments

• 19122009.jpg
    19122009.jpg
    36.6 KB · Views: 157
Η αναζήτηση λύσης για επένδυση τελείωσε...
Για 2 εβδομάδες έψαχνα καπλαμά για να τον κολλήσω μόνος μου.
Οι περισσότεροι δεν είχαν αυτό που ζήταγα κι από αυτούς που είχαν...ο ένας θα μου τον έφερνε σε 1 μήνα, ο άλλος δεν μπορούσε να κόψει τις στρογγυλές τρύπες, ο τρίτος δεν καταλάβαινε... Κλείναμε ραντεβού για να δω δείγματα και δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα κτλ. Κλασσικά ελληνικές business. Ε δεν το άντεξα και το Σάββατο πήγα στο χρωματοπωλείο της γειτονιάς. Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω (θα ανεβάσω και καλύτερη φωτό).

Καπλαμά θα βρείς παντού σε οτι απόχρωση θες
Αλλά μη νομίζεις οτι αυτό που ζητάς ειναι απλό
και μενα με ακούγανε στην αρχή και τρέχανε.....

το θέμα ειναι ποιος θα το κολλησει???
θελεις πρέσα για αυτο το πραμα γιατί αλλιως αν το κολλήσεις και πας να το βαψεις θα σκάσει.
Αυτός που αγοράζω καπλαμάδες δεν αναλαμβάνει να ντύσει ''κουτιά'' αν και φτιάχνει σχεδόν τα πάντα
αλλά εχω το Κωστή:grinning-smiley-043
Αν θελεις μελλοντικά πες μου να σε στειλω

ίντσες + λίτρα = φάγαμε μερικές γροθιές στο στομάχι χθες ... :grinning-smiley-043

πολύ καλό χαμηλό, σφιχτό - γρήγορο - γεμάτο ....

από εκεί και πάνω υπάρχουν κάποια θεματάκια ..

οι μονάδες που ακούσαμε στη θέση των Pyle δεν ήταν τίποτα το τρομερό, και το κρος (παρά τις απανωτές αλλαγές που έκανε ο Νίκος) θέλει ακόμα δουλίτσα....

ωστόσο η βάση υπάρχει ... δλδ ίντσες και λίτρα, με ένα καλύτερο cd πάνω και καλύτερο δέσιμο στο κρος το αποτέλεσμα πιστεύω οτι θα είναι απολαυστικό, φυσικά ακόμα και αυτό που ακούσαμε χθες σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις "κακό" .. το αντίθετο μάλιστα ...

κατά τα άλλα εκτός του Player όλα τα άλλα συνοδά ήταν φτιαγμένα από τον μαστρο Νίκο, που είναι άνθρωπος με γνώσεις και μεράκι ...

ακούσαμε και λίγο το βουβάλι (που δεν έκανε θόρυβο) ενώ την υπόλοιπη ώρα ακούγαμε το dac του Νίκου , το οποίο είναι πολύ ξεκούραστο και μελωδικό ..

να ευχαριστήσω το Νίκο για την φιλοξενία και για το mil καλώδιο , και με την πρώτη ευκαιρία είπαμε να ακούσουμε και καναδύο άλλα drivers ψηλά και καναδύο άλλα χωνιά

welldone Νίκο !!!!!!!:SFGSFGSF:

Κλιμάκιο της Επιτροπής Αξιολόγησης Συστημάτων :grinning-smiley-043 της Κατηγορίας, Τάσος tmjuju, Δημήτρης Jimazz και η αφεντιά μου, βρέθηκε χθές στο φιλόξενο χώρο του Νίκου.

Αμέσως μετά απο τα απαραίτητα και τα προκαταρκτικά θρονιαστήκαμε στους καναπέδες , εφοδιαστήκαμε σκατς και αρχίσαμε ν ακούμε στο σύστημα. Το δωμάτιο έχει ένα περίεργο σχημα "Γ" και το ένα ηχειο τοποθετημένο στη γωνία πράγμα το οποίο , θεωρητικά τουλάχιστον, αρνητικό. Τα υπόλοιπα συνοδά, όλα ιδιοκατασκευές του Νίκου, κυρίως λαμπάτες.

Το ηχείο είναι πολύ εντυπωσιακό απο το πρώτο άκουσμα. Έχει πράγματι "μεγάλο ήχο" με χαρακτηριστικό το καλό και γρήγορο μπάσο και βέβαια τα δυναμικά. Δείχνει οτι μάλλον κατεβαίνει πολύ χαμηλά και δεν επιρεάζεται πολύ απο την τοποθέτηση, - ή τουλάχιστον δεν ακούστηκε κάτι ενοχλητικό στα χαμηλά.

Σηκώνει αβιάστα και χαλαρά αρκετά μεγάλες στάθμες και αν θα έπρεπε να γκρινιάξω για κάτι αυτό θα ήταν η μεσαία περιοχή του, που ακούστηκε για τα δικά μου (ιδιαίτερα) γούστα ελαφρώς υποτονική/λίγο πίσω/λίγο λιγότερο καθαρή. Τα πρίμα επίσεις μου φάνηκαν κάπως μουντά, πράγμα όμως απόλυτα δικαιολογιμένο αν θυμηθούμε οτι ακούμε ενα driver των 15-20Ε. Πιστεύω οτι το project αξίζει ένα καλύτερο μεγάφωνο για τα ψηλά καθώς το γούφερ, για τα λεφτά του, είναι αποκάλυψη.
Ίσως χρειάζεται και λίγο παίξιμο με το σημείο κρός ή τις τάξεις του , αλλά είμαι σίγουρος οτι θα τα βρεί τελικά ο ίδιος ....

Το μόνο σίγουρο είναι οτι ο φίλτατος Νίκος, με πολύ λίγα χρήματα έστησε ένα ηχείο το οποίο αν μη τι άλλο, εντυπωσιάζει και παρόλα τα μικροπροβληματάκια του, ευχαριστιέσαι ν ακούς μουσική.

Ηθικόν Δίδαγμα:
ΚΑΛΟ, είναι το ΜΕΓΑΛΟ. Οι μικροσυσκευές :grinning-smiley-043 δεν γίνεται να παίξουν μουσική.

Νίκο, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γνωριμία και η ακρόαση. Σ ευχαριστούμε.
Εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθεια....

Όντος όπως τα λέει και ο jimazz & Τζιμάκος πιο πάνω,
Ήχος κλαμπάτος, με μπόλικο μπάσο, και περιθώρια να πάει πολύ καλύτερα στην μεσαία και υψηλή περιοχή.

Και όλα τα μέρη του συστήματος DIY - συν ένα καταπληκτικό ρακ που όλοι θα το βάζατε στο μάτι ;-)

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο Νίκος, ξέρει τι θέλει και τι έχει κατασκευάσει.

Πιστεύω ότι στην προκειμένη περίπτωση, το σύστημα πραγματικά υπηρετεί τον αφέντη του :-)

Ενημερωτικά, χθες ακούσαμε με αυτό το compression driver.

http://cgi.ebay.de/McGee-PA-Magnet-...ptZLautsprecher_Selbstbau?hash=item2ea4db5f90

13 ευρώ έκαστο για παιχνίδι.
Σίγουρα τα πράματα θα βελτιωθούν...

Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας ένα καλό driver me 1000 < f < 20000Hz, 6-8Ω, 101-106db SPL και να βιδώνει σε 1 3/8 κόρνα (έστω με adapter)?

Αυτός που αγοράζω καπλαμάδες δεν αναλαμβάνει να ντύσει ''κουτιά'' αν και φτιάχνει σχεδόν τα πάντα
αλλά εχω το Κωστή:grinning-smiley-043
Αν θελεις μελλοντικά πες μου να σε στειλω

Αν μιλάμε για τον ίδιο Κωστή πραγματικά φτιάχνει τα πάντα !
Αεροπορική τεχνολογία :grinning-smiley-043
Το θέμα είναι ότι βιαζόμουν, μην βλέπω τα mdf όλη μέρα και κυρίως να μπορεί να έρθει και κανας άνθρωπος τέτοιες μέρες... Όλο απασχολημένος ήταν...